Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szerintem ez nem Magyar Kajszi, nálam legalábbis nem így néz ki. Eltérések a két félgömb asszimmetriája és szerintem a mérete is túl nagy az MK-hoz.
Azt viszont látom, hogy ez bizony sharka vírusos, de nem tűnik súlyosnak, szerintem csak a tüneteket tapasztalod. Mindenesetre ennek tudatában szaporítsd/ápold.
Sziasztok!Először is köszönöm mindenkinek, hogy próbált segíteni! Most megint lenne pár képem,egy nagyon idős fa gyümölcse ,szerintem minimum 25 éves,és már nagyon beteg ,a tesóm nem fordít rá különösebb figyelmet,mégis minden évben van rajta. Az interneten keresgettem,ránézésre hasonlít a Magyar kajszira,elég nagy méretű,teljesen éretten finom édes a húsa,a héja viszont savanykás.Már kb 1 hete fogyasztható.
Balra 2 db magyar kajszi: saját ültetés, de már beteg a fa (kéregszú), most nem lett túl méretes a gyümölcs, de régen volt rajta kisebb őszibarack méretű is.
Középen 2 db ceglédi óriás: legalábbis annak gondolom, örökölt fa.
Jobbra 2 db szintén örökölt ismeretlen "óriás" fajta, ez a legnagyobb, de egyik fele puhára érik miközben másik fele még simán zöld lehet belül is. Régen voltak egyéb óriás fajták pl. szegedi mammut, talán ez lehet?
Ízre minden évben a középső győz: lédús, illatos, édes/savas aromás. A magyar kajszinak (c235) néha nincs meg a savtartalma, meg megérve/túlérve lisztes íze tud lenni. Legalábbis nálam....
A Bergeron a napos oldalon pirosas majdnem bordód pöttyözött, az ellentétes oldalon szinte citromsárga marad. Majd teszek fel képet csak reggelizek előbb. 3-5 nap mulva kezd érni belső somogyban.
"nagy-igen nagy, megnyúlt, oldalról kissé lapított, héja narancssárga, a kocsány körül kámrinpirossal mosott, pirosan pontozott, húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, aromás"
"Ceglédi óriás kajszibarack Mérete nagy, a hagyomáyos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes."
Nekem is hasonló gondom lenne mint mostanában itt elég sokaknak.
Ezt a barit Bergeron néven vettem, rajta is van még a nyomtatott felirat.
Gyanítom hogy nem az, jó ízű nagyon és brutálisan virágzott, szépen kötődött. 9 szemet hagytam ritkítás után, ebből kettőt baleset ért korábban, 7 szem van rajta, lapított hosszúkás a forma, a hossza kb. 55 mm, szélessége 50mm, a keskenyebb átmérője 45mm. Határozottan nagyobb mint a Magyar Kajszi.
Érési ideje annál pár nappal korábbi, de ennyi szórást fekvés és a termés mennyiségi eltérése is okoz. Lényegében most kezdem szedni a M.Kajszit, az "álBergeron" meg most jött le teljesen. Átlagos tömeg kb 75-80 g. Héja nem túl erős, de érezni. Nincs piros színe jellemzően, inkább a vállánál finoman pöttyözött.
Ha van ötlet, azt köszönöm, legalább tudnám mire készüljek :-)
Nálam is most kezd érni a kajszi (Békés megye, Békés). Kérlek segítsetek beazonosítani. Átlagtömeg kb. 70 gramm, lapított, asszimetrikus(kb.55 mm magas, 48 mm és 53 mm a másik két mérete).Túl közelről fényképezttem ezért nagyobbnak látszik. Szine sárga narancssárga nap felől pirosas, de csak kis részen. Néhány szem hasonlóan pöttyözött mint a ceglédi óriásról betett képen. Magja szerintem nagy 3-4 gramm, magbele édes. Kiegyenlítetten terem, tavaly nagyon sok volt rajta, de az idén is viszonylag jól terem. Fagyra nem túl érzékeny mert tavaly kb. -7-8 fokot kapott március 17.-én.
En csak annyit mondok nektek :) Hogy mar az 5-ik eresidelyu kajszimat szedem. Es meg hatra van 4-5 a bergeronig, utanna meg, meg ketto.
Az iden a Comodore biztos 100 gramm felett lessz mind, meg kell neki, meregzoldek de nagyon nagyok.
A Viorica mar leerett 5 szem ami volt rajta 100 - 140 grammosak voltak.
A Cegledi Oriasom is megmutatott egy ket szemet (annak vettem) azok is 80-100 grammosak.
De lesznek erdekessegek, biztosan, mert van egy egy fa ameiken ilyen megnyult mandula kajszi alaku meregzold barack van es mar oriasiak. Erdekes lessz. :) az biztos :)
Pro.polisz az érési időről annyi ,hogy holnap vagy holnap után szerintem már megeheti a gazdája,sunyiba megtapogattam és kissé puhás volt.
Zoli1437 eddig a képeiden látható G.M-re hasonlít a legjobban.
Délkelet a Ceglédi Piroska esetleg a piros fedőszínéről kaphatta a nevét?,mert ha igen,bár a képen látható egy kis csalóka pirosas beütés a rossz képminőségnek köszönhetően,ez teljesen narancs sárga! Esetleg képed nincs róla? és igen csak két barack van rajta összesen . A kajszik növényvédelméről még nem tudok sokat de kapott: két vagy háromszor rezes lemosót,kétszer Chorust- Bravo-t meg Wuxalt.
Helyzet kérdése ... ha jég is jön a lehűléssel és még vannak zöld barackok akkor gyógyítónak lehet kontakt szert adni egyébként ilyenkor érésben már nem igen . Ilyenkorra edződöttebbek már a levelek mint májusban , már nem jellemző a sztigmínás fertőzés az inkább a nyár elején jelentkezik ( május -június eleje )