Keresés

Részletes keresés

Parducbogyo Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1963
:)
Előzmény: .::yvett::. (1954)
artamira Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1962
Taormina sikerült elültetned a magnoliát? Jól értem, közel 2 méter mély gödröt ástál? Megérdemled, hogy beinduljon és sok - sok virágot hozzon.
Előzmény: taormina1 (1948)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1961
Túl jó az idő!
Az erős napsütés lerövidíti a virágzást:-(((
Előzmény: hannabori (1958)
artamira Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1960
Wow!! Ez brutális, milyen idős lehet, 50 éves?
Előzmény: wieder (1956)
hannabori Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1959

Én úgy ismerem hogy japán magnólia, de rákeresve jobban a neten magnolia kobus.

Egész pontosan hogy mennyi idős azt nem tudom, a 8-as ballagós képeim eggyikén

rajta van, olyan egy méter körüli lehetett. A fotó pedig 15 éve készült.

Teszek egy képet megint fel, a legalsó ága 160 centi magasan van, úgyhogy megéri várni rá..:)

Előzmény: Teresz (1949)
hannabori Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1958

Köszönöm a sok dicséretet!!:)

Az a gond hogy nem tartósak a virágai, múlt hét elején kezdtek nyílni most pedig már sárgulnak és potyognak.

wieder Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1957
Na mindegy, ez nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, úgy látszik a rendszer mégis valahogy lejjebb veszi a kép méretet.
wieder Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1956
Felteszem egy kicsit nagyobb képen, hogy jobban lehessen látni mennyi rengeteg virág volt rajta.
wieder Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1955
Romániában fényképeztem ezt a magnoliát, kb. 7-8 méter magas és ugyanolyan széles. Monumentális látványosság volt.
.::yvett::. Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1954
Tavaly egy virágocska volt ezen a fácskán.
Idén 27 lesz!!:-)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1953
Szépséges!!:)
Előzmény: kicsiKató. (1946)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1952
Tavaly is vártam a képeidet!!!
Most is:-)))
Előzmény: rágica (1950)
Parducbogyo Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1951
Rendi:)
Előzmény: rágica (1950)
rágica Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1950
Sziasztok!
Holnap én is hozom a "gigantikus" bokrunkról a fotót.
Most jöttem be. Esti fénynél legalább olyan csodás, mint napsütésben.
Teresz Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1949
Ez nagyonnagyonszép! Meg tudnád mondani, hogy ez melyik fajta és, hogy kb. mennyi idős lehet? (most ültettem egyet, és egészen izgalomba jöttem a fotóidtól, hogy hátha az enyém is ilyen lesz egyszer majd. most kb. 50cm :-)
Előzmény: hannabori (1943)
taormina1 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1948
Jaj, ezt véletlenül a Pálmásba tettem! Na nem olyan nagy baj, ott is sokan szorítanak neki:
Gigantikus gödröt ástam a Magnoliának, de tovább még nem jutottam, mert rám sötétedett. 10 óra autóvezetés után álltam neki. Szerintem majdnem állva ellepné. Belölem nem sok látszott ki a végén, ö kb 2 m, de meglepöen csökevényes gyökerekkel. Ekkora gödörben muszáj meggyógyulnia.
Parducbogyo Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1947
Nagyon szép kis fa:)
Előzmény: kicsiKató. (1946)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1946
Sziasztok!
Szombaton nekem is virágba borult a kis Stellata,több virág van rajta mint tavaly volt.
hannabori gyönyörű az a fa!˛

Parducbogyo Creative Commons License 2009.04.04 0 0 1945
Gyönyörű.
Előzmény: hannabori (1943)
rózsalepel Creative Commons License 2009.04.04 0 0 1944
Ez valami csodálatos:) Nekem tavaly nem virágzott a magnoliám
remélem idén sikeresebb leszek vele.
hannabori Creative Commons License 2009.04.04 0 0 1943

Szép napot!

Hoztam egy 2 napja virágzót....hú az egész udvar illatozik..:)

artamira Creative Commons License 2009.03.28 0 0 1942
Ne vegyél virágföldet, a kitermelt földedet keverd össze tőzeggel így rendben lesz minden. Sok sikert.
sz.k.gabi Creative Commons License 2009.03.28 0 0 1941
Köszönöm szépen a segítségedet, de már nem szeretnék több magnóliát - örülök, ha ez a kettő megmarad. Igyekszem minden igényüket kielégíteni.:-))))
Előzmény: Flower2 (1938)
Keszthely1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1940
vasgálicot adok gyere át érte, vagy átvigyem,  holnap dolgozom délelött
Előzmény: taormina1 (1939)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1939
Hát köszönöm a tanácsokat; minden készen áll az operációra, amit ha sikerül egy ekkora gödröt kiemelni, esetleg holnap megejtek. A következö anyagok állnak rendelkezésre; agyagos kerti föld korlátlan mennyiségben, kb fél bála savanyú tözeg, 1 zsák marhatrágya, 2 kg MgSo4 (keserüsó), Blauspur általános mütrágya.
Vasat végül is nem szereztem. Jó lesz, vagy okosabb lenne még ezt is beszerezni? Esetleg kerti földet egyáltalán ne is alkalmazzak, hanem vegyek virágföldet? Igazság szerint nekem sincs több kedvem a macerához, jobb szeretném most már elültetni abba, ami van.
Flower2 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1938
Szia!

Abban az esetben , ha nagyon meszes a talajod célszerü Cobus magoncra oltott magnóliát vásárolnod ,mert az jobban birja a meszet.
Kicsit drágább az oltás miatt , de sokkal olcsóbb a folyamatos aggódástól és küszködéstől szerintem.
Előzmény: sz.k.gabi (1935)
artamira Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1937
Jobban elolvasva cikket, a végén ezt találtam, de ezt Én még nem próbáltam:

"Hasznos tipp: A liliomfát ajánlatos olyan lágy esővízzel öntözni, aminek minden 10 literéhez, 3 deci 20%-os ecetet öntöttünk."
artamira Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1936
Úgy látom, hogy mindenki végül is nagyjából ugyanazt a tanácsot adja.
Neked flower annyiból szerencséd van, hogy savanyú a talajotok, így ott nyilván nem alakul ki vashiány, nem kell pótolnod, mivel az leginkább csak meszes talajon alakul ki. Azért tőzeget, istálótrágyát te is használsz, talajszerkezet javítására ami bizonyítottan jót tesz neki.

Én is beollózok egy ki okosságot:

"A magnóliák ugyan inkább cserjék, de metszéssel kis fává is lehet őket nevelni. A kertben szoliterként mutatnak a leginkább. Kissé bőrnemű leveleik általában ép szélűek. Humuszban és tápanyagban gazdag, közép kötött, savanyú kémhatású talajt igényelnek. Meszes talajba ültetve a levelek előbb sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul. Megoldás lehet, ha meszes talajú kertben a magnólia leendő helyén a talajt egy méter mélyen kicseréljük. Savanyú tőzeggel kevert A típusú virágföld bekeverésével is lehet lehet javítani a kémhatást, lehetőleg minél nagyobb területen. Napos, vagy félárnyékos, szélcsendes, védett helyet kedvelik. Napsütéses helyen igen bőséges öntözést igényelnek. A liliomfát kora tavasszal érdemes telepíteni. A földlabdás (konténeres) növényt közvetlenül a lombfakadás előtt ültessük el. Mivel a gyökerek igen érzékenyek, ezért csak óvatosan szabad kiemelni a konténerből a földlabdát. Ültetéskor a talajba keverhetünk tőzeget. A liliomfát nem kell túl mélyre beültetni. Ültetés után tömörítsük a földet a gyökérnyak körül, és képezzünk tányért az öntözővíznek. A fiatal növényeket folyamatosan kell öntözni. Különösebb metszést nem igényelnek, de virágzás után eltávolíthatjuk a növényről a száraz és nemkívánatos ágakat".
Előzmény: Flower2 (1934)
sz.k.gabi Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1935
Valószínleg igazad van a macerával kapcsolatban, de tudod, ha tönkremegy egy növény, az nem egy szívmelengető dolog. Az én fejemben is megfordult, hogy mi a bánatnak nekem magnólia meg rhodi, ha egyszer a talajunkat nem szereti, de hát annyira szépek! Nem adom fel, boldog vagyok, hogy a tavalyi évet szépen kibírták nálam, természetesen eszem ágában sincs átültetni őket és remélem, idén már el is indulnak.
Előzmény: Flower2 (1934)
Flower2 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1934
Sziasztok!

Szerintem tul sokat maceráljátok szegény magnoliákat.

A mikroanyagokkal kapcsolatos szakértői anyagot csatolom.

Szerintem az ország egyik leghidegebb területén lakom /Fehérgyarmat,/
Talaj alapból savanyú és nagyon kötött.
Lazítására, hogy levegős legyen a föld tőzeget,folyami nagyszemcsés homokot esetleg humuszszerű istálótrágya -homok keveréket használok.
Télire még a cserepeseket sem takarom és ennek ellenére nincs kipusztulás.
Félárnyékba ültetve tovább virágoznak.

Ügyelek rá ,hogy pangó viz ne legyen a tövén ,mert kipusztul.

Az első év a kritikus ültetés után, mert sokat kell öntözni, hogy megmaradjon.
Következő évbe nyomom a nitrogént /Carmabid/ növényenként fél marékkal a tövén körbe.Mióta ezt a technológiát használom esetenként 0,5-1 méteres hajtásnövekedés és sok virág a jutalmuk.

Tavasszal teszek fel új virágokat , ha nem fagy le.

Jó virágzásvárást és gyönyörű szirmokat kivánok mindenkinek

Flower

Mikrotápanyagok: A vas
2006/08/25

A vas rendkívül fontos szerepet tölt be a növények anyagcseréjében. Bár művelt talajaink nagyobb része elegendő vasat tartalmaz ahhoz, hogy a kultúrnövények szükségletét fedezze, mégis – főlegmészben gazdag talajokon – gyakoriak a vashiány tünetei, amelyek elsősorban gyümölcsfákon, bogyósokon és egyes dísznövényeken jelentkeznek. A növényfajokon belül az egyes fajták vasigényében nagy különbségek vannak.

vashiany_cser.jpg
Vashiány cseresznyelevélen
Annak ellenére, hogy már az 1800-as évek közepén elsőként ismerték fel a vashiány tüneteit, még napjainkban is a legnehezebben orvosolható, jelentős károkat és termésveszteséget okozó hiánybetegként tartjuk számon. Pedig a napjainkban beszerezhető, a vashiány megszüntetésére szolgáló, vaskelát-tartalmú levél- illetve talajtrágyaféleségek hatékonyságukban messze felülmúlják a régebben alkalmazott vassókat.

A vashiány okai
A vashiány a talaj kémhatásától (pH) függetlenül előfordulhat. Elsősorban a meszes és magas agyagtartalmú talajokon jelentkezik. „Mészklorózisnak” is nevezik. A jó levegőzésű mésztalajokon a vashiány szinte elő sem fordul. Valószínűsíthető, hogy a bikarbonát-ionok feldúsulása gátolja a vas felvételét.
Leggyakoribb ionantagonizmusok a vas esetében: P/Fe, Cu/Fe, Mn/Fe, Co/Fe.

vashiany_rhod.jpg

Vashiány havasszépén

A levegőtlen talaj, a meszes vízzel történő öntözés, az éretlen trágya használata vas-hiányt okozhat, főleg magas pH-érték és nagy foszfortartalom mellett. Az érett istállótrágya és a talaj nagy szervesanyag-tartalma viszont elősegíti a vas felvételét.
Savanyú talajokon a nehézfémionok – Cu, Ni, Co, Zn, Mn – szorítja ki a vasat. Ez vaskelát-adagolással megszüntethető. A réz- és mangántartalmú növényvédő szerek (réz illetve mankoceb hatóanyag) rendszeres használata is vashiányhoz vezethet.
Nagy adagú foszfortrágyázás is kiválthatja a vashiány tüneteit, amelyet a magas kalciummennyiség még fokozhat.
Az ún. „rosszidő-klorózis” hűvös, nedves időben, gyenge fénysugárzás mellett léphet fel. A talajvízben ilyenkor több széndioxid oldódik föl, és így fokozottan érvényre jut a vashiány.

vashiany_pet.jpg
Vashiány petúnián

Meszes talajokon a kálium serkenti a vasfelvételt. A K-hiány pedig – ha magas a talaj foszfor- és kalciumtartalma – elősegíti a vashiány kialakulását (pl. szőlő sárgalevelűsége).
A nitrát előmozdítja a vasklorózis fellépését, míg az ammóniumszulfát elejét veszi. Ennek oka a pH-érték változása.
A gátolt gyökérfejlődés, aminek számos oka lehet, is vashiányhoz vezet.
Az újabb kutatások azt jelzik, hogy a klorótikus növényállományú talajokban feldúsul a kénhidrogén, ami erősen toxikus a növényekre. Megköti a nehézfémeket, köztük a vasat is.
A nehéz munkagépek taposása – főleg nedves talajon –, illetve magas kéntartalma miatt a szennyvízzel való öntözés ugyancsak vashiányt válthat ki.

A vashiány tünetei

vashiany_szolo.jpg
Vashiány szőlőleveleken

A vashiány minden más elem hiányjelenségeinél határozottabban, nagyon tipikus formában nyilvánul meg az egy- és kétszíkű növényeken egyaránt. A növény legfiatalabb levelei kezdetben sárgászöldek, majd a hiány fokozódásával a zöld erezet közei citrom- vagy narancssárgák lesznek. Súlyosabb esetben a klorózisaz erekre is átterjed.
A vashiány következtében általános jelenség a növekedéscsökkenés és a gyenge virágkötés. Korlátozott a gyümölcs kötődése és színeződése is. Általában nem következik be elhalás, a gyümölcsfákon és bokrokon olykor csak néhány ágon mutatkoznak a tünetek.
Enyhe vashiány esetén a növény teljesen visszazöldülhet, ha a kedvezőtlen hatások megszűnnek. Hosszabb ideig tartó, súlyos vashiány esetén a növénynek valamennyi levele klorótikus lehet, később a szélektől kezdődő nekrózisok, levélhullás, ágelhalás is bekövetkezhet. Csökken a növények fagy-, illetve télállósága.
A citrusfélék gyümölcse apró, kemény, szárazhúsú lesz. Szőlőnél bogyóelrúgás, csökkent vesszőnövekedés is előfordulhat.
vashiany_szamoca.jpg
Vashiány szamócán
A savanyú talajokhoz alkalmazkodott növényeknek (áfonya, Rhododendron-félék, hortenzia, stb.) gyenge a vasfelvevő képessége.
A málna, szeder és szamóca nagyon érzékeny a vashiányra. A ribiszke, rózsa, szegfű, primula, muskátli, petúnia, fagyal, gyöngyvessző, liliom és a japán birs a talaj nagy foszfortartalma esetén mutatja a vashiány tüneteit. A karfiol, a bimbóskel, a fejes káposzta klorótikus tünetekkel jelzi a vashiányt. A paradicsomon a legfiatalabb levelek levélkéinek alapi részén kezdődik a klorózis.

A vashiány orvoslása
A vas-hiány ellen a legeredményesebb védekezés a kiváltó okok megszüntetése, kiegészítve vaskelát-adagolással talaj- illetve lombtrágya formájában. Ilyenek: Fitoferr, Ferribene, Mikromix-G vas, Voligop mikroelemes műtrágya, valamint Fitohorm, Damisol, Voligop oldatműtrágya.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó
Előzmény: taormina1 (1927)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!