Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Hát ez csodálatos! Ez most tényleg olyan volt mint egy kívánság teljesülése! Kislányom öröme óriási,ugye kapok vesszőt belőle? Azt mondta hogy az Éván és a Csabagyöngyén kívül vágjak ki mindent ilyennek kell lennie a kertünkben!
Bárcsak az ember minden kívánsága ilyen egyszerűen teljesülne... :)
Nekem van Kira fajtám, termő (nagyon erős ellenállóképességű fajta, nem véletlen, mivel a rózsaszín Viktória az anyja).
Rövid leírás:
Кира:
(Виктория х смесь пыльцы) В.У.Капелюшного новая столовая форма винограда раннего срока созревания (110-115 дней), цветок обоеполый. Черенки укореняются очень хорошо. Ягоды розовые, очень крупные, сосковидные 12-16 гр., размером 32х36 мм, одномерные. По цвету и форме напоминают сорт Оригинал. Мякоть плотная, хрустящая с легким мускатным ароматом, кожица ягод средней плотности, при еде не ощущается. Очень высокое содержание сахар. Ягоды не ломаются, трудно отрываются, могут очень долго висеть на кустах. Урожайность ягод высокая и стабильная. Совместимость с подвоями и сортами хорошая. Рекомендуемые подвои Кобер 5ББ, СО4. В привитой культуре на сильнорослых подвоях рост усиливается. Горошение ягод не наблюдалось, осами практически не повреждаются. Урожай необходимо нормировать гроздями и соцветиями; нагрузка на куст 35-45 глазков, обрезка на 8-10 глазков. Высокая транспортабельность и товарность. Морозостойкость -25гр.Со, устойчивость к милдью, оидиуму, серой гнили 2-2,5 балла. В южных районах может возделываться без укрытия на зиму. Форма заслуживает дальнейшего размножения и испытания в северных регионах виноградарства, идеальна для выращивания на приусадебных и дачных участках.
Amúgy, alakra hasonlít a rózsaszín Original fajtához, de több mint 1 hónappal korábban érik és muskotályos (enyhe). Szerintem saját gyökéren sokkal szebb, mint alanyra oltva.
Kedves Fórumtársak! Egy ismerősöm állítása szerint létezik egy Kira nevű csemegeszőlő,de én a neten semmit nem találtam róla! Ha valakinek van,vagy rendel külföldről és találkozik a fajta nevével kérem jelezze,mert a kislányomat is így hívják és az ő részére szeretném beszerezni! Segítséget előre is köszönöm.
Én elsősorban a vele való foglalkozás miatt kezdtem (kezdek) bele. A porta díszei és szeretek velük foglalkozni. Majd csak ezután jón az evés része. És ez után a feldolgozás (gyümölcs léé, esetleg bor, pálinka talán piac) de ez még minimum 2 -3 év.
Sztrasenszkij fajtát is rendeltél, van nekik? Azt én is nagyon kinéztem magamnak, mióta Pjotr képeket tett fel róla. Csak nincs igazán helyem oltványnak, még jövőre is a borszőlőimet oltogatom át.
Ezek nekem már megvannak vagy megvoltak Szerintem ez az alap amire később lehet építkezni.Az a legfontosabb, hogy olyan szőlőd legyen ,amiből eszel is.Minél több fajtád lesz, annál kevesebbet tudsz enni egy fajtából,pláne mikor egyszerre érik 20-30 fajta,csak elajándékozod ,mert már nem tudsz velük mit kezden,aztán már a tőkén fog elrothadi,mert rájösz,hogy nem érdemlik meg,hogy evvel traktáld őket,hogy hozhatok még szőlőt,mert mán annyi terem.
Mindenképp a leghatásosabb oltásmód kezdőknek, a zöldbe fás oltás. Hűtőben tárolt vesszővel még a vastagság sem probléma. A zöld megvágott hajtásba a srégen megvágott egy két szemes csapot a hélly alá úgy be tudod ütni mint egy szöget és kész, utána kötözöd semmiféle hókusz pókusz. Az omega oltóollót mindenki felejtse el nálam nem vált be, kézben angolnyelves párosítás. utána kötözés kezdőknek ,majd viaszozás.Dúnsztoláskor nem szabad takarni had nőjjön a rügy zölden ,különben fehéren nől utána visszaszárad.
A Facebook-on is fent vannak (Családi Szőlészet és Borászat), van jópár inkább régebbi csemegeszőlő fajta is náluk, több jó fajta is...oltványkészítéssel is foglalkoznak.
A Facebook belépés után a linkre kattintva néhány csemegeszőlő fajta fotója látható:
Igen, ez sajnos nagyon igaz, más növényárudák esetében is hasonló a helyzet. Elgondolkodtató, hogy mi csak a szőlőfajtákkal kapcsolatban látjuk ezeket a félrevezetéseket, de ezt akkor megcsinálják más növényfajtákkal is, amiket árulnak...?!
A jelenlegi tudásunk alapján ez 40 g-os bogyósúly körül van. Ez az a genetikai potenciál, amit különböző célirányos beavatkozásokkal el lehetett érni (pl. Tien Shan fajta esetében). Ami persze a beavatkozások nélkül "csak" 12-15 g-os bogyókat tud...
Biztos, hogy más fajtákban is benne van ez a lehetőség, csak még nem teszteltük!
A fürtnagyság az már nehezebb kérdés, még az ősi fajták esetében is vannak leírások/fotók kisgyermek nagyságú 5-10 kg-os fürtökről. A fürt nagysága nagyon változékony, nehezebben megfogható paraméter egy-egy fajta esetében, a bogyósúly inkább stabilabb jellemző (szerintem) :)