Keresés

Részletes keresés

topikolos Creative Commons License 2010.09.27 0 0 1652
Én így értettem:
Előzmény: unisignal_aefh (1650)
peterch Creative Commons License 2010.09.27 0 0 1651
Szia !

Ha sikerul, akkor felteszem a kepet. Lehet, hogy a meretek megadasa nem volt jo, de meloban nem volt lehetosegem gyakorlatban is lemodellezni.
Előzmény: unisignal_aefh (1650)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.27 0 0 1650
Peter ne haragudj, de valahogy ez még mindig nem jó! Nézd:

Na most ezt ha egymásra illesztem elforgatva, akkor nem kapom meg a kívánt formát. Szerintem valami nem jó a háromszög kivígásommal. Szerinted?
Előzmény: peterch (1647)
Takyka! Creative Commons License 2010.09.27 0 0 1649
A dupla fal nem rontja le nagyon a hőátadást? Tervezel valami hővezető pasztát a két lap közé? Mekkora légáramra mekkora felületet tervezel?

T.
Előzmény: peterch (1648)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1648
Szia !

Ha egysorossat hasznalsz, akkor az egyikben aramlik az elhasznalt levego es a masikban a friss levego. A honnan mit es hogyan mar leirtam az elobb.

Udv , Peter.
Előzmény: Takyka! (1645)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1647
Megegyszer. Vegyel egy vonalazott fuzetlapot. Peldaul 10 vonal szeleset vagjal le, a hossza legyen 12cm. mindket vegetol 2cm-re jelold meg, ez lesz az egyenloszaru haromszog csucsa. Termeszetesen az egyik csucs legyen a baloldalon, a masik a jobb oldalon. Rajzold be a 30 fokot, majd vagd ki a haromszoget. Illeszd vissza a megmaradt darabokat. Igy kapsz egy majdnem Z alakot es ha jol csinaltad, akkor a vonalak talalkoznak pontosan.
Ha csinalsz ket ilyen darabot es egymasra helyezed oket 180 fokkal elforditva, a vonalak a tengely, akkor egy normalis ellenaramu hocserelotestet kapsz kivezetesekkel.
Előzmény: unisignal_aefh (1644)
jaccso Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1646
Találtam egy osztrák hővisszanyerő szellőztetéssel kapcsolatos vizsgálati összefoglalót.
Aki nem ismeri, és érdekelt a témában, ajánlom figyelmébe:

Osztrák tapasztalatok hővisszanyeréses szellőztető berendezésekkel
Takyka! Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1645
peterch,

Bocs, hogy beleugatok, de nem világos számomra, hogy honnét vágsz ki mit, és hova hajtod.
Itt a hőcsere két lexan lap között történik (egy lapon belül az egyik irányban áramlik a levegő), vagy a hosszanti cellák között (cellákban felváltva áramlik a levegő az ellenkező irányba)?

T.
Előzmény: peterch (1643)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1644
Próbálgattam, de nem teljesen oké.
Konkrétan azt nem értem hogy 30 fokos egyenlő szárú háromszöget a téglalapom végéből hogy vágjam ki. Ennek a rekuperátornak nem a hagyományos ellenáramú formája lesz igaz?
Előzmény: peterch (1643)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1643
Szia !

A Lexanban kialakitott cellak vannak hosszanti iranyban, hiszen maskeppen a levego nem tud aramlani.
A haromszoget bevagod mind ket vegen, de a szemben levo oldalakon, igy ha osszecsukod a megmaradt darabokat, akkor kapsz egy majdnem Z alakot. mivel egyforma oldalu haromszoget vagsz ki, igy a kamrak is pontosan illeszkednek egymashoz. A levego konnyeden athalad rajta.
Vegy egy vonalas A4-es lapot es azzal probald ki. Vonalak a kamrak.

Udv, Peter.
Előzmény: unisignal_aefh (1642)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1642
Egysoros? Úgy érted hogy "vízszintesen" sok cella, "függőlegesen" csak egy cella azaz egy sor van. Ha ez az egysoros akkor én is ezzel próbálkoztam. Viszont a légbevezetős elméletedet nem értem. Ha bevágom a a háromszögeket a téglalap egyik végének mindkét oldalán, akkor a levegő a lexan lapnak csak a feléig fog bemenni mivel az egyik levágott oldal csak a lap feléig ér és a cellák keresztbe zártak, csak hosszirányban haladhat a levegő, oldalra nem.
Előzmény: peterch (1639)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1641
Szia !

Mivel en mindent magam epitek, epitettem (kiveve a klima uzembe helyezeset), sajnos a szakik ajanlasa reszemrol passz. Kuld el tobb ceghez is az igenyednek megfelelo rajzot leirassal es aki a legnormalisabb ajanlatot adja, vagy netan meg finomit is a rendszeren, azt valaszd. De ne olyan ceget, ahol a " szaki " egyetlen mondata a "mi igy szoktuk" .
Sok sikert es turelmet!

Udv , Peter.
Előzmény: jaccso (1640)
jaccso Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1640
Hello!

A hsz.-em után egyből meg akartam írni, hogy nem én tervezem / kivitelezem a rendszert.
/nem sikerült vmi időkorlát miatt hozzászólni../
Egy tanulási folyamat kellős közepén vagyok, megpróbálom feltérképezni mire van szükségem / lehetőségem, mire képesek a rendszerek. Ennek tükrében ki tudom választani a számomra legmegfelelőbb ár/érték arányú rendszert.
Amit írsz egyértelmű, főleg ha egy teljes rendszer árhoz nézzük a + befektetést. Kérdés, hogy van-e olyan cég, aki nem ágyúval akar lőni a verébre, vagy épp "puskát fog a kezébe".. - azaz megoldja nekem ezt a nem bonyolult bővítést...

Ha tudtok ilyet, légyszi jelezzétek, tőlem a fórumba is jöhet, de a mail címemre is. Mailem eleje a nick-em, a vége yahoo.com. Most változtattam meg itt a fórumon, szerintem még nem ez látszik.

Köszi : Jaccso
Előzmény: peterch (1637)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1639
Szia !

Lenyegeben a tobbkamras lapok a legjobbak, mert ott nem duplazodnak olyan gyakran a lapok talalkozasi oldalai. Itt viszont egysorossakat kell hasznalni a kivezetesekre.
Ha csak egysorost hasznalsz, akkor a paratlan sorok (meleg oldal) vannak kivezetve az egyik oldalra es a paros sorok(friss hideg oldal) a masikra. Csak arra kell vigyazni, hogy a meleg levegosbol legyen egyel tobb, igy nincs gond a rafagyassal sem.
Fogsz egy darabot mindket vegenel az ellentetes oldalon kivagsz belole 30°-os csucsu egyformaoldalu haromszoget. Majd behajtod a haromszog helyere a lapot es ragasztoszalaggal osszeilleszted. Minden darabot igy elkeszitesz, majd egyet jobbra,egyet balra egymasrarakod rogzited es az egyiranyba nezo kivezeteseket megint szalaggal osszehuzod es rogzited. Teszelra szigetelest es kesz az elleniranyu rekuperator.

Udv, Peter.
Előzmény: unisignal_aefh (1638)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1638
Lexannal már én is próbálkoztam, de nem jöttem rá hogyan lehet az ellenáramú formára vágott lapok minden cellájába bevezetni a levegőt. Az ilyen lexanoknál nem probléma hogy a levegő szűk egyenes pályán megy a cellákban, nem tud oldalirányba mozogni. Keresztáramú hőcserélőt gyerekjáték összerakni vele...
Előzmény: peterch (1631)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1637
Szia !

Azert tegyel meg magadnak egy dolgot! Fogj egy darab papirt, rajzolj egy semat a szelloztetorendszerrol! Ha megvan, akkor rajzold hozza a cserepkalyhatol indulo elszivoagat a plusz egy ventivel, amit racsatolsz a friss levego agra. Igaz, a becsatolasi pontnal kell egy visszacsapo szelepet tenni, hogy a rekupec fele ne mehessen a meleg levego, csak a szobak fele.
Ha megvan, akkor most gondolkodj el, hogy ez a par alkatresz nem eri-e meg a befektetest !

Udv , Peter.
Előzmény: jaccso (1636)
jaccso Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1636
Horror áron nincs szükségem a + feature-re :)
Ezt úgy néz ki nem nekem találták ki.
A cserépkályhát azt gondolom a ház méretéhez képest alul fogom méretezni, mert az első szezonban szeretnék csak ezzel fűteni. Kettőnknek megfelel, következő szezonban pedig kiegészítésképp működhet egy hőszivattyú mellett.
A rel. kisebb mérete végett elég lesz ha a vizet fűti, és a nappalit.

A célom hogy alacsonyabb beker. árral legyen egy szezonra fűtésem, amit utána is tudok hasznosítani. Szem előtt tartva a jó ár / érték arányt úgy néz ki nem éri meg kombinálnom a szellőztető rendszerrel.
Előzmény: Pitylogós (1635)
Pitylogós Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1635

Ezt a meleg levegő "szétdobását", azaz cirkulációját csak az Atrea gépek tudják, horror áron. Pedig igazából semmi, ismétlem, SEMMI plusz nincs benne... tán+egy lik a gép burkolatán.

Monnyuk van benne +egy vizes kalorifer, amivel a vízteres kályha melegvizével a befújt levegőt tudod melegíteni.

De ez sem indokolja h a gép+tartozákai 1-1,5 misibe kerüljön...

Előzmény: jaccso (1633)
peterch Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1634
Szia !

1., Akkor eleg lesz a sima ellenaramu hocserelo, de azt erdemes kicsit tulmeretezni. Szereleskor pedig fuggolegesen szerelni. Alulrol az elhasznalt meleg levego, fentrol a friss hideglevego. Ezt az elfagyas elkerulese vegett.
2., Az elszivopont a digesztor, csak abba mar nem kell sajat beepitett venti, csak a zsirfogo. Termeszetesen lehet tobb elszivopont is kialakitva, csak ott mar nem kell zsirfogo.
3., o.k.
4., Abban az esetben nem idoszakos zarasrol van szo, hanem addig az ideig akarod zarni az agat, amig a gyerek-(ek) nem lesznek. Igy elegendo lenne csak az anemosztatok segitsegevel lezarnod, aztan, ha mar lakjak a szobat, akkor megnyitni a beallitaskor megadott szintig.

Igen, a "szakik" csak azt tudjak, amit sablonosan megtanitottak nekik. Tisztelet a kivetelnek, mert azert meg vannak valodi hozzaertok is, csak nehez oket fellelni, mert nekik nem kell reklam. Egesz evben kezrol-kezre adjak oket.
Termeszetesen a cserepkalyha teljesitmenye es a szoba nagysaga is meghatarozo lehet arra az esetre, ha a meleg levegot is szallitani akarod az egesz haz teruletere. Ha a cserepkalyha fedezi a haz hoszuksegletet, akkor valoban erdemes a szelloztetorendszert hibridre epiteni. Tudom, egy kicsit macerasabb, de szerintem megeri.

Udv , Peter.
Előzmény: jaccso (1633)
jaccso Creative Commons License 2010.09.26 0 0 1633
Hello!

Köszi a választ!
1., Pénzem első körben max a csövezésre lesz, a gépre nem. Téglát tervezek, és biztos hogy sok növényem lesz. Van ultrahangos párásítóm is amit használni szoktam, így elsőre úgy tűnik felesleges.
2., esetében a konyhai elszívópont a konyhai szagelszívót jelenti? Vagy a szagelszívó teljesen szeparált ágon megy? /Előadáson szeparálták/
3., logikus
4., erre szükségem lesz, mivel ketten fogjuk lakni a házat, és reméljük hogy hamarosan gyarapodni fogunk :)

~700 hozzászólást elolvastam, érdekes volt a kandallós rész. Én vízteres cserépkályhát tervezek falfűtéssel, és hőszivattyú előkészítéssel. Rákérdeztem, hogy van-e értelme - lehetséges-e valahogy bevonni a szellőztető rendszert, hogy a cserépkályha által felmelegített levegőt "szétdobjam" a lakásban. Nem igazán kaptam olyan választ, amit értékelni tudnék. pl.: "átmegy a légréseken a meleg a szobákba" és "nem szoktak ilyet csinálni". Ennél azért többet vártam szakemberektől.

Valójában azt sem tudom, hogy van-e értelme az egésznek, elég lenne csak a falban keringő víz? Bár ha jól emlékszem azt olvastam, hogy 50%ban a sugárzó hő, és 50%-ban a meleg levegő amit legkellemesebbnek érzünk. Ha bevonnám a szellőztető redszert, pont egy ilyen 50-50 valósulna meg, persze ha használjuk a cserépkályhát.

Erről mi a véleményetek?
Előzmény: peterch (1624)
peterch Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1632
http://www.paul-rekuperace.cz/vzduchove-vymeniky

Multi Solo es a Zentral Solo
Előzmény: peterch (1631)
peterch Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1631
Kiallitason kerdeztem ra Nyitran a kiallitott darabra es ott mondtak a parametereket es az arat. Amikor megneztem, csak nevettem egyet, mire a szaki felkapta a vizet, mert ez egy vilagtalalmany szerinte. Semmi mas, mint egy sima lexan feldarabolva es osszeillesztve. A kanalisok bekotese az erdekes moka, de kivitelezheto.
Előzmény: unisignal_aefh (1630)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1630
Paul-nál kutakodtam, de csak hőcserélőt nem találtam, neked honnan az info?
Előzmény: peterch (1629)
peterch Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1629
Szia !

Az Atrea-nak is van peldaul az RV-S sorozata. Csak ezek sem olcsok sajnos.
Előzmény: unisignal_aefh (1628)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1628
Igen én is készítettem már, most viszont valamilyen gyári cuccra lenne szükségem...
Előzmény: peterch (1626)
peterch Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1627
.
Előzmény: unisignal_aefh (1625)
peterch Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1626
Szia !

Igen, peldaul a Paul. Csak ne kerdezd az arat, mert nagyon magas:-( (500 euro)
Ennyibol otthon 5db-ot keszitesz 2 nap alatt.

Udv , Peter.
Előzmény: unisignal_aefh (1625)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1625
Szia Peter!

Tifelétek forgalmaz valaki ellenáramú hőcserélőt. Csak hőcserélőt ventik és minden egyéb nélkül!

Előzmény: peterch (1624)
peterch Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1624
Szia !

1., Ha van ra penzed es a hazad konnyuszerkezetes es az asszony nem bent szaritja a ruhakat telen es novenymentes a haz , akkor igen.
2.,Csak a konyhai elszivoponton kell zsirfogo, a tobbi helyen felesleges.
3., Csak is sima belseju legcsatorna, mert a bordazottnal zaj keletkezik, nagyobb a legellenallas, akar 3-szor is, ami plusz energiaigeny a ventiknel.
4., Amennyiben kiado szobaid vannak, ott lehet haszna a zarhato legcsatornaknak. amennyiben a sajat hazad es az egeszet lakjatok, akkor felesleges.

Udv , Peter.
Előzmény: jaccso (1623)
jaccso Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1623
Sziasztok!

Kíváncsi lennék a véleményetekre néhány kérdésben. A Zehnder cégcsoport előadását láttam, és a Labaro kft egyik vezetőjével konzultáltam. Ami kapásból különbözik a két cégnél (Zehnder - Labaro):

1., Entalpiás hőcserélő lehetősége vs. csak hővisszanyerés + télen külön párásító berendezés
2., Elszívópontokon nincs szűrő vs. van szűrő
3., Légcsatornák belül bordázottak vs. nem bordázottak
4., Légcsatornák lezárhatósága a szobában vs. a gépészeti helyiségben

Nekem 1 esetében az entalpiás szimpatikusabb lenne, mivel volt alkalmam megtapasztalni milyen télen a nagyon alacsony páratartalom. A hatásfok rovására megy a páracsere, de mekkora nyereséget / veszteséget jelent ez?
2. -esetén nem árthat a szűrő.
3 jó kérdés, mert Labaro azt mondta nem kell tisztítani, de ha kell ők "minősítetten" ki tudják takarítani, míg Zehnder egy porszívót ajánl tisztításra. így utóbbi szimpatikusabb, de ha hihetek a "nem kell tisztítani-nak" az lenne a legjobb.
4 - szinte mindegy.

Kíváncsian várom a véleményeket!

Köszi : Jaccso

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!