A krumplit egyszerűen megfőztem (majdnem puhára) egy serpenyőben olajon megfonnyasztottam a vékony karikára vágott Poree-t, bele a krumplit, majd egy kis só és bors.
Holnap ki fogom próbálni a fokhagymás krumplidat! :)
A baj az, hogy nekem csak szárított zsályám van itthon. Remélem jó lesz majd azzal is. Hozzá természetesen hal.
Ha tudnám, hogy a Scholle-t (Pleuronectes platessa) magyarul hogy hívják akkor azt is ide írtam volna, hogy azzal.
De így csak bekenem vékonyam olívaolajjal, ráteszem az alapfűszerem + citromlé és betolom a sütőbe. 180 °C-on (nem levegővel) kb. 18-20 percig sütöm és a végén teszek rá Kräuterbuttert, majd a fokhagymás krumplival tálalom.
A salátát majd még meglátom, de valószínű, hogy uborkasaláta tejföllel.
Érdekelne a fokhagymás krumpli. Előtte megsütöd a fokhagymát? A roasted garlic erre enged következtetni, de a fene se tudja. Én szeretem magát a sült fokhagymát, csak úgy kinyomva a vurkából, pirítóssal, de salátában még nem próbáltam.
Hmm...nincs nagy tapasztalatom tonhal/tuna ügyekben, de a Rex Hunt pecásműsor főzős blokkjában gyakran sütnek tonhal steak-et és az bizony kifehéredik.
Koszi - nagyon finom volt. Meselj, milyen az "alapfuszer"-ed? Na es a krumpli? Hogy csinaltad?
Most csinaltam egy fokhagymas krumplit - a csalad lelkesedett erte! Kepzeld, kb 75 dkg krumplihoz 24 gerezd foknagyma. . .es ha ettel finomat! Egy halvany "roasted garlic" iz, de mennyei!
Nálunk süllő volt ma. Alapfűszer után megforgattam lisztben, az egyik (a bőrös) oldalát tojásban és arra rá egy vékony szelet füstölt sonkát. A sonkás felével kezdve mindkét oldalát kisütöttem (kb. 2 perc oldalanként.
Ma tilapia flet csinaltam grillen, koret mint a tegnapi vacsora - babsalata es fokhagymas sult krumpli - nagyon finom volt.
A halfilet csak mostam, szaritottam es keves cajun-nel szortam meg. A serpenyot csak "megsomogattam" egy kis vaj darabbal amikor mar forro volt es azonnal ratettem a halat. Par perc az egyik oldalom - probaltam nem mozditani, hogy a mintazata szep maradjon - par perc a masik oldalon es kesz volt.
A halat elomelegitett tanyerra szedtem, hogy az ebed vegig meleg maradjon. Finom volt!
Ezen a serpenyon sokmindent keszitek - reggeli kenyerlukban-tukortojas melegszendvics csirkemell zukkini, paprika, hagyma hal. . .sok hal. . .
Amiert nagyon szeretem, mert nem kell hozza sok zsir es az etel nincs agyonsutvefozve.
Nna, nekiálltam a múltkor emlegetett sügérnek, a hagymával (is ) pácolt változatát.
Először is, a felét csináltam meg, ugye 70 deka van ráírva, kiolvadás után 22 deka lett az öt szelet. ( Szép táblában lehetett lefejteni a jeget róla..:}})
Ennek megfelelően lett is belőle 10 falat halacska, íztől nem voltam elájulva.
Úgy látom, a halsütögetéssel nem sok a sikerem..:}}
"Tuna are fast swimmers and include several species that are warm-blooded. Unlike most ocean fish species, which have white flesh, the flesh of tuna is pink. "
Ez rozsaszint mond. A konzervben egyertelmuen feher a fott husa - a macskakajakban levo tuna az a piros-barna fozes utan is.
Ezeken a kepeken latszik, hogy sutesnel (itt csak hirtelen "porkolik" meg az oldalait a tuna steaknek es utana szeletelik) kifeheredik.
De-de, igazad van. Ez egy magyar sajátosság. A TŐKE, mint kifejezés nem volt kívánatos régebben, ezért minden tengeri gyorsfagyasztott halat egyszerűen tonhal néven érkeztettek meg a boltokba, a tányérokra, stb. Generációk nincsenek tisztában még mindig azzal, hogy amit esznek rántott tonhalként, vagy bármi másként, az nem tonhal, aki pedig tisztában van vele, az pedig megszokásból mondja :))) Persze természetesen tunfisht is lehet kapni:) Üdv: dy
Nincs neki magyar neve. A volt főnökömnek ez a halcsoport volt a szakterülete. Ha ő nem nevezte el magyarul vagy emlegetett magyar elnevezést, akkor nem hiszem hogy lenne hivatalos magyar neve.
Arról az aprótermetű halacskáról csak annyit szeretnék elmondni, hogy
--pincér! halszlének kérem ez egyik részét a másikat rántva....
Továbbá:
-- Pincér! a T. Olvtársakat tartsa távol a halamtól, mert 1 éhesvagyok, így nekik már nem jut, 2 a csöpögő nyáluktól felfordul a gyomrom, 3 utálom, ha evés közben bámulnak.....