Értem... de ha ajánlották, akkor nincs valaki, aki segítene hozzájutni? És melyiket nem tudod, hol keresd? Ezt a rizshéjat láttam az előbb hirdetni néhány helyen, amíg keresgéltem; perlitben meg talán még én is tudnék segíteni.
Egy külföldi fórumon ajánlották. Azért lenne jobb alternatíva, mint a perlit, mert a perlit drága (bár nálunk a rizshéj is ugyanolyan drága lesz), és a perlit igen környezetszennyező. Mármint az előállítása, mert magas hőfokon égetik ki, ami sok energiát igényel. De nem tudom, nálunk hol lehet kapni.
Találtam egy cikket, idézem. Ilyesmiről volna szó????
"Perlitet helyettesítő gőzölt rizshéj alkalmazása a kertészeti közegekben
(Chronica Horticulturae 2004/1, 18.o., M. Evans)
Az USA Arkansas Állami Egyetem Kertészeti Karán végzett vizsgálat szerint a perlit rizshéjjal jól helyettesíthető. A perlitnél olcsóbb tápközeg-alkotó anyag felhasználását a világon sok helyen tanulmányozzák.
Korábban attól tartottak, hogy a rizshéj a földkeverékekben N-hiányt fog okozni (megj.: a pentozán hatás miatt), azonban, mivel nagyrészt ligninből, kutinból és oldhatatlan szilikátokból áll, lebomlása nagyon lassú, nem okoz N-elvonást. Összehasonlították a perlit-tőzeg és a rizshéj-tőzeg közegeket és mindkettőben hasonló N-háztartást mértek.
A rizshéj fajsúlya a perlitéhez hasonló. Ha a rizshéj, vagy a perlit aránya a tápközegben a 20 %-ot nem haladja meg, akkor nagyon hasonló pórustérfogatú és víz-levegő arányú közeget alkotnak. Magasabb (30-80 %-os) arányban a táptalajba keverve a rizshéjas közeg összes pórustartalma már magasabb, vízmegkötő képessége gyengébb, mint az ugyanolyan arányban perlitet tartalmazó talajé.
Amíg a rizshéj, illetve a perlit aránya a közegben nem haladta meg a 40 %-ot, addig nem tapasztaltak különbséget köztük a beültetett, egyéves nevelésű növények fejlődésében."
Ami engem illet még nem is hallottam róla! Én az agyaggranulátumot, a kertészeti perlitet (általában), a sódert vagy homokot (kaktusz és pozsi-féléknek) illetve a tőzeget a savanyú talajt kedvelőknek, ezeket tudom. Mi ez a rizshéj, milyen növényeknek, honnan lehet begyűjteni???? (Bocsi a sok kérdésért, az újdonság varázsa:))))
Én nem hiszem, hogy ez a növény még él; szerintem mumifikálódott. Vagy folytat még valamiféle anyagcserét? Szobanövényként egyáltalán nem tartható, erösen savanyú talajt igénylö kúszónövény; teljesen fagytürö. Leárazva azért volt, mert Magyarországon kevés kivétellel (Örség, Zala) sehol nem marad meg.
Köszönöm a segítséget, ez alapján már nem volt nehéz megtalálni hogy "ő" az : Euphorbia leuconeura - Madagaszkári ékszer - Madagaszkár drágaköve ... mégegyszer kössz!
Sziasztok, tudna valaki segiteni egy számomra ismeretlen szobanövény beazonositásában ? Külföldröl kaptam a képen látható növényt. Aki nekem adta az sem tudta milyen fajta, itthon egy virágboltos ismerösömet is megkérdeztem, de ö sem ismerte hogy ez micsoda. Kiváncsian várom hátha közületek felimeri valaki... Elöre is kössz!
Azt hiszem, én is ezt fogom csinálni. Épp az előbb tusoltam le a dracikat, és venni fogok olyan Cela-izét, amit Tao ajánlott. A szívem megszakadna, ha a gyönyörű virágaimat elkapnák!
Én folyamatos küzdelmet folytatok ellenük. Rendszeresen ellenőrzöm a leveleket, különös tekintettel a fonákukra. Kézzel eliminálom a megtalált atkákat. Így sikerül megelőzni a komoly fertőződést, de folyamatosan résen kell lennem.
Én is kitenném a kertbe, mert az eső és az éjszakai lehűlés lassítja a fejlődésület. Párában kisebb a peték kelési aránya, de sajnos nem csak száraz melegben élnek meg. Én próbáltam úgy gyógyítani növényeket (párakedvelőket), hogy teljesen bezacskóztam, és mivel a növény menthetetlennek nézett ki, rá is zártam. Berohadt az egész, de a takácsatkák nem tűntek el.
Van növény, ami sárgul (az Alokáziám, gumipálmám), van, ami szárad, barnul. A rózsa is elkaphatja. Ha olyan picik a mászkákó lények, hogy nem látod, hogy néznek ki, és nem hosszúkásak, akkor atka lehet. Kézzel dörzsöld le őket. Főleg a levelek fonákát nézd! És tényleg tedd ki a kertbe, ahogy ajánlották!
A rózsádat illetően vagy hozz egy képet majd róla, akkor a többiek könnyen megmondják, mi pusztítja, vagy keress rá neten az atká-ra (gugli-képet) és megnézheted, h olyan rohangál-e nálad is. Amúgy Tao írta, h érdemes kipróbálni a Celaflort... Apropó, a krotonodon nincsenek ilyesmik? Ha több növényen is ilyen furcsa izéket látsz, és sorra kókadnak a virágaid, akkor jó alaposan mindet meg kéne nézni!!!!
Ezt a virág-maradékot az előző kép alapján krotonnak nézem, és meg lehet ugyan menteni, de kicsit dédelgetni kell hozzá. Kéne neki valami jóféle, normális virágföld, egy új (vagy tiszta) cserép, és egy nagyon jó hely a lakásban: huzatmentes, meleg és minél világosabb. Elsőre ne ültesd nagy cserépbe, nézd meg, h mennyi gyökere van, és annak arányában válassz cserepet. (Úgy értem, persze, ha szeretnéd megmenteni) Amíg nincs levele, addig nagyon óvatosan locsold, mert különben kirohad; azt mondanám, h tartsd enyhén nyirkosan a földjét, és hagyd a felső 2-3 cm-t kiszáradni, mielőtt újra meglocsolod. Ha a szára és a gyökere még él (valószínű, erre utal, h próbál szegényke új hajtást hozni, erőlködik), akkor jó eséllyel meg tudod menteni. Ez egy gyönyörű virág, de fiatalon rém kényes a huzatra-hidegre-kiszáradásra-túlöntözésre, tehát bőven válogathatsz, h mitől pukkant le ennyire. Ha megnő nagyra, állítólag akkor már egyáltalán nem érzékeny.
A másik növényed valami bromélia-féle, és tudomásom szerint elvirágzás után a virágot hozó anyatő elpusztul, a sarjacskáit lehet felnevelni. Ha jól emlékszem, kb 10 cm körül kell lennie legalább, mielőtt leválasztod, de ebben nem vagyok biztos, várjunk vele nálam okosabbat.
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! Figyelni fogok, mert úgy hallottam, a golgota-virágot is nagyon szeretik, és abból is van most 2 a szobaiak közelében. Ezt a Celaflort meg kipróbálom, inkább erre szánom a pénzt, mint új virágállományra:))) Köszi a tippet Tao!
Akárcsak a leandernél, a szobai növényeknél is a legjobb módszer atka ellen az eső. Ha kitetted őket amúgy is a kertbe, tedd úgy, hogy ázzanak, erre most minden nap van lehetőség:-( Az atka csak a száraz melegben él meg. Permetezéssel is lehet persze, 5 naponként legalább négyszer. De attól nem tisztul meg, sőt, míg az eső nagyon jó lenne a növénynek is. Persze eső híján a locsolócső is megteszi, amíg állott benne a víz. Persze a kis gonoszok főleg a levél alatt tanyáznak, erre sem árt figyelni.
Van 2 Erica gracilisem, ami még sose volt kiültetve, nálunk tél óta vannak. Jól hallottam, hogy az inkább sziklakerti növény, tehát kintre való? Télen, amikor vettük, már akkor is kicsit száraz volt mindkettőnek a levele és a virágai. Normális, vagy nem hiába voltak leárazva? Semmi sem változott rajtuk közel egy éve, kivéve, hogy picit potyognak a virágok, de egyébként vegetálnak.
Van még egy név nélküli virágom, aminek a tövénél jött egy csomó új hajtás. Ezeket le lehet választani? Már vagy 10cm hosszúak. Rendes virágföldbe elég tenni? A tetején a levelek száradnak. Azokat le lehet szedni vagy hagyjam?
Ez a nevenincs virágom, aminek szárad a szára, és felül van egy levele, meg alul jött 2 új hajtása, a többi lepotyogott. Régebben már levágtam a száradó részt, de csak halad lentebb. Mit csináljak vele?
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Nem lettem túl boldog. A borostyánon nem látok semmilyen állatot, csak pihés, hálós szinte az összes levele, és nem sárgul, hanem barnul. Sajna a fényképezőben nincs most elem, így nemtom lefotózni. Viszont nem messze ettől van egy cserepes rózsám, amit még nem ültettem ki. Na azon felfedeztem szerintem a betegség tüneteit. Sárga apró bogárkák mászkálnak a leveleken, virágszirmon, és sárgulnak a levelei....Ez lehet az atka? Ugye nem? Eddig olyan sok szép bimbót hozott, ugye nem kell tőle megválnom? Kipróbálom a permetezést, van vmilyen mérgünk, ami a kinti virágokon lévő tetvekre nagyon jó volt. Talán itt is segíteni fog... Megpróbálok újra képet feltenni, hátha most sikerül.