Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én elsősorban a vele való foglalkozás miatt kezdtem (kezdek) bele. A porta díszei és szeretek velük foglalkozni. Majd csak ezután jón az evés része. És ez után a feldolgozás (gyümölcs léé, esetleg bor, pálinka talán piac) de ez még minimum 2 -3 év.
Sztrasenszkij fajtát is rendeltél, van nekik? Azt én is nagyon kinéztem magamnak, mióta Pjotr képeket tett fel róla. Csak nincs igazán helyem oltványnak, még jövőre is a borszőlőimet oltogatom át.
Ezek nekem már megvannak vagy megvoltak Szerintem ez az alap amire később lehet építkezni.Az a legfontosabb, hogy olyan szőlőd legyen ,amiből eszel is.Minél több fajtád lesz, annál kevesebbet tudsz enni egy fajtából,pláne mikor egyszerre érik 20-30 fajta,csak elajándékozod ,mert már nem tudsz velük mit kezden,aztán már a tőkén fog elrothadi,mert rájösz,hogy nem érdemlik meg,hogy evvel traktáld őket,hogy hozhatok még szőlőt,mert mán annyi terem.
Mindenképp a leghatásosabb oltásmód kezdőknek, a zöldbe fás oltás. Hűtőben tárolt vesszővel még a vastagság sem probléma. A zöld megvágott hajtásba a srégen megvágott egy két szemes csapot a hélly alá úgy be tudod ütni mint egy szöget és kész, utána kötözöd semmiféle hókusz pókusz. Az omega oltóollót mindenki felejtse el nálam nem vált be, kézben angolnyelves párosítás. utána kötözés kezdőknek ,majd viaszozás.Dúnsztoláskor nem szabad takarni had nőjjön a rügy zölden ,különben fehéren nől utána visszaszárad.
A Facebook-on is fent vannak (Családi Szőlészet és Borászat), van jópár inkább régebbi csemegeszőlő fajta is náluk, több jó fajta is...oltványkészítéssel is foglalkoznak.
A Facebook belépés után a linkre kattintva néhány csemegeszőlő fajta fotója látható:
Igen, ez sajnos nagyon igaz, más növényárudák esetében is hasonló a helyzet. Elgondolkodtató, hogy mi csak a szőlőfajtákkal kapcsolatban látjuk ezeket a félrevezetéseket, de ezt akkor megcsinálják más növényfajtákkal is, amiket árulnak...?!
A jelenlegi tudásunk alapján ez 40 g-os bogyósúly körül van. Ez az a genetikai potenciál, amit különböző célirányos beavatkozásokkal el lehetett érni (pl. Tien Shan fajta esetében). Ami persze a beavatkozások nélkül "csak" 12-15 g-os bogyókat tud...
Biztos, hogy más fajtákban is benne van ez a lehetőség, csak még nem teszteltük!
A fürtnagyság az már nehezebb kérdés, még az ősi fajták esetében is vannak leírások/fotók kisgyermek nagyságú 5-10 kg-os fürtökről. A fürt nagysága nagyon változékony, nehezebben megfogható paraméter egy-egy fajta esetében, a bogyósúly inkább stabilabb jellemző (szerintem) :)
Ez persze nem jelenti azt hogy nem fogok próbálkozni az oltással,de nem szerencsés a csúcs fajtákkal kezdeni...a másik verzió az hogy saját gyökéren hagyni,és egy- két év mulva nevel annyi vesszőt amiből lehet válogatni a az oltáshoz..van is pár fajtám saját gyökéren amit kimondottan az oltócsapok miatt ültettem,talán még termést is hoz majd.
Tavasszal szerzett szőlőszemeimet elvittem egy oltványoshoz hogy rakja rá nekem alanyra,közeljövőben megyek érte...és koranyáron ültetem ki majd jövőre,addig meg cserépben lesznek.viszont ha tudnék oltani akkor azzal időt spórolnék meg.
Tiszteletem Ali-bá!köszi szépen, 160 km lakom Debrecentől ÉNy-i irányba Pest és Szolnok megye határán,ez a mai világban nem távolság de.... körülnézek a környéken hátha találnék valami szakit...ha nem akkor átmegyek érted gépjárművel és vendégünk vagy egy jó ebédre...:)