Keresés

Részletes keresés

krisssz Creative Commons License 2010.03.09 0 0 11057
Laleeeeee már megadta a választ:)
Előzmény: Norfo (11054)
laleeeee Creative Commons License 2010.03.09 0 0 11056
nekem két másodperc alatt betölt, lassú az interneted :)
Előzmény: Norfo (11054)
Norfo Creative Commons License 2010.03.09 0 0 11055
Takoca!

Bele ütköztem abba a hibába, hogy amim van flv video, azt ugye egy swf player játsza le. Csak hogy, valakinél hibát ír ki, valakinél pedig rendesen fut. Illetve még a böngésző se mind1, mert mondjuk fut crome-on IE-n, de firefoxon, opera-n nem és nem jöttem még rá hogy mitől lehet. Pedig az én gépemen IE-n és Fox-on is megy.. :S

Pluginok: flash player 10, java 6 update 17

a hibakód:

WARNING: not local trusted - ExternalInterface disabled!
ERROR: unable to open video - %SWFPATH%/ex/video/proba.flv

Remélem nem csak én vagyok béna :P De ha bárki bármit tud akkor ossza meg vélünk, hátha nem csak én próbálkozom videókkal :D
Norfo Creative Commons License 2010.03.09 0 0 11054
jók jók csak lehetne még optimalizálni a képeket... (sokat kell várni míg betölt)
Előzmény: krisssz (11052)
laleeeee Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11053
mi az a "szóródási kör megengedett átmérője"
Előzmény: fater49 (11051)
krisssz Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11052
Hú, ez a sok elmélet!:) Inkább mutatok képeket.

Nádasdladány

Ez meg a kedvenc boltom.
fater49 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11051
Tegyünk egy kicsit rendet a fejekben a hiperfokális távolság így számolható ki. Persze nem kötelező számolgatni, lehet próbálgatni is. 8-as vagy 11-es rekesznél végig lehet próbálgatni az optikát, hogy hol adja közelre és távolra is a legjobb éles képet. Amennyiben ezt sikerült megtalálni - ez az érték állandó. Tehát minden alkalommal ezzel az értékkel érdemes dolgozni. Amit változtatni lehet, az exponálás ideje, vagy az érzékenység (bizonyos korlátok között).
Előzmény: P.Peter (11050)
P.Peter Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11050
Ha fotóztok, és nem elégedtek meg az amatőr gépek automata kattintgatásával, akkor nem árt kicsit megismerkedni a fotózás alapjaival. Úgy mint rekesz, fókusztávolság, és ezek viszonya mélységélességhez, valamint az objektív képalkotási hibáiból és a diffrakcióból adódó elmosódás.
A lock/unlcock a régi, manuális objektíveken kényelmi funkció volt. Egy korszerű automata gépnél az élesség beállítása és a kép komponálása nyitott rekesznél történik, a blende csak az exponálás idejére ugrik be. Egy manuális obinál, ha lerekeszelsz, lehet, hogy túl kevés fény jut át a keresőn ezekhez, de túl macerás és lassú, ha nyitod a rekeszt, komponálsz, élességet állítasz, majd zárod a rekeszt (esetleg állvány nélkül, kézben) és úgy exponálsz. A lock/unlock ennek "felgyorsítására" szolgál. A rekeszállító gyűrű nem feltétlenül állítja ténylegesen a rekeszt, hanem csak behatárolja a tényleges állítást végző gyűrű mozgását, ami így "vakon", gyorsan és egyszerűen nyitható maximumra és zárható vissza az előre beállított értékre. A Peleng pont így működik, vagyis hiába határolod le pl. f8-ra, ha nyitva hagyod f3.5-nél.
A hiperfokális távolság beállításához sem kell számológép, a Pelengen is - mint gyakorlatilag minden régi, manuális obin - ott a skála, csak rá kell pillantani. Igaz ugyan, hogy teljes Leica méretű érzékelőhöz/filmhez adja meg az adatokat, de az APS közeli érzékelők méretéhez is megfelel, főleg ilyen rövid fókusztávolságnál.
Kulombos Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11049

Lock-Unlock: Nézz át az optikán!

Unlock állásban állítod be a blendét, ami akkor még semmit nem csinál, a Lock állásban húzza be a lamellákat a beállított blendére.

(Érdekes megoldás...)

Előzmény: SzaboZ-ptx (11046)
SzaboZ-ptx Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11048
A gép kijelzőjén néztem vissza az eredményt, és a világos kép egyértelműen homályos volt, míg a sötét (egy kis záridő állítás után) teljesen jó lett.
Előzmény: Törölt nick (11047)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11047
Nekem csak annyi tűnt fel, hogy sötétít-világosít a képen. De majd a hozzértők remélem ez ügyben is nyilatkoznak.
Előzmény: SzaboZ-ptx (11046)
SzaboZ-ptx Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11046
Most jöttem rá, hogy igencsak befolyásolja az elkészült képet. Ugyan azokkal a beállításokkal teljesen más eredményt produkál attól függően, hogy ez a kapcsoló hol áll. Most már tudom, hogy miért volt olyan sok, homályos képem :)
Előzmény: Törölt nick (11045)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11045
Ezen már én is gondolkodtam... :) Tekergetem bőszen.
Előzmény: SzaboZ-ptx (11044)
SzaboZ-ptx Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11044
Peleng oldalán található egy lock-unlock 'kapcsoló'. Az mire való?
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11043
Visszaolvastam egy picit a fórumban. Láttam olyan beírást, ahol a peleng használatánál az f8 és végtelen beállításokat javasolják.
Ez a hiperfokális dolog sem egyértelmű nekem, utána olvastam, a matematikai megközelítése a mélységélesség beállításának nekem picit erős... :)
Szóval, azt mondod, hogy nem kell az AF, állítsam be az objektívet, és ne nyúljak hozzá.
Akkor ezek szerint szemmel állítok élességet?
Bocs, a hülye kérdésekért... Lesz még néhány... :)
Előzmény: P.Peter (11035)
qwer1234 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11042

A sigma 10-20-hoz saját gyártmányú panoráma fejem van. vízszintesen 6-os osztású, függőlegesen 8-as. Programok: ptgui, pano2vr.

Ezekkel bármit meg lehet csinálni. Mostanában elkezdtem "aláhangosítani" a panorámáimat.

Előzmény: Norfo (11028)
Norfo Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11041
Köszönöm válaszod!!!

Akkor elmélyedek az xml rejtelmeiben :)))
Előzmény: Takoca_ (11039)
Takoca_ Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11040
ez teljesen normális! expo sort kell csinálni, legyártani a panorámákat mindegyikhez majd maszkolni (én legalább is így csinálom)

Úgy csináld, hogy 1-1 irányba rögtön megcsinálod a + - 0 -s expokat, majd forgatod a fejet. Az alap képekből legyártod a panorámát ptguiban és a másik két (lehet, hogy 1 is elég) panorámát ennek a templetjéből csinálod, így (elvileg) teljesen fedik egymást. Ezután PS-ben (gimp-ben lehet maszkolni?) maszkolod őket.

Ez csak 1 módszer van aki másra esküszik.
Előzmény: SzaboZ-ptx (11038)
Takoca_ Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11039
az akváriumosnál a panorámát nem én csináltam, csak a videós megoldást

a Szojuz teljesen az én munkám

az utolsót azért linkeltem, mert egy nagyon szép és komplex munka, de nem én csináltam

de meg tudnám csinálni

ezek FPP -vel készültek (http://flashpanoramas.com/player/)
de nagyon jó még a Krpano -is

Ezek nem igazán programozási nyelvek, xml-t használnak, szóval inkább csak egy nagy adag konfig, meg paraméter halom az egész , de nincsennek felételek, szekvenciák, iterációk úgy mint egy rendes programozási nyelvben. (krpano talán közelebb van egy programozási nyelvhez mint az fpp)

Szóval programozói tudás nem kell ezekhez, de ha van az megkönnyíti a dolgodat.
Előzmény: Norfo (11037)
SzaboZ-ptx Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11038
A hétvégén próbálgattam beltérben az új fejet, aminek köszönhetően megszűntek az illesztési gondjaim, de:
A ragyogó napsütés újabb problémával szembesített: nagyon durván beégtek az ablakok. Milyen praktikát javasoltok ennek megelőzésére, javítására?
Beltér, a nap besüt az ablakon (nem oda, ahonnan a képek készülnek): hova mértek fényt? Készítettem az ablakokat tartalmazó képekből olyan expot is, amin szerintem jó az ablak (ki lehet látni rajta), de akkor a kép többi része nem látszik. Ezeket a képeket kellene összedolgozni a túlexponált képekkel? Bírkóztam PS-ben velük, de nem lett szép az eredmény .. nem igazán tudom még kezelni. (Merge to HDR sem tudott használható eredményt adni)
Norfo Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11037
Takoca, amiket belinkeltél panorámák... olyanokat te is tudsz csinálni???

Érdekelni hogyan s mint működik... milyen progi kell hozzá, esetleg programozói tudás...

Előre is köszönöm :)
Előzmény: Takoca_ (11001)
SzaboZ-ptx Creative Commons License 2010.03.08 0 0 11036
A képek többsége nálam is kuka volt, de szerintem ez nagyobb részben az Én 'hozzáértésemnek' köszönhető. Mostanában már több a használható kép, de a becsillanás sűrűn jelentkezik :(
PS jól kezeli a dolgot? Én addig még nem jutottam, hogy ezek zavarjanak :) Vannak nagyobb 'problémáim' is a képekkel ... azaz most már inkább a hiányos PS ismereteimmel :)
Előzmény: Törölt nick (11034)
P.Peter Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11035
falper!

A legtöbb kép 350D + Peleng 8, van néhány 350D + Zenitar 16, de készítettem majdnem teljes gömbpanót kompakt géppel is. A manuális mód pedig egyáltalán nem zűr, mivel panorámázáshoz egyébként is az kell. Az AF pláne érdektelen, mivel hiperfokálisra kell állítani az obit és utána nem is szabad hozzányúlni.
Ha megnézted a képeimet, akkor szerintem legalább egy címemet is ismered (vagy nézd meg őket még egyszer, jobban :-)), de amíg nem off-topic a kérdés, szerintem írd nyugodtan ide, senkit nem fog zavarni.

SzaboZ-ptx!

Manfrotto 3054. Az egy szép nagy "pogácsa", kellően nagy felfekvési felületekkel, tökéletesen illik a szintezős középoszlop végére.

Mindkettőtöknek:

A Peleng nem is annyira a szemből érkező fényre, mint inkább a pont oldalról, sokszor a látómezőn pont kívül eső erős fényre, "világító", fényvisszaverő felületekre allergiás. Pl. fátyolfelhős égnél egy "világító" felhő tönkreteheti az egész panorámaképet. Nekem még fehér Panosaurusom volt, az belógott az obi elé, az arról visszaverődő fény is nagyon be tudott kavarni, de ilyen hatása lehet erős napfénynél egy fehér falnak is. A másik, hogy a hátsó szűrőnek tökéletesen tisztának kell lennie, a legkisebb, alig látható kis elkenődés, piszok is nagyon megbosszulja magát.
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11034
Én is azokat nézegettem.
Úgy látszik azért ezekkel a képekkel van némi PS munka.
Először, amikor elkezdtem használni a pelenget, csináltam vele egy nagy rakat valamit, aminek értéke 0 volt.
Néhány dologra rá kellett jönnöm. Szembe fényt (nap, lámpa) nagyon nem szereti. Bár ezt írták a fórumokon, de hát az ember próbálkozik, abból tanul.
Vakuval is kísérletezgetek, de most, hogy szép tiszta idő van, inkább kültéren tesztelem.
Előzmény: SzaboZ-ptx (11033)
SzaboZ-ptx Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11033
A 3/8-1/4 adaptered melyik fajta? Találtam olyat, ami egy kis tárcsa, amit fel kell tenni az állványra, és abból 'áll' ki az 1/4-es csavar. Ez szimpatikusabb, de jóval drágább, mint az a kis átalakító, ami egy meghosszabbított csavar. Az alsó fele 3/8-as anya, a felső pedig az 1/4-es csavar. Ezzel gondolom marad egy kis hely a panorámafej és az állvány között.

Megnéztem a peleng-ből kiesett képeidet, és megnyugodtam, hogy nincs semmi baj az enyémmel! Nagy kő esett le a szívemről :)
Előzmény: P.Peter (11030)
welcome159 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11032
Szerintem egyeltalán nem zavarnátok. Sőt.
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11031
Szia Péter!
Az oldaladon a panoráma képek a 350d peleng 8 párossal készültek?
Én most barátkozok a peleng 8-asommal, szokatlan a manuális mód, bár AF visszajelzős az M42-EOS adapterem, ami segítség.
Ha nem nagy nyűg, néhány kérdéssel bombáználak panoráma fotó ügyben.
E-mail címed nem publikus, ha megadod, nem zavarjuk a fórumozókat...
Az enyém:
falper(kukac)citromail(pont)hu
Üdv!
Előzmény: P.Peter (11030)
P.Peter Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11030
Én háromlábúnak egy 190PRO verziót használok, panorámázáshoz 556B szintező középoszloppal és egy 3/8-1/4 adapterrel (mert az én régi NN fejemhez - SPH-2 Long Arm - is kell). A Panosaurus alá kellett a háromláb, bár nem igazán a súlya, hanem inkább a mérete miatt magasra került súlypont miatt. A kis NN fejjel a Canon 350D + Peleng 8 simán megáll az MN 682-es öntartós monopodommal is.
Előzmény: SzaboZ-ptx (11020)
v_sanya Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11029
Ajánlhatnám amit én használok, de legjobb ha megnézed őket, mert valóban sokféle van és sokféle áron. Nekem A-157-es van, és azt tudom mondani hogy nagyon stabil állvány, nem bántam meg hogy ezt vettem.
Előzmény: SzaboZ-ptx (11025)
Norfo Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11028
A 10-20-hoz milyen panoráma fejed van? Én az autopano gigaval szenvedek, de majd szeretnék váltani egy vertical panofejre.
Előzmény: qwer1234 (11026)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!