A cukrozás is egy fajta elv, nincsen azzal semmi baj aki felvállalja, tegye azt. Aki pedig mást akar csinálni az csináljon bort, cukor/ mustsüritmény nélkül.
(Persze jó lenne, ha cimkére nem csak az lenne felírva, hogy bárányhoz vagy halhol ajánlják hanem az is, hogy tápsózott, élesztőzött majd zacskós savakkal "javitott"mustból, gyomirtózott ültetvényről származik az alapanyag)
de ez belátható időn belül nem fog megtörténni.
A fél életemet Spanyolországban éltem le láttam ott is meg van ez. Riojában a nagy borgazdaságok (800 ezer és 8 millió palack per év) mind koracélban érlelnek, sok kémiával dolgoznak aztán mutatóba tölgyfahordón is átkergetik a bort, mellette van egy drága kisszériás zászlóshajó ua brand de más cimkével de az szupermarketbe nem kerül. Ismerek viszont olyat akinek évi 14000 palack termelése van, mindent tradicionális, saját technológiával valósit meg, kémia nélkül. Nem kisérletezik, nem keres új technológiákat, nem akar "nőni" a piacon, az össz termelése el van adva minden évben , palackonként 17 eur-ért, nyugodtan él és élvezi amit csinál.
Szóval az elvekre visszatérve, így is lehet, úgy is lehet.
Fincsi :( 12-13 musfok? Berántották akkor rendesen a mustsűrítőket. Aki Tokjaban (és bárhol máshol) rendet akar rakni az azzal kell kezdje, hogy betiltja a sűrítményezést és a cukrozást legalább a borvidék nevével palackba kerülő boroknál.
Akinek nincsenek elvei azt úgy hívjuk, hogy elvtelen. Az ilyen embereket lehet megvenni kilóra :( Az elvek adják az ember gerincét. A borkészítésnek az a szépsége, hogy nagyon sok minden a pince magányában történik, ha ott nincsenek elvek és nincs gerince az embernek akkor könnyen enged a csábításnak :( Az amikor valaki kevélyen dicsekszik is az elvtelenségével az már nagyon szomorú.
Elvekről nincs értelme vitázni, már ilyen az elvek természete. Például évszázadokig vitatkoztak az angyalok neméről, arról, hogy a szentháromságban az atyától vagy a fiútól van-e a szentlélek vagy egyiktől sem? Az egy szín alatti úrvacsoráről stb stb. Aztán mire mentek vele??
Mindenestere köszönöm a tanácsot. 300 liter nem egy nagy ügy, majd lesz vele valami.
Tegnap egy borvacsorán együtt kóstoltattam Szepsy Istvánnal(meg másokkal), azt mondta, ők még SEMMIT sem szüreteltek, ellenben a borvidéken a területek 70%-án le van szedve a szőlő, rengeteg helyen 12-es 13-as mustfokkal.
Nem túl jó évben tényleg kibírja az olaszrizling szüretig (egész pontosan nem érett be a korai fajták szüretéhez) de akkor már tényleg csak cukra van, sava nincs. (Október közepéről beszélek.)
Egészen biztos, hogy szilváni az a szőlő, amiről beszélsz? Azért gondolom, mert október végéig szilvánit fenn tartani szinte lehetetlen, de ha mégis, akkor már értéktelen, hiszen az amúgy is kevés savai mind elégnek. Nekem elég sok van. Ismerem, mint a rossz pénzt. Annak ajánlanám, aki sokat és elfogadhatót szeretne szüretelni. Ebből nagyon nehéz lenne különleges minőségi bort készíteni, mondhatnám egy jó kompromisszum.
-Nem a szánalmas cefrével van gond, hanem a szánalmas elvekkel. Javítsd fel legalább 20 mustfokra, oltsd be tisztességes élesztővel, adj neki elegendő tápsót, erjeszd ki rendesen. Hidd el az orosznak is jobban fog tetszeni. Ha már dolgoztál vele, vidd végig a folyamatot. Tudod:-Inkább pocsékba mint kárba.
-Mivel minden támadható, így minden védhető. Mióta világ a világ. Egyszer volt valami kőbe vésve, de úgy tudom azt is összetörték. Aztán amikor a pancsolást emlegeted mindig eszembe jut egy jeles próféta - akit egyébként nagyra becsülök - meg az a bizonyos lakodalom. (hihi)
Nekem is volt ilyen fajtám is, de mi korainak tartjuk, és szeptember végén leszedjük. Volt mellette fehér mézes meg muscat ottonel is, így együtt adtak 18 körüli mustot jó évben. Mi szeptember utolsó hetében szoktuk szedni, később iszonyatosan lelágyul, akkor már nem tartós bort ad. Helyén kell kezelni ezt a fajtát, és akkor üde, finom bor lehet belőle.
Bár itt sokan megköveznek érte, de a 2.5kg/tőke az még nem egy intenzív hozamkorlátozás. Én a helyedben levinném ezt még a felére.
Azt én is láttam, hogy ész nélkül szüretelnek sokan szeptember elején mindenféle hulladékot azzal a felkiáltással, hogy sokat esett az eső. Nálunk Október előtt talán csak a traminit szüreteljük. Várni a jó időt az mindig lutri, viszont éretlen szőlőt szüretelni az fix bukta.
Ha jól emlékszem, tavalyelőtt volt, amikor 21 fokos lett bár az okt végi szüret volt. Utálatos egy fajta az biztos, rengeteg zöldmunka, alig várja, hogy beboruljon az ég, máris elkezd rodhadni de az íze az jó. 32 éves az ültetvény, nincs szívem kivágni. A pótlás muscat ottonel. Ennél csak jobb lehet. Az idén először következetes terméskorlátozást csináltam, kb 2,5 kiló/tőkére lőttem be ami elvileg normális lenne. Ezen, az idei év még tekert egyet, kb 0,6 kg/tőke a végeredmény:)))))
Neked mennyi lett volna, ha leszüretelsz?- ill aki leszedte, mennyit talált rajta?
Épp ez az, hogy nem tudom, mit kezdjek ezzel a szánamlas cefrével. 70 liter pálinkát kb 70 év alatt innék meg de lehet, hogy 140 év kellene hozzá a családot is ideszámítva, pláne ha törkölyből van. Én nem cukrozok/süritményezek, nálam ez elvi kérdés. Csak tölgyfahordó, csak egészséges szőlő és csak kén, semmi több.
A nagyobb mennyiséget illetően, pár ezer palack értékesítése nem gond, van egy orosz partnerem, aki megveszi. (majd ha lesz belőle valami).
De igen, volt közte botritiszes kétségtelenül de általában szürke rodhadással keverten, ezért nem vágtuk szét a fürtöket, hanem visszaküldütk a természet nagy körforgásába.
A telek enyhén lejtős déli fekvésü, a nap valahol a maribori hegyek bögött bukik le ami nincs közel, tehát teljesen benapozott, általában ennél jobb cukorfoka van már szept közepére, nem hogy Okt első hetére. Kapott egy szlovén csirketrágyáből készült fejtrágya granulátumot a tavasszal, tehát tápanyagellátásban elvileg nem lehet nagy hiány a talajban.
Hogy miért szüreteltünk? Julius második hete óta esik errefelé az két és fél hónap, pontosabban 11 héten át tartó eső. Honnan tudhattam volna, hogy lesz egy nyugodt 10 nap? A hegyen mi voltunk az utolsók, szept 3 hetében itt mindenki "kényszerszüretelt". Szerintem nekik 14 fok körül lehet, nem is akarok belegondolni, mi lesz abból....
A mennyiségnek sem örülök de a cukorfok a problémám. Most a neten tanulmányozom, hogyan lehet pezsgőt csinálni. Vagy ha nem azt akkor valamilyan más kisérletet a borral. Az biztos, hogy jövőre boltból veszem a bort....
Viszont vannak dolgok amiket védeni nem lehet. Te mégis mindig kísérletet teszel rá.
Mondtam már egyszer, te pancspárti vagy, mégpedig azért mert mert abból élsz. Ha nem lehetne pancsolni a bornak való mustot és más terméknéven lehetne csak a sűrítményezett és cukrozott mustból készült szeszesitalokat a forgalomba hozni akkor a te munkaadód bizony komoly változtatásokra kényszerülne és komoly gazdasági problémával kellene megküzdenie.
Ezért és csakis ezért véded a védhetetlen. Anyagilag érdekeltek vagytok a mostani zavaros szabályozás fenntartásában.
De ne aggódj és csak gúnyolódj meg vihorássz nyugodtan, egyelőre sajnos ti vagytok az erősebbek.
Azok a fürtök amik a földön végezték azok milyen rothadás áldozatai voltak? Nem lehet, hogy botritiszes volt?
A másik kérdés ami már csak a tanulság miatt nem teljesen értelmetlen, hogy miért szüretelétl? Most vagyunk egy szép, napos időszak elején, két foknyit simán erősödött volna a mustod.
A mennyiség miatt tényleg jobb ha nem aggódsz, de mustfok azért nem árt ha megvan 19.
Nálunk 20 alatt nincs kereskedelmi tételnek való borhoz szüret.
-Mindent lehet támadni, mindent ki lehet kezdeni. Amióta világ a világ. Ez visz előre. Ámbár, ha bele vagy szerelmesedve a köldöködbe, csak nézegesd. Ja, és ne csodálkozz, ha a seggedbe rúgnak.
Mit akarsz vele csinálni? - Ha bort csinálsz belőle nehezen fog elállni, megbontás után hernyósodik, ecetesedik a kis alkohol tartalom miatt. Javaslom, kiforrás, lefejtés után 2 literes palackokba légmentesen, hideg helyen tároljad, és ha megbontod, 2 napon belül meg kell inni.
Vagy fel kell emelni a must cukorfokát legalább 20 fokra, mert a magasabb alkoholszintnél nem fordulnak elő az előbb leírt dolgok.
- Kifőzeted pálinkának, most olcsón főzik, és lesz belőle kb. 70 l finom italod, ami évekig is elállhat (?).
Írtad, hogy jövőre milyen sok tőkéd fog teremni, ha ráfordulna az idő, és szép termés lenne (mert minden második évben az szokott lenni), akkor mit akarsz csinálni a több ezer liter borral?
Nagyrészt rizlinszilváni, kisebb rész tramini, Zalában találhatő. A kocsányok teljesen be voltak barnulva, ami fürt csak részben is rohadt volt az a földön végezte, eldöntöttem, ha már ilyen rossz a termés nulla tolerancia lesz, tókmindegy, hogy 420 liter vagy 250 liter csak az ép szőlő maradhat-tehát szinte nulla a rohadt rész a mustban. Jővőre termőre fordul 450 rajnai+750 Nérő + 800 shyraz. Abből csak marad vegy kicsivel több....
17 mustfoknak az alkohol potenciálja 10.6vv% ami nem túl sok és ez még fog csökkenni úgy 10vv%-ra. Nem kell ettől megijedni.
Érett volt amúgy a szőlő? Mennyire volt a kocsány beszáradva? A magok szétharapva inkább barnák vagy inkább zöldek voltak? Milyen fajta szőlő?
Ahogy Rambo írja a mustfok nem kizárólagos értékmérő, sőt. Mondjuk érdekes kérdés,hogy mekkora lombfelülete van a tőkéknek, milyen a tápanyagellátottság, etc?
Egyelőre ezen az úton van és csak abban bízom, hogy legalább nem lesz rossz íze -de annyira kiábrándítónak tartom, hogy ennyire kis alkoholtartalmu bort csináljak. Gyomírtót nem kapott a szőlő amióta az enyém -3 éve, a legutolsó permetezés Aug-ban volt, tehát méreg biztos nincs benne. Beszereztem egy olasz zúzó bogyózót szivattyúval, ami nagyon bevált- ha ez nincs, talán még 300 liter sem jön le.
A botrytis szerintem mindig fed. A legnagyobb "hibája", ami előnye is, hogy erősen koncentrál. Azaz, ha kicsit is rosszak az arányok a szőlőbogyóban, akkor azok felerősödnek. [ezért is rossz út, és nehezen magyarázható a sok tokaji aszú megszületése. sokkal kevesebb kellene, sokkal drágábban, és nagyon szigorú minőségben]
Az, hogy sokaknak ez tetszik, az meglátásom szerint annak is köszönhető, hogy egy karakteres, jól felismerhető jegy, aminek felfedezése örömmel tölti el a borisszát.
Továbbra is azt mondom, hogy nem elítélendő a botrytises bor, de nehezebb belőle olyan arányú bort készíteni, mint egy nem botrytisesből.