Hoztam egy kis tapasztalat megosztást a fagytűrő leandereimről:
Az idei telet a fagytűrő leanderek elég rosszul viselték, hiszen december közepétől február elejéig egész napos fagyok voltak, a talaj az avar takaró ellenére is átfagyott, azokon a leandereken, amelyek a fagyos időben is kaptak a téli napsütésből, elég hamar jelentkeztek a téli napperzselés jelei, a lombjuk kifakult a fagy és a nap hatására, így jártak az atlas leander magoncaim. Nem, volt rendkívüli hideg idő, -16 volt a leghidegebb néhány hajnalon, véleményem szerint ha nem ilyen tartósan fagyos időszakban jött volna az a -16 c°, a leanderek nem fagytak volna vissza!
Nem vagyok elkeseredve, mert reményeim szerint idén a föld alól kezdik a leanderek, tehát gyökérről újra indulnak, sok helyen a rózsa, a füge, a szőlő is elfagyhat/ fagyott egy ilyen tél után. Akkor ne várjunk többet ezektől a szép növényektől!
Az utóbbi 30 év leghosszabb fagyos időszakán vagyunk túl, ha 30 évente jár így, de ha 10 évente, akkor is megérte a kerti nevelésük! Mert mentesülök a teleltetés rémétől, amelyet a helyhiány, a betegségek okoznak!
Amúgy évekig nincs velük gond az átlagos teleken!
Jöjjenek a képek:
Villa romaine(baloldali) és atlas(jobb oldali tő) fajta, az atlas levele zöldebb, a villa romaine hamarabb feladta:
Atlas nain de tidili, ez is elég viseltes:
Atlas gyerekek, idén alulról kezdenek, a téli tűző nap, hamar megadta nekik a kegyelemdöfést:
Én még óvatos vagyok, ma kiraktam az udvarra 13 cserép 2014-es magoncot (kb. 40-50 magonc, mert több van egy cserépben), bár az előrejelzés ide már nem mutat mínuszokat, azért nem örülnék, ha most érné őket kár, miután szerencsésen átteleltek.
A magonc (idén 4 éves) leánderek megkezdték a kivonulást, úgy is mindegy értük: ha idén is eldobják a virágukat a kinyílás előtt, akkor mindenképp komposzt válik belőlük.
na még akár az is lehet, hogy a ház két oldala nem u.úgy hül le. És volt olyan éjszaka, amikor még kint voltak, és a ház egyik oldalán a takarás ellenére lefagytak az ott lévő leanderek ágai, a másik oldalon meg egy kicsit kevésbé fagyott, és ezért nem...
hét végsp soronb ez se teljesen kizárt, de én mégis inkább azt gyanítom , hogy a kisebb szobában, ott, ahol tönkrementek, egy kicsit talán közelebb voltak a fütőtőtesthez a növények, és ez a minimális kis +(hő)mennyiség átcsapott minőségbe.... :)
na ugyebár volt 6 db múmiám, lásd az előzményen. Őket, mivel túl nagyok és nehezek,nem mentek teleltetőbe, hanem bebugyolálva kint maradtak. Gondoltam, ahogy korábbi években is, ha nagyon hideg lesz, egy-két éjjelre esetleg bemenekítem őket. idén viszont sajnos nem 1-2 éjjel volt, hanem 1-2 hét. És az is kétszer!
Na, ma eljött az igazság pillanata: kiszabadítottam őket. A hatból hámat tökéletes állapotban találtam. A másik három viszont levelei viszont zörögtek, láthatóan leszáradtak, úgyhogy tarvágást kellett esztklözölni rajtuk.
Az a fura, hogy az egészséges és a tönkre ment leanderek 2 külön teraszról 2 külön szobába lettek bemenekítve. Ezen kívül u.úgy voltak tartva, u.úgy kaptak vizet. És érzésre legalábbis a két szobában azonos volt a hőmérséklet. És mégis az egyikben megsínylették a melegtartást, a másikban nem.
Ha már kihozta a virágot, akkor annak virágozni kell, szépen tartósan. Akkor is ha csak másfél éves.
A virág akkor lesz pöttyös, akkor lesz barna, ha vizet kap. Eső, vagy valami extrém hajnali pára ?
A másik lehetőség valami betegség, de a képeid túl messziről készültek, azokon nem látszik semmi. Nézz körül ezen az oldalon, itt részletes leírást találsz a leander betegségekről http://leanderfa.gportal.hu/