Keresés

Részletes keresés

obsitos66 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4266
megpróbálom felidézni az útvonalat.: Podlesok-Sucha Bela- Klauzy "tó" séta Tomáskovska Bela -- fel a Sokola dolinán- és ismét a fenti Shuha Bela csomópont- (zöld piros) Klastorisko ( itt a csapat egy része felment valahová hogy jól rálásson a Magas Tátrára) és onnan le a Hernádra a medersziklákon Podlesok. Én másnap így raktam össze az útvonalat, ha tévednék elnézést kérek az érintettektől.
Előzmény: IMi (4265)
IMi Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4265
Örülök, hogy tetszett a Paradicsom,

teljesítettem a „kiírt” útvonalat ( megtoldva a Hernád áttörés egy szakaszával

azért egy kérdésem volna, mi volt a pontos útvonal, mert nekem az előző hsz-ekből nem jön össze a Hernád-áttörés "toldása"

Jól sejtem? Podlesok - Sucha Bela - Klastorisko - Hernád-áttörés - Podlesok ? (ezen mi 2 év voltunk)

Előzmény: obsitos66 (4262)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4264
Tavaly én is láttam néhány terepfutót. Őrült tempóban vágtattak le a kéken kolostortóltól a Fehér-patak felé.
Előzmény: softi (4263)
softi Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4263
2007 nyarán láttam egyet, csakúgy kerülgették a "mezei" túristákat:)
De nem toltak le senkit a szakadékba csak azért mert nem haladnak.
Nem tudom merre mentek. A Klastorska roklinán előre is engedtem a létrán egyet.
Előzmény: csanya. (4242)
obsitos66 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4262
Tiszteletem mindenkinek.

Engedjétek meg, hogy a leggyengébb láncszem nevében szóljak a témához.
( azért tartom magaménak a fenti jelzőt, mert 20 éve nem tapostam 15 km -nél többet terepen)

Egy barátom invitálására kerültem be a vitatott túrába, ahol általam „profikként” tisztel és általuk nem lebecsült sétálóként teljesítettem a „kiírt” útvonalat ( megtoldva a Hernád áttörés egy szakaszával ) nekem sok volt, a szerencsém csak az volt hogy a „profik” valóban csak sétáltak, fotóztak és minden neheztelés nélkül megvárták a lemaradókat. Én amatőr létemre megtudtam lépni a saját „tempómban” a csapatól.
( pusztán csak azért tettem ,hogy ne rám kelljen várni ha megindulnak( és még fotóztam is )) Most azt kell mondanom, örülök hogy engedtem a rábeszélésnek a Hernád áttöréssel kapcsolatban, de ha rövidíteni akartam volna akkor egy-két „sporttársi” cikizést lenyelve megtehetem volna. De ha 75 % folytatni alkarja a túrát akkor 25 %-nak illik, de nem kötelező.
Műhódnak annyit .:elismerem a teljesítményedet de véleményt csak akkor mondanék rólad ha téged is ismernélek

Török Zoltán ( még a leggyengébb láncszem)
medvegyu Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4261
Műhód, nagyon sok féle képpen lehet túrázni, a Szlovák Paradicsomban is és máshol is. Sok féle igény van, enek megfelelően sok féle szervezés, és mind mind lehet jó a maga nemében.
Ami viszont biztosan nem lehet jó:
Ha egymást, egymás munkáját bántjuk ismeretlenül.

Az utazást pedig onnan indítja a szervező, ahol a csapata él, Te például Budapestről indítanád, ha jól értem, és nem is rontana rád itt senki emiatt, pedig az emberek túlnyomó része Budapesttől távol él.
Előzmény: Műhód (4254)
Nyergelj Szergej Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4260
Üdv!Műhódnak köszönöm az ötleteket,utánaolvasok mindegyiknek.Üdv:Zoli
setafika Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4259
bocs, én ezt az egész irritáltságot nem értem:
valaki feltesz egy túrát valahova
a túrára a kiírás alapján az megy aki akar
semmi sem kötelező, sőt a túravezetőnek nincs is felelőssége!!!
mint ahogy a teljesítménytúrák rendezőinek sincsen...
majd ha a túra lement, a résztvevők megismerik a szervezőt és majd nem mennek vele többet
ennyi
valahogy azt sem szoktam érteni, amikor a kiírt túrára eljönnek akárhányan, majd vannak páran akik állandóan ötletekkel szolgálnak, mégis merre kéne menni
erre szoktam mondani, okesz, az egy másik túra :-D
IMi Creative Commons License 2009.07.20 0 0 4258
Szerintem nincs semmi gond, hiszen mindenki elmondhatta a véleményét.
Aki azért megy, hogy lenyomja az SP50-et egészségére!
Aki meg azért megy hogy megcsodálja a Hernád-áttörést, annak szintén egészségére!

max. itt a fórumon néhányan hitetlenkedtek, hogy a buszos csapatból mindenki az SP50-re hajt. Az pedig a túravezető felelőssége, hogy felvilágosítsa a csapatát a kirándulás mikéntjéről és nehézségi fokáról.

(az én véleményem: nekem nehéz lenne, pláne az utazással együtt)
Előzmény: gyongyhaju lany (4256)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2009.07.20 0 0 4257
"kommentet" helyett "kommenteket" (vagyis #4224-4256)
Előzmény: gyongyhaju lany (4256)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2009.07.20 0 0 4256

Tejóég milyen vihart kavartam itt egy pohár bi...ben. :( :(

Vazze, betettem egy túraajánlatot. Akinek tetszik, elmegy, akinek nem, az nem megy. Mit kell erről ennyit vitatkozni, teljesítménytúrásokat minősíteni, stb.???

Ötleteket, kritikát, javaslatokat lehet a túravezetőnek privátim címezni - aki elolvassa, aztán vagy megfogadja vagy nem (a túravezető elég önfejű fajta, és nem szereti ha be(le)szólnak a programjába).

Szerintem ki kéne moderálni innen a vitaindító hozzászólás utáni kommentet, mert a vitától már nem látjuk a Parát itten. (De érdekes, hogy amint egy kis vitára kerül a sor, idesereglik az amúgy rídonli túranép. :))

Műhód Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4255
Egyébként kifejezetten sértőnek tartom, hogy olyanok, akinek halvány fogalmuk
sincs a Paradicsom túraideről, megpróbálnak nagypofával kioktatni.:((((((((((((((
Műhód Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4254
Kicsi Barát!

50 embert -egy busznyi- végighajtasz 2 óra alatt a Sucha belán?
Csak fél óra veszteség a szintidőhöz képest a létrákon való fotózgatás!
Ez 2,5 óra,
Klastorislo még egy óra.
Ott van a társaság félegykor ebédidőben. Vasárnap.
Üdítő-étel stb. egy 50 fős társaságnak, akik beállnak a sorba több mint egy óra.
Négy és félóránál tartunk.
Fehérpatak: félóra.
Minimum.
50 embernél ez nagyon jó tempó.
20 perc a Sokol bejárata, pihenó összevárjuk egymást, minimum plusz 10perc.
5 és félóránál tartunk.
Sólyom-völgy 2 óra.
Fáradtan a 75 méteres létrarendszer.
Gyerekes családok vasárnapi kirándulásaként.

Hét és félóránál tartunk.
Ha nem pihenünk akkor:
Innen két óra Podlesok.
Kilenc és félóra.
Lehajtott, hulla fáradt családokkal.

Pestről indulsz saját kocsival az 5 órási buszhoz Rózsaszentmártonba.
Félnégy körül elkell indulnod, hogy odaérj.
Legkésőbb háromnegyed háromkor ki kell szedned az ágyból a gyereket.

Podlesokból csak akkor indulhat vissza korábban a busz, este 7 óránál,
ha egy hajcsár végighajtja a családokat.
Este 11-kor ér vissza Rózsaszentmártomba.
Éjjel félegyre-egyre érsz haza hullafáradtan Pestre.

Másnap mész dolgozni.
Tévedtem volna, hogy el lett szervezve a kirándulás???

Kiváncsian várom, hogy mi az amit jobban tudsz???
Előzmény: Franken (4252)
IMi Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4253

Néhány teljesítménytúrán én is részt vettem. Ott a kiírás szerint teljesíteni akartunk és a tempó mellett nem volt könnyű a fotózás. Ennek is megvan a feelingje, mikor több százan nekiindulnak, akár éjszaka is, mint egy nagycsalád. Jó érzés. A többség itt is természetbarát. (direkt nem természetjárót írtam)

2007-ben a Tátrában a Lorenz-hágóra mentünk felfele és szembe jött egy 35 év körüli férfi igencsak gyors tempóban, majdhogy nem futott. Mondom a nejemnek a fazon nem sokat láthat a tájból. Mentünk tovább, egy idő múlva egy nő igyekezett egy gyerekkel és magyarul beszélgettek egymással „a Géza merre járhat már?”
Nos igyekezniük kellet a Géza után, így ők sem értek rá nézelődni.

Mi pedig szép nyugodtan mentünk tovább, meg megálltunk fotózni, gyönyörködni a tájban.

Na, azóta mindig mondom a nejemnek, húzzunk bele, a „Géza” már biztosan odaért.

Franken Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4252

Helló Lányok, Fiúk!

Ha jól emlékszem 1,5 éve nem írtam semmit. De olvasni sem sokat. Azt hiszem ez a fórum az "Utazás"-ról szól és nem a teljesítménytúrázásról. Akkor miért emlegetitek?

Zsolti barátunk a fatornyos falujából indít egy buszos túrát. Nem Pécsről, pedig SZLA barátomnak az lenne a legjobb, és nem is Erdőkertesről, pedig az nekem lenne a legjobb, és nem is Szegedről, pedig ott is élnek emberek. Nekik is jó lenne.

Történetesen a pécsi indulású busz, érintve Szegedet, Erdőkertest és útba ejtve Rózsaszentmártont is, tényleg 9 órára ér a Paradicsomba, este 9-re. (És mindegyik tömegközlekedési csomópont.)

Én történetesen szeretem Rózsaszentmártont, szép hely, jószívű emberekkel.

Mivel a vita le van zárva, nem is vitázni szeretnék, csak néhány karaktersort beütni a helyére. 2004 októberében, 9 hónapnyi fórumos távollét után írtam azt, hogy nem változott semmi. Tévedtem. Az elmúlt 5 évben nem változott semmi.

A túra szervezésről annyit, hogy én is szerveztem barátoknak magashegyi túrát, bemelegítésként, ismeretlen terepen. 10 éves volt a legfiatalabb és 60 éves a legöregebb, és nehéz nap volt. A leglassabhoz igazodtunk, én zártam minden esetben a sort. Mindenki túlélte és élményként könyvelte el (lehet, hogy csak 1 hét múlva).

Azt sem értem, hogy ha valaki "teljesítménytúrázó" abból pl. miért hiányzik az empátia. Én is teljesítménytúrázok (vagy csak -tam?). De történetesen a néhány teljesített teljesítménytúra mellett megcsináltam vagy 60 túramozgalmat is. Akkor nekem sincs empátiám? Rögtön rohanok az orvosomhoz vagy a boltba, mert még lehet, hogy lehet kapni occón.

Most talán ennyi, találkozunk 1,5 év múlva!

Előzmény: Műhód (4250)
Műhód Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4251
Nyergelj Szergej!

A háromnapból kettőre a két egynapos túrát javaslom.
(A Sucha belásra vagy korán kell indulni, vagy nem hétvégén.)

Harmadiknak egy Nagy Sólyom-völgyet, vagy egy Sólyom-völgyet,
esetleg, ha lazítani akartok, akkor egy Zejmár-szakadékot.

A Tátrát felületesen ismerem.

Nekem tetszett az Ótátrafüred/Stary Smokovec-siklóval a Tarajka-Téry ház
-és vissza túra. Visszafelé, ha belefér az időbe, érdemes útbaejteni a
Nagy Tarpatak vízeséseit a Rainer háztól lefelé.
Esős nap esetén ez utóbbi, könnyű kirándulásnak is megfelel.
Könnyű kirándulás még a Csorba tó-Skok vízesés is.

Esetleg nem nehéz túra, a Csorba tó - Poprádi tó -Sedlo pod ostrovu és vissza.

Kellemes pihenést!
Műhód Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4250
Kispajtások!

Nem hiszem, hogy komoly empátiakészség kell ahhoz, hogy ha én buszos túrát
szervezek a neten, akkor ne reggel ötkor indítsam a buszt a fatornyos kis falumból,
hanem egy olyan tömegközlekedési csomópontról, és időpontban amit a máshol lakók is el tudnak érni. - Azután útba ejtheti a busz a falucskámat is.-

Nem gondoltam, hogy ezt bárki számára magyarázatra szorul. Ez a minimum.
Részemről erről a kérdésről a vitát lezártnak tekintem.

HEV Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4249

Szerintem nem érted a lényeget!

Előre ne mondj véleménytegy túráról, csak ha ott voltál akkor!

Én inkább túrázó vagyok és korodbéli, de szervezek is és esetenként részt is veszek ttúrán.

A véleménynyilvánítás szabad de téves lehet előre véleményt mondani, ami neked nehéz az másnak nem az, mégis tud nézelődni, fotózni.

Ja és egy apróság ha legközelebb a Pádisra szervezel túrát légyszíves induljatok Kaposvárról mert az nekem közelebb van. Köszönöm előre is.

www.szkte.hu

Előzmény: Műhód (4236)
joxy Creative Commons License 2009.07.19 0 0 4248
Monti versenyek szoktak lenni, ez egy régebbi plakát:
paradicsom
csanya. Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4247
LOL!
Előzmény: medvegyu (4246)
medvegyu Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4246
Én gimnazista koromban ott futottam először, mindig Klasztoriszkó felé tettünk egy kis kitérőt, akkor nekünk nagy szenzáció volt, hogy az erdő közepén sört csapolnak.
Az időveszteséget egy kis kocogással kellett pótolni :-), igaz nem volt hivatalos verseny :-).

Ja és kamingaut részemről is, jártam már teljesítménytúrán, mi több ma is felszaladtam a Kevélyre, hogy megnézzem a felhőket alulról, belülről, felülről, de természetesen semmit se láttam, hiszen futottam :-).

Rózaszentmártoniaknak pedig tiszteletem, nagy dolog, hogy van ott egy ilyen közösség, aki rendszeresen túrázik, szervez.
Az ilyen dolgoktól jobb a világ!
baluzoli Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4245
Én már öreg róka vagyok :) Ha sokan állnak sorba a csapolt sörért, én üvegeset kérek, mert azt azonnal kiadják :)
Előzmény: csanya. (4244)
csanya. Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4244
A korcsolya és a sőré' futás jól hangzik.
Előzmény: baluzoli (4243)
baluzoli Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4243
Az északi részen, ahol sok a mászós, láncos, létrás szakasz nem hallottam még futóversenyről:) A Hernád áttörésen télen korcsolya verseny volt illetve a vízeséseken sokszor láttam jégmászókat. Ha nagyobb társasággal túrázol akkor viszont van futóverseny a sörcsapoló helyeknél :)
csanya. Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4242
Tök szívesen elmennék a paradicsomba. Sajnos ott még nem jártam. Vannak arra futóversenyek?-)
Előzmény: baluzoli (4240)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4241
A teljesítménytúrázót és a túrázót csak az állítja egymással szembe, aki nem ismeri valamelyik felet.
Azt hiszem ezen a topikon nem kell bizonygatnom, hogy ismerem és szeretem a Paradicsomot.
Máshol azt sem, hogy teljesíténytúrázó vagyok.
Azt viszont kikérem magamnak, hogy azt mondják, nem érdekel a táj, valamiféle barbár vagyok!
Nem egy közülünk a teljesítménytúrázó tempó mellett végigfotózza az utat, tehát igenis látja a környezetét és élvezi is!
Nekem is vidáman belefér a nézelődés, megállás, napozás, fotózás egy paradicsomos vagy tátrai túrába úgy, hogy ma már a szlovák térképeken feltűntetett szintidőnél jóval gyorsabban megyek végig az útvonalakon.

Ha gonosz lennék, mondhatnám azt is, hogy a teljesítménytúrázó olyan túrázó, akinek a jó erőnléte miatt nagyobb tempónál is marad annyi levegője, hogy élvezze a tájat.
Előzmény: Pepin (4235)
baluzoli Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4240
Szerintem is zárjuk ezzel a vitát: "Elférünk az erdőben" utána megvitatjuk az élményeinket :)
Előzmény: csanya. (4239)
csanya. Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4239
"A teljesítménytúrázó sportolni megy az erdőbe, nem igazán érdekli a táj szépsége."

Remélem ezt nem gondoltad komolyan. Nyilván a teljesítménytúrázót is érdekli a táj szépsége. Gyorsabban halad mint egy kiránduló, de ettől még látja a körülötte lévő tájat.
Az, hogy mennyit látsz egy túrán az erdőből, a látnivalókból nem a sebesség kérdése, inkább a kondié és azé, hogy tudd mit érdemes nézni.
Hiába megy valaki lassan ha gyenge a fizikuma és az életben maradásért küzd, nem fog többet látni mint az aki futja a távot de szuper állapotban van, van ereje figyelni, nézelődni.

Gondolom még az életben nem mentél Maku Lacival túrán. Erdőmérnőkit végzett. Vele futni olyan mintha idegenvezetővel mennél az erdőben. Futás közben mesél az adott tájegység erdőiről, erdőgazdálkodásáról, az összes virágot, érdekesebb bokrot-fát bemutatja. Pár hozzászólással lejjebb a Mátrabérc kerütl elő mint negatív példa.
A Mátrabérc csakúgy mint a Kinizsi Százas szerintem nem túl jó példa a teljesítménytúrázás, a teljesítménytúrázók bemutatására, mivel a résztvevők kb fele évről-évről elsőbálozó azaz először ( és rendszerint utoljára ) induló. Azaz mint egy megcsinálandó dolog a fent említett két túra és nem rendszeres teljesítménytúrázás.

Ahogy írod elférünk az erdőben.

csanya. Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4238
Szia!

Csanya vagyok. Teljesítménytúrázó. Ez most olyan volt mint az anonim alkoholistáknál a bemutatkozás....

Nem lenne baj ha értelmeznéd is a szöveget nem csak elolvasnád.

"Indulás reggel 5:00-kor Rózsaszentmártonból (Máshol is lehet csatlakozni, természetesen olyan helyen ami útba esik!)"

Erre te ezt reagáltad:

"Ez a rózsaszentmártoni túraszervező meglehetősen egoista teljesítménytúrázó.
A saját kapuja elől indul a hajnalban a busz, úgy jutsz oda, ahogy tuccsz..."

Kérdezném tisztelettel, honnan a lótúróból induljon ha nem otthonról? Menjen el a szomszéd városba és onnan, vagy honnan?
Ráadásul nem kell Rózsaszentmártonba menned. Útközben is beszállhatsz....
Előzmény: Műhód (4224)
Műhód Creative Commons License 2009.07.18 0 0 4237
Teljesen igazad van.
Tavaly vízhordóként egy mikrobusszal részt vettem a Mátrabércen.
A baráti társaságba tartozó indulókat szállítottam és gardíroztam.
Közülük -senki!- sem szokott még túrázgatni sem.
Természetesen semmit nem láttak a tájból. Végigrohanták.
Egyetlen túrázó teljesítménytúrázót ismerek.

Minden évben elutazunk néhány tájfutóversenyre is.
Amíg ők futnak, mi túrázgatunk a környéken.
Tájfutóversenyek lebonyolításában is részt szoktunk venni.
Idén is áldoztunk már erre öt napot.
A tájfutók sem szoktak körülnézni verseny után a természetben.
Viszont szívesen indulnak teljesítménytúrákon is.

Normális, szimpatikus emberek.
Csak amikor túrákat szerveznek, mintha bevillanna az az adat a tudatukba,
hogy a 55,6 km-es Mátrabércet 2730 szintemelkedéssel 5 óra 22 perc alatt
is meglehet tenni, és ezértsportolóknak
való szintidőket építenek be kirándulásokba...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!