Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25463

Alapvetően ne rakjatok budafoki élesztőt a sörbe. Biztos vagy benne, hogy meg se nyikkant?

Lehet hogy leerjedt már, de nem jelez a kotyogó és a habja is elült már.

- Mértél sűrűséget?

- Van habcsík körben a vödör szélén?

Előzmény: kecsegedzsesz (25462)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25462

1én bekavartam 2 sűrítményt (mostanában csak erre volt időm, az utánpótlás pedig kell:-), ma vettem észre, hogy az egyik nagy nehezen beindult, a másik pedig meg se nyikkan.

Sör élesztőm nincs, és mostanában nem is járok a bolt felé. Mennyit rakjak a budafokiból bele, 18 liter búzáról van szó?

3 nap után van értelme még foglalkozni vele 19-20C körül van. 

Előzmény: janijani (25454)
tucsok13 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 25461

Az én férjem is főz, én meg olvasgatok itt:-) Ő teljesen kihagyta a konzerves vonalat.. mi az elmúlt 2 évben elég sok mindent kipróbáltunk de szerintem még mindig az útkeresés fázisában vagyunk.

Én nem mernék venni semmit, inkább nyomtatnék egy jópofa utalványt, ráírnám az összeget és hogy beváltható az ”olasznál”:-)

Egyébként nekünk Grainfather van és nagyon bevált.

Előzmény: Baba cuki (25459)
latam Creative Commons License 2018.04.03 0 0 25460

Gratulálok, hogy ilyen ajándékon gondolkozol :) A férjed teljesen kezdő a sörfőzésben, vagy már készített otthon sört?
Ha teljesen kezdő, akkor én a konzerves (sűrítményes) sörfőző készletet javaslom. Ezzel ki tudja próbálni, hogy milyen otthon sört készíteni, sikerélményt ad, és maga a készítési folyamat egyszerű, még egy kezdő is könnyen meg tudja csinálni. A kapott sör sokkal jobb lesz, mint a boltban kapható kommersz, átlagos sörök. Én is konzerves sörrel kezdtem. A másik előnye a konzervesnek, hogy nem kell sok pénzt beruházni rá, viszonylag kevés eszköz szükséges.
Többféle összetételű kezdő készlet van, én ezt javaslom:
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=1215

Ehhez vennék még egy palackozó szifont, az nagyon hasznos palackozáskor:
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_149_154&products_id=180

Ezekhez vegyél 1-2 sörsűrítményes konzervet, és más nem is kell a sörkészítéshez, hozzá lehet fogni. Ilyen sűrítményeket többféle gyártó forgalmaz, eltérő minőségben. Én a BREWFERM és a MUNTONS termékeit használtam, mind a két márka jó minőségű. Elég sok sörfajta kapható sűrítményes konzervként, azt javaslom, hogy kezdetnek ne pilzenit vegyél, inkább valamilyen más fajtát, aminek az ízvilága az újdonság erejével tud hatni.
BREWFERM:
http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2_16_77
MUNTONS
http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2_16_78

Ha a férjed már nem kezdő a sörfőzés területén, akkor nehéz tanácsot adni, hogy mire lehet szüksége, azt sem tudjuk, milyen felszerelése van.
Ha valami kérdés még felmerült, nyugodtan írd meg.

Előzmény: Baba cuki (25459)
Coco80 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 25458

Helló!

Én 2 főzésen vagyok túl. Én forrásvízből csináltam eddig és nagyon bejött. Otthoni víz nekem alapból nem ízlik, ezért választottam a forrásvizet.

Üdv.

Előzmény: Kokas Attila (25455)
latam Creative Commons License 2018.04.03 0 0 25457

Én csapvizet használok, és beállítom a víz kívánt összetételét.
Olyan vízből érdemes főzni, amelyiknek ismered az összetételét, és ivóvíz minőségű.

novakszab Creative Commons License 2018.04.03 0 0 25456

Üdv!

Az attól is függ hogy milyen sört szeretnél főzni.Nagyjából igaz hogy világos sörhöz lágy,sötét sörhöz kemény víz a megfelelő.Nálunk nem klóros a víz, viszont nagyon kemény.Én abból főzök.

Világos sörnél többen higítják a kemény csapvizet fele-fele arányban desztvízzel.

Kokas Attila Creative Commons License 2018.04.03 0 0 25455

Sziasztok!

Most kezdeném a sörfőzést!

Sokat olvastam és művelődtem az ügyben!

A víz minősége negyon fontos!

Ki milyen vízet használ a sörfőzéshez!

Én ártézi kútból szeretnék főzni. Vagy miből érdemes?

Előre is köszi!

janijani Creative Commons License 2018.03.31 0 0 25454

Beindult már az erjedés?

Ha nem indult akkor sürgősen élesztőzd újra amíg meg nem savanyodik a sörlé. Ha nincs sörélesztőd morzsolj bele sütőélesztőt, az is leerjeszti.

Előzmény: dancimanc (25453)
dancimanc Creative Commons License 2018.03.31 0 0 25453

Sziasztok!

Tegnap délután 1kor oltottam be az 1.081es IPA-t fermentis us 05-el

És még mindig nem indult be... Mi lehet a probléma?

Még nem volt ilyen gondom, úgyan úgy csináltam mint a Blonde Ale-al és az jó...

22fokon van és semmi bubi..

latam Creative Commons License 2018.03.31 0 0 25452

Igen, az jó megoldás.

Előzmény: ite1 (25451)
ite1 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 25451

sziasztok!

főztem ma egy pilsenit. most végeztem a hűtéssel, mértem egy OG- t és a várt 1,048 helyett 1,071 lett....sima forraltvizzel hígitsam?,  vagy...? 

Tótikám Creative Commons License 2018.03.30 0 0 25450

Igen ez  is használható módszer.BIAB zsákban szűrök vagy örvénykád elvét használom és másodlagosba átfejtem. Az üst vásárlása előtt érdemes figyelembe venni nagy lesz a párolgási veszteség,hőntartás,szűrés, mozgatás ,keverés ,stb.                                                                                                                                                                                               

Előzmény: kecsegedzsesz (25449)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.29 0 0 25449

Ezek szerint elég ha lement a főerjedés, át fejtem másik erjesztőbe és abból már palackozhatom is miután teljesen leerjedt.

Ez tűnik a legegyszerűbbnek, köszi.

Előzmény: Tótikám (25447)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.29 0 0 25448

Én a 80 l-es rozsdamentes üstöket nézegettem, hogy teljesen kitöltse a "főzőüstömet" amik emlékeim szerint 70-80e. ft körül mozogtak (amiket találtam).

Biztosan jó ha lényegesen kisebb edénybe teszem a malátát, át tudja rendesen járni a sörlé?

Nekem kicsit sántít, hogy nem, mert ha még az oldalát is kilyuggatnám akkor teljesen áttudná mosni, de akkor pedig a szűrés nem lenne jó, mert orrán-száján ömlene a lé és a fele cucc benne maradna a törkölyben.

De ez csak elmélet a részemről.

Előzmény: janijani (25446)
Tótikám Creative Commons License 2018.03.29 0 0 25447

Több módszer is létezik:örvény kád,folyadékot megforgatod középen kúp alakra össze áll a cucc majd az edény szélénél lefejted a lét,vagy BIAB zsákon át vezeted a folyadékot ,vagy nem foglalkozol vele és a főerjedés után átfejted másodlagosba .NO CHILL- nél is az élesztőzés előtt is általában átszokták fejteni.Vannak olyan vélekedések hogy a lében lévő anyagok az élesztőnek tápanyag. Forralás végén/ 15perc/ egy kávés kanál ír moszat /porotofloc/ segít az elválasztásban.Barkács módszerek :pelenka, kávé szűrő filter stb.

Előzmény: kecsegedzsesz (25445)
janijani Creative Commons License 2018.03.28 0 0 25446

Arról volt szó, hogy 80 literes üstbe akarsz tenni egy kifurkált szűrőedényt. Erre a célra pont megfelelőnek látok egy 40 literes vékonyfalú rozsdamentes fazekat 8990 Ft-ért.

jófogás: https://www.jofogas.hu/budapest/Perfect_Home_12740_rozsdamentes_fazek__40l__77528146.htm

vatera: http://www.vatera.hu/perfect-home-12740-rozsdamentes-fazek-40l-2546484872.html

Előzmény: kecsegedzsesz (25445)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.28 0 0 25445

Ti a forró seprő és a hideg seprő eltávolításával foglalkoztok?

Ha igen, hogyan lehet megoldani házi körülmények között?

Janijani

Ránéztem a rozsda mentes üstök árára, veszek belőle kettőt és akkor már ott vagyok mint ha gépet vennék :-)

acerola Creative Commons License 2018.03.26 0 1 25444

Ez a baj, ha nedvesen 70C-80C fölé megy a hőmérséklet. Denaturálódnak az enzimek. Azt hittem elég sokáig volt 70C alatt, hogy egy picit cukrosodjon.

A maláta készítésnél először alacsony hőmérsékleten szárítanak, és csak a végén melegítenek magasabbra, amikor már az utolsó nedvességet távolítják el.

Nem könnyű súly alapján nedvességet számolni a malátánál. Csíráztatás közben széndioxid távozik. A maláta "ellélegzi" a súlyának jelentékeny részét. Amikor malátát csináltam 800g árpából a végén 650g maláta lett. Ennek egy része a csíra miatti veszteség amit kiszitáltam, de a nagyobb része a CO2 miatti apadás.

Előzmény: janijani (25442)
janijani Creative Commons License 2018.03.25 0 0 25443

A sörfőzés elmarad. 

Valami baj van az enzimekkel. Talán ott szúrtam el, hogy most csak két napig csiráztattam.

Az előzőt három napig csiráztattam, de úgy véltem hogy túl nagyra nőttek a gyökerek, elég lesz két nap csirázás is. Akkor jó lett az enzimpróba, most meg nem.

Csiráztatok újabb adag árpát három napig, ezt az elszúrt malátát meg hozzáadom felesben.

Előzmény: acerola (25441)
janijani Creative Commons License 2018.03.25 0 0 25442

Nem lett édes. Összehasonlításképpen megkóstoltam egy csipet búzalisztet, nagyjából ugyanolyan.

A nedvességtartalma majdnem elérte az eredeti mag állapotot, 4000g volt az áztatás-csiráztatás előtt, most 4025g lett.

Szárítás közben kevergettem, egész szépen letördelőztek a gyökerek, most kihagyom a mikrózást csak kiszeleltem a gyökereket.

500 grammot megpirítottam egy alumíniumlábasban gázlángon, sötétre pirítottam, pattogott és már kezdett füstölni amikor abbahagytam. Az íze olyan lett mint a pörkölt malátakávénak. A súlya a pirítás után 420g lett.

Most főzök egy ilyet, meglátom milyen lesz.

Előzmény: acerola (25441)
acerola Creative Commons License 2018.03.25 0 0 25441

Lehet, hogy elcukrosítottad a malátát egészben. Kóstold meg édes-e. :)

Előzmény: janijani (25440)
janijani Creative Commons License 2018.03.25 0 0 25440

A sonka megfőtt, a maláta páranedves maradt.

Nem hatékony.

Előzmény: janijani (25439)
janijani Creative Commons License 2018.03.24 0 0 25439

Megvalósítottam a lábasban szárítós ötletemet, és roppant energiatakarékosra sikeredett. Az alsó fazékban fő takaréklángon a húsvéti sonka, a felső lábasban szárad a maláta.

Előzmény: öreg_néne_b (25252)
kardosur Creative Commons License 2018.03.24 0 0 25438

BIAB módszernél is fontos a ropantás, vagy ilyenkor lehet darálni is a malátát? Ennél a módszernél mennyire számít a héj épsége?

Azt olvastam, hogy érdemesebb apróbbra roppantani a kihozatal növeléséhez.

-Toti- Creative Commons License 2018.03.24 0 0 25437

Én a BIAB (Brew In A Bag) módszert ajánlanám: http://sorforum.blog.hu/2014/09/30/sorfozes_otthon_gyorsan_egyszeruen_biab

Előzmény: kecsegedzsesz (25434)
janijani Creative Commons License 2018.03.24 0 0 25436

Ha rozsdamentes anyagból készült edényt furkálsz ki nem rozsdásodik.

Viszont a külső edény aljára le fog égni, mert a cefrét csak a belső edényben tudod kevergetni.

Nem tudom a jó megoldást.

Előzmény: kecsegedzsesz (25434)
Tótikám Creative Commons License 2018.03.24 0 0 25435

Áprilisban indul a kísérlet, majd beszámolok róla.Köszönöm a segítséget.

Előzmény: acerola (25433)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.24 0 0 25434

AZ élesztős hozzá szólásokat köszi!

Nagyon tetszik (videókból) a sörfőzőgépes sörfőzés, hogy egy edényen belül megoldható szinte minden.

80 l -es üstbe miből lenne a legcélszerűbb egy szűrőbetétet gyártani, amiben csak kiemelem a lecsurgatni való malátát máslásra és utána mehet is a halaknak?

Ha bele teszek egy másik kifurkált aljú 80l vagy 60l üstöt a furatoknál rozsdásodni fog.

Ötlet?

acerola Creative Commons License 2018.03.23 0 0 25433

Szerintem jó választás a Roserale élesztő blend. Ne vacakolj hordóval. A 20 literes amúgy is kicsi. Túl nagy lesz az oxigén áteresztő felület. Lehet műanyagban is erjeszteni, de én inkább egy üvegballont ajánlok. Rakhatsz bele egy kis tölgyfa kockát, némelyik mikróba bontja a cellulózt. De ezekben a kérdésekben már nem vagyok annyira otthon. Olvass vissza Mike blogján. A Roserale már egy régi termék sok leírást fogsz róla találni másoktól. Én az elmúlt években kísérleteztem savanyúval és brettel, de rájöttem, hogy nekem nem ér ennyit. Meg egyébként is kevesebbet főzök mostanában. Mike könyvét kölcsön tudom adni, de ha nagyon rákeresel a neten, akkor le is lehet tölteni.

Előzmény: Tótikám (25432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!