Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sajnos én ugyan igy vagyok vele. Még ha tudnák is szerezni oltócsapokat akkor sem tudnák mit kezdeni vele. Egyrészt csak kézben oltva tudnám felhesználni mert még nem termő fiatal szöllőim vannak, másrészt vannak otelló gyökeres vesszőim ambe kézben oltással bele lehetne de az meg még eddig nem sikerült ( egy sikerült nőtt 2-3cm-t majd elszáradt) igy marad a vásárlás.
Legjobb lenne ha itt találnák olyan embert aki oltogst othon és tőle venni.
Még egy kis kiegészítés a STARKL kft "tevékenységéhez: A szőlőfajták leírását nézegetve siralmas fajta leírásokat találtam. A semmitmondó leírások hemzsegtek a hazugságoktól.Pl.a Terézről azt írja, hogy muskotályos.A Rizomatnak még a nevét sem tudja leírni:"late Rizimat".Azt írja róla, hogy "bogyói csodás ízűek. ÚJ fajta!! (HAZUGSÁG!)Olyanok a fürtjei, hogy egyszerre meg sem lehet enni(?). Már nagyon sok helyen ez a legkedveltebb szőlő." A 3990.-Ft-os árhoz kell is ez a süket duma. A balga vevő rá is "harapott", mert mind egy szálig elfogyott. Így lehet becsapni a jóhiszemű vevőt. Találtam egy fórumot róluk, érdemes beleolvasni:Volt egyszer egy Starkl kert kft index fórum.
A Rizomatról annyit, hogy nem egy jó fajta. Az időjárás nagyban befolyásolja a termékenyülést.Ha esős,hideg idő van virágzáskor, akkor rosszul termékenyül. Nagyon sok az apró bogyó.Az idei év is ilyen volt.Tavaly viszont szép volt. Gombás betegségekre érzékeny, esős időben bogyója reped, ilyenkor a botrytis megtámadja.Tehát elég labilis fajta.
Ezt le kellett írnom, hogy tisztán lássunk a Thomas Starkl családi kertészet hiteles megítélésekor.
Nekem is tátva maradt a szám a videók láttán....szerintem pár év és M.o-n is lehetne hasonló fajta bemutatókat tartani hogy széles körben megismerjék az emberek.a 3460 videón csak pislogtam...
Köszönöm szépen a felajánlásod, élnék a lehetőséggel,:):)jajj de jó.....:):)/i am very happy/az oltási technikám az egyenlő a nullával/tavasszal kapott oltóvesszőimből ez kb 15db sajnos egyetlen egy sem eredt meg/azok nem ilyen szuper fajták voltak/és a világ egyik legjobb fajta szőlőszemeket nem akarom elpocsékolni....úgyhogy valakit meg kell hogy kérjek az oltásban való segítségre,valami megoldást találnom kell...Üdv.
Régebben olvastam itt, hogy egy úriembernek (sajnos a nevére nem emlékszem) lehetett leadni rendelést ritkább szőlőoltványokra. És ő beszerezte valakitől majd ki postázta. Ki volt ő?
Amikor jó pár évvel ezelőtt rábukkantam hasonló orosz, ukrán, videókra, még a szám is tátva maradt. Ezek az egyszerű emberek,ilyen hatalmas értékeket állítanak elő, ami a világban példátlan.Őket még nem fertőzte meg a nyugati világ gőgje, és beképzeltsége.Csak nemes egyszerűséggel teszik a dolgukat. Bevallom őszintén ezek a videók adtak nekem erőt, és kitartást, hogy szerény képességeimhez mérten nálunk is kicsit felkavarjam az állóvizet. Úgy érzem, ez valamennyire sikerült. Most már a jövő generációjának kell majd továbbvinni a stafétabotot. Szívből örülök, hogy Pjotr beállt a sorba, sőt a sor elejére. Sok ilyen szőlő szerető emberre lenne szükségünk, mert a természeti adottságaink megvannak hozzá.
Az idei fehérorosz (Pinszki) csemegekóstolón szerintem a Pamjati ucsitelja vitte a pálmát, korai, muskotályos, eszméletlen szép (kicsit peronoszpóra érzékeny...)
A fajta többek között a videóban az 5:59 időzítéshez tekerve látható.
A Starkl sem ír a fajtáról rosszat, csak jót. Mint már a honlapomban írtam, nem szabad készpénznek venni amit ezek a "cégek" írnak a fajtákról. Mielőtt bevásárolsz bármilyen fajtát, kérdezd meg a fórumtársak véleményét, mert az a biztos.Ha tudok, én is segítek bárkinek, aki megkérdez. A Starkl a szlovák fajtát forgalmazza. Ez valóban a Korpás féle fajta, 16 klónból szelektálta ki,és csak a Negra,és az Ametyst bizonyult megfelelőnek.De ha ezt még átkeresztezte volna Korpás úr az SV 12365 fajtával, egész jó fajtát kapott volna.
Igen ez lesz az köszönöm. Akkor hanyagolom. Még 10db szabad helyem van oda keresek fajtákat. Viktor, liwia, Julian ezek a fő célpontok. Liwiat találtam de a másik kettőt nem.
Valószínű, hogy nem az Ametist Novocserkasskij fajtára gondolsz, hanem a szlovák Ametystre. Ez a fajta a szlovák Negra testvére. Nem egy nagy eresztés, ami a rezisztenciát illeti.
Szülők:Aptis aga x Cardinal.(egyik szülő sem rezisztens). Nálunk már szeptember elején beérik. Fürtje laza, 400-600 gr. Bogyó 5-7 gr. ovális,rózsaszín-piros.Íze semleges. Lisztharmatra nagyon fogékony,de a peronosztól is védeni kell. Beszerezhető: www.Klivia.com
Személy szerint nekem nagyon tetszenek az amerikai fajták Autumn Royal,Midnight Beauty,Moon Drops,hogy csak pár fajtát említsek,hát a fajták beszerzéséhez jó ha van USA-ban élő családtag,rokon,ismerős...