Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ja, és még ez jutott eszembe, talán egy próbát megér, ha nagyon kell (esetleg van konténeresük, talán postáznak is).
Mindenesetre ősszel megyek Dánszentmiklósra min. Harlayne-t és Jojot hozok, ha kapok. Tavaly ősszel a Jojo majdnem összejött, nem rajtam múlt.
('Palesits bácsi' megrendelte tavasszal az oltványneveldénél a fákat, aztán ősszel azt az infót kapta, hogy "elfelejtették"... - na, így nem lett neki se... épp' ott voltam, épp' a szállítás napján mentem a fákért, eredetileg úgy volt, hogy talán egy kicsit várnom kell a szállítókocsira, aztán hozhatom a cuccot haza... Így végül a több fajtából csak a Presenta került haza. Nem baj, majd most ősszel, ha nem jön közbe semmi.)
Bonyhád Majoson most árulják a Göncit és a Ceglédi óriást (tegnap ott vásároltam a lekvárnak valót ;-) - 200Ft/kg - az első kép bal felső sarkában van a második képen levő ház, ha a 2. képen megfordulsz, láthatod az ültetvényt).
Itt Hevesben most érik a gönci magyar kajszi, pontosabban az a 4 szem ami a második éves fámon van.
Orangered, gönci eddig a sorrend, kíváncsi leszek a bergeron és a magyar kajszi egyszerre érik-e?
S talán a rózsakajszi is kiderül jövőre, hogyan illeszkedik a sorba.
A Harcot fám bokor lesz, majd teszek fel képet, remélem senki nem röhög ki. Tőből kihajtva 6-7 hajtás tör az ég felé, érdekességképpen meghagytam, kiválogattam ezeket.
Már kétszer is vásároltam 'Palesits bácsinál' (személyesen, mert nem postáznak). Mindegyik alkalommal 'egyenként' vettem a fát (tavaly ősszel pl. egyetlen Presentát hoztam, szépen meg is eredt - ugyanúgy, ahogy a többi előtte: a Goldrich épp' most van érett állapotban, az Orangered már leérett, de persze volt más is, a szilvák közül kettő is érik, másik négy még zöld, stb., ;-) ).
Két éve nem tudok Harlayne csemetét beszerezni. A PPV kérdésben mindenki szerint az egyik legjobb megoldás lenne. Jobb híján tudna esetleg valaki augusztusban szemzőágat küldeni? (Cserébe csak találunk valamit.)
Régóta olvasom a forumot, hozzászólásokat, de csak most jutottam idáig. Sajnos az oldalt nem túl gyakran látogatom, mert ritkán vagyok netközelben. Magamról annyit, hogy a gönci dűlőben van néhány fám, családi "hobbikertészként". Bízom benne, hogy esetleges hozzászólásaimmal tudok segíteni egy - egy kérdésben.
Nekem pl. a Magyar Kajszim sharkás. De ez a fajta a közepesen rezisztens/fogékony fajták közé tartozik, azaz nem feltétlenül okoz ezeken a látható tüneteken kívül mást, főleg amíg erős is a fa.
Kb ennyit látni rajta, mint a tiéden. Egy-két halvány folt, némelyik mag foltos, íze, nagysága mennyisége kiváló. Viszont volt egy Rózsa kajszim, na az alig volt használható, még lekvárnak sem. Szerintem az idős fád elég jó helyen lehet ha eddig eléldegélt, de sokáig teremhet még ettől, mert nem durvák a jelek. Csak azért vettem észre, mert egy időben én is fókuszáltam erre a témára.
Valahol azt írták, a rezisztens fajták ugyanúgy hordozzák a vírust, de tüneteik nem okoznak problémát. Lehet benne valami. A szélsőségesek azonnali kivágást javasolnak, ezt csak zárójelben mondom, én nem osztom ezt.
Lásd növényvédelem topik vagy itt egy korábbi, erről szóló részletes hozzászólásomat, de így dióhéjban: Harlayne, Kuresia, Aurora, Orangered, Goldrich stb.
A magoncok talán még nem kapták el, de a gyümölcs- ill. magtünetes kajszik (utóbbi durván) sharkásak. Ez a termésmegtartásra, ízre (cukortartalom) negatív hatással van, lesz. Szerencséd, hogy ilyen mag melett még értékelhető termést produkált.
Találtam egy db magot többi kiment a szemétbe,ezen nem látok semmit.
Aztán kíváncsi voltam a magról kelt barackomra, azoknak is tiszta volt a magjuk.
De a mellette lévő barack,amiről már tettem fel képeket és amiről azt mondák ,hogy semmiféle betegség jele nem látszik rajta,annak a magja viszont foltos(külsőleg tényleg nem látszik rajtuk semmi, 1-2 darabon esetleg,ez sharkás)
Igen, most hogy mondod, a tenyerében az az alsó barack nagyon sharka-foltos! Kérdezem, hogy a magján is vannak ilyen foltok? Egyébként a monília is rajta hagyta a kezét, úgyhogy van itt minden. Sharka-rezisztens fajta ültetését javaslom.