Az mondták, ha megjött, szólnak, és egy hét múlva elhozható.
Hát jeleztek is, de rossz email címre. Hívtak is állítólag párszor, de letiltott számról, és mivel nem tudom munka közben felvenni a privát telefont, nem tudhattam ki hívott és esélyem sem volt visszahívni.
1 hét után megkaptam a visszaigazolát, rögtön válaszoltam is, h megyek, de addigra eladták.
Pedig beleírtam a megrendelésbe: "A visszaigaztolást ......email címre vagy 11111111 telefonszámra kérem". Hát, ezt nem sikerült megoldaniuk.
Elég lett volna email a megadott címre (ingyen), egy visszahívható telefon (ingyen), vagy egy SMS (20Ft)...
Sajnos ez nálam még csak ilyen 3+ éves terv. Idén, meg jövőre csinálom a tetőteret, spiro csöveket beteszem, meg a födém áttöréseket megcsinálom, mert most még könnyen megoldható. Asszonyék pont árulnak polikarbonát lapokat. Többrétegűeket is. Szóval nekem brutál nagy, m3 nagyságrendű hőcserélőm lesz. :)
Megterveztem egy ellenirányú légcserélőt (papíron) kíváncsi lennék a "tudására" mielőtt neki kezdenék kérnék majd segítséget valamelyikőtöktől aki járatos ebben. Esetleg e-mailben: beest1KUKACfreemailPONThu
Elsőre hülyén hangzik, de a hőcserélő anyagának hővezető képessége gyakorlatilag nem számít!
A hőátadási tényező a lényeg.
Az szellőztetők höcserélője alu vagy műanyag. Az alu több százszor jobb hővezető, a PHI szerint legjobb hatásfokú rekuperátor egy műanyag hőcserélős Paul modell...
A zajtól tartok egy kicsit, az tulajdonképp hol keletkezik? Az anemosztátokon? A csövön? Vagy mindkettőn?
Egyébként a mennyezet alatt vezetném a csöveket, tehát nem kell túlságosan leszigetelnem. A 2,5 cm-es csőhéjszigetelés nem csillapítja a zajt megfelelően? A műanyag légtechnikai csövek csendesebbek?
Hogy az áramlás mekkora lesz, fogalmam sincs. A Bartosz legkisebb szellőztetője nagyon szimpatikus, ehhez kapcsolódna kb. 15 m gerincvezeték (160-as) a befújó oldalon, 5x4 m leágazással, 125-ös vagy 100-as csövekkel (melyiket javaslod?). Az elszívó oldalon a gerinc szintén kb. 15 m és az anemosztátok csatlakoztatása 0-40 cm között lenne 5 helyen. Mindez 300 légköbméterre.
Azert a hatasfok az nagyon lenyeges dolog, hiszen pont azert epitunk ilyen hocsereloket, hogy a legjobb hatasfokkal csereljunk levegot. Amugy viszont igazad van a meretekkel es a felhasznalt anyaggal kapcsolatban. mindenki abbol es akkorat epit, amekkorara a penztarcaja es a padlas merete engedi.:-) En a vagott feluletek illesztesere es rogzitesere a lexannal az alufolias ragasztoszalagot irtam. Ez legtechnikaban hasznalt anyag, amibol nem hinnem, hogy valaha is jutna karos anyag a rendszerbe. Ha pontosan vagsz es illesztesz, akkor nincs felulet, ahol barmi is bejuthatna a rendszerbe a felhasznalt anyagokbol.
Igazából jó dolog ez a hatásfok, de az ár/érték arányt is be kellene kombinálni. Mert ha jó hatásfok kell, akkor vörösréz, vagy ezüst csakis. Viszont szerintem otthon tökmindegy, hogy ex/has egy 1mx20cmx20cm-es dobozt kell eltennem, vagy egy 3x ekkorát. És ha utóbbi feléből kijön, akkor számomra egyértelmű a választás. Mondjuk ez a laxanos dolog ez érdekes. Nem tudom, h a műanyag mennyire jó hővezető. Meg hány réteg kell ahhoz, h jó legyen.
Szerintem igen, mert nagy az eselye a zajszint novekedesenek, hacsak nem kis haromszog alaku ekeket helyeznel a ket lap koze es igy csokkentened az utkozesi feluletet. Tavasszal volt tervben egy FeZn lemezbol, alulemezbol es a lexanbol. Ami elkeszult, az az FeZn lemezbol. Az alust azt elvetettem, mert a foldgaz egestermeke roncsolja hosszutavon, igy nem is gondolkodtam rajta tovabb. A lexanos sajnos nem keszult el, mert ehez legalabb egy egesz tabla kellene, valamint a tobbi koltsegek. Mivel a gyermekeim egyik naprol a masikra bejelentettek, hogy elhagyjak a csaladi feszket, igy gyorsan lett helye a penznek, nameg termeszetesen nem mondtam le a nyaralasrol, igy nem maradt felesleges toke. Ugy gondolom,mindenhogyan megfogom epiteni, mert erdekelnenek a meresi adatok. Igy osszetudnam hasonlitani az egyforma feluletu hocsereloket, a cso a csobent, az FeZn lemezest es a Lexanost.
Nagyon szépen köszi, így már ok!! Szerinted muszáj összenyomni a végeit a légbevezetéseknél?Nem lehetne a lapok közé valamilyen tömör távtartót tenni? Nem tudom légellenálásban ez jelentene e valamit.
Termeszetesen kivitelezheto, amit irsz, csak ne feledkezz meg a zajrol. Ha direktben a gerincrol fogsz csatlakozni az anemosztatokhoz, akkor mi fogja a zajt csillapitani? Vagy annyira lassu lesz a legaramlas, hogy ez nem okoz gondot? A 4 meteres csoveknel termeszetesen ezt a zajcsokkento flexi csovek elvegzik. Szigetelni mindenhogyan kell a csoveket, ha hideg terben lesznek, igy a flexiket is, mert az a 2,5cm szigeteles ami van rajtuk, nem eleg. A ventik es az anemosztatok segitsegevel betudod allitani a megfelelo mennyisegu legszallitast, amennyiben jol vannak meretezve.
Termeszetesen az egesz csorendszer szigetelve van 10cm-es Isover uveggyapottal es az egesz meg becsomagolva 6mm-es alufolias uvegvaszonnal, amit alufolias ragasztoszalaggal rogzitettem es szigeteltem a para ellen.
"A szellőzőrendszert kiépítéséhez szeretném a segítségeteket kérni.
A befújó oldalon a gerincvezetékhez kb 4m hosszú csövek csatlakoznának, az elszívó gerincvezetékre viszont csak közvetlenül (T-idom szűkítővel) tudnám megoldani az anemosztátok csatlakoztatását. Így lényegében az elszívó oldalon jóval rövidebb a csőhossz.
Van ezzel a megoldással valami probléma?"
Senkinek nincs véleménye, vagy csak hülyeségeket kérdezek és mindenkinek magától értetődő a válasz?
Ha már úgyis erre jársz, megkérdeném, hogy nálad a padláson lévő hőcserélőd szigetelve van valahogy? És ha igen, akkor hogyan? Lassan odaér a házam, hogy csövezni kéne, meg hőcserélőt építeni ezért érdekelne...