Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az érési idő alapján Ceglédi Piroskának gondolom az első képeken láthatóakat (én most eszem az első gyümölcseit) A második fajtára nincs tippem, de szinte biztos, hogy nem Bergeron. Nálam a Bergeron szinte még zöld, és a permetezések ellenére elég sztigminás, ezeken a képeken pedig nyoma sincs a sztigminának.(Na jó, tudom:-))
Sziasztok! Lehet hogy egy lehetetlen kérdéssel fordulok hozzátok! Meg tudja e valaki mondani,esetleg tippelni ,milyen fajta barack látható a képeken?Az első 4 képet a szomszéd fájáról készítettem
,amin két barack van összesen.Gyümölcsfa iskolából vette.Én is szemeztem róla jó párat ezért lennék rá kiváncs milyen fajtájú.Most kezd érni.
Ezt a barackot kb 4 éve oltottam.Idáig még nem termett de az idén van rajta elég jól.Még ez sem fogyasztható.
A németek szerint "ez a fránya szél" fontosabb, nagyobb károkat csinál, mint a fagy. Telepítését egyértelműen szélvédett helyre ajánlják. Más kajszifajtáknál is kezdek a szélhatásra odafigyelni, és azt hiszem, hogy ez tényleg nagyon fontos. Pl. a bigred fajtámnál 10-nél több kötött gyümölcskezdemény volt, de csak egy maradt belőle. A kuresiánál is több mint 50 százalék az ilyen veszteség, ami szerintem nem tekinthető "természetes gyümölcsritkítás"-nak. Ezzel együtt, eddig ez a kuresia eddigi legjobb éve, talán a múlt évi (év eleji) jelentős műtrágya hatására. Másik két kajszimnál, amelyek az uralkodó szél szempontjából szélárnyékos helyen vannak, ami kötött, az úgy látszik be is érik (orangered és spring blush).
Néhány sorban megpróbálom összefoglalni véleményemet a Tsunamiról. Elsőként is egy kis helyreigazítás: egy előző hsz-ben arról írtam, hogy engem az íze elsőre kicsit az őszibarackra emlékeztetett - ezt valószínűleg pillanatnyi elmezavarom mondatta velem. A továbbiakban leírnám, mi az ami tetszett ill. nem tetszett a tulajdonságaiban.
Hátrányai:
- érett állapotban is érezhető savanykás íz a bőre körül
- a cukortartalma egy picit lehetne magasabb is
- baracknál ilyet még nem tapasztaltam: teljes érésben a gyümölcsök egy részénél (kb 20%-nál) a bibepont környéke kissé löttyedté vált, egy esetben a hangyák ki is odvasították.
Előnyei:
- szép küllem
- a hátrányoknál leírtakat is figyelembe véve finom, aromás íz (többek véleménye szerint is)
- természetesen a korai érési idő
- viszonylag kis mag, bár maga a gyümölcs átlagtömege sem nagy (45g)
Érési ideje nálam úgy június 5-15 közé tehető, legalábbis az idén.
Összegezve az eddigieket: én még nem ettem másfajta, hasonló időben érő (bolti) kajszit, de akikkel megkóstoltattam, egybehangzóan állították, hogy ez sokkal finomabb azoknál.
Szeretném megkérdezni, hogy van-e valami javasolt időpont, hogy az idei jelentős hajtásokat visszavágjam, vagy tehetem bármikor? A tavalyi viszonylag szép termés után idén csak kóstoló jutott, viszont a kis, 4 éves fán kb. 1 m-es hajtások jelentek meg, ami szerintem hosszú. Tehát mikor kellene metszenem és kb. milyen hosszúra hagyjam a hajtásokat? Köszönöm szépen a tanácsokat.
A gombára szándékosan nem írtam semmit, mivel próbáltad kezelni - idén így sikerült. de ha tényleg láttál világos foltokat a levélen, akkor az biztosan vírus, ne hanyagold el.
Elsősorban a rézre a piros bimbós állapotig ... sőt sokan írják , hogy kisebb dózisban kímélőbb formulákkal ( Cuproxat ) később is bírja . Aztán nem sok választás van .... Dithane , bár arról is írtak már páran , hogy a gyenge leveleket perzselheti a kajszin ezért csak óvatosan , gyengébb dózissal és lehetőleg nem kánikulában permetezni vele . Én Orthocidot használok , ha be tudod szerezni az a legjobb .
Erős fertőzési nyomás esetén a kontakt szereket nem lehet kihagyni a védekezésből egy kedvező szezonban el lehet lavírozgatni a Topas meg Score szerekkel , de az idei nem ilyen volt .
Ez inkább gombás betegségnek látszik , mint vírusnak . A régi levelek milyen régiek ... tavalyiak ??? ( : )
A helyzet az lehet , hogy a nagy esőkben ( Yvett ciklon ) a tavaly fent maradt száraz ágakról leverődött a sok szmötyi ami erős gombás fertőzést okozott az akkori levélzeten termésen . Aztán az azutáni kánikula a 35 fokkal szépen lesöpörte és az új hajtások már ezért tiszták . A termés hullása köszönhető ennek az erős fertőzésnek és gondolom a túlterhelésnek és a tápanyag hiánynak is .
A topáz mellé kontakt szert is kellett volna használni az eső előtt és után is ezzel mérsékelni lehettet volna a fertőzést , de ez mellé érdemes lett volna minden elszáradt kis gallyat lepucolni még a virágzás előtt ezzel megsemmisíteni a fertőző gócokat .
Ez a kérdés már egy háború kirobbantására elegendő. Itt a fórumon 2 féle tábor van. Az egyik: kivágni azonnal, felégetni még a helyét is.
Én nem vágnám ki. Megpróbálnám kondicionálni a fát. Van rá esély hogy teremni fog, még ha egy részét el is hullajtja. Vannak itt többen akik próbálkoznak vele, van aki sikerrel. Ha így sem javul, akkor menthetetlen, be kell szerezned egy másikat.
Délelőtt ránéztem a Kuresiára, és ez a fránya szél levert egy szemet. Hogy nem menjen veszendőbe, rá is kóstoltam, kicsit puhult már, teljesen sárga volt :) Van még ideje, jó savanyú volt, de az a jellegzetes aroma már ott volt mögötte. Ezek szerint hamar kialakul. Már "csak" a fagytűrésére leszek kíváncsi.
Mielőtt megjelentek a pöttyök, illetve a lyukak a levélen, láttál-e sárgásba hajló, világoszöld - szabálytalan foltokat a levélen? Kicsit életlen a kép, a levélbetegség is félrevezető lehet, de elképzelhető hogy vírusos a fád.?
3xTopáz,2xmospilán,ezeket ajánlották lemosot nem kapott! A fától kb 4méterre a szomszéd területén van egy moniliás meggyfa ha ez számít! A kádat a hasonlítás miatt tettem oda,és a levelek csak a régiek az új hajtások szépek semmi bajuk legalábbis kívülről. jelenleg 5db van a fán, 4-5 hete még tele volt!Tavaly is igy jártam sajnos!
üdv mindenkinek a SEGÍTSÉGETEKRE lenne szűkségem,van egy gönci magyar fám 5 éves tavaly termett volna először de úgy mint ezen az éven össze vannak fonnyadva(potyognak le) rajt a gyümölcsök és szerintem kicsik is! Segítsetek mi lehet a baja? Amúgy erős növekedésű a fa!
Sziasztok! Akkor valószínűleg a leírás nem csal, és tényleg akkorák lesznek, bár ha van időd majd megírhatnád, hogyha tavaly termett, akkor mekkorák voltak ehez az évhez viszonyítva.
Köszönjük a videót, ha nem baj, amikor érik a többi fajtád is, arról is megnéznék egy videót.
ma szedtem le az egy szem bigred-et. Első termés és a 10 valahány kötöttből csak ez az egy szem maradt a fán. Tényleg big és tényleg red és már puhult. Az ízét a gyerekek jónak mondták. Valaki a kuresia jó ízében reménykedik -elnézést csak felületesen olvastam bele a korábi hozzászólásokba- nem fog csalódni. Egyes német faiskolák desszert barackként reklámozzák, és tényleg kíváló az íze.