Keresés

Részletes keresés

122512 Creative Commons License 2016.11.04 0 0 3505
Előzmény: csemegeszőlőfürt (3504)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.11.04 0 0 3504

Ha nem titok megtudhatom honnan. Írhatod az ímélemre is,köszönöm előre is.

Előzmény: 122512 (3500)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.11.04 0 0 3503

Mindenképp a leghatásosabb oltásmód kezdőknek, a zöldbe fás oltás. Hűtőben tárolt vesszővel még a vastagság sem probléma. A zöld megvágott hajtásba a srégen megvágott egy két szemes csapot a hélly alá úgy be tudod ütni mint egy szöget és kész, utána kötözöd semmiféle hókusz pókusz. Az omega oltóollót mindenki felejtse el nálam nem vált be, kézben angolnyelves párosítás. utána kötözés kezdőknek ,majd viaszozás.Dúnsztoláskor nem szabad takarni had nőjjön a rügy zölden ,különben fehéren nől utána visszaszárad.

Előzmény: zola123 (3481)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3502

Ezek mellett persze kell még fürtválogatás/ritkítás, vágás (ahogy ezt egy kolléga, Kulicz fórumtársunk profi módon a Teréz fajtával bemutatta).

Előzmény: SándorTiszteletes (3499)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3501
Előzmény: SándorTiszteletes (3499)
122512 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3500

Ma jött az sms hogy holnap hozza a futár a megrendelt 27db 20féle oltványt. Már tűkön ülök.

Józsa Imre Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3498

Ha nem éred el őket írj rám privát.Üdv,Imre

Előzmény: 122512 (3496)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3497

A Facebook-on is fent vannak (Családi Szőlészet és Borászat), van jópár inkább régebbi csemegeszőlő fajta is náluk, több jó fajta is...oltványkészítéssel is foglalkoznak.

 

A Facebook belépés után a linkre kattintva néhány csemegeszőlő fajta fotója látható:

 

https://www.facebook.com/266299326889809/photos/ms.c.eJw1zssNwDAIA9CNKr4G9l~_sCXVze7IdYY1xS23NafPHrt3XFb9bow0OWYc2jvO8zya6DuamZ5HdUPp~_MKb15znrGBq1fSm6vr1w77F9Sfb9ZCcvBY29x4v3eGH7bnTP5kmH4O6Bpk3X6S9~_IjeR.bps.a.286932434826498.1073741829.266299326889809/286944218158653/?type=3&theater

 

 

Előzmény: 122512 (3496)
122512 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3496

Valaki ismeri őket vagy vett már tőlük oltványt? Ukrajnában Bene faluban a Varga család szőlészete.

Előzmény: Pjotr77 (3494)
izgaga Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3495

elképesztő....a videó végén a felkínált linkeken (további videókon) is barangoltam: ha nekem csak tizedolyan szőlőm lenne!!!

Előzmény: Pjotr77 (3490)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3494

Igen, ez sajnos nagyon igaz, más növényárudák esetében is hasonló a helyzet. Elgondolkodtató, hogy mi csak a szőlőfajtákkal kapcsolatban látjuk ezeket a félrevezetéseket, de ezt akkor megcsinálják más növényfajtákkal is, amiket árulnak...?!

Előzmény: szölőszem (3474)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3493

Sajnos nem, abban az időben épp az ellenkező irányban, a délvidéken kószáltam...

Előzmény: Csíkos Tigris (3467)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 3492

A jelenlegi tudásunk alapján ez 40 g-os bogyósúly körül van. Ez az a genetikai potenciál, amit különböző célirányos beavatkozásokkal el lehetett érni (pl. Tien Shan fajta esetében). Ami persze a beavatkozások nélkül "csak" 12-15 g-os bogyókat tud...

Biztos, hogy más fajtákban is benne van ez a lehetőség, csak még nem teszteltük!

 

A fürtnagyság az már nehezebb kérdés, még az ősi fajták esetében is vannak leírások/fotók kisgyermek nagyságú 5-10 kg-os fürtökről. A fürt nagysága nagyon változékony, nehezebben megfogható paraméter egy-egy fajta esetében, a bogyósúly inkább stabilabb jellemző (szerintem) :)

Előzmény: SándorTiszteletes (3491)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.02 0 0 3490

A magvatlanok rekordja nemrég (Velesz), korai és muskotályos...Kell ennél több? :)

 

4 kg feletti egy fürt (nem hitelesített mérlegen), na jó legyen "csak" 4 kiló :)

 

 

122512 Creative Commons License 2016.11.02 0 0 3489

Megtörtént. Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (3485)
Józsa Imre Creative Commons License 2016.11.02 0 0 3488

Köszönöm szépen!Imre

Előzmény: budai2 (3486)
budai2 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3487
Előzmény: budai2 (3486)
budai2 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3486

iszkorka

 

http://vinograd.info/sorta/vinnye/iskorka.html

 

borszőlő, asztali bor minőséghez. Középkorai 132 - 140 nap.

Fagyállóság -23 ... -26 fok.

 

 

Előzmény: Józsa Imre (3484)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3485

Írjál rám, lehet, hogy tudok segíteni!

Előzmény: 122512 (3482)
Józsa Imre Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3484

Iszkorka és Szentjabrina fajtákról tud valaki esetleg valami infót?A neten hiába keresek semmit nem találok.Előre is köszi,Imre

ötöskezelő Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3483

Kedves Piotr77!

 

Kérnék Tőled Effect és Muscat Novosatinszkij oltócsapokat, ha lehetséges- természetesen nem ingyen.

Előzmény: Pjotr77 (3395)
122512 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3482

Tudna nekem valaki adni oltó csapokat Julian, viktor, líwia vagy egyéb nem magyar érdekes és vagy különleges fajtáktól? Persze nem ingyen gondolom.

Előzmény: zola123 (3480)
zola123 Creative Commons License 2016.11.01 0 2 3481

Ez persze nem jelenti azt hogy nem fogok próbálkozni az oltással,de nem szerencsés a csúcs fajtákkal kezdeni...a másik verzió az hogy saját gyökéren hagyni,és egy- két év mulva nevel annyi vesszőt amiből lehet válogatni a az oltáshoz..van is pár fajtám saját gyökéren amit kimondottan  az oltócsapok miatt ültettem,talán még termést is hoz majd.

zola123 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3480

Tavasszal szerzett szőlőszemeimet elvittem egy oltványoshoz hogy rakja rá nekem alanyra,közeljövőben megyek érte...és koranyáron ültetem ki majd jövőre,addig meg cserépben lesznek.viszont ha tudnék oltani akkor azzal időt spórolnék meg.

Előzmény: 122512 (3476)
zola123 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3479

Tiszteletem Ali-bá!köszi szépen, 160 km lakom Debrecentől ÉNy-i irányba Pest és Szolnok megye határán,ez a mai világban nem távolság de.... körülnézek a környéken hátha találnék valami szakit...ha nem akkor átmegyek érted gépjárművel és vendégünk vagy egy jó ebédre...:)

Előzmény: Ali-bá (3477)
122512 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3478

Valaki ismeri őket vagy vett már tőlük oltványt? Ukrajnában Bene faluban a Varga calád szőlészete.

Ali-bá Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3477

Ha közel laksz Debrecenhez, szívesen segítek! 

Előzmény: zola123 (3472)
122512 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3476

Sajnos én ugyan igy vagyok vele. Még ha tudnák is szerezni oltócsapokat akkor sem tudnák mit kezdeni vele. Egyrészt csak kézben oltva tudnám felhesználni mert még nem termő fiatal szöllőim vannak, másrészt vannak otelló gyökeres vesszőim ambe kézben oltással bele lehetne de az meg még eddig nem sikerült ( egy sikerült nőtt 2-3cm-t majd elszáradt) igy marad a vásárlás.

Legjobb lenne ha itt találnák olyan embert aki oltogst othon és tőle venni.

Előzmény: zola123 (3472)
122512 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3475

Köszönöm szépen. Nagyon hasznos segitségeket kapok öntöl és még sok mástól itt a forumon. Kőszönöm.

Előzmény: szölőszem (3474)
szölőszem Creative Commons License 2016.11.01 0 1 3474

 Még egy kis kiegészítés a STARKL kft "tevékenységéhez: A szőlőfajták leírását nézegetve siralmas fajta leírásokat találtam. A semmitmondó  leírások hemzsegtek a hazugságoktól.Pl.a Terézről azt írja, hogy muskotályos.A Rizomatnak még a nevét sem tudja leírni:"late Rizimat".Azt írja róla, hogy "bogyói csodás ízűek. ÚJ fajta!! (HAZUGSÁG!)Olyanok a fürtjei, hogy egyszerre meg sem lehet enni(?). Már nagyon sok helyen ez a legkedveltebb szőlő." A 3990.-Ft-os árhoz kell is ez a süket duma. A balga vevő rá is "harapott", mert mind egy szálig elfogyott. Így lehet becsapni a jóhiszemű vevőt. Találtam egy fórumot róluk, érdemes beleolvasni:Volt egyszer egy Starkl kert kft index fórum.

A Rizomatról annyit, hogy nem egy jó fajta. Az időjárás nagyban befolyásolja a termékenyülést.Ha esős,hideg idő van virágzáskor, akkor rosszul termékenyül. Nagyon sok az apró bogyó.Az idei év is ilyen volt.Tavaly viszont szép volt. Gombás betegségekre érzékeny, esős időben bogyója reped, ilyenkor a botrytis megtámadja.Tehát elég labilis fajta.

Ezt le kellett írnom, hogy tisztán lássunk a Thomas Starkl családi kertészet hiteles megítélésekor.

Előzmény: 122512 (3459)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!