Keresés

Részletes keresés

Takyka! Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1592
Az Obival nincs tapasztalatom, de a többiben (briko, prakt, bau) csak flexi, vagy műanyag csövek és rácsok vannak, egyes helyiségek szellőztetésére. Spiro cső, idomok, állitható anemosztát, sonoflex csövek nincsenek. Az OBI-ban vannak ilyenek?

T.
Előzmény: XPS epito (1591)
XPS epito Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1591
OBi áruházakat nézted?
Egyszerű csöveik és rácsaik nekik is vannak.
Az árcédulákat persze ne nézd, csak ha már eléggé benyugtatóztad magad előtte :-)
Előzmény: Takyka! (1590)
Takyka! Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1590
Sziasztok,

A felújítás során eljutottam oda, hogy be kellene építenem a szellőztető rendszer egy részét a házba. A gondom az, hogy életemben nem láttam közelről az alkatrészeket, hogyan kapcsolódnak, milyen apró kiegészítők kellenek. Ezért kérdezném, hogy Észak dunántúl, (esetleg Budapest) térségében hol van olyan bolt, ahol készleten vannak alkatrészek és meg lehet nézegetni őket (pl. anemosztát hogyan csatlakozik a csőrendszerhez, hogyan kell beépíteni gipszkartonba, valamint rendes falba stb.) Amiket eddig kérdeztem, mind csak rendelésre szállítanak (pl. Atrea, Energotrade)

Előre is köszönöm,

T.
Axióma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1589
A peneszhez olvasd el a parh. topikot!
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9115260&la=103263580
Persze, ha az a baj, hogy tul sok a paratermeles, akkor az egyik lehetseges megoldas a szelloztetorendszer, de nem feltetlen csak az. Az allergia meg egy masik, ha a gyogyszereket megsporolja a legtisztitoval, mar megerte. Me'g akkor is, ha ezert csuszik a szellozorendszeres projekt. (Mondom ezt en, aki indokolatlannak tartom a legtisztitot altalaban mindenkinek. De elhiszem, hogy allergiasnak a valaszthato lehetosegek kozul optimalis is tud lenni. Felreertes ne essek: nekunk nincs!)
Előzmény: peter513 (1587)
sanitec Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1588
Sziasztok!

Hővisszanyerős szellőzőrendszer felől érdeklődnék! Valaki csinált már házilag ilyet? Mostanság szeretném elkezdeni megtervezni otthonunkba. Valaki tudna segíteni, hogy a befúvó ill. elszívó ágakat hogyan lehetne méretezni? A helységek térfogata ill. az anemosztátok méretezése már alakul. A csövek méretezésére nem találtam még segédanyagot. Valamint a lemezes hőcserélőt is papíron megterveztem csak azon filózok, hogy milyen anyagot használjak, milyen lemez volna hozzá a legjobb?
peter513 Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1587
Mivel a lakásban jelen van a penész, ezért szeretném rendszeresen szellőztetni a helyiségeket, amire a legjobb a gépi szellőztetés. Mivel nincs rá 7számjegyű összegem, ezért sk. szeretném megcsinálni, és ha már lesz, akkor jó lenne, ha valamennyire megszűrné a kinti levegőt.
Ezért gyűjtöm az infót, hogy milyen legyen.
Előzmény: Axióma (1586)
Axióma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1586
Nem akarlak lebeszelni rola, de a nejed problemajara nem lehet hogy egy legtisztito jobb (es gyorsabb) megoldas volna? Ld. parh. topik (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9173827&la=103296235). Az se olcso, de gondolom a szellozorendszer se ket filler lenne.
Előzmény: peter513 (1584)
XPS epito Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1585
Szűrő eltömődése alapvetően az átszívott levegő mennyiségétől és a környezet szennyezettségétől függ.
G7 előtt kell egy-két előszűrő is.
Egy EU3 'Z' szűrő mindenképpen, de esetleg még egy EU5 zsákos sem hátrány...
Előzmény: peter513 (1584)
peter513 Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1584

Az asszony beadta a derekát: Na jó a konyhába elfogadhatónak tartok egy ilyen kovácsoltvas elszívórácsot." (és elémrakott egy konyhát mutató képet)

Valójában szenved a parlagfűtől, gyakran éjszaka sem alszik.

Jövőre tervezem a rendszer kiépítését.

Régebben írtátok, hogy a G7-es szűrő szűri ki a polleneket. Milyen árban lehet egy ilyen betét és kb évente 1-2 elég belőle?

Leroyjetro Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1583
Bakker!
Most látom csak,hogy nekem címezted a kérdést!
Pedig majd mindennap felnézek ide!
Igen mindennel együtt volt 260k!
A csöveket az airventnél vettem a melegoldali sonoflex 25-ös 100-as,a hideg oldalon sima flexibilis pvc csövek!
A sonoflex 25 hő és hangszigetelő 25mm-es szigeteléssel.Tudom kevés egy kicsit,de így is 80k volt csak a csövek,meg a befúvó,elosztó stb.!
Előzmény: Pitylogós (1582)
Pitylogós Creative Commons License 2010.08.24 0 0 1582

Csövekkel befúvőkkal elosztókkal együtt 260?

Milye csöveket használtál?

Előzmény: Leroyjetro (1579)
billy5 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 1581
Sziasztok!
Mostanában már nem nagyon olvasgattam a topikot (talán éppen az építkezés miatt), de régen sok más egyéb házépítéses topikból is rengeteget tanultam, éppen ezért cserébe a saját talajhűtésem tapasztalataival gazdagítanám a közös tudást. Tegnap volt a 0. tesztüzem, azért 0., mert a szűrők, pillangószelepek a belső térben még nincsenek felszerelve, csak a ventit (DOSPEL 125-ös, Váci úton Légtechnika centrumban vettem) raktam fel a cső végére. A hűtést csak a beltéri levegő hűtésére használom, tehát nem kintről szívott levegőt hűtök, így nem a sokkal melegebb levegőt kell hűtenem és a gépészet egy részét sem kellett kiraknom a kertbe, de a tisztítónyílásokat úgy helyeztem el, hogy bármikot átalakítható a szellőztetős változatra. Egyébként pedig lesz külön hőcserélős szellőztető (szintén házilag) a légcserére. A talajhűtés csövezése L alakban megy oda-vissza, 2-2,5m mélyen összesen 36m-t, a földből felfelé a két ágon kb. 2-2m és be a házba egy kialakított pad alatt 4-4m-t, tehát a csövezés fordulókkal kb. 50m. 90 fokos kanyar van benne 12 db (ebből 2 db alkot valójában egy 180 fokot az L-alak végén), a csövezés 125-ös PVC KG csőből készült. Tegnap kora délután kint árnyékban (keleti oldalon) 27 fok, bent 24-25 fok, befújt levegő 19 fokos, elég erős árammal, amiből azért a szűrő meg a pillangószelepek még fognak levenni. Reggel bent 23-24 fok, befújt levegő 18 fokos.

Ha van kérdés akkor inkább e-mailen keressetek (kamondi kukac enzim pont hu), mert nincs nagyon időm topikozni. Pár kép is készült, ide nem töltögetném, de ha vki kedvet érez, megteheti helyettem, és a helyszínen (Törökbálint) is szívesen megmutatom (már, amit lehet látni) vagy beszélgetek róla.
Üdv!
olvas0 Creative Commons License 2010.08.10 0 0 1580
Köszönöm!
Előzmény: peterch (1578)
Leroyjetro Creative Commons License 2010.08.10 0 0 1579
Szia!

A D2TH-t éppen most szereltem be a hétvégén.
260e volt a komlett anyagköltség,a beszerelést magam végeztem. Eddig jól szuperál a kicsike éjjel jön be a hűvös nappal meg hőcsere.
Hatásfokot nem tudok azt majd inkább télen.
Kellemes halk,huzatot nem csinál,bár nem tudom,hogy teljesíti-e a 200m3/h-t?!

Több tapasztalat még nincs,mivel 3 napos a kicsike.

Üdv.!
Előzmény: Luti72 (1527)
peterch Creative Commons License 2010.08.10 0 0 1578
Szia ,olvasO!

Az1429-es hozzaszolasban van egy link, ott megtalalod az alapokat a szamitasokhoz.

Udv , Peter.
olvas0 Creative Commons License 2010.08.09 0 0 1577
Sziasztok,
létezik valami olyan táblázat valahol hogy x méter x keresztmetszetű csőnek, 90fokos, 45fokos könyöknek mekkora az ellenállása???? Kikéne számoljam mekkora venti kellene nekem, illetve amit megvettem azt fogom e tudni használni....
Köszönöm
durkonorbi Creative Commons License 2010.08.05 0 0 1576
Jaja, ez is igaz, bár én pont kis tartályt vettem, helytakarékosság ( és víztakarékosság ) miatt, de tényleg, azért még 1-2 liter így is belefér!
Rossz felé asszociáltam, mert hirtelen a kútklímám kondenzvízmennyisége ugrott be, ami folyik rendesen, és mivel én nyárra tekintettel hűtést is akarok majd a rekuperátor után kötni (egy normál hőcserélővel) ezért gondoltam nagy vízmennyiségre ... de ez normál rekuperátoros üzemnél valóban nem áll fent! :)
Előzmény: peterch (1575)
peterch Creative Commons License 2010.08.05 0 0 1575
Szia !

Nalad a maximumra van allitva a vizszint a tartalyban? Nalam kb. meg 2-3 liter ferne bele a maximumig es igy van cca. 3 es 8 liter oblitesi lehetoseg. Azert nagyon intenziv kondenzalodasnak kellene lennie nalam, hogy a WC csesze belso falan eszrevehetoen csordogaljon.
Termeszetesen csak elmeletileg gondolom, mert gyakorlatban nalam nincs igy megoldva.

Udv , Peter.
Előzmény: durkonorbi (1574)
durkonorbi Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1574
De a WC-n keresztül, nem? Nem mintha technikailag baj lenne, csak hülyén néz ki, ha ott folydogál a víz, mintha finoman eresztene a tartály ... de ez csak egy szösszenet része a dolognak... :)
Előzmény: peterch (1572)
topikolos Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1573
Hoppsz, ezt nem tudtam. Köszi.
Előzmény: peterch (1572)
peterch Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1572
Szia !

Tul nem toltodhet, mert tulfolyo van, ami az esetleges feltoltoszelep meghibasodasa eseten is erre hivatott, hogy a vizet biztonsagosan a szennyvizcsatornaba vezesse.

Udv, Peter.
Előzmény: topikolos (1571)
topikolos Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1571
Ha épp nem használod a wc-t, akkor túltöltődhet, akkor inkább a tartály utáni csőbe kötném.
Előzmény: Luti72 (1570)
Luti72 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1570
Szia,

A kémény jó ötlet. Csak sajna nálam mindkét kémény használatban van.
Bár, ha már amúgy bontani kell, akkor le lehet vinni egy csövet a WC-be, vagy a fürdőbe, akár a pincébe is. Így elsőre, talán a WC-be lehetne megoldani a legkevesebb bontással. A WC tartály fölött van egy szekrény, ha azt leszedem a wc tartályba bele lehetne vezetni talán a csövet. Bár van kb. 20cm-es szabad falterület a kettő között.
Előzmény: peterch (1569)
peterch Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1569
Szia !

En az uzemen kivul helyezett kemenyt hasznaltam fel a kondenz biztonsagos elvezetesere.
Előzmény: Luti72 (1568)
Luti72 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1568
Szia,

Tényleg a kondenz elvezetés. Ezt nem is tudom, hogyan lehetne a padláson megoldani, hogy ne fagyhasson be.
Jegyzetelek. Ezt is felvetem majd Neki :-)
Előzmény: peterch (1567)
peterch Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1567
Szia !

Igaza van, a by-pass nagyon jo megoldast jelent, ha van talajhocserelod. Viszont nyaron az ejszakai visszahutesre miert pazarolnal villanyt, nyitsz atgondolva ablakokat es megoldva a dolog . En is eszaki oldalrol hutom a hazat .
Ha padlasra teszed, akkor legalabb a hocserelot szigeteld le vastagabban, a csoveken a 10cm + hotukros, legmentes zarast kell kesziteni. Szamolj utanna, hogy a 75m3 levego energiatartalma milyen csekely es a rendszerednek mekkora lesz a felulete, a hovesztesegek miatt ez nagyon fontos. Ami fontos, a kondenz elvezetes ne fagyhasson be, tehat odafigyelni a kiepites es elvezetes megoldasara,szigetelesere!

Udv, Peter.
Előzmény: Luti72 (1566)
Luti72 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1566
Köszi szépen a tanácsokat, átbeszélem Vele.

Még amit elfelejtettem, hogy azt mondta érdemes lesz kerülő csőrendszert is beszerelni, mivel ilyenkor nyáron több hatást érek el, pl. ha felmelegedett a ház és 18 fokos levegőt nyomok be éjszaka direktbe, vagy esetleg később talajhőcserélőn keresztül direktbe.

Ha jól leszigetelem a padláson pl. a szerkezetet (10cm-es hungarocell), + a csöveket (10 cm-es üveggyapot), az elég lesz a tehetetlenség csökkentésére? Azért óránként jó lenne a 75 köbméter légcsere. 5-en vagyunk (3 gyerek, 2 felnőtt).
Előzmény: peterch (1564)
durkonorbi Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1565
" Ha a padlasra kerulne es idonkent volna uzembehelyezve, akkor azert a meret-tomeg felmelegitesere elhasznalt homennyiseg szamottevo a hidegebb idoszakokban es telen"

Pontosan, nagyon jó meglátás!
Előzmény: peterch (1564)
peterch Creative Commons License 2010.08.03 0 0 1564
A suto azert pazarlobb mint egy induktiv, mert ott egy nagy teret kell 120-200C fok kozott tartani es viszont a hoszigetelesuk sem a legjobb. Az induktivnal csak az edenytol melegedik a fozolap, aminek a homerseklete joval kisebb mint a sutoje. A fodoben levo homeron maximum a 80C fokig szabad engedni a homersekletet, igy a goz sem jon ki az edenybol es kozben meg megfol az etel.

Ami a keresztiranyu hocserelot illeti. Egy "" picit ""tulmeretezett, de az meg lenyegeben nem gond. Az a kerdes, hogy hol lesz felszerelve es milyen uzemben fog mukodni? Meleg, vagy hideg helyen, allando, vagy idonkent kapcsolt? Ha meleg helyen, akkor nincs gond . Ha a padlasra kerulne es idonkent volna uzembehelyezve, akkor azert a meret-tomeg felmelegitesere elhasznalt homennyiseg szamottevo a hidegebb idoszakokban es telen.
Csoventi alatt milyen ventit ertett a kollega radialist? Mert axialis nem johet szamitasba.
Vezerles lehet kezi es automatikus. Nalam kezin tud teli,nyari, lassu es gyors uzemmodot. Automatikusnal legegyszerubb az idokapcsolos. Utanna a paraerzekelos, de azt azert utannakell alligatni, mert mas telen es nyaron a kinti levego relativparatartalma is.Van meg a levegominoseg szenzor is, ami picit draga joszag.
Szerintem kezivel kezd es amikor kialakulnak a szelloztetesi szokasok, akkor majd tovabbfejleszted a vezerlest az elkepzelesed es igenyeid szerint.
A befuvo elosztojaba azert jo lenne egy pici futotest termosztattal, ami azt a par fok homerseklet kulonbseget kiegyenlitene, amivel hidegebb a beerkezo friss levego.
Előzmény: Luti72 (1563)
Luti72 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 1563
Én is gondolkoztam elektromos főzőlapon. Viszont elriasztott a kb. 8kW energiaigény.
A sütőnk elektromos, 2 kW-os. Így áramfejlesztési hozzájárulást kellett volna fizetni, amit 8kW-ra számoltattam ki - 200 Ezer Ft + villanyszerelő stb. Pedig így kiköttettem volna a gázt. Lehet, hogy jóval kevesebb teljesítménnyel is megelégszik egy ilyen főzőlap, ha pl. 2-őn melegítek egyszerre?

Más. Közben a rekuperátor is megoldódni látszik:
- Egy ismerősöm mutatott egyet, nemrég szedték ki egy pesti vendéglőből. Ott kb. 1 évet használták. Keresztáramú, alu, 1500 köbméter / órás. A barátom szerint nem baj, ha lassabban hajtom. Mivel légtechnikával foglalkozik, így többször tisztítottak már ilyeneket. Hideg zsíroldó majd slag finoman. Kérdeztem nem-e lehet lyukas, mivel konyhán volt. Mondta, hogy majd megnézzük, de még nem látott olyat amelyik nem fizikai sérüléstől (pl. belekönyököltek) lyukadt ki. Ezeket a lyukakat sima alu szallaggal javították.
50-ért ide adja. csőventit ajánl hozzá, mindkét ágba 1-1 darabot. + csövek, páraérzékelő vezérlő stb. kb. max. 70 ezer. Kérdeztem a CO2 érzékelőt erre nem tudott mit ajánlani, de utána néz.
Ti milyen vezérlést raknátok mellé?
Előzmény: peterch (1562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!