Na, megszakértettem az ajtót: körül végig gumitömítés, ott még az anthrax sem megy át. Az alján azonban nincs ilyen, azon a pár miliméteres hézagon keresztül elméletileg jöhet be hang, levegő.
Az ajtólap puszta tömegéből következtetést nem lehet levonni a hangszigetelésére vonatkozóan, mivel az sokkal inkább annak a függvénye, hogy hány eltérő akusztikus impedanciájú réteg van egymásra rakva. Ha ez egy tömör fa ajtó, benne némi vaspánttal, attól tartok, ennél még a gitárom is jobb hangszigetelő :)
Hát nálunk meg meg kellett sülni, olyan meleg volt reggelre, pedig 20 fokra letekertük a termosztatot. ( Azért annyira, mert azalatt nem kapcsol be a fűtésünk...úgyhogy valami nagy gebasz lehet ott:-/)
Ha nyitom a bejárati ajtót, szinte "cuppan" mint a borosüvegből kihúzott dugó, tehát nálam nemigen lehet rés, sem vetemedés. Ezt az is alátámasztja, hogy amikor egyszer véletlenül teljesen csukott ablakok mellett kapcsoltam be a fürdőszobai elszívót, a konyhai elszívón keresztül tudott csak levegőt behozni. ( Jól érezhető hagymás illat jelezte, így vettem észre. )
Szerintem maga az ajtolap eleg jo szigetelo lehet, marcsak a tomege miatt is. Inkabb az a problema, hogy kicsit el van vetemedve az ajtolap, es nem mindenhol illeszkedik tokeletesen... Meg termeszetesen az ajto alatti res sem tesz tul jot a hangszigetelesnek...
Nálam ez a rés minimális lehet - ha egyáltalán van. Attól tartok, akár mit is ragasztanék körbe, már nem tudnám becsukni az ajtót! Most ha teljesen behúzom, akkor kattan és záródik.
Attól tartok, maga az ajtólap viselkedik egy nagyszerű rezonátorként...
Tök jó, hogy jön az UPC. Lassan kellene internet, megnézem, mit kínálnak.
A WLA mit köt be? ADSL-t?
Nem hiszem, hogy az ajtóknál a kis légrésen jönne be a hang. Nekem úgy tűnik, hogy maga az ajtó hangszgetelése nem túl jó és a padlónk is kitűnően vezeti a cipőkopogást a kerámia burkolatok hatásos közreműködésével. Megoldásként nekem is a szőnyeg tűnt legjobbank, bár az a kevés jövés-menés engem annyira nem zavar - igaz, ez alkati kérdés.
A fűtés zaja nekem is feltűnt (bár a hűtőszekrényem mindent űberel...), de mintha a hőmennyiségmérő okozná! Bár laikus vagyok, de ha megtapogatom a csöveket, azon a csőelemen érzek némi vibrációt, amelyiken az óra van! A nagy nyomás miatti vibrációban is van ráció. Más is tapasztalja? Ki ért hozzá?
Amúgy szerintem is tök jó a lakás és az épület - ha mint egészet kell osztályoznom. Nagyságrendekkel kevesebb és csekélyebb mértékű a probléma, mint az egy átlagos építkezésen előfordul (már ha egyáltalán elkészül az épület).
A UPC-vel az AFM (a ház nevében) december 28-án megkötötte a szerződést a bekötésről, és mához kb 1 héten belül bekötik a tv/net-et. Gondolom a szolgáltatás aztán hamar indul is.
A homlokzati nyílászárókat az Integrál Alkán Kft. szállította, akik azt mondták, hogy tudnak adni az erkélyajtóhoz olyan csappantyús behúzót, amivel kívülról úgy be lehet csukni az ajtó, hogy aztán ismét ki is lehessen nyitni. Dohányosoknak nagy érték!!! :-) (HOgy valóban ilyen-e azt a jövő héten tudom meg, akkorra hoznak egyet a boltjukba.)
Az ajtókat Excell 2000 Kft. szállította, őket is meglátogatom, hogy megtudjam vajon japánból importálták ezekez a bejárati ajtókat, hogy ennyire lényegtelen volt a hangszigetelés??? Addig is tűzoltásnak javaslom, nézzétek meg, hogy mindenütt van és és jó-e a gumirozás. Nálunk pl. egyáltalán nem volt, és ahogy elnéztem, a küszöbnél sehol sincs. Márpedig ahol rés van, ott jön be leginkább a hang. Szigetelni! Sajnos erre az ajtóra utólagosan hangszigetelést nem lehet feltenni. Megoldás lehet, hogy szőnyeget teszünk a folyosókra, mert különösen részvétem a lift mellett lakóknak...
Sajnos a szendviszszerkezetes falak ellenére azért van áthallás. Kis odafigyeléssel sokat lehet javítani a zajosságon.
Minket pl. eléggé zavar a radiátorban áramló víz zúgása. (Még szerencse, hogy a jó szigetelés miatt alig kell fűteni.) Lehet, hogy kicsit csökkenteni kellen a nyomást, meg ha a radiátort gumialátéttel tették volna fel, az is segített volna tán.
A szemétszállításhoz a többlet kukát nekem is megerősítette az AFM. Ezzel együtt lehet ésszerűen is szemetelni:
- legjobb haza sem vinni minden szart
- mindent összepréselni!
- pillepalackot, üveget, papírt a közeli hulladékudvarba is lehet vinni (persze ezeket is jól tömörítve célszerű vinni)
- ja, egyszerűeknek egy rövid program:
if kuka not in (szemettarolo) then go utca
Azért sok apró jó dolog van, ami tetszik:
- a mozgásérzékelős lámpák a folyosókon minden nap öröm
- a kiakasztható és nagyra nyitható bejárati ajtó megkönnyítette a költözést
- jó a nagy és használható lábtörlő a ház aljában
- mozgássérültek is kényelmesen tudnak közlekedni (bár néhol csak segítséggel)
- tetszik a homlokzat és a belső területek színösszeállítása is
- k=1,4 ablak, remekül szigetel
- lépcsőház kialakítása
Nem tetszik:
- gombnyomás után lassan záródó lift, amely nem megy vissza, ha valamibe beakad
- nagyon hiányzik a szórólaptároló fakk
- hiányzik a szelektív szemétgyűjtés már a házban
- egyes lakótársak (sajnos ez nem minőségi hiba, pedig szívesen cseréltetnék egy folyosón füstölőt J. Anistonra vagy A. Banderasra, hogy a menyasszonyom is örüljön, akár ráfizetéssel is... :-)
Ekkora lenne a különbség a lépcsőházak és emeletek között ? Én a C lépcsőház 6. emeletét, eddigi élményeimhez képest, kimondottan csendesnek találom ... Egyedül a szomszédos építkezés ( Ikon2 ) zaját hallottam néha, amikor - még a berendezkedési fázisban - hétköznap is otthon voltam, de az sem volt nagyon zavaró. Igaz akkor én is adtam az ütvefúrónak rendesen ( másokkal egyetemben ) , de azóta megszűntem zajforrásként funkcionálni. ...
Indíthatnánk egy versenyt "Miénk a legbunkóbb!" címmel.
A bejárat lakóinkak aszociális cselekedeteire lehetne pontot kapni. Minden bejárat saját lakói fa...ságaival nevezne és gyűjtené magának a pontokat.
Negyedévente eredményhirdetés, és a legbunkóbb bejárat kifüggeszthetné az üvegtábla mögé a vándoroklevelet!
A pontokat egy háromtagú zsüri osztaná (1-1 fő minden bejáratból), lenne éves eredmény és egyéni különdíjak is (kályhaezüsttel festett cigarettacsikk, almacsutka és törött üveg), ha valakit személy szerint rajtakapunk.
"megjegyzem nem nagyon szimpi, hogy zárt lépcsőházban dohányzik az illető, de ez van"
Maximálisan egyetértek, bár sajnos saját szintünkön kissebbségben vagyunk ezen nézetünkkel. A zárt lépcsőházban sokáig megmarad a füst, amit nem szívesen viselünk el, főleg akkor, ha az érintettek közül szinte mindenkinek van erkélye is.
Ami a hulladéktárolókat illeti, mi is örülünk a bővítésnek, persze még jobb lenne, ha összekapcsolódna a szelektív gyűjtés további terjedésével, amire hála az égnek látunk már példákat a házban. Nekünk sem esik nehezünkre egyszer-egyszer elballagni a költözési papírhulladékkal, ahelyett, hogy eltorlaszolnánk vele a tároló bejáratát.
Én is az A-ban lakom. A következő dolgok érthetelenek számomra:
Egyetértek valami ***** kicsinálta a tujákat a költözkedés során most csak a keréknyom van a helyén, nagyon idegesítő.
A puntóval én se értem miért kell a díszburkolatra állni, rohadtul nem oda való. Ha találkozom a gazdával mejd megkérem, hogy ne oda álljon. A verdán mondjuk mozgásssérült embléma van... .
Valaki összetörte a lift padló egyik lapját. vélhetően költözködés közben,
Valaki letépte a szeméttárolóról a matricát, jött vele a festék is. Ez miért kell???
A bejárati ajtók hangszigetelése tényleg katasztrófális. A hajnalban érkező tűsarkúk gazdáitól rendszeresen felébredek, a lakásban még azt is hallom tv mellett (!), ha valaki kint cigarettára gyújt az öngyújtójával (megjegyzem nem nagyon szimpi, hogy zárt lépcsőházban dohányzik az illető, de ez van).
Azt meg végképp nem értem, hogy az A lépcsőház elé miért kellett a tujákra dobálni a dobozokat és egyéb hulladékokat. A szívem vérzett, amikor megláttam :(.
Ezek szerint nálunk gázosabb a helyzet, többen használják a "szemétledobót", mint a kukát. Gondolom, nem férne be a sok szemét a jelenlegi kapacitásba, de ezt nehéz felmérni, mivel annak javarésze a földön van.
Az is benne van, hogy ha a hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az átvett gyűjtőedények űrtartalmát, a szolgáltató maga is jogosult megnövelni a tartályok számát vagy azokat nagyobbra cserélni. Nyilván plusz díjazásért ...
Az ürités gyakoriságát a település fajtája határozza meg ( nagyvárosi, kisvárosi, kertvárosi, falusias ). A lehetséges minimum hetente egyszer. Mi nyilván a nagyvárosiba tartozunk, de nem sikerült kiderítenem, hogy ez heti kettőt vagy hármat jelent. Arról sem találtam infót, hogy szükség esetén hogyan lehetne ezt tovább sűríteni.
Ép ésszel csak úgy tudom felfogni, hogy egyes lakótársak olyan épületekből költöztek ide, ahol nem volt kuka, hanem egy erre rendszeresített szeméttároló helységbe kellett letenni a szemeteszacskót...
A kuka témához hozzá tartozik az is, hogy miközben a kukába még férne szemét, egyes kultúr lakótársak következetesen a földre dobják a szemetet. A kényelmes, ajtó közeliből kiömlik a szemét, be sem lehet csukni, a többi, távolabbi majdnem üresen áll, miközben térdig gázolunk a trutyiban.
A kuka témához hozzá tartozik az is, hogy miközben a kukába még férne szemét, egyes kultúr lakótársak következetesen a földre dobják a szemetet. A kényelmes, ajtó közeliből kiömlik a szemét, be sem lehet csukni, a többi, távolabbi majdnem üresen áll, miközben térdig gázolunk a trutyiban.
Emlékszem, hogy az első hetekben a házban keringett, hébe-hóba a lift mellett, illetve más lakók ajtaja előtt fel-felbukkant egy bizonyos zacskó szemét, míg nem likvidálta valaki.
A többi lépcsőház helyzetét nem ismerem, de a C borzalmas és ez egyértelműen és vastagon bizonyos lakók sara. Ezzel a részével kellene kezdeni, utána meglátnánk, mennyi hely is van valójában azokban a fránya hulladék tartályokban.
az Elmű átvezette a telefonon jelzett címjavítást. Most már az én postaládámba érkezik a villanyszámlám. Az első - szolgáltató típusu - sikerélmény az új évben ....
Először is boldog új évet mindenkinek! A kuka témát szerintem elég egyszerűen meg lehetne oldani. Ugyanúgy, ahogy nemrég az internetet csináltuk. Kellene szavazólap, hogy hozzájárulunk-e lépcsőházanként még 2-3 kuka tartásához. Ugyanis az alapvető gond azzal van, hogy a szemét nem fér bele a kukákba, hanem kidől belőle, ill. előbb-utóbb az ember meg se próbálja belegyömöszölni, hanem mellé rakja. Plusz 2-3 kukával ez nem fordulna elő szerintem... Különben nálunk (C lépcsőház) a kukatárolóban ismét megjelent néhány költözködős hulladék is...
Tudnátok segíteni használható tapasztalatokkal internet és telefon ügyben?
Nagyon kellene már a net és péntekre le is van fixálva 1 WLA bekötés, de ez most elég hirtelen jött (kb. 5 perce hívtak) és nem volt még időm átgondolni, összehasonlítani a lehetőségeket.
Érdemes várni a UPC-re Internettel, telefonnal együtt?
Köszi a figyelmet.
üdv,
-bp-
ui: :o))
Jó kis nap, a garanciális iroda is jelentkezett közben 1 hónap után, csüt 4 órára jönnek körülnézni.
nem tudom, láttátok -e, de az utóbbi napoban egy kedves lakótársunk kibérelte parkolóhelynek az A lph. előtti díszburkolatot...."kissé" pofátlannak tartom az illetőt.
Egyetéretek. Megjegyzem: mióta reggelente látom kirajzani a közterület-felügyelőket a Visegrádi u. buszpályaudvar felőli végén, egyfolytában azt várom, hogy a környéken a járdán parkolók mikor kapják meg az első büntetőcédulát...
A másik, hogy a kedves költözködő lakótársak magasról tojnak arra, hogy vigyázzanak közös tulajdonunkra...nem egyszer az A lph bokros fűves előterére hajtanak....már jó nagy lyuk éktelenkedik ott...
A füvön éktelenkedő krátert az a szemétszállító autó csinálta, amelyik a lakótársak által "kultúráltan" az utcára kihelyezett több köbméternyi szeméthalmot szállította el. Bár kétségtelen, hogy a főkertészünk a havi juttatása fejében odarakhatott volna négy-öt lapát anyaföldet...
Nálunk ugyan van névtábla, de nem jó. Kb. három hete igéretet kaptam, hogy kicserélik...ez még nem történt meg. Ja, mióta felszerelték a névtáblát, nem szól a csengőnk...
Az első lakógyűlésen szándékunkban áll szólni a kukákról...
De ahogy ma este is éreztem, nem valószinű. hogy addig várunk....leadjuk a kukaigényt a közös képviselő felé.
Más:
nem tudom, láttátok -e, de az utóbbi napoban egy kedves lakótársunk kibérelte parkolóhelynek az A lph. előtti díszburkolatot...."kissé" pofátlannak tartom az illetőt.
A másik, hogy a kedves költözködő lakótársak magasról tojnak arra, hogy vigyázzanak közös tulajdonunkra...nem egyszer az A lph bokros fűves előterére hajtanak....már jó nagy lyuk éktelenkedik ott...