A szellőzőrendszert kiépítéséhez szeretném a segítségeteket kérni.
A befújó oldalon a gerincvezetékhez kb 4m hosszú csövek csatlakoznának, az elszívó gerincvezetékre viszont csak közvetlenül (T-idom szűkítővel) tudnám megoldani az anemosztátok csatlakoztatását. Így lényegében az elszívó oldalon jóval rövidebb a csőhossz.
Hat ugy nem. De nem is az a cel, hogy ugy hutson. Az a cel, hogy huvos maradjon a haz. Tehat en forditva fogalmaznam meg: kell egy olyan haz, amihez ez a hutesi telj. elegendo. Es akkor mar nem tennek be klimat, mert az teljesen mas (rosszabb) komfort.
Családi házunkban már működik egy Aldes központi szellőztető/rekupátor. Most gondolkozok a bővítésén, elsősorban a nyári hűtés miatt. Letöltöttem a Rehau oldaláról az Awadukt méretező programot és kiköpte nekem, hogy 30 méter csővel 300kWh/év hűtőteljesítményt fog leadni (1,5 méter mélyen, homokos talajban). Beruházási költsége kb. 500e Ft ugye (csövek, szikkasztó oszlop, ..).
Namost, ugyanezt a hűtőteljesítményt mennyibe kerülne klímával megoldani? Jól számolom, hogy COP=5 paraméterű inverteres klímával ez 300kWh / 5(COP) * 50Ft/kWh = 3 600 Ft lenne évente?? (Ez túl kevésnek tűnik nekem.) És ennek a beruházási költsége mondjuk 300e Ft.
Én raktam az elszíváshoz is (A vízszintesen, a gipszkarton felett menő cső az elszívásé). Egyrészt, a helyiségek közötti áthallás tovább csökkenthető, másrészt a ventilátor zajt is csökkenti. Ez az elmélet, gyakorlatban majd kiderül...
Ja és még annyi, hogy én sokat görcsöltem, hogy ki fogja a lyukakat kifúrni, aztán kölcsönöztem egy max-os vésőkalapácsot koronákkal, és egy nap alatt kifúrtam a 13db lyukat. Mondjuk este nem kellett altatni, annyira hulla voltam. :)) (15kg-os 10Joule-os ütvefúrót tartani födém alatt 5cm-re, nem volt egyszerű)
Akkora méretüt nem, de 125ös és 150es lyukakat fúrtam téglában koronafúróval.
Elég szépen sikerültek a lyukak, a csövek (125 és 150 spiro) pont átcsusszantak rajtuk, de én inkább kicsit tágítottam a lyukakon, és az áttörésnél polifoam gyűrűt raktam a csövekre, nehogy berezonáljon a fal a légszállításkor.
A kanyar elött átálltam a sonodec csőröl (160) sonoflex245-re (125). Ezt simán lehet hajlítani derékszögben szűk ívben, a beépített kemény acél rugó miatt nem törik meg. A másik esetben spiro 90°-os ívet hassználtam. A sonodec csövet nem próbáltam hajlítani de szerintem nem lenne probléma, a belső merevítés ugyanaz.
Szia!
A felső képen hogyan fordulsz rá az anemosztátra? Nem túl szűk ott a kanyar a flexicsőnek, nem törik meg?
Mindenkitől:
SK szeretném kiépíteni a szellőzőrendszert spirocsövekkel. Úgy szeretném megcsinálni, hogy a szellőzőcsövek a mennyezet alatt fussanak, viszont azt nem tudom, hogy a zajcsillapítást ilyenkor hogyan lehet megoldani.
A felső képen az anemosztátra hogyan fordulsz rá a flexicsővel? Csak simán meghajlítos? Nem törik meg ilyen szűk fordulóban?
A következő kérdésem mindenki máshoz is szól:
SK szeretném kiépíteni a szellőzőrendszert spirocsövekkel. Úgy szeretném megcsinálni, hogy a szellőzőcsövek a mennyezet alatt fussanak, viszont azt nem tudom, hogy a zajcsillapítást ilyenkor hogyan lehet megoldani.
na már el is loptam az ötletedet :-) én telibe akartam kartonozni, de ez a fal melletti körbefutó rész, megfejelve világítással még jobban fog kinézni!
No, végül Airvent lett belőle. Korrektek, segítőkészek voltak, csak sajnos nem volt náluk minden, így kényszermegoldásokat kell alkalmaznom (átmérők tekintetében). Illetve egy 125-ös befúvó rács helyett 100-ast adtak... Az ígérték, hogy a jövő hét elejére meghoznák ami kell, de sürget az idő.
Én itt vettem mindent a csövezéshez, raktáron volt az összes cucc, árlistájuk van fennt, de nem túl friss, pár %kal drágábbak most, igaz volt olyan cucc, ami olcsóbb volt, minta 2009es árlistán.
Ezen töröm a fejem én is, de ha utánaszámolsz, bizony csak úgy éri meg, ha nagyon jó hatásfokú hőcserélővel, és EC motoros ventivel szereled fel, különben bazi nagy villanyszámlád lesz miatta, és akkor már egyszerűbb és olcsóbb a hővisszanyerő nélküli rendszer szakaszosan üzemeltetve. Ellenáramú hőcserélőt is lehet kapni, meg EC motoros csőventit is. Tudom nem két fillér, de jóval olcsóbb lesz a kész készüléknél, és minimális fenntartása. De mindez csak szerintem.