Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nálam első helyen a Moldova áll, ezt követi az Afus Ali /de nem az idén, mert pocsék volt/ A Teréz, a Fehér Saszla és az Attila is eltartható egy ideig. Szomszédaim az Othellót is aggatják.
Nekem a falon-nem mellette-- van egy nyári muskotály és szerintem az is tárolható. Elég kemények és ropogósak a szemei. Most oltottam májusban, s csak két kis fürt volt rajta, igy nincs még nagy tapasztalat. Viszont, nem a falon--megbetegedett (mindeféle permetezés nélkül). A direktermők közül a fehér delewár is eláll. A régi fajták közül Kövidinka is sokáig elállt (már nincs, gyerekkorban volt).
Na, ezt egyszerre írtuk, ha tudom, hogy te válaszolsz, csendben maradok. Tény, hogy nálam a Podarok Zaporozsje jól termékenyült a többi hímnős fajta között. Igaz, hogy Timur és Árkádia is van a közelében.
A Podarok (ajándék) Zaporozje valóban nőivarú. Legjobb porzói a felmenői (anyai,apai ágon is).
A P.Z.szülei:Kesza -1 x (V 70-90+ R-65). Vagyis anyukája Kesza-1, szintén nőivarú.De anyai nagyszülei már nem azok :Csíkszépvíz alba, és Vostorg.Ezek közül bármelyik jó. Apai ágon a V-70-90-es fajtát nem ismerem, de a másik az R-65,vagyis az Eszter.Ő is jó beporzó lehet.
Megnéztem Richard Piatek mit ír: Ő a következő fajtákat ajánlja porzónak: Timur, Arcadia, Lilla, Csíkszépvíz alba, Rusbol.
Igazad van, jövőre minden kiderül. Nekem is van mindkét fajta, a "Bolgár rezi" is hozott két fürtöt, valóban nagyobbak a bogyói, de mivel idei oltás nem reális összevetni a V25/20- al, amelyik teljes termést hozott. Keresek képeket, azt hiszem mindkettőt lefotóztam.
A vitában igazságot nem tudok tenni, mert csak az egyik fajtám van. De mivel magyar írásmóddal van a lapon írva a Bolgar rezi, könnyen lehet, hogy Piatek úr Mo.-ról kapta/szerezte be a fajtát. A képen a vessző fekete pontozottsága annyira jellemző a V25/20-ra, hogy eléggé valószínűtlennek gondolom a kombinációk olyan együttállását, hogy pont ugyanolyan legyen, a Bolgár Rezi-é mint a V25/20-é.
Szőlőszemnek van mindegyik, ha jól tudom, még a Bolgár rezi nem termett nála, de szerintem 1-2 éven belül úgyis kiderül, hogy azonos-e a két fajta, vagy csak nagyon hasonló...
Mindezt teljesen osztom... Viszont, fagyérzékeny a kertben több kifagyott korábban--amikor volt még nagy téli fagy. Igen finom és még bornak is (ha van elég) üdv PJ
Amely szülő az egyik fajtánál az apa szerepét tölti be az a másik fajtánál anyaként szerepel és fordítva.
Mindkettő komoly rezisztenciával rendelkezik a Bolgár rezi nagyobb bogyójú. Mindezeket nem saját tapasztalat alapján, hanem a leírások böngészése alapján írom.
Pjotr 3395-ben említette, hogy talán ez a fajta az, ami lisztharmatra is elfogadható ellenállású, meg peronoszporára is.
Házikerti tapasztalataim alapján hozzátenném, hogy ízre is a legjobbak közé tartozik (nem csak személyes vélemény, hanem sokan kostólták a szomszédok közül is).
Csak biztatni tudlak, hogy ha van helyed, telepítsd. A legkevesebb problémát ez okozta a fajtáim közül.
Pronlémamentesség szempontjából a második helyen a Muscat Bleu áll, íze jó, de kicsit nagy a magja.
Most aztán jól megkevertetek a fajtanevekkel :) Nem ugyanaz a két fajta nálam. A "Szőlőszem" honlapján található képek és leírások alapján nevezem őket így. Nem Afuz Ali egyik sem, mert az volt nekem- valóban érzékeny- ezért átoltottam. A neveket, fajtákat illetően Ti rendelkeztek több ismerettel, én hiszek Nektek.
Akárhogy is nevezik, az egyik legjobb, legmegbízhatóbb csemegeszőlő fajtának tartom saját tapasztalatom alapján (vagy talán sikerült egy jó klónt kifognom)!
Nem is tudtam, hogy a Bolgár rezi azonos a a V25/20-al. Bár ahogy most nézek pár képet az oltványosoknál, tényleg olyasmi, bár egyik sem olyan kép, hogy beazonosításra jó legyen.
Ami Szőlőszem weboldalán a fajtalistában, saját fotójával "V 25/20" név alatt van, az a Bolgár rezi (de ilyen nevű szőlőfajta, hogy Bolgár rezi nincs, ez csak egy kitalált név...), nem vagyok híve ennek az új név kitalálósdinak, olyan fajták esetében, amelyeknek már van nevük...
Biztos vagy benne, hogy nálad a Regina név alatt futó fajta nem azonos a Bolgár rezivel?
Mivel a Bolgár rezi a pécsi Kutatóintézetből került ki valamilyen úton-módon oltványosokhoz, és úgy kezdett terjedni, ezen a ráragasztott néven, amúgy a fajta eredeti neve: Augusztin (V 25/20, Плевен устойчивый, Феномен), szinonim nevei Bulgáriában pl. V 25/20, Pleven usztojcsivüj stb.)
A Regina oltványokat régebben Olaszországból lehetett behozni hivatalos úton is, papírokkal (ahogy ez több árutermő csemegeültetvényben van is jelenleg), de a Regina az Afuz Ali, ami biztosan nem rezisztens egyik gombabetegség ellen sem.
Köszönöm a részletes, korrekt válaszod- ami kicsit elszomorított, mert hasonló tapasztalataim vannak.
Ezúton kérem a kedves fórumtársakat-AliBá'-hoz csatlakozva, hogy osszuk meg egymással tapasztalatainkat, illetve azon fajták neveit, melyeket lisztharmatra és peronoszpórára rezisztensnek tapasztaltunk!
Akkor még van mit tanulnom a szőlővédelemben is,laikusként írok a fórumra,úgyhogy elnézést ha butaságokat írok néha:)sok csapadék=gomba oldaláról próbáltam megközelíteni a lisztharmat témát.Visszagondolva idén nem volt csapadék mikor jelentkeztek nálam a lisztharmatos tünetek a fürtökön..
Az említett két fajtát a peronoszpóra ellenállóképességük alapján hasonlítottam össze.
Röviden válaszolva kérdésedre: egyikük sem rezisztens lisztharmat ellen.
Hosszabban válaszolva több napig beszélgethetnénk erről :)
Jelenleg a Vitis vinifera fajták között egy lisztharmat rezisztens létezik, az a Kismis vatkana, ennek a lisztharmatrezisztencia génjét már felhasználták új hibridekben a profi nemesítők.
Az Effect és a Muscat novos. fajták ellenállóképessége jó, de nem rezisztensek. Mint ahogy általában a Talisman utódokra ez igaz (sajnos ezek között az interspecifikus fajták között nincs lisztharmat rezisztens).
A magyar interspec. fajták közül talán a Pölöskei muskotály, amelyik biztonságosan kineveli a termését a jó lisztharmat ellenállósága segítségével...
A lisztharmatnak nem kell nyáron víz, anélkül is nagy károkat okozhat, de szerencsére jól kiszámítható, két jól időzített felszívodó szer és a szokásos kontakt kén prevencióval az érzékenyebb fajták is megóvhatók.
A Sztrasenszkij is egy jó intersepc. fajta, azonban nem hogy lisztharmattal szemben, de még peronoszpórával szemben sem toleráns (sajnos). Nem jelzőfajta, de kicsi az ellenállás küszöbe (mint ahogy általában a Seyve Villard származék csemegéknek, tisztelet a ritka kivételeknek). Az amuri származású peronoszpóra ellenállóság sokkal erősebb, biztosabb...
A szőlőterületemen a fajtákat úgy válogattam, illetve az új hibridjeimat is úgy szelektálom, hogy jó peronoszpóra ellenállóak legyenek. Ezért a területen egyáltalán nem használok rezet (így sem a talajt, sem magunkat nem mérgezem rézzel). Van több olyan fajta, amely magas fokon ellenálló peronoszpóráal szemben, biztosan kineveli a termését minden évjáratban. Viszont ez nem mondható el a lisztharmat esetében. Ha egyáltalán nem védekeznénk lisztharmat ellen, akkor nagy károkat okozna, minden évben, ha felerősödik.
Érdemes lenne megkérdezni a többieket is liszharmattal kapcsolatban...
Ezért fajtákat nem tudok ajánlani, csak olyanokat, amelyek peronoszpóra ellenállóak.
A gombabetegségek a csapadékosabb országrészeken jobban károsíthat,a grafikon szerinthttp://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/altalanos_eghajlati_jellemzes/csapadek/,ilyen szempontból az ország közepén fertőzhet a legkevesbé,igaz a időjárásban komoly szélsőségek lehetnek,időnként néhol rövid idő alatt egy havi csapadék hullik,és nem kímélve az ország közepét sem.Nekem az a véleményem hogy kötöttebb talajokon jobban kivan téve a szőlő a gombás betegségeknek/csapadék mennyiségtől függetlenül/,mint a lazább szerkezetű talajokon,meg talán az sem lehet mindegy hogy milyen alanyon van a szőlőnk...a jó vízelvezetésű talajokon/homokosabb szerkezetű,domboldalakon,lankákon/ kedvezőbbek a körülmények,csak a sok csapadék tápanyagkimosódást okozhat/sűrűbb trágyázás/,rosszabb esetbe a sok víz a termőréteget elmossa és lassan feltölti a völgyeket.
Tapasztaltabbaktól én is tanácsot kérnék lisztharmat és atka ügyben. Különösen idén majd mindenik szőlőmön nagyon garázdálkodott az előbbi. Engem is érdekelne lisztharmatra kevésbé érzékeny fajták mernevezése.
Korábban írtál az Effekt és Muscat Novosatinszkij fajtákról, megemlítve peronoszpórával kapcsolatos tapasztalataid is.
Szeretném kérdezni Tőled, hogy lisztharmatra rezisztensek e fajták ? Egyébként a termőterületeden gondot okoz a lisztharmat vagy szerencsés a terület fekvése ( légmozgás, páratartalom stb.)? A Sztrasenszkij fajtád is rezisztens a lisztharmatra?
Tudnál olyan legkorábbi és legkésőbbi érésidejű fajtákat ajánlani melyek rezisztensek a lisztharmattal szemben, a peronoszpórával szemben pedig legalább kevésbé érzékenyek?