A must hatóanyagai fokozzák az epe elválasztását, megakadályozzák a vesekő kialakulását. A húgyhólyag gyulladásának, kövesedésének megelőzésére is kiváló, ezért akinek a családban fordult elő hasonló betegség, az jól teszi, ha szüretkor nem hagyja ki néhány pohárral belőle...
Megfigyelések és tudományos kutatások egyaránt arról tanúskodnak, hogy a must és a benne megtalálható anyagok nagyban hozzájárulnak a legyengült, vérszegény szervezet megerősítéséhez. Betegség utáni lábadozáshoz is kiváló segítség lehet, sokat gyorsíthatunk vele a gyógyulási folyamaton...
A must kiválóan alkalmas a gyulladásos betegségek gyógyítására is [a szesz aligha]. Ápolja és biztosítja a bőr egészségét, ezáltal segít az arcon lévő gyulladások mielőbbi eltüntetéseben is, de a szervezeten belül lévő komoly gyulladásokra is jó hatással van...
Ne légy tovább vízivó, (ezután ne csak vizet igyál) hanem élj egy kevés borral, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel. [Más fordítás:(méketi): ezután ne csak (hüdropoteó) vizet igyál (alla) hanem (khraomai): élj egy (oligosz) kevés, (oinosz): Ne légy tovább vízivó, (ezután ne csak vizet igyál) hanem élj egy kevés borral, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel. [Más fordítás:(méketi): ezután ne csak (hüdropoteó) vizet igyál (alla) hanem (khraomai): élj egy (oligosz) kevés, (oinosz): borral (szú sztomakhosz): a te gyomrod, és hasad, azaz a te bensőd (püknosz) gyakori (asztheneia) erőtlensége (fizikai vagy szellemi) (dia) miatt]* (szú sztomakhosz): a te gyomrod, és hasad, azaz a te bensőd (püknosz) gyakori (asztheneia) erőtlensége (fizikai vagy szellemi) (dia) miatt]*
A must (oinos) közismerten fokozza az emésztést, különösen a benne megtalálható rostanyagoknak köszönhetően. A pektin és a cellulóz hatására telítettségérzetünk emelkedik, növekszik a béltartalom mennyisége és a belek eleve intenzívebb munkára vannak ösztönözve. A musttal egyúttal az aranyeret is orvosolhatjuk...
A mustban természetesen a szőlő összes ásványi anyaga megtalálható. Ilyenek a cink, a kálcium, a jód, a vas, a kálium, a szelén, a foszfor, a mangán és a magnézium. Ezekről a hasznos anyagokról érdemes tudni, hogy a must erjedésével, a bor létrejöttének folyamatában az ásványi anyagok mennyisége csökken...
Hatóanyagai között több is kiváló antioxidáns, így szervezetünk könnyebben és eredményesebben veheti fel a harcot a szabad gyökökkel szemben. A must fogyasztásának hatására csökkenhet a rákos betegségek kialakulásának, illetve a keringési problémák előfordulásának esélye is...
Tartalmaz A-provitamint, valamint B1-, B2- és B6, C- és E-vitaminokat is, melyek mind pozitívan befolyásolják egészségünket és szépségünket egyaránt...
A minőségi bor forralás nélkül is rendelkezik számos kedvező tulajdonsággal. Emésztést serkentő, vizelethajtó hatása, valamint ásványi só tartalma régóta ismert.A vizelethajó hatás a káliumnak köszönhető, de az ital vasat és kalciumot is tartalmaz – áll a Szegedma.hu cikkében. A bórtartalom a szervezet kalciumvesztését fékezi. A bor vitaminjai, a C-vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin is kedvező hatással vannak testünkre.
A vörösbor antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját, ezzel az érelmeszesedéshez vezető anyagcsere-termékek lerakódását az ereinkben, valamint gátolja az eikozanoid szintézist és a trombocita aggregációt. Számos jótékony hatású vegyület is található benne (rezveratrol, antociánok, galluszsavak), ezek pedig betegségek megelőzésében bizonyulnak hatékonynak, ANTIVIRÁLIS hatással bírnak!
Az egyházi vitát hívják úgy, hogy Zsinat. Az első az Apcselben volt, de ilyeneket pünkösdistáknak/szektásoknak írni meddő vita, felesleges. Na efélékben egyetértek Kovács Gábor atyával aki károsnak tartya a Sola Scripturát, pünkösdisták kezében szvsz méreg.