Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.19 0 0 2509

Sajnálom szegény fádat, de ez a mag bizony tarka és az nem jelent jót. Úgy néz ki, hogy vírusos. Az, hogy a többi mag még nem tarka lehet, hogy azt jelenti, hogy még kicsi a víruskoncentráció, jó erőben van a fa, nem adta még meg magát a sorsának. Nekem is volt egy öreg fám, tarka volt a magja már 10 éve, de ugyanúgy termett, mint az azonops korú szomszédja, aki viszont nem lett tarka magvú. (Ma is élnek, csak eladtam a kertet, azért 'volt'. Idén is sokat termett, már elmult 30 éves.) Ha félsz a vírustól vágd ki, ha nem és elfogadható gyümölcsöt terem, akkor fokozottan gondozd.

Előzmény: buli82 (2508)
buli82 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 2508

üdv. senki sehol mindenki nyaral?! Majd véleményt kérek szépen! köszi

zoli1437 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 2507

Most így néz ki kb. egy héttel az érés előtt:

http://indafoto.hu/zoli1437/image/21411067-6f1cc2bc/user#nagyitas

(Az utolsó három kép.)

Előzmény: Xenil (2503)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.07.15 0 0 2506

Elég hasonlóak tudnak lenni a kajszik, illetve ugyanaz a fajta is lehet különböző kinézetű más termőtájakon.

A lenti képen talán bergeron lehet (?). Ha jó íze van, tulajdonképpen nincs jelentősége milyen fajta.

A rózsakajszit könnyű megismerni megízlelve, mert tele van erős rostokkal. Még a ceglédi aranyon is érezni, pedig az csak félig rózsakajszi.

zoli1437 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 2505

Szia!

 

Majd csinálok néhányat.

Előzmény: Xenil (2503)
Totya0024 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 2504

sziasztok!

most érik a kis kajszim, a képek és az érés időpontja alapján milyen fajtára tippelnétek?
(3 éves, közeli kertészetből vásárolt, Tatabánya környéke, átlagsúlya 65-80g)




Másik fácskám valószínűleg rózsa kajszi lesz, az egy magról kelt fácska, kb 2-3 hét mire érni fog :)

Xenil Creative Commons License 2014.07.14 0 0 2503

Sziasztok!

 

Ha érik tudnál feltenni a rózsakajsziról egy-két képet? Megköszönném, mivel nem sok fotó van róla fent a neten.

Előzmény: zoli1437 (2496)
buli82 Creative Commons License 2014.07.13 0 0 2502

üdv,kertbarátok! A múltkor "kibeszélt' fámon megnéztem 4 magot,hát nem tudom 3ból 1 így nézett ki!a többin semmi nem volt!de hozzáteszem hogy nálam is megvan repedezve a gyümölcs,és még félérett!Itt a fa!

budai2 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 2501

Köszönöm.

Pro-polisznak is.

Előzmény: Ali-bá (2499)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2500
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2499

Szemzéshez minden idei hajtás rügye jó ha 1-2 mm-es. Azért legjobb a fa déli oldaláról szedett veszző közepe táján lévő lehetőleg napsütötte rügy.

Előzmény: budai2 (2497)
budai2 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2498

Esetleg még tavasszal vissza kellett volna vágni, és a metszés mellett előtörő hajtást lehet csak használni?

Előzmény: budai2 (2497)
budai2 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2497

egy roppant tudományos kérdést tennék fel, és nem a hozzáértők bosszantására.
Valóban nem tudom, hogy mi a szemzőhajtás.
Tudom, hogy a hajtás tetejét és alját levágom, meg a leveleket csonkolom, de nem tudom, hogy milyen minőségű, hány éves hajtás alkalmas szemzőnek.
Most, hogy három tavalyi telepítésű kajszimat a mikrotermés leszedése után metszeni fogom, lesz néhány leeső gally.
Milyen ismérvek alapján lehet kiválogatni közülük azt, amelyik alkalmas szemzőhajtásnak? Esetleg még tavasszal vissza kellett vona vágni, és a metszés
Kajsziról lenne szó és vinném őszibarack magoncba a szemet.
Kb 10 nap múlva lesz időm arra, hogy spring blus szemzőhajtást (ha lesz ilyen a minőség! a leesők között) küldjek az érdeklődőknek.

Egyébként nálunk most érik a mandulakajszi.

zoli1437 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2496

Nálam a Bergeron és a Rózsakajszi C1406 most kezd színesedni.

Előzmény: Cirfandlia (2485)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2495

Ezek szerint jóval később érik mint a ceglédi óriás. Érdekes...

Nálam most értek be az utolsó magyar kajszik az árnyékosabb ágakon.

Van még valakinek éretlen kajszija? :-)

 

balintos66 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 2494

Szegedi mamut:

egy a nagyobbak közül.Finom volt.

Pro.polisz Creative Commons License 2014.07.10 0 0 2493

Lid* áruházban a láda felirata szerint kyoto kajszit árulnak...

Totya0024 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2492

Rendben, köszönöm a segítséget.
ma megyek majd, aztán kitalálunk valami okosat, hátha még menthető a maradék :)

Előzmény: Lactarius Curtis (2486)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2491

Bergeron kajszim van, 4 napja esszük.

Előzmény: Cirfandlia (2485)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2490

Esetleg lehetne takarni a tövét érés előtt fekete fóliával, ponyvával, hogy kevesebb nemkívánt vizet kapjon....

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2489

Hajlamos lehet rá és valszeg pont a múltkori hirtelen eső hatására kezdett el repedezni.

Előzmény: Totya0024 (2484)
buli82 Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2488

köszi az infót!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2487

10-14 nappal van előrébb minden, legalábbis errefelé.

Előzmény: Cirfandlia (2485)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2486

Dr. Szalay László egyetemi docens ezt írja:

"Kajszi, őszibarack, szilva, alma és körte termesztése során is találkozunk gyümölcsrepedéssel. Ezeknél a fajoknál a gyümölcsök felületére jutó csapadéknak nincs döntő jelentősége.A tüneteket a vízhiányos időszak utáni hirtelen csapadék, vagy vízpótlás, illetve a túl késői szüret okozza. A héj ezeknél a fajoknál is főként a kocsány mellett és a bibepontnál reped fel. A felrepedt gyümölcsök aztán szürkepenész következtében gyorsan tönkremennek, így nemcsak friss fogyasztásra, hanem feldolgozásra is alkalmatlanná válnak. Az egyes fajokon belül a fajták nem egyformán hajlamosak a gyümölcsrepedésre. A fajtaleírásokban ezeknél a fajoknál is megtaláljuk a gyümölcsrepedésre való hajlamot. A fajták kiválasztásánál ezt érdemes figyelembe venni.

Összefoglalva: a gyümölcsrepedés elleni védekezés alapja minden gyümölcsfajnál a fák kiegyensúlyozott tápanyagellátása, jó kondícióban tartása, és a folyamatos vízadagolás az ültetvényben. Így kevésbé okoz problémát, ha egy aszályos időszak után hirtelen nagy mennyiségű vizet kapnak a fák..."

Előzmény: Totya0024 (2484)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2485

Üdv, hogy látjátok, hol tart idén az érési üteme a fajtáknak, előrébb járnak mint megszokott, vagy átlagos? Meddig tarthat még a szezon; konkrétabban a Dél dunántúli régió érdekelne, melyik fajták vannak még érés előtt, és kb. mikorra futhatnak be? (tudom ez a mostani esős periódus nagyon nem jön jókor...) 

Totya0024 Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2484

Sajnos öntözni nem tudjuk, mert nincs kút...elmúlt 3hétben nem volt eső, 1hete volt utoljára akkor sem túl sok, de azért elég jól beázott(kötött agyagtalaj van)
holnap megyek majd újra hozzájuk, akkor megnézem a magját, és rákérdezek honnan vette anno :)
rengeteg van rajta, de egészségesnek tűnik
esetleg próbáljuk meg locsolni, hátha nem repedezik tovább?


Előzmény: Lactarius Curtis (2483)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2483

Érdekes fajta. Öntözitek vagy sok esőt kapott? A levelei egészségesnek tűnnek, de a magját azért megnézném folt-ügyileg. Ez az ősrégi ananász kajszi? úgy tudtam az korábban érik. Honnan vettétek?

Előzmény: Totya0024 (2482)
Totya0024 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 2482

Rendben, köszönöm szépen!

Egy kérdésem lenne még, bárki segíthet...
papám 5év körüli fája ananász ízű kajszi szerinte pontos fajtáját nem tudni
1xer termett eddig ehetőt, tavaly és idén is berepedezik a termés, majd lehullik, idén most kezdett repedezni, eddig semmi baja nem volt :(
mitől lehet?
meglehet még menteni az épeket?

Előzmény: Lactarius Curtis (2473)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.07.07 0 0 2481

A szoktam erős túlzás, alvóra augusztus második felétől.

Előzmény: buli82 (2478)
Jani71 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 2480

Mennyiségtől és mérettől függ. Kisebb volumennél bevált a buborékos boríték, nagyobbnál dobozgyártás/-kéregetés (;-) ) a megoldás.

De van, aki kisebb méretnél is dobozt használ. Vagy én pl. a nagyobb vesszők esetében is kaptam már fóliával jól betekert vesszőket.

Szerencsére a Posta nagyon rugalmas ezen a téren (azt hiszem, valahol olvastam vagy hallottam is erre egy szlogent, aminek épp' ez a hitvallás a lényege).

A lényeg, hogy be legyen tekerve áztatott papírba, és az még külön zacskóba.

Plusz érdemes valami gombaölőbe áztatni a csomagolás előtt (Dithane).

Na meg a felcímkézés is hasznos tud lenni adott esetben... :-)

Azt hiszem, ezek az általános kritériumok.

Előzmény: buli82 (2479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!