Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Mindenképp a leghatásosabb oltásmód kezdőknek, a zöldbe fás oltás. Hűtőben tárolt vesszővel még a vastagság sem probléma. A zöld megvágott hajtásba a srégen megvágott egy két szemes csapot a hélly alá úgy be tudod ütni mint egy szöget és kész, utána kötözöd semmiféle hókusz pókusz. Az omega oltóollót mindenki felejtse el nálam nem vált be, kézben angolnyelves párosítás. utána kötözés kezdőknek ,majd viaszozás.Dúnsztoláskor nem szabad takarni had nőjjön a rügy zölden ,különben fehéren nől utána visszaszárad.
A Facebook-on is fent vannak (Családi Szőlészet és Borászat), van jópár inkább régebbi csemegeszőlő fajta is náluk, több jó fajta is...oltványkészítéssel is foglalkoznak.
A Facebook belépés után a linkre kattintva néhány csemegeszőlő fajta fotója látható:
Igen, ez sajnos nagyon igaz, más növényárudák esetében is hasonló a helyzet. Elgondolkodtató, hogy mi csak a szőlőfajtákkal kapcsolatban látjuk ezeket a félrevezetéseket, de ezt akkor megcsinálják más növényfajtákkal is, amiket árulnak...?!
A jelenlegi tudásunk alapján ez 40 g-os bogyósúly körül van. Ez az a genetikai potenciál, amit különböző célirányos beavatkozásokkal el lehetett érni (pl. Tien Shan fajta esetében). Ami persze a beavatkozások nélkül "csak" 12-15 g-os bogyókat tud...
Biztos, hogy más fajtákban is benne van ez a lehetőség, csak még nem teszteltük!
A fürtnagyság az már nehezebb kérdés, még az ősi fajták esetében is vannak leírások/fotók kisgyermek nagyságú 5-10 kg-os fürtökről. A fürt nagysága nagyon változékony, nehezebben megfogható paraméter egy-egy fajta esetében, a bogyósúly inkább stabilabb jellemző (szerintem) :)
Ez persze nem jelenti azt hogy nem fogok próbálkozni az oltással,de nem szerencsés a csúcs fajtákkal kezdeni...a másik verzió az hogy saját gyökéren hagyni,és egy- két év mulva nevel annyi vesszőt amiből lehet válogatni a az oltáshoz..van is pár fajtám saját gyökéren amit kimondottan az oltócsapok miatt ültettem,talán még termést is hoz majd.
Tavasszal szerzett szőlőszemeimet elvittem egy oltványoshoz hogy rakja rá nekem alanyra,közeljövőben megyek érte...és koranyáron ültetem ki majd jövőre,addig meg cserépben lesznek.viszont ha tudnék oltani akkor azzal időt spórolnék meg.
Tiszteletem Ali-bá!köszi szépen, 160 km lakom Debrecentől ÉNy-i irányba Pest és Szolnok megye határán,ez a mai világban nem távolság de.... körülnézek a környéken hátha találnék valami szakit...ha nem akkor átmegyek érted gépjárművel és vendégünk vagy egy jó ebédre...:)
Sajnos én ugyan igy vagyok vele. Még ha tudnák is szerezni oltócsapokat akkor sem tudnák mit kezdeni vele. Egyrészt csak kézben oltva tudnám felhesználni mert még nem termő fiatal szöllőim vannak, másrészt vannak otelló gyökeres vesszőim ambe kézben oltással bele lehetne de az meg még eddig nem sikerült ( egy sikerült nőtt 2-3cm-t majd elszáradt) igy marad a vásárlás.
Legjobb lenne ha itt találnák olyan embert aki oltogst othon és tőle venni.
Még egy kis kiegészítés a STARKL kft "tevékenységéhez: A szőlőfajták leírását nézegetve siralmas fajta leírásokat találtam. A semmitmondó leírások hemzsegtek a hazugságoktól.Pl.a Terézről azt írja, hogy muskotályos.A Rizomatnak még a nevét sem tudja leírni:"late Rizimat".Azt írja róla, hogy "bogyói csodás ízűek. ÚJ fajta!! (HAZUGSÁG!)Olyanok a fürtjei, hogy egyszerre meg sem lehet enni(?). Már nagyon sok helyen ez a legkedveltebb szőlő." A 3990.-Ft-os árhoz kell is ez a süket duma. A balga vevő rá is "harapott", mert mind egy szálig elfogyott. Így lehet becsapni a jóhiszemű vevőt. Találtam egy fórumot róluk, érdemes beleolvasni:Volt egyszer egy Starkl kert kft index fórum.
A Rizomatról annyit, hogy nem egy jó fajta. Az időjárás nagyban befolyásolja a termékenyülést.Ha esős,hideg idő van virágzáskor, akkor rosszul termékenyül. Nagyon sok az apró bogyó.Az idei év is ilyen volt.Tavaly viszont szép volt. Gombás betegségekre érzékeny, esős időben bogyója reped, ilyenkor a botrytis megtámadja.Tehát elég labilis fajta.
Ezt le kellett írnom, hogy tisztán lássunk a Thomas Starkl családi kertészet hiteles megítélésekor.