Szerintem minden fontos info benne van . Érésidő , előnyök -hátrányok , és a fotó nagyon sokat dob rajta . Ráadásul egész pontos , ellentétben egyik másik ilyen jellegű oldallal , amik tartalmaznak fals infokat ...rendesen . ( pl. Independence érését a Redhaven elé teszi .... jót nevettem rajta )
Nem a Score-val van a baj. A hiba inkább az alkalmazás időpontjában van ami sok mindentöl függ. A tafrina elleni védekezés alapja a tavszi rügyfakadás előtti kétszeri reztartalmu lemosó permetezzés. Mikor a hömérséklet plusz 4 -14C között van akkor kel ellen védekezni de ha még nem idul be a nedvkeringés hiába permetezed a fölszivódó Score-val annak valószínüleg kicsi a hatása ilyenkor Bravó 500-as kontakt szer kell alkamazni és utánna 2-3 szor a csore. Kontakt szernek még nagyon jó a Kaptán tartalmu szerek de ezeket sajna kivonták a forgalombol Orthocid Buvicid k stb
Jujj, a szomszédomnál dettó ilyen a fa , csak úgy sárgállik az útról nézve, én is megijedtem 1 hete mert akkor az eső miatt csúszott a 3. permetezésem , láttam is egy -két sárgás/ pirosas levelet rajta , ugyan nem fodrosat, de aggódtam.
Viszont most már szép zöld a lombozat, így talán idén megúszom...de észnél kell lenni ..
többet nem veszek SCORE-t már, háromszor permeteztem vele (az előirtnál kicsit töményebben) most olyan két centisek a levelek de már látni hogy tiszta tafrina az egész. van valami szer ami jó is?
Néztem ... nagy szemetek , már ők is szétszedték , hogy mindet meg kelljen venni . A lényeg, hogy NPK + mikroelem legyen ... nevezhetjük kombi vagy kombináltnak is .
A linken a Folisol van , ez a legolcsóbb és az összetétele is a legjobb a gyümölcsnek .
A legbiztonságosabb a folyékony levéltrágya : Wuxal , Folisol , Damisol stb . Ezekkel nagyon nehéz perzselni . A dózist írják a dobozon , már erős lombozat esetén lehet melni akár az előírt kétszeresére is , persze ha megfelelő termés van a fán , mert ellenkező esetben csak hajtást növeli , persze egy gyengült fa esetén ez is lehet a cél .
Aztán olcsóbb megoldás , nagyobb mennyiség esetén a vízoldható műtrágyák : wolldünger , meg egy csomó más hasonló , a neveket nem tudom , mert én nem használom .
Aztán a legolcsóbb , mikor ez ember maga keveri ki a cuccost , Káliumsulfátból , karbamidból , nyomelemekből , esetleg kalciumnitrátból ... ez fontos a csonthéjasoknak , különösen a kalciumszegény talajokon ( homok ) . De itt már észnél kell lenni a töménységekkel kapcsolatban .
Egyszer valaki kérdezte a magházrepedést , azt hiszem Flanell írta rá a választ , jól ! Annyiban egészíteném csak ki , hogy ha kevés a termés a fán akkor nagyobb esély van rá . Ez azért következik be , mert ha hirtelen megindul a termés növekedése abban az állapotban amikor a magház még nincs megcsontosodva , ilyenkor kocsonyás jellegű az állaga , akkor tudja szétrepeszteni . Ez abban az esetben a legvalószínűbb, ha kevés van a fán , és hirtelen kap egy nagy esőt . Na ezen lehet az időben adott kalciummal segíteni . De vigyázat a kalciumnitrát més anyaggal nem igen keverhető .. persze permetszerrel igen . Ezt én is mindig külön menetben adom a fának .
Nálam is elég kicsi még a levél. Ha tafrinás, akkor másként piros, mint mikor nem tafrinás. :) Az egészségesnek is lehet pici korában egy kis piros árnyalata.
A Suncrest-en lehet válogatni az idén , tavaly kevés volt rajta . A másik meg egy fehérhúsú fajta a nevét nem tudom , mint Mariska vettem , de nem az , előbb is érik , meg teljesen más , viszont mindíg ilyen bőven terem , csak győzzem leválogatni .
Az ilyen hajtással , ha elvétve van , nem kell foglalkozni egy laza kézmozdulattal le kell törni . Alatta , az Andosa már szépen zöldül , pedig érzékeny nektarin .