A kajszin pont egy bőséges termésre való maradt , kivéve kb 12 fát amin kevés lesz , ezek a Szegedi Mammut és a Piroska . A többi talán nem lesz túlterhelve , kivéve a Beregeront , azzal még ki kell találnom valamit
Nálam minden őszibarackfán szinte kivétel nélkül látszik a tafrina, pedig kezeltem őket rendesen. Ez az eredménye a korai zsendülésnek majd az utána jövő hidegnek.
Ma a legkésőbb virágzó őszik is elkezdték kinyitni első virágaikat. Ennek örömére, meg mert ma tudtam kimenni, mexórtam őket Folicur + Merpan keverékkel. A pici hajtásokra még nem lehet semmit mondani, de a legapróbb csemeték már erősebben hajtanak, azok mintha tafrinások lennének. Majd figyelni kell.
folicur soloval permeteztem 2x leutóbb (utolsó permetezés 08.04.05 (ekkor bravo kísérte), előtte 7 nappal 08.03.29 (orthociddal kombinálva). kérdésem : most hétvégén (azaz 7 nap múlva) mivel érdemes megszórnom? mehet még folicur? vagy más felszívódóval próbálkozzak? elég hűvös idő volt mifelénk, a tafrina alig várja hogy támadjon.
Na, pont ettől félek én is, az erős sarjadzástól. Még alig metszett kajszi alatt is hajt, akkor rendszeresen és erősen metszett őszi alatt mit fog művelni? Mindenesetre, mátraalji domboldalon és észak-alföldi sík vidéken is teszek egy próbát, most hajtanak az alvószemzések, hátha valami haszna is lesz valamelyiknek.
Én már faiskola honlapján is láttam szilván őszit. (De lehet, hogy csak elírták. :) Azt tudom, hogy az alany hat a nemesre, de hogy ekkora különbség legyen?? Nálam ez az extrém nagy is sokat terem. Egy augusztus eleji fajtánál nálam is van olyan, hogy több, mint egy hét különbség van az érésidők között.
Ha már levirágzott , tehát nincs rajt szirom akkor legalább fél centis kisbaracknak kell benne lenni . Ha nincs a pártában semmi akkor baj van . Ha esetleg egy cérnavékony szál egy pamaccsal a végén ... akkor az volt a bibe , és tényleg fagyás volt .
Mellékelem az ajánlott képet , tehát valami hasonlót kellene keresni a virág belsejében ... ha semmi ilyen akkor gond van ... sajna .
A tafrina elleni védekezés csak megelőző jelleggel lehet sikeres , ha eddig nem permeteztél akkor hama-hama !!!
"Regina - a legfinomabb, legszebb őszibarackfajta, szinte teljesen fedett mélypiros színnel, a Redhavennel egyidőben érik.Csontmagja feltűnően kicsi.Magvaváló.Termésbiztonsga nem kielégítő.Nagyon hidegérzékeny.Csak védett, meleg fekvésekbe való." Timon Béla : Őszibarack
Mozo666, ez lehet, hogy a Te fajtád. Ha Mecsek és déli fekvés... Majd megyünk kóstolni...:)
"A szilvamagonc alanyokat a hideg, nyirkos, kötött talajokon alkalmazzák elsősorban. Az oltványok gyengébb növekedésűek, mint az őszibarack magoncon." Timon Béla :Őszibarack
Nekem van 3db myrabolan alanyon álló fám, Madeleleine Pouyet 2x és Suncrest. Semmiképpen sem erősebb növekedésű, mint a többi. Viszont hozza a sarjhajtásokat, épp elég kiszedegetni. Egyszer azt olvastam egy tájékoztatóban, v újságban hogy, kerülni kell. Valószínűleg ezért.
Igen .... jegyzik , hogy használjuk , de én még nem találkoztam vele . Talán valami nagyonprofi termelő hozzá tudna jutni , de fogalmam sincs , hogy hol állítanak elő ilyen alanyokat .
Mondjuk én jobban szeretem a nem túl erős növekedésű alanyokat , mert a mostani ültetvényen kicsi sorközök vannak , meg nem szeretek létrát használni a munkákhoz ...metszés ritkítások , szedés . Láttam ilyen erős alanyokon levő Redhavent , impozáns látvány , de vagy 3 méter magasra nőttek . Az viszont nagyon tetszett , hogy egyformák és egészségesek voltak , valóban alig volt fapusztulás , szemben a mandulaalanyosakkal .
Én igazából valami törpe vagy féltörpe alanyra lennék kíváncsi , hasonlóan az almákhoz , amivel nagy tősűrűséggel lehetne ültetni .
Én sajna nem látom , hogy mit látsz , de ha nincs elfagyva , elszáradva és látod benne a gyümölcskezdeményt akkor nagy baj nem lehet . Hogy nincs beporozva ...???? Be van az porozva egész biztos . Biztos lesz terméketlen gyümölcskezdemény amit le fog dobni , de ha sok virág volt akkor marad is rajta.
Hát, feketének éppen nem fekete, de nem nagyon látom, hogy kötött volna. Vagy ilyenkor még nem látszik? Vagy inkabb az a probléma, hogy nincs beporozva?
Jaja, mióta kijelentették hogy a mandula meg vadőszi alanyokon is ki lehet alakítani intenzív ültetvényeket... Pedig nem lenne rossz ez a Gf 677... Pár éve láttam Szobon egy barackost, ott voltak ilyenek.
Túl sokat nem tudok a Shipley-ről sajna. Szept. vége felé érik okt.-ra elhúzódva. Fehéres-sárgás, csíkozott vagy piros foltos lehet. A magját szokták a faiskolák használni alanyként. Kapni biztos lehet, mert láttam már.