Keresés

Részletes keresés

MZ/Y Creative Commons License 2014.01.30 0 0 2597

Nézd el nekem, én mindent elfelejtek, így keveredhetnek a nick-ek is.

Viszont ha nálad nincs extrém páraforrás, akkor gép nélkül is le kellene jutnod 50 % körülre, megfelelő szellőztetéssel. És csak párailag megfelelő, mert nálam sincs meg az egészségügyileg indokolt marha sok légcsere. Igazából ott kell kezdeni, hogy már ősz végén is szellőztetni kell bőszen, mert ha egyszer felgyűlik a pára, akkor már nehezebb leszorítani.

Még egy gondolat a szellőztetésről: rá kell jönni, a háznak és az időjárásnak mi felel meg. Nálam elég zeg-zugos az alaprajz. Ha nagy és megfelelő irányú szél van, akkor kiszellőzteti a házat seperc alatt. Ha valamelyik nem stimmel, akkor már baj van: valamelyik szobából elindul a levegő a másik felé, ahol belép a levegő, az hamar lehűl, de a túloldali szoba szinte semmit (és marad a pára is), mert a levegőtömeg a párás részről azon a szobán próbál távozni, csak lassan megy neki. Ilyenkor bekapcsolom a konyhai elszívót maximumon és egyesével nyitom ki az ablakokat, a végén meg a nappali-konyha (ahol még marad az arra kóválygó párás levegő) kap egy kis extra szellőztetést. Lassú, macerás, áramba kerül, de van, hogy máshogy nem megy normálisan.

Előzmény: blackbile (2596)
blackbile Creative Commons License 2014.01.30 0 0 2596

Akkor tisztázzuk: 

mindketten mással mostok össze !

1. pepe nevű felhasználó youtube videóján én véltem felfedezni egy akváriumot, amire még nem reagált és vett egy Trotec 100-ast.

2. Megint másnál pancsol a hölgy.

Csak a tények végett.

Előzmény: MZ/Y (2593)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2595

Szerintem Ő is bűnös, csak nem köti az orrunkra. :o)

Előzmény: coburg1 (2594)
coburg1 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2594

Mi a gond azzal a némberrel, hogy ennyit hagyod egyedül pancsolni! ;)

MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2593

Akkor ez már kiszáradt... Nem várható, hogy jövőre jobb legyen.

Elvileg kellő szellőztetéssel azért 50% körülire le kellene tudni vinni, ha a keletkező párától megszabadultok, utána meg jöhetne a gép. Bár sok növény (meg mintha neked lenne nagy akváriumod) akadályozhat ebben.

Előzmény: blackbile (2592)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2592

1983. 2004 körül szigeteltük 7cm-rel B30-ast.

Előzmény: MZ/Y (2591)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2591

Most így hirtelen nem emlékszem, írtál-e a házról vagy sem.

Új építésű?

Előzmény: blackbile (2590)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2590

40%... én ilyet még nem is láttam soha a büdös életben itthon... tegnap 52-56%-ra sikerült levinni.

Előzmény: MZ/Y (2588)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2589

Köszönöm, ez így korrekt számomra. 

Múlt pénteken egy fél délelőttön keresztül Savo-ztam a házat... a fekete penészfoltokat irtottam. Ekkor döntöttem el, hogy tenni kell valamit, mert a szellőztetés nem elég és a nagyfiam penészallergiás erősen.

Előzmény: MZ/Y (2588)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2588

Ebből következik, hogy kell a gép.

Nem ellentmondtam amúgy, hanem kétféle házat:

Ahol a szellőztetéssel elérhető, hogy ne legyen párakicsapódás és ahol nem. Ezek szerint nálad az utóbbi helyzet áll fent. :o( Ha a géppel is veszélyes sarkok maradnak, akkor - jobb híján - talán beállítanék 1-1 ventilátort és fújnám időnként a sarkokat, hogy száradjanak. Mert a géppel ugyan le tudod vinni a párát (igaz, egyre nehezebben, ahogy csökken), de nem mehetsz le 20%-ra, mert az megint nem egészséges.

Ha segít, nálam tegnap 40% körül volt a pára, ma pár %-kal magasabb - rögtön jelentkezett, hogy kicsit enyhébb volt az idő és párásabb sokkal.

Visszatérve mégegyszer az előző kérdésedre:

Szellőztess és azon túl használd a gépet. Ha asszony túl sokáig pancsol, rakd be a gépet már fürdés közben: egyrészt rögtön csökkenti a párát, másrészt hamarabb kijön, ha nagyon hangos. :o)

Még egy gondolat: attól, hogy egy sarok hideg, még nem jön azonnal a penész. Ha fehér (világos) a falad, akár megelőző jelleggel is lefújhatod Savo-val. (Elvileg a sötétre is van kevesebb hatóanyagú Savo.) Büdös, de jó. :o) Persze ettől még karban kordában kell tartani a párát.

Előzmény: blackbile (2587)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2587

Amikor itthon volt a hőkamera kint nem is tudom mennyi volt a hőfok, de bent két sarkot találtam, ahol - le se merem írni - 10,5-10,8°C volt... :-(((

Előzmény: MZ/Y (2582)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2586

Ahhoz túl sok a négyzetméter, hogy bármit is emeljen a hőmérsékleten.

MZ/Y 

Most akkor Te mit javasolsz, mert mondtál ellene is és mellette is, mármint a gépre gondolok?

Előzmény: Petya79 (2584)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2585

Én, ha vennék valamit, csak ilyen nagyobbat. Hogy aldis vagy márkás, az részletkérdés.

Próbálnék a helyedben keresgélni használtat is, akár jót is ki lehet fogni, ha valaki 1-2 éves vett aldisat az új házába és túl van a páragondon, akár még garanciával is eladhatja.

Előzmény: Petya79 (2583)
Petya79 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2584

Ahogy MZ/Y is írta, a párátlanító működés közben vissza is melegíti a levegőt. Ezért kérdeztem, hogy érezhető-e változás a szoba hőmérsékletén. Bár könnyen lehet, hogy egy ilyen pár órás használattal nem sok változás észlelhető.

Előzmény: blackbile (2574)
Petya79 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2583

Köszi! Nálunk is a teregetés a legkritikusabb pont, sajnos meg is jelenik víz formájában az ablaküvegen. :-( Én meg közben addig vacilláltam, hogy mostanra elfogyott a gép az ALDI-ban. :-/ Talán majd legközelebb. Bár még mindig nem tudom, hogy elég lenne-e egy kisebb páramentesítő, vagy inkább egy nagyobbat válasszak. Ha az asszony pancsikol a fürdőszobában, akkor elég sok pára keletkezik (plafonig csempézett falak körbe). Olyan, mint egy szauna. Szóval abban a helyiségben elég gyakran használnánk.  

MZ/Y

Előzmény: stellaz4 (2573)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2582

Kiadtad, de mivel (ilyet persze nem írunk/mondunk) a szellőztetés eddig sem volt elég, szükséged van rá.

Máshonnan közelítve:

Egy jól szigetelt, hőhídmentes háznál nincs szükség ilyen gépre. Ott nincs olyan hideg felület, amin kicsapódna a pára, jönne a penész. Már persze szellőztetés mellett. Rosszul (vagy sehogy sem) szigetelt, durván hőhidas házaknál kellhet a gép, mert ott szellőztetéssel nem érsz célt. Még máshogy: ha 50% körül tudod szellőztetéssel tartani a párát, egy "jó" háznál nem okoz penészedést, de van olyan ház és időjárás, ahol és amikor az 50% is sok és csak szellőztetéssel nem jutsz ez a szint alá. Ilyenkor nincs más megoldás, mint valamilyen rásegítés, legegyszerűbb módja egy ilyen gép.

Amúgy az is vigasztalhat, hogy nem az egész áramszámlája "kidobott pénz", mert hőt is termel és az bent marad a házban.

off talán

Az a baj, hogy nincs normálisan elmagyarázva a hőszigetelés, nyílászárók cseréje. A reklámokban mindig az van, hogy mennyit lehet spórolni. De még a királyi rádió "szakértői" is ezt nyomják. Arról alig hallani, hogy a házak tökéletes bezárásával bezárjuk a párát és a széndioxidot is, ami nem jó, muszáj szellőztetni, többet, mint eddig - így a megtakarítás egy része nem is az, megy ki az ablakon. Szellőztetés alatt most az ablak kinyitásra gondolok, mert valójában nem szellőztetsz többet, csak eddig egész nap ment ki a meleg az ajtó-ablak résein, most meg csak amikor kinyitod őket. De erről nem beszélnek és persze, hogy rosszul esik a jóembernek fél - 1 milla elköltése után, hogy nyiss többször ablakot.

Előzmény: blackbile (2580)
coburg1 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2581

20-30 m3

Előzmény: MZ/Y (2579)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2580

Nem viccelnék vele, ha már 40000,- et kiadtam egy gépért... :-(

Előzmény: MZ/Y (2579)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2579

Remélem, komolyan kérdezed, mert viccnek nagyon szar lenne. :o)

(Remélem, ismered az eredeti viccet és nem sértődsz meg!)

Egy kolléga szokta itt mindig leírni az ökölszabályt, 1 ember 1 óra alatt mennyi friss levegőt igényel.* Annyit én sem szellőztetek, de azért igyekszem. Legjobb persze a rövid kereszthuzat (és én itt akár vitatkoznék is az egyszerre minden ablak módszerrel, mert lakásfüggő a dolog), ekkor a párás levegőt kidobod, de a falakat, bútorokat, ruhákat nem hűtöd át. Ezt lehetőleg többször is kellene, mármint ha termeltek párát. Ami gáz, hogy egyrészt esti fürdések után jó lenne, de hát akkor kevés ember szánja rá magát a lakás kihűtésére; illetve éjszaka friss levegőt bejuttatni, de az még macerásabb. :o)

*Ami persze csak irányszám, mert kisember és nagyember, alvó és tevékeny ember más mennyiségű párát és széndioxidot termel. Merthogy utóbbi miatt akkor is KELL szellőztetni, ha nincs pára és nincs büdös.

Előzmény: blackbile (2577)
zoger Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2578

Mi napi 3x csináltunk rövid de kereszthuzatos szellőztetést gyakorlatilag kinyitottuk az összes ablakot igaz, hogy ez kényelmetlen és kellemetlen, hogy lehűl hirtelen lehűl a ház, de így úgyahogy kordába tudtuk tartani a páratartalmat.

Előzmény: blackbile (2577)
blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2577

Hogy kell szellőztetni?

Előzmény: MZ/Y (2576)
MZ/Y Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2576

Ezt írtam is, persze más korábbi írásától voltam okos :o), alacsonyabb páratartalomnál hűvösebbnek érződik ugyanaz a hőfok.

És ahogy írták, elsősorban szellőztetéssel kellene megoldani a páracsökkentést, a gép a kisegítő lehetőség legyen.

coburg1 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2575

CO2-szintet kellene mérni, mert ha a pára az alacsony szellőzés miatt van jelen, akkor nemcsak a lakásnak árt, hanem benne sem egészséges lakni, és akkor a szellőzés növelése volna a megfelelő megoldás.

blackbile Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2574

Érdekes.

A hőmérséklet nem emelkedett, annyit nem járatjuk, olyan 4-6 órát az elmúlt 2-3 napban.

Viszont a hőérzetem romlott, tehát a termosztáthoz nem nyúlva mintha hidegebb lenne... persze tudom, hogy a kevesebb pára miatt van, ha jól gondolom ugye?

Igen, egyértelműen kijelenthető, hogy kevesebb a pára a lakásban.

Azt nem tudom, hogy hogyan tovább, járassam folyamatosan, azaz hetekig - napi 2-6 órát -, amíg meg nem érkezik a tavasz?

Előzmény: Petya79 (2572)
stellaz4 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 2573

nálunk eddig jó, reggel egy órára bekapcsolom a gépet mikor elmegyünk otthonról, mire hazaérünk, az ablakon nyoma sincs párának

tegnap még teregetés után is mérsékelt maradt a párásodás, míg korábban ilyenkor patakokban folyt a víz az ablakon, illetve a ruhák is hamarabb száranak

Előzmény: Petya79 (2572)
Petya79 Creative Commons License 2014.01.28 0 0 2572

Hobby eszköznek tényleg nem olcsó. :-) És hogyan változott a páramentesítő használata után a lakás klímája? Nem emelkedett valamelyest a hőmérséklet? Kevesebb lett a felgyülemlett pára, mint első használat után?

Előzmény: blackbile (2571)
blackbile Creative Commons License 2014.01.28 0 0 2571

Hááát, azért azt ne gondoljátok, hogy a Fluke több, mint milliós gépe saját ... meg a zajszintmérő sem. Jó munkahelyen kell dolgozni ;-)

Jobb oldalon alul (második képen) a sarok környékén az a zöld a páramérője:

Előzmény: Petya79 (2570)
Petya79 Creative Commons License 2014.01.27 0 0 2570

Jó sok kütyüd van! :-) Köszi a hasznos infókat! Alacsony fokozaton egész elviselhető az a zajszint, én rosszabbra számítottam. Így pedig, hogy a hygrometer is pontos, nem is olyan rossz ez a készülék. 

Előzmény: blackbile (2567)
blackbile Creative Commons License 2014.01.27 0 0 2569

Telefon videóját elforgatta alapból a youtube, visszaforgattam, most már jó.

Előzmény: coburg1 (2568)
coburg1 Creative Commons License 2014.01.27 0 0 2568

Hová tűnt a kép két széle? Illetve a kétharmada.

Előzmény: blackbile (2567)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!