Ide várom azok hozzászólásait, akik kizárólag a ballib kormány hibájából rosszabbul élnek, mint négy éve. És itt könyörgök, ne a benzin és gázárakkal gyertek, mert azért abba kevés beleszólása van a magyar vezetésnek, konkrétan importőrök vagyunk ugye. És senki ne hiányolja a betevő plazmatévét és kamerás mobilt. Szóval olyanok írjanak, akiknek csökkent a reáljövedelme, a kormány miatt elvesztette az állását (tehát az állam rúgta ki, nem egy becsődölt vagy Kínába költözött vállalat), kevesebb kaját meg gyógyszert tud venni, ilyesmi. Hadd lássuk csak testközelből, mekkora az Orbán által vizionált nyomor és kétségbeesés!
Ugye nem gondolod, hogy egy házat 8 emberre nagyobb költséggel kell fűteni, mint 1 -re? Legalábbis értékelhető mértékben, mert lehet, hogy egy szobát egy törpicsek miatt jobban kell, nade a többit?
1., egyaltalan nem partfuggo dologkent kell(ene) ezeket kezelni
2., a gazdagok rohattak es nem hajlandok lemondani a nekik JAARO dolgokrol. peldaul a csaladi potlek korulotti irtozatosan nagy balhe. a horn kormany a felso 10%-tol vette el a csaladi potlekot, mekkora orditas volt?
igy szerintem nem lehet es soha nem fogunk elore jutni. annak kell adni aki szegeny!
Na ez a beszéd! Ugye lehet ezt normálisan is. Megvan bocsájtva. Egyébként nem vagyok FIDESZES, de ez most nem számít. Párbeszéd, őszinteség, megértés, és akkor ezeken a sorokon is tudunk egymáson segíteni, javítani, formálni.
Hmm.. szóval amikor írtam, még nem volt a 6 gyerek a térképen, ámde fenntartom,( és végül igazoltad is, hogy nem tudtad igénybe venni az adókedvezményt), szóval a "szegényebbeknek" - és itt mindig pironkodok, szóval akik rászorulnak-, más úton-módon kell a gyerekeket támogató pénzeket eljuttatni. Azt viszont értem, ha szégyennek véli valaki, de én hamar leküzdeném ezt az érzetet.
Erről nem a kormány tehet: a gazdag ember gyereke ne kapjon egy büdös vasat se.
Orbán zsebre tette a gyerektámogatást, ez a pojácának nevezett Gyurcsány meg a fizetését se veszi fel.
azért nem félek én a kapától:) és azt hiszem hogy alapból a szerencsések közt vagyok...Van házunk, ami elég nagy, elég jó...(cserébe kicsit messzi van a belvárostól..) Nincs nagy hitelem...csak másfélmilka...és van hatalmas kertem, amin megterem minden, ami kell a háztartáshoz...Ja és tudok kenyeret sütni...
Ha valamit viszont rosszul csinált ez a kormány, akkor az a gázár kompenzáció modzsere...Abszulute nincs tekintettel sok alapvetö dologra, a szegényebb rétegnek nincs pénze jó kazánra, jó szighetelésre, jó nyilászárokra...a betegek, az öregek, a kisgyerekesek egész nap fütenek...a nagycsaládosok sokat föznek...és stb, stb...
Persze, hogy több a jó, mint a rossz. Söt irtam szerintem kis hazánkban egyetlen kormány sem volt gondatlan a szociálisháló foltozgatásakor. A gond, hogy ez amugy sem egyszerü ügy, mert nem lehet családmodelekben gondolkodni. Éppen ezért volt jó, hogy a családi potlékra épült a kiegészitö, aminek a kezelésébe az önkormányzat is beleszólhatott. Amugy ez a kiegészitö a nevelési segély utodja volt, még a Horn kormány utolsó idején vezették be. Okos volt benne, hogy nem a helyiek mérlegelték hogy mennyi jár, tehát ez nem volt vita jó vagy rossz indulat kérdése és jó volt benne, hogy egy családgondozó is felügyelte a dolgok folyását, jó esetben nem szólt bele, de volt rá lehetösége...Erre jött O kormány adókedvezménye, amit pl mi részben igénybevettünk, de még kaptunk kiegészitöt.. No most mindent egy kalapba dobtak és egyformán adnak szegénynek gazdagnak, ez bár igazságos, de nem feltétlenül okos dolog, de nem azért mert én ugy gondolom, hogy több járna nekem...viszont tényleg élnek nálam nehezebb helyzetben is...másoknak meg ez nem is igazán komoly összeg...
Ráadásúl az önkormányzatnál ugyanugy fognak sokan követelözni és ök nem értik ezt az egészet...velük szegény dolgozoknak az irodákon lesz gondjuk bőven..
A másik része a közgyogynak csak annyi köze van, hogy a családipotlék is emelt egy tartosan beteg gyereknél. A sorrend a következö volt. A doki megállapitja a bajt, majd visszahiv ellenörzésre és 2-3 honap múlva igazolást ad, amit leadunk a családi potlékot kiutaloknak....no most mi itt kissé elakadtunk, mert ez ment lassan...No amikor felveszi a csp-t utaló a papirokat és megitéli az emelt összeget ad egy igazolást, amivel el kell menni a szoc irodára...majd megitélik a közgyogyot...Viszont a köztes idöben nincs túl nagy gond, mert az igazán lényeges gyógyszert valamilyen indok alapján átmeneti idöben adhatja a doki a szakorvos utasitására ingyen is...(viszont az asztmások többet betegek hurutosak, stb és az ezekre való szereket ezen átmeneti idöszakban mégiscsak meg kell venni... De mondom ez nem olyan rázos dolog....
Ja és a sok gyerek. Azt gondolom bármennyi gyereket vállalunk egy dolog biztos, hogy a dolog arról szól, hogy az ember megosztja azt amije van és itt természetes hogy nem gondolom, hogy ess hasra, mert sok gyerekem van...Nem nekem is cserébe be kell vállalnom ezt azt, munkahelyet ha nincs jó akkor olyat, ami van, kert megmunkálását, stb, stb....
A magánszférában tényleg botrányosan keveset emelkednek a bérek, de a kormány ebbe csak közvetett módon szólhat bele a minimálbér sávosításával (diplomás, szakmunkás, szakképzetlen), emelésével, adómentessé tételével (ez már megvolt),
Bocs, de a kormány a minimálbért előírhatja, a diplomás minimálbér előírása esetén nyilvánosan fogom elégetni a diplomámat a parlament előtt. Vannak még tennivalói a kormánynak: én egy bt beltagjaként semmilyen adókedvezményben nem részesülök, még minimálbér után sem, étkezési hozzájárulás, ilyesmi vicc lenne...}}}
Nekünk ez havi 10-12 000-et jelentett, ami nem sok, hisz nem tudtuk igénybe venni az egészet, de gondold el, hogy akkor az egyik napról a másikra havi szinten 12 000-el több maradt meg és ráadásúl a kiegészitö is növekedett....Nekem ez sok, de összeségében nézve nem jelent nagy fizetést...gondold csak meg alig több, mint 70 000-es alapról volt szó...Ha szerinted az olyan sok, akkor küldj cimet és küldök neked egy zsák krumplit....
villany, gáz, gyógyszerek...a legnagyobb rézse a családi költségvetésünknek....
Szólj a Macisajtnak, hogy mutassa be a gázszámlákat, de ha ekkora szarban vagy, biztosan évente a januári számláidat meg tudod mutatni. Az meggyőző lenne.
Érdekes, amikor itt egy olvtárs mutatott számlákat, Macisajt is elfüstölt innen.
A mikor Fidesz bevezette az adó kedvezményt nennyivel nöt hirtelen a családra adott összeg azt nehéz volna überelni...
Akkor te baromi sokat kerestél. Neked nem is adnék egy büdös vasat sem, mint ahogy a Gyurcsánynak se, meg az Orbánnak se a gyerekek után, jövedelmi alapon.
Az államadósság, amit pedig minden csecsemőre ráhúztok, tartalmazza az állami részesedésű vállalatok adósságállományát is, nem csak a költségvetés deficitjét.
Sőt, a nagy nyomor közepette az autókra felvett , devizában számolt hitelek is , noha arról aztán a kormány igazán nem tehet..
nem vonom ketsegbe az igazsagtartalmat amit irsz de vegul is hat gyerekkel nagyon sok minden lehet. nagyon sok orom es nagyon sok gond.
egyaltalan nem egy kozonseges helyzet manapsag, semmilyen kormanyzat erre beallni nem tud.
talan olyan elkepzeles is volt hogy a gyerekszamtol fuggoen egy bizonyos gyerekszam felett degresszivek legyenek a juttatasok. gondolom a ciganysagra valo tekintettel.
megmondom oszinten aki 6 gyereket vallal (es minden tiszteletem) de az tudja hogy mit vallal es nem az allami tamogatasokra epiti strategiajat. ha egyhazi alapokon tortenik akkor az egyhaz valoszinuleg tudja a kotelesseget.
azt is akartam irni hogy lehet hogy 4 ev alatt gyokeresen romlott a helyzetetek mivel mondjuk 2 gyerek a 4 eves periodusban szuletett.
ha igaznak fogom fel a tortenetedet akkor azert azt IS meg kell mondanom hogy irigyellek teged, illetve a ferjedet mert azert ez egy nagyon kellemes dolog is lehet. nyilvan meeg a tagabb csalad is eleg nagy, tehat egesz estet, eletet betolto program.
(nem egeszen ertem hogy mi koze a ferjed cegenek a kozgyogyhoz?)
nem is azt mondtam, hogy a kormány gondja volna. Nincs ujra pénz adnak használtat...ez általánosban oké is, gimiben az érettségi tárgyak esetében nem biztosan okés...a hiányoság meg az elözö tulaj sara...Nem ezzel van a gáz, hanem a szöveggel, mert ugye azt is lehetne mondani, hogy mindenkinek biztositunk ingyenesen használatra tankönyvet...vagy nem kell azt mondani, hogy a nagycsaládosok hu de jól járnak, ha nincs igy. Ettöl függetlenül én már a forumokon ezerszer leirtam, hogy a segélyezés okos megoldása nem egyszerü feladat...és nem hinném, hogy összeségében keveset kapnánk, mert ez nem igaz, csak a duma hamis...
Ugy gondolom jobb volt, hogy a segélyek egy részét önkormányzat kezelte, mert ismerve a család egyéni gondjait modja volt kis családgondozással egybekötött felügyeletet vinni a családtámogatásba...nem hinném, hogy ingyen kéne vadi új tankönyvet adni, mert luxus, de akkor ne erröl beszéljenek...
S ugy gondolom a közgyogyosoknál is lehetne takarékosabban bölcsenbben...pl én nem adnék ki tartos cikket tulajdonba, mert gyakran köt ki a piacon...majd kér idövel másikat...nem adnék asztmásnak ingyen szemüveget...és talán a családi potléknál is lenne bizonyos határ ami felett nem adnám...s az iskola kerülöknek sem adnám...
most nem tudom hogy van, de tavaly lett asztmás az egyik és a közgyógy mg most se lett elintézve, mert a férjem cégénél kissé lassú az ügyintézés, de nem is ez a lényeg az a gyógyszer amit kapott nem volt közgyogyos, tehát ha lett volna közgyógy igazolványa akkor is fizetnünk kellett volna...Viszont állitolag idén van egy keret és amig belefér mehet, azért a miénk bele fog férni...
Egyébként elfogytak a rosszabbul élők? Továbbra is várjuk az egyre szegényebb, egyre alacsonyabb jövedelmű és életszínvonalú honpolgárokat :) A probléma akkor hiteles, ha élő példákon keresztül mutatható be.
Mondjuk én sem értem, hogy államilag támogatott hitelre milyen alapon adnak még állami adókedvezményt is. Elég ösztönző erő maga a kamattámogatás is. Mindesetre az adókedvezményt a szocik az átlagbérekhez igazították (asszem max. 120 ezer körül évente), ami helyes lépés volt. Ne az én pénzemen zsírosodjanak a tőkések :)
azt sem ertem de ez mar szerepelt, hogyha a hitel kamatozasa kedvezmenyes es az is maradt, ha az allam tamogatja a kedvezmenyt a kamatozasban akkor miert is tartanak egyesek igenyt meeg adokedvezmenyre is? amivel masok elott elonybe kerulnek mert az adokedvezmeny levonhatosaga egy olyhan tenyezotol fugg aminek koze nincs a lakastamogatashoz.
lehet hogy vannak akik telhetetlenek?
lehet hogy vannak akiknek semmi sem eleeg draga ha allami tamogatas megszerzeserol, allami csocs megszivasarol van szo?
ki fizeti meg az allami tamogatast? ki nyer rajta es ki fizet?
nem talalom a hsz-t ahol allergias/asztmas gyerekre kapott valaki plusz tamogatast amit most mar nem kap. es ez faj neki, rosszabbul el, meg minden baja van.
nem egeszen ertem.
valoszinusitheto hogy az allergia/asztma gyogyszerek egyebkent is tamogatast kapnak. mennyi tamogatas kellene meeg?
raadasul ismerek (persze ez nem igaz, de miert ne irhatnam, vagy ismerhetnek olyat) aki a magasabb csaladi potlek miatt valik el. amugy tovabbra is egyutt el de ha tobb penzt kap akkor elvalik.