Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Mert minden nap jól felzavarom szegényeket. Tele van a tó fonalassal, s kézzel szedegetem ki (ne kérdezd, miért:))
Hasalok a tó partján, és húzgálom kifelé az algát, ők a fejem körül röpködnek, igen hangos zúgással. Gondolom távozásra szólítanak fel:), de úgy tűnik nem érzik veszélyben magukat. Lassan megszoknak.
Az se rossz, hogy olyan növényt fát akar amire nemjönnek a madarak,mert mindent összeszarnak,és nagyon hangosak. Én meg pont miattuk válogatom össze a sok bogyós növényt.
Olyan érzésem van, mintha itt laknának a tó közelében (nem látom jönni-menni őket). A kertben sem találkozok velük. Nagyon szelídek, kicsit méltatlankodnak, ha a vízben nyúlkálok, de sohasem támadnak.
Egyetértek azzal a nézettel, ami szerint a tuják párakedvelő növények, és a jelenlegi pusztulásuk a klimaváltozás és a kórokozók együtthatásából ered.
Ajánlják a lomb párásitását, vagyis a levegő párásitását.
Valamennyit tudunk javitani az életkörülményeiken ezzel, de szerintem döntő változást nem fogsz elérni. Nálam a tuják erdei mikroklimában vannak és vágom ki egyiket a másik után. Még egy év, és egy sem fog maradni, ők is egy letűnt kor emlékei maradnak, mint a puszpángok.
A nagyobb tujáknak és luc fenyőknek a nagy meleg miatt este 8 körül meglocsolom a lombját, lehetőleg minden ágát amit elérek, ilyen permetszerűre állítva a slag fejét. Szerintetek ettől be tudnak gombásodni? sok helyen olvasom, hogy ha tűző napon locsolom a lombját akkor megég. Este viszont több idő mire megszárad.. Sok helyen írják, hogy az örökzöldeket párásítani kell, a lombjukat slaggal megcsapatni amikor hetekig nagy a hőség. Van valakinek tapasztalata ezzel? Valamint a nagyobb fenyők-tuják öntözésével? El akarom kerülni, hogy legyengüljenek, és valami szú vagy farontó megtámadja őket.
kicsit utánaolvasva, lehet, hogy ez a cserjés hortenzia, amiről tegnap képeket tettem ki, egy új változat, nem sima annabelle, hanem incrediball (máshol strong annabelle néven fut). erősebbek a hajtásai, nem hajlanak annyira le a virágok súlya alatt, picit magasabbra nő, nagyobbak a virágai, és egyesek szerint még jobban bírja a napot és szárazságot. 2009-ben vezették be.
feladom a levendula magról szaporítást. 2-3 tartja magát, nekem meg kell 28 db. elengedem azt a fajtát, amit akartam, inkább megpróbálok egy környékbeli szép fajtáról dugványozni, aztán vagy jó lesz méretben, vagy nem. ha nem, akkor az esetlegesen megmaradó 2-3 munsteadről dugványozok majd. mikor van az ideje? muteromé már eléggé befásodott, nem mondható félfásnak (ha félfásan kell).
hát igen, tavaly kétszer próbálkoztam a japán gyöngyvesszővel, a második körből életben maradt pár, de nem lehet túl erős gyökerük, alig hajtottak. a most ledugott gyöngyvesszők meg pillanatok alatt elkezdtek ezerrel hajtani. kb. 2 hét a különbség tavalyhoz képest.
asszem a cserjés hortenziát idén sikerült eltalálnom, egyértelműen rügyeznek. a bugással viszont valószínűleg elkéstem. jelenleg 70 dugványom van, ha a tavaly őszi 197 db rózsát már nem számítjuk a dugványok közé. :)) amúgy ezerrel virágzik a rózsadugvány ágyás. :) remélem, hogy a rózsalonc dugványok nem jönnek be túlságosan, mert fogalmam sincs, hogy hova fogok ennyit elosztogatni. illetve a teleltetés elég komoly fejtörést okoz azoknál, amiket teleltetni kell majd. az ajándékba kapott enciánom is kipurcant a pincében a télen. nincs elég hideg, de legalább jó száraz a levegő.
én is furcsán néztem, amikor tavaly elültették őket, nem gondoltam volna, hogy bejön. ráadásul az első, kritikus évben pusztulat meleg és szárazság volt. ennyit számítana a közeli park? fene tudja. az is lehet, hogy csak hinni kell benne. (hitgyülis helyen van :)). igazából én sem tudom elképzelni, hogy nálam jó legyen, itt egy fokkal még melegebb van, mint a városban (magasabban vagyok, és eléggé beépített környék), de majd kiderül.
nem lehet, hogy picit árnyékosabb helyen van, emiatt megnyúlnak a hajtásai, amik nehezebben bírják el a virágokat?
bugásat bujtással lenne a legkönnyebb szaporítani, csak ahhoz kéne legalább egy nagyobb példány. ha tudnám pontosan, hogy melyik lenne a legjobb, akkor vennék egy olyat. lehet, hogy még mindig a limelight a legjobb, ahogy zöldből fehérbe, majd rózsaszínbe vált. amit a biciklim mellett lefényképeztem, lehet, hogy inkább vanille fraise.
Kizárt. Én nem egy sürűn lakott utcában élek. Itt már csak ketten vagyunk a szomszéddal. A kert vége a Sajó gát, azon átlépve már le is mentem a térképről. Ártér, jelenleg pangó vizekkel. Bányató, legelő, szabad természet. Ott ember nemigen jár, mert a hátsó szomszéd legelője van ott, tehenestől, pulistól. A teknősök eléggé elszaporodtak mindenféle vizekben. A megunt ékszerteknősöket sokan egyszerűen kivitték valami vizes élőhelyre. Meg hajlamosak a szökésre is. Ezt sajnos tapasztalatból tudom. Most talán ő ittmarad. Nemtom....tegnap még láttam. Ő dönt.
Ezt a teknőst valaki bedobta hozzád? Látta,hogy van tó,biztos jó helye lesz. Meg kutya macska jól van tartva,biztos,hogy ellátod a teknőst is:-)Legközelebb pónit vagy csüngőhasú malacot fognak bedobni:-)
Igen,a dugványozásnál számít az időzítés,a félfás állapotot nehéz eltalálni. Meg az is sokat jelent,hogy türelmes legyen az ember:-) Számtalan növény kipusztul nálam is a kertben,van amikor elcsodálkozok egy 10 éves fotón,hogy jé hát volt ilyen is a kertben? Ezért szoktam vetni egyszerű virágokat,hogy valami mindenképp szép legyen,a kényesek meg vagy sikerülnek vagy nem.
ez csak egy elejtett félmondata volt az idén tavaszi bugás hortenzia metszős videójában. "jók lesznek dugványnak", mondta a levágott vesszőkre. egyből rohantam ágakat vágni, de annyi eredménye lett a dolognak, hogy kihajtottak, de be nem gyökeresedtek.
második próbálkozásra meg előbb kellett volna megszedni őket, zölden, a félfás berohad. ha más nem, jövőre újra megpróbálom.
egyébként a kertben még mindig tartja magát egy tavaszi, egy picike levél van rajta, de tartok tőle, hogy gyökere továbbra is semmi.