Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Amelyiknek a levél hónaljában elég nagyocska rügy csücsül. (Ha siettetni akarjuk a kialakulását, akkor visszacsípjük a hajtás végét és 1-3 hét múlva már lesz rajta. Ez hajtószemzéshez most aktuális.)
Van egy saját (készítésű) szemzésű sárgabarackfám ,nem tudom milyen fajta azt gondoltam amikor szemeztem hogy nem felejtem el így nem is címkéztem be hogy kitöl is hoztam a szemet vagy a fajtáját úgy gondoltam mért is felejteném el .
Tegnap készíttetem egy pár fotót róla, nem tudom milyen fajta pedig én szemeztem mirabolánra kb: 3 éve és már így terem ,rengeteget zöld barackot le szedtem a fáról amikor még kicsik voltak sajnáltam volna megszakad vagy a termés túl apró let volna !!!
Békés megyében lakom Magyarország délkelet részén mint Délkelet fórumozó társunk Délkelet ha netán kellene oltó vagy szemző ág akkor nagyon szívesen adok ha nincs ilyen fajtád és természetesen másnak is szívesen adok .
Augusztusban visszatérünk rá! Ha lesznek megfelelő vesszők, korlátozott számban tudok küldeni. Nem tudom írtam-e, nekem is idén januári ültetésű, és nincs még elég tapasztalatom a GF-alanyokon fejlődő fák növekedési erélyét illetően. Csak az imént említett két fajtám van arra oltva.
Ha nem vagyok tolakodó, engem is érdekelne egy-két hosszabb oltóág a bergecotról.
Cserébe, ha megerősödik az idén oltott csemetém, talán lesz rajta egy-két hosszabb oltágnak való harlayneből, esetleg kis gyökeres oltványom is lesz belőle, de ebből nem igérek biztosat.
Nos, a lényeg, hogy augusztusra neveljen ki legalább egy olyan ágat (amit koronaalakítás címszóval úgyis lemetszenél) amiről megfelelő szempajzsot lehet kivágni T-szemzéshez.
Ha januári ültetésű, akkor minden bizonnyal Csarli1-által behozott fajtákról van szó. Nekem is van tőle származó kétféle, igaz nem kajszi, hanem őszibarack. Tolja a GF-alany rendesen van hajtása bőven. Ha esetleg úgy alakulna augusztusban szemzőág cserében bennelennél? Kérdezem ezt mástól is akit érdekelne Tardibelle és Extreme Sweet fajta. A cserealap nem feltétlenül kajszi, lehet őszi is.
Nagyon szépek,sajnos nálam a tavaszi vihar leverte nagyrészét a többi meg csak potyog és potyog le zölden ;( rózsakajszim van és Aurorám még nincs épp ezért egy kérdéssel fordulok hozzád,tudnál küldeni szemzőágakat,vagy esetleg tavasszal oltóágakat?Bár hogy mikor lenne jó szemezi nem tudom,de gondolom július augusztus a legjobb időpont.Természetesen nem akarom hogy csak ezért nekiláss vagdalni az ágakat csak ha amúgy is vágnál vissza belőle akkor érdekelne pár ágacska,köszönöm.
Mindenkitől kérdem!
Érdekelne mikor metszhetem meg a kajszim így levelesen,zöldmetszést akarok,neki lehet állni akár most is vagy várjak még egy kicsikét?
Nos a kajszi az amiből egy sem sikerült...nem szoktam oltani,de mások mellé kaptam...sajnos vmiért nem jött össze /van olyan ami még mindig zöld a héj alatt de sztem nem fog kihajtani/....viszont az alvószemzés nálam nagyon bevált.A tavalyiak mind hajtanak,nem is fogok többet másként próbálkozni.Persze ez nem jelenti,hogy nem lehet oltani,csak azt hogy én vagyok béna.
Bocs hogy egy ilyen Kalisos "ribiliot okoztam" de ebbol mindenki tanulhat. Foleg en. Ami mas kulturakban csodat tehet a gyumolcsosben lehet hogy mas egyebb hatasokat is kivalthat.
Én nem azt mondtam , hogy CSAK ez okozhat klorózist hanem , hogy a ha a növény nagy mennyiségben felveszi a klórt az sárgulást ... klorózist okozhat .... Én is úgy olvastam , saját tapasztalatom nincs , mert nem vegetációban használom , így nálam tüneteket sem okoz .
A másikra ...lehet hogy igazad van lehet hogy nem . Majd kipróbálom és meglátom , hogy a növények szépek lesznek tőle vagy sem ( én az előzőre tippelek , akik gyártják biztos , hogy kipróbálták már ) .