Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Balra 2 db magyar kajszi: saját ültetés, de már beteg a fa (kéregszú), most nem lett túl méretes a gyümölcs, de régen volt rajta kisebb őszibarack méretű is.
Középen 2 db ceglédi óriás: legalábbis annak gondolom, örökölt fa.
Jobbra 2 db szintén örökölt ismeretlen "óriás" fajta, ez a legnagyobb, de egyik fele puhára érik miközben másik fele még simán zöld lehet belül is. Régen voltak egyéb óriás fajták pl. szegedi mammut, talán ez lehet?
Ízre minden évben a középső győz: lédús, illatos, édes/savas aromás. A magyar kajszinak (c235) néha nincs meg a savtartalma, meg megérve/túlérve lisztes íze tud lenni. Legalábbis nálam....
A Bergeron a napos oldalon pirosas majdnem bordód pöttyözött, az ellentétes oldalon szinte citromsárga marad. Majd teszek fel képet csak reggelizek előbb. 3-5 nap mulva kezd érni belső somogyban.
"nagy-igen nagy, megnyúlt, oldalról kissé lapított, héja narancssárga, a kocsány körül kámrinpirossal mosott, pirosan pontozott, húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, aromás"
"Ceglédi óriás kajszibarack Mérete nagy, a hagyomáyos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes."
Nekem is hasonló gondom lenne mint mostanában itt elég sokaknak.
Ezt a barit Bergeron néven vettem, rajta is van még a nyomtatott felirat.
Gyanítom hogy nem az, jó ízű nagyon és brutálisan virágzott, szépen kötődött. 9 szemet hagytam ritkítás után, ebből kettőt baleset ért korábban, 7 szem van rajta, lapított hosszúkás a forma, a hossza kb. 55 mm, szélessége 50mm, a keskenyebb átmérője 45mm. Határozottan nagyobb mint a Magyar Kajszi.
Érési ideje annál pár nappal korábbi, de ennyi szórást fekvés és a termés mennyiségi eltérése is okoz. Lényegében most kezdem szedni a M.Kajszit, az "álBergeron" meg most jött le teljesen. Átlagos tömeg kb 75-80 g. Héja nem túl erős, de érezni. Nincs piros színe jellemzően, inkább a vállánál finoman pöttyözött.
Ha van ötlet, azt köszönöm, legalább tudnám mire készüljek :-)
Nálam is most kezd érni a kajszi (Békés megye, Békés). Kérlek segítsetek beazonosítani. Átlagtömeg kb. 70 gramm, lapított, asszimetrikus(kb.55 mm magas, 48 mm és 53 mm a másik két mérete).Túl közelről fényképezttem ezért nagyobbnak látszik. Szine sárga narancssárga nap felől pirosas, de csak kis részen. Néhány szem hasonlóan pöttyözött mint a ceglédi óriásról betett képen. Magja szerintem nagy 3-4 gramm, magbele édes. Kiegyenlítetten terem, tavaly nagyon sok volt rajta, de az idén is viszonylag jól terem. Fagyra nem túl érzékeny mert tavaly kb. -7-8 fokot kapott március 17.-én.
En csak annyit mondok nektek :) Hogy mar az 5-ik eresidelyu kajszimat szedem. Es meg hatra van 4-5 a bergeronig, utanna meg, meg ketto.
Az iden a Comodore biztos 100 gramm felett lessz mind, meg kell neki, meregzoldek de nagyon nagyok.
A Viorica mar leerett 5 szem ami volt rajta 100 - 140 grammosak voltak.
A Cegledi Oriasom is megmutatott egy ket szemet (annak vettem) azok is 80-100 grammosak.
De lesznek erdekessegek, biztosan, mert van egy egy fa ameiken ilyen megnyult mandula kajszi alaku meregzold barack van es mar oriasiak. Erdekes lessz. :) az biztos :)
Pro.polisz az érési időről annyi ,hogy holnap vagy holnap után szerintem már megeheti a gazdája,sunyiba megtapogattam és kissé puhás volt.
Zoli1437 eddig a képeiden látható G.M-re hasonlít a legjobban.
Délkelet a Ceglédi Piroska esetleg a piros fedőszínéről kaphatta a nevét?,mert ha igen,bár a képen látható egy kis csalóka pirosas beütés a rossz képminőségnek köszönhetően,ez teljesen narancs sárga! Esetleg képed nincs róla? és igen csak két barack van rajta összesen . A kajszik növényvédelméről még nem tudok sokat de kapott: két vagy háromszor rezes lemosót,kétszer Chorust- Bravo-t meg Wuxalt.
Helyzet kérdése ... ha jég is jön a lehűléssel és még vannak zöld barackok akkor gyógyítónak lehet kontakt szert adni egyébként ilyenkor érésben már nem igen . Ilyenkorra edződöttebbek már a levelek mint májusban , már nem jellemző a sztigmínás fertőzés az inkább a nyár elején jelentkezik ( május -június eleje )
Az érési idő alapján Ceglédi Piroskának gondolom az első képeken láthatóakat (én most eszem az első gyümölcseit) A második fajtára nincs tippem, de szinte biztos, hogy nem Bergeron. Nálam a Bergeron szinte még zöld, és a permetezések ellenére elég sztigminás, ezeken a képeken pedig nyoma sincs a sztigminának.(Na jó, tudom:-))