Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8193

Legyen úgy, ahogy te a szerencsésebb verzióban felvázoltad!

Sajnos én hallottam szagértőktől olyan kimenetű későbbi súlyosabb következményekről, hogy nagyon nehéz lesz tisztességesen öszegyűjteni a vörös iszapot. Legalább 1-1,5 m mélyen talaj csere lenne szükséges, amibe az is beletartozna, hogy Devecser 15-20%-át ugyancsak le kellene dózerolni és ugyan ez a metódussal eljárni, mint előbb írtam.

Más esetben, nyilván nem az idén, de a következő években a szárazabb periódusokban  az iszap nehézfémekkel szennyezettpora a környéket vagy 50 km-es körzetben beszennyezheti.

Előzmény: BZoltan (8178)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8192
Igen, a cukor és az egyéb szárazanyagok miatt áztattam, mert volt bőven mit. Mint 2 hete írtam akkor még csak töppedt de azóta jött bőven a botr. Lehet érdemes lett volna hagyni mert most 10 nap után végre napsütés van, de reggel brutál harmat meg jó hideg van már...
És igen, ilyen alapanyagot áztatva elkerülhetetlen kisebb botritiszes íz átkerülése a borba. Majd jól lehibázzák a borversenyen.

Mint ahogy írtam, kéneztem az ülepítésre szánt mustot - 60 mg/l adaggal. Ez nem nyálkázási erősség, de több mint amennyit szoktam más években.
Előzmény: csite (8190)
RAMBO Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8191
Annyit még hozzátennék, hogy odaadtam a napszámosomnak, aki leszedte. Neki (leadásra, na vajon kinek?) tökéletesen megfelelt ez a szőlő is. Nekem nem.

Nem akarok haragot senkivel, sajnálom, hogy így eldurvult a helyzet veled.

Te nem akarod megérteni, hogy az én célfüggvényemnek ez a bor nem megfelelő. Ezer más célfüggvény van, ahol ez a szőlő nagyon is megfelelő. De én nem ezt akarom csinálni. Én egészséges szőlőből akarok bort készíteni, és az idei nem az volt.

Nevezhetsz pancsernek, nem veszem fel. Nevezheted pancsernek a Mercedest is, mert nem akar tömegautót csinálni. Ami az Opelnek a terméke, az neki elfogadhatatlan. De ezért miért kell ekézni a másikat???

Ismerem azt a technológiát, amellyel ebből az alapanyagból is lehet bort csinálni. De nem akarom azt használni.

Pl. Bzolival rengeteg vitánk volt/van, ha eljárási kérdésekben nem is értünk egyet, nem pancsereztem le, mert esetleg valamit másként csinál, mint én. Soha nem neveztem pancsernek olyanokat sem, akik a pl. reduktív technológia mellett teszik le a voksukat. De én fahordós bort akarok csinálni - ez különbség, de attól még lehetnek jó szakemberek ők is, és talán egyszer én is az leszek. Soha nem állítottam, hogy mindenkinek ki kell dobnia a szőlőjét. De én kidobom, ha nem tetszik.

Mindegy, ha megsértettelek, elnézést kérek.
Előzmény: Törölt nick (8181)
csite Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8190
A cukor miatt áztattad a szőlőt? (a botrytis elkerülésére ez nem szerencsés, nem?)
A kénezéssel nem tisztult volna jobban az ülepítésre szánt must?

csak érdeklődöm ...
Előzmény: Cirfandlia (8174)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8189
Persze, jó a szőrös a botritizált borokhoz, én is édesnek éreztem azokat, de ha választani kéne, azért a lilás töppedt, nem gombafonal által kivirágzottat kérném, ha már mindenképp van ilyen. Azért nem minden borstílusnál fogadható el ez a botritiszes íz, én a mustomban éreztem, pedig nem sok ilyen szem volt, kíváncsi vagyok mi marad belőle a borban.
Tápanyagról - lehet igazad van, én úgy kérem, a természetes tápanyagot adják, ami elhalt élesztő sejtfalból áll. (ránézésre nem volt benne fehér kristályos cucc, csak az élesztőre hajazó sárgás daraszemek) Ez a bolt: Óvörös borászbolt
De a kokoferm tuti gyárt ilyet, a Go fermről itt egy leírás egy másik kereskedőnél (ez a bolt Villányban eléggé tuti ők küldtek Rambónak postán negyed kiló valamit) Go ferm
és egy tanulmány az élesztőtápanyagokról a kokoferm oldaláról: élesztő tápanyagok
Előzmény: pinotnoir777 (8185)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8188
Ebből neked az jön le, hogy én pártolom a cukrozást? Nem a te viselkedésed visszásságára kérdeztem rá? A "máshogy borászkodás" elnevezéssel azt mondom, hogy egyetértek vele? A vadhús-nevelt jószág analógiát én hoztam fel? Nem te? Én nem azt mondtam rá hogy pocsék? Legalább két napra olvass már vissza. Szerintem inkább ne szólalj meg, addig se hazudsz
Előzmény: BZoltan (8187)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8187
Tessék itt van. Már indulhatsz is.

Ugyanis ezer meg egytucat helyen leírtam, hogy pancsolásnak a must cukortartalmának a mesterséges javítását tartom és nem tartom helyénvalónak, hogy az így készült szeszesitalokat bornak hívja bárki.

Te a pancsolást ezen hozzászólásod alapján csak "máshogy borászkodásnak" hívod.

Az imént is amikor én az analógiámban a tiszta bort az igazi vadhúshoz és a lőrét pedig a nevelt jószághoz hasonlítottad, de jöttél, hogy de nem, mert szerinted a különbség amolyan őzbak-szarvas jellegű.

De hozzászólások hosszú sorában adtad egyértelmű jelét annak, hogy számodra a mustjavítás az nem borpancsolás.

Szóval tudod mit Feri, hagyjuk... ne menjünk bele a szemantikai szőrszálhasogatásba.

Cirfandlinak tökéletesen igaza van... nincs itt helye az ideológiai vitának.

Minden jót... én a továbbiakban maradok a topik témájánál, igérem.
Előzmény: Törölt nick (8186)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8186
Nem emlékszem ilyenre, de ha adsz egy linket, átmegyek meakulpába :)
Előzmény: pinotnoir777 (8183)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8185
Érdekes eddig én is így gondoltam, tehát hogy a szőrős botritisz az nem jó, de Etyeken beszélgettem Demeter Zolival, és ő azt mondta, hogy ez nem feltétlenül van így, sokszor az is jó botritisz, ami szőrös. Idén sok ilyet megkóstolva, igazat kell adjak neki.
Szép paraméterek idén, nekem az olasz a hűvös dűlőben még sehol nincsen, november közepe körülre saccolom, hogy talán jó lesz, persze ha mázlim van és megmarad.

Olyan élesztőtápanyagot, ami CSAK elhalt élesztősejtfal-kivonatot tartalmaz, olyat hol lehet kapni? Eddig én csak olyanról tudtam, ami ilyen sejtfal-kivonat és szervetlen nitrogénes cucc egyvelege.
Előzmény: Cirfandlia (8174)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8184
Te állítasz olyant, amit nem mondtam. Nem kell hazudni és nem fogok személyeskedni.

Egyébként cirfandliához hasonlóan én is gondolkoztam visszavonuláson, mert eléggé irritáló az, hogy a neten olyanok (is) osztják az észt, akiknek lövésük nincs a szakmához, de nem teszem. Esetleg ritkábban jövök, hogy könnyebben el tudj(atok) viselni. :)
De azt azért engedd már meg, hogy amivel nem értek egyet, azzal vitatkozzak a magam szókimondó vehemenciájával. Ha nem tetszik, ne reagálj.
Előzmény: BZoltan (8182)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8183
Csak kíváncsi lennék. Mert nekem úgy tűnt, hogy Zoli felvetését, miszerint a sűrítményezett-cukrozott italt NE lehessen "bor"-nak nevezni, azt sokszor elutasítottad. Szerintem pedig van analógia.
Előzmény: Törölt nick (8180)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8182
Csapkodsz meg csúsztatsz össze vissza, ha meg sarokba szorulsz akkor nekiállsz személyeskedni.

Így nincs értelme beszélgetni. A téma részemről veled lecsukva.
Előzmény: Törölt nick (8179)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8181
A többi, amit írtál, netto hülyeség.
---------------------------------
Én is ezt tartom rólad. Kár egy olyan "diplomást" évekig taníttatni drága pénzen, aki olyan pancsermunkát végez, hogy hagyja lerohadni a termést.
Előzmény: RAMBO (8175)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8180
Szerinted akkor teljesen rendben van, hogy pl a növényizsírhabot tejszínhabnak nevezik?
--------------------------------------------------------

Hol állítottam ilyent?
Előzmény: pinotnoir777 (8171)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8179
Mutasd már meg, hogy hol támogatom a cukrozást. Elég unalmas már, hogy olyant hazudozol bele a mondandómba, amivel nem értek egyet
Előzmény: BZoltan (8170)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.07 0 0 8178
A vörösiszap csak ott veszélyes ahova folyik és ahova hordják. A hegyre nem folyik fel és direkt épeszű ember nem is hordja fel direkt.

Ez az iszapkatasztrófa elképesztően nagy károkat okoz a Somló hegyhez nagyon közel, de a jelenlegi helyzet felmérése alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy a hegyen ennek semmilyen hatása nem lesz.

A jelenlegi csapadékos idő megakadályozza, hogy a vörösiszapból szálló por keletkezzen. De a Somló hegy környékén az uralkodó széljárások amúgy is kizárják, hogy az esetlegesen kialakuló szálló por a szőlőtermő területekre kerüljön.
Előzmény: Zalancelot (8177)
Zalancelot Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8177
Mi lesz a Somlai borokkal az iszapkatasztrófa után?
A szerencsi szalmaerőmű miatt (ami közben szépen meghiusult) az egész Tokajhegyalja borásztársadalma kétségbe volt esve, pedig az a környezetszennyezés messze nem okozott volna annyi problémát, mint a szétterült vörös iszap fog okozni!!!
Előzmény: BZoltan (8170)
Zalancelot Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8176

Nekem sincs semmilyen mezőgazda végzettségem, amit a szőlészet-borászat témaköréből tudok, azt apámtól és a többi hegyi embertől tanultam, meg a borbírálatok alkalmával, mindenféle "hozzáértő szakitól",-mostanság meg az internetről is.
Ennek ellenére, egészen elfogadhatók a boraim, persze nem mérem magam a nagyágyukkal, hiszen értelme sem lenne, velük versenyezni.
De a termékpiramis közepére poziconálom a produktumomat, amit a kuncsaftjaim is megerősítenek.
Egy minapi vita kapcsán az egyikük jegyezte meg, hogy kipróbálták, a hipermarketek 500-600-Ft-os "minőségi palackjai" meg sem ugathatják a vörös mixemet.
(gondolhatod, hogy hízott a májam)

Kérkedés helyett én is befejeztem a szüretet a múlt héten.
Az olaszrizling és a kékszőlők zöme volt még fenn.
Megúntam a jóidőre várást, hiszen augusztus óta nem volt 5 napsütéses nap.
Esőt annál többet ígértek és jött kéretlenül is.
Még viszonylag elfogadható volt az állaguk, nem szerettem volna úgy járni velük mint a veltelínivel. 40 tőkéről szedtem 2 vödör félig elrothadt szőlőt.
Akkor így néztek ki:

17 es mustot nyertem belőlük annak ellenére, hogy a kékszőlők közül  Merlot és a Frankos messze nem volt még kész, de ezt a kompromisszumot vállaltam, hogy így legalább kevesebb lesz benne a beteg szőlőszem.

Az olasz a hordóban, a vörös cefre a kádon csendesen dohog, a többit már a gombák elvégzik.

Nyilván az idei bort nem lehet partiba állítani a tavalyival, de hát aki az Isten ege alatt gazdálkodik, annak evvel számot kell vetnie.

Lesz még biztosan jobb is, meg még pocsék évünk is, mint amilyen az idei.

Előzmény: RAMBO (8175)
RAMBO Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8175
A végzettség alatt a diplomát értem, ami egyetem vagy főiskola. A mezőgazdasági szakközépiskola által adott papírral jó betanított munkás, műszakvezető válhat a végzősökből. Ezt ma is fenntartom.

A többi, amit írtál, netto hülyeség.
Előzmény: Törölt nick (8169)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8174
Ha ez a fórum is ideológiai viták színtere lesz szakmai kérdések helyett akkor szomorúan de innen is visszavonulok mint a borosról.... No de hát szüreti időszak van még ha az időjárás egyáltalán nem emlékeztet erre, és nincs is ilyen komment.
Utoljára aug. 27én volt felénk a szőlő számára normális idő - azóta csak vártuk hogy történjen vmi kedvező fordulat, de csak rossz és stagnáló időt kaptunk. Noha az utóbbi egy hét esőmentes idejében elkezdett rendesen aszusodni a szőlő de megjelent más egyéb gomba is és az aszúszemek sem voltak az ideális száradó állapotúak, néhol szőrösödtek. Az újabb eső érkezése és a hét többi részére várható télies hőmérsékletek miatt tegnap a szüret mellett döntöttem.
Nem voltam bizakodó a mindenfelé hallható szüreti hírek hallatán; de a hétvégi olaszrizling szüret az ismerősnél visszaadta a reményt 18as volt ott a cucc. Így neki mertem ugrani a sajátnak is; tegnap még az eső előtt le tudtuk szedni erős válogatás, beteg bogyók kiszemezése után.
Miután a cefre azért bőven tartalmazott aszús, botritiszes szemet egy napot áztattam a cefrét, de ként egyáltalán nem kapott. Nem aggódtam, eléggé (túlságosan is) hideg volt a présházban. A bogyózott cefre mustfoka közel 19es volt, ez mára felment egyet, pontosan 19,8-ig. Savat 8 körülit mértem - ezekkel a paraméterekkel van remény, hogy egy tisztességes bor legyen ebből a kritikán aluli évből.
Hosszú és kíméletes préselés után ~ 180 l-t szűrtünk a 230 tőkéről; erősebb mustkénezés 6 órás ülepítés után szerednyei hordóban fog erjedni, a kénen kívül csak élesztőtápanyagot adtam hozzá - abból is a természetes; elhalt élesztősejtfal kivonatot.
RAMBO Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8173
Klasszikussá váltam! :DDDDD
Előzmény: bbfeco (8172)
bbfeco Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8172
”A bilingérezés a szőlő bejárása a szüret után, amikor a fennt felejtett fürtöket összeszedi az ember.”
Nekem ezt dobta a Googli.a bilingérezésre. Aki írta , csak aztat nem írta , hogy kinek is a szölőjében teheti meg.Az ember. Mert ugye a sajátomba nem igen hagyok.( nincs is még nagyon miből)

No , nekiduráltuk magunkat, és elindultunk bilingérezni. Valamennyi ismeret azért volt, konkrétan az , hogy a szüretelő masina a sorok elején vagy a végén böffent egy-egy kacs halmazt.Na itt van mit keresni.Cirka 2-3 óra alatt össze-bilingeltünk 50-70 kg másodtermést ill ami a tőkék alatt maradt.
A darálás után lőn ”csoda”, 14-15 C -on 17,5-18 mustfokot mértünk :)) Itt tartok.Ja , vörös szölő, ha igaz merlot.

Egy két dolgot tanultam Tőletek az outsider olvasgatás során és egyben kételyeket fogalmazott meg : nem hagyom lerohadni a szölőt, tehát nem vagyok kontár !? Majd a saját boromat nem 2-4, hanem fölé pontozom, attól még ihatok selejtet?! Vajon hány ezer liter ”szójafasírt „készül kis hazánkban, és mennyivel volt jobb a fagyálló tőlünk nyugatra?

Aki kitalálja a bevezető idézet tulajdonosát , az ihat az egészségemre a 6-7 pontos borából.. :))
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8171
Szerinted akkor teljesen rendben van, hogy pl a növényizsírhabot tejszínhabnak nevezik? Vagy hogy egy párizsinak nevezett dologban kb 1% a hústartalom?

17,5? Nálunk a faluban szinte kivétel nélkül max 15-ös fokokról hallottam azoktól, akik tradicionálisan művelik a szőlőt. Kontrasztként Szecskő Tamás chardonnay-ja 4 napja szedve 22-es volt, áztatás nélkül. holnap már én is tudok mustfokokat írni mert végre kölcsönkértem egy refraktométert.

A természet tényleg nagy úr, ezért lesz Zolinak pl valamiből a tavalyi mennyiség 20%-a csak. De az most is jó lesz.

Nálam pl van termékpiramis, nemcsak "prédikálok" róla. Most úgy látom, kicsi rá az esély, hogy legyenek idén dűlős vörösök, vagy csak Nyitnikék lesz belőlük, vagy sillerek. De van egy minőségi minimum. Kb 5 pontos szint alatt sosem szeretném, hogy egy borra rá legyen írva a nevem. De nehéz ennél is szarabb évet elképzelni, és azért most is lesznek egész jó borok, úgy érzem a mustok alapján.

De örülnék neki ha lenne pl egy jó helyi vendéglő, ahová adott esetben, ha valamiért mégsem sikerül a szintet hozni, folyóborként el tudnám adni a bort.

amit konkrétan leírsz (17,5-ös mustból korrekt bor), azzal az égvilágon semmi baj sincs. Csak azt nem értem, miért kell piszkálni azt, aki mennyiségi lemondások árán inkább kevesebb, de jobb bort akar készíteni egy nehéz évben is.

De a baj nem ezzel van, tehát nem a 17,5-ös korrekt mustokkal és az abból készült korrekt. A baj azzal van, hogy leszednek 15-ös cukorfokú, 10 körüli savú, teljesen éretlen szőlőket, amiket egyszerre savtompítanak, aromáznak és koncentrátummal felhúznak 19-re, és minőségi borként terítik az elhülyített népnek. Merthogy idén szerintem nagyon nagyrészt ez a nagy helyzet.
Előzmény: Törölt nick (8168)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8170
Nem Feri, nagyon nem. Cukrozni a mustot az nem őzbak hanem szójafasírt a szarvasbika helyett. Csak, hogy a helyén kezeljük a dolgokat.
Előzmény: Törölt nick (8168)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8169
Ejnye, nem illik hazugsággal indítani egy hozzászólást. Ugyanis nem "valamiféle szakirányú végzettség"-et emlegettél, hanem konkrétan diplomát, ami nélkül szerinted az embernek fogalma se lehet arról, amit csinál. Olvass csak vissza. Ezzel semmibe vetted azokat az "öreg szakikat"(egynéhánytól nekem is volt szerencsém tanulni), akiknek a kisujjában is több gyakorlat/tapasztalat/szakértelem van, mint a te diplomádban. Ezt a tiszteletlenséget nem tudtam szó nélkül hagyni.
A "2-4 pont közötti bor: selejt, más szóval." ez bizony minősít
A szőlőt hagyni lerohadni pedig kontármunka.
Előzmény: RAMBO (8145)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8168
Pocsék. A szokásos melléduma.
Akkor lenne igaz a hasonlat, ha a vadász szarvasbika helyett őzbakot lőne
Szőlőre lefordítva, hogy te is értsd: 19-20 fokos minőségi alapanyag helyett az idén 17,5 fokosat adott a természet(márpedig ez nagy úr, hiába képzelik egyesek okosabbnak magukat nála). Ez van, az idei év ilyen, el kell fogadni, minőségi bor helyett egy egyszerű, de becsületes asztali bor a termés. Bár már látom, hogy az valakinek "selejt". De akkor meg mit prédikáltok a termékpiramisról?
Előzmény: BZoltan (8144)
RAMBO Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8167
lalá, olyan vagy mint egy lexikon.

Teljesen igazad van, nem túlnyomás, hanem vákum - nem igazán van tapasztalatom mustsűrítésben, és rosszul ragadt meg bennem, amit olvastam.
Előzmény: lalá (8154)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.06 0 0 8166
Akkor miért vagytok felháborodva, hogy mi azt szeretnénk, hogy ma is legyen a törvény és a fogyasztó előt világossá téve a különbség?
Előzmény: lalá (8158)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.05 0 0 8165
Ha finom szőlőt akarsz, akkor Attilát ültess!! kb 40 féle közül én azt találtam a leg ízletesebbnek.
Előzmény: éjjelvolt (8164)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.10.05 0 0 8164
Akkor mégis csak maradok ennél a fajtánál.Én enni szeretném,nem inni,bár ezek szerint annak nem is jó:-))És mint olvasom igényes,meg fagyérzékeny stb.....de,finom.Köszönöm a választ!
Előzmény: RAMBO (8149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!