Csatlakozom Alfihoz . Lényeg , hogy kontaktszer legyen . Rovral ... talán a legjobb ( amiket én ismerek ) .
Akkor Szeged környékén az idei év nem lesz a rekordok könyvébe való , már a gyümölcsöt tekintve . A múltkor Chess írta , hogy náluk is jégverés volt . Na én ebből szeretnék kimaradni , igen nagy pénzt tudna kivenni a zsebemből . Tavaly nálam is volt , de már nagyobbak voltak a gyümölcsök , de nem volt vészes , mert esővel jött , pár érés elött levő barackot meglukasztott , a többin csak karcolások voltak . Úgy május vége felé lehetett , mert a legelső barack még nem érett.
Visszatérve a gyógyításra , ha a magház vagy a mag nem sérült , akkor kiheveri majd , bár meg fog maradni a nyoma , persze saját fogyasztásra megfelel így is . A lényeg , hogy ne tudjon a sérüléseken rothadás indulni , tehát hama-hama a Rovralt neki .
Ide írom, mert jobbat nem találtam. 10 éve hobbi szinten saját részre foglalkozom gyümölccsel. Eddig még nem ért jégverés, de tegnap ez a jó sorozat megszakadt. Minden kisgyülölcs /őszibarack, szilva, körte, alma stb/ felületén ott van a jégverés nyoma, ami kezd barnulni. Kérdésem: lehet ebből még valamilyen élvezhető gyümölcs, vagy pedig vessek rá keresztet? Nagyon bosszús vagyok!
Szombaton Actaráztam levéltetű ellen, meg a biztonság kedvéért tettem bele Folicurt is, idén már negyedszerre, ami nem hivatalos, mert max. 3x ajánlják. A lombtrágyát itthon felejtettem. :( Eddig mind a 4 permetezés után még aznap megázott. Hihetetlenül esős volt ez a tavasz. A 2. után volt leghamarabb. Ekkor 2 részletben szórtam, közben a felső részen lévő virágokat és hagymát arattam. Az alsó rész szórása után 2,5, a felső rész szórása után 1,5 órával jött az eső. Ez meg is látszódik, mert a legkésőbb szórtak nagyon tafrinásak, a többiek alig, sőt a kevésbé érzékenyek egyáltalán nem. Értve ez alatt többek között azt, ami általában más években sem érzékeny, de tavaly ez volt a legérzékenyebb, jó, hogy a fák megmaradtak. (De nem mindegyik.)
Most már lassan meg lehet állapítani, hogy mennyi gyümölcs kötődött. Úgy tűnik, nagyon kevés. Ahhoz képest főleg, hogy milyen sok virág volt, az elfagyás hiánya miatt.
Szerintem valami sérülés folytán mézgásodik , ki fogja nőni . Ha nincs szervestrágya , jó a műtrágya is , 3×15 NPK , és ha még e mellé egy mikroelemes lombtrágyát is kap néha , akkor lesz az igazi . Egyébként lehet , sőt még a nyár folyamán akár augusztus elejéig-közepéig , utána már nem javallott . Jobb a hatás ha az egész évi adagot elosztva adjuk , de ha nem megoldható akkor egyben is megfelel .
Jó állapotban vannak a fáid . Gond egy szál se. A kajszival kapcsolatban azt mondom amit szoktam , talajlazítás és tápanyagpótlás , ha van akkor szervestrágya is és meg fog oldódni a mézgásodás . Vegyszerrel nem tudsz olyan eredményt elérni , mit az előbbivel .
A fekete darázsfélét meg ne bántsd , fürkész , és ilyenkor rajzanak . Ragadozó , tehát hasznos .
Itt a fotó a nyomelemhiányos barackról . Szerintem Mg hiány lehet , de kérdezem a hozzáértőket , hogy mi lehet a vélemény ????
Csak a hajtásvég nem fejlődött rendesen , él , nem szárad , csak fehér és kicsi . Mikroelem pótlás után szépen megindultak . Érdekes módon kizárólag az Incroccio Pieri fajtán jelentkezik . Már tavaly is volt és érdekes módon a mellette lévő fajta teljesen egészséges . Azt hozzá teszem , hogy a talaj ezen a részen egy sávban erősen meszes , oldódó mészköveket lehet találni . Klorózis jellegű dologra tippelek , de érdekes , hogy egy fajtára hat csak , persze ez elsősorban az alanynak tudható be .
Visszatérve a tápanyagpótlásra . Szóval sokat jelent a fa egészségi állapotára nézve , hogy fel tudja-e venni a mikroelemeket vagy sem , meg persze a makrokat is .
Ja ... szóval nem voltam elég világos . A lombtrágyázást már virágzáskor el kell kezdeni . Ha hiszed , ha nem , sokkal könnyebb lesz megvédeni a betegségektől . Jobban ellenállóbb lesz , valamint gyorsabban erőre kap . ha most kezded el az is használ , de lehetett volna sokkal előbb is .
Ma jártam arrafelé , ahol a Dalmo kft gyümölcsöse van , és meglepett , hogy egész jó állapotban van az őszibarackjuk . Nem tafrinás , pedig előző években mindig kínlódtak vele . Aztán megint Hódmezővásárhelyen jártunk , és valóban a Szeged elötti barackosok csúnyák voltak . Legfőképp a színük nem tetszett , nagyon sárgák voltak a levelek , itt is csak tápanyaghiányra tudok gondolni .
Nálam néhány fán láttam némi magnézium hiányt , majd megmutatom , milyen az , de kapott 2 mikromixes ( Fe Mg ) kezelést már majdnem tökéletesen helyrejött .
az őszim nekem is vegyes képet mutat, bár sokkal szebb mint tavaly ilyenkor. 6x permeteztem, cuproxat, folicur solo, bravo 500, orthocid. váltogatva, de felszívódóval vagy 4x, és mindig kombinálva.
sárgabarack : virágzás előtt 2x cuproxat, virágzáskor 2x folicur soloval. egy-két helyen száradt le a virág, megvédte a permetezés.
Ez valami baromi. Ez egy családi házas környék, általában pár őszi fája van mindenkinek. Tegnap mondja a szomszédom, hogy ötödször permetez tafrina ellen és teljesen hiába. Erre megnézem a fáit, hát én még ilyent nem láttam, messziről totál pirosnak tűnt, az összes levél összekunkorodva, bevörösödve, borzalmas látvány, még azt is nehéz felismerni, hogy őszi fáról van szó. Az enyémeket (5 fám van) vegyesen kapta el a fajtától függően, kettőt jobban, a többit alig és az utóbbi 2 permetezésnek a pozitív eredménye már látható, az új levelek rendben, a tafrinásakat meg lecsipegetem.
De az öreg kajszi fáim (2 db) döglesztő moníliás fertőzésben vannak, levélzet is igen ritkásan hajt, ha a cinkék nem költenének rajtuk, már visszametszettem volna mindkettőt. A fiatal (5 éves) viszont szép állapotban túlvészelt mindent, pár helyen támadta a monília, de azt folyamatosan lecsíptem.
Szeged környékbeliek! Szeretném megtudni, hogy nálatok mennyire tafrinások az őszibarackok? Amerre járok mindenhol azt tapasztalom, hogy évek óta nem volt ekkora fertőzés. Valóban így van?
Ezekről a szav. időkről annyit , hogy egy garázs takarítás alkalmával találtam 1980 as évek beli rézoxikloridot ilyen 76.- ft.os ár volt rajta , és felhasználtam . Na abban mi tud tönkremenni , a réz vagy az oxickorid . Persze biztos vannak valamiféle szerves anyagok , amik idővel változhatnak , de 2-3 év alatt nem hiszem , hogy nagyon át tudnának alakulni .
Meg még mindig környezetkímélőbb dolog kifújni , hogy had bomoljon le , mint a kukába dobni .
Semmi baja, a Buvicid K-nak ,optikailag rendben van .
Bravot én is kaptam , minden gond nélkül , sőt nem is kellett kérnem, csak elbeszélgettünk, aztán kitette a pultra és egyértelmű volt a dolog, hogy vihetem.
... ja kérdezzétek . Szerintem a 2-3 éve lejárt Buvicidet még fel lehet használni , persze ha úgy néz ki , mint újkorában , tehát nincs beszáradva , összecsomósodva ..stb . A kaptán valóban átkerült I-be , kérdeztem én is , hogy milyen okból , de a boltban sem tudták megmondani . Szerintem valami biznisz is lehet a dolog mögött , ezek a mamutcégek ... BASF , Syngenta ..stb , sok mindenre képesek lehetnek , hatalmas lobbierővel rendelkeznek . Mondjuk így a legegyszerűbb lenyomni a konkurenciát . Most majd a Bravot fogjuk kilószámra vásárolni . Én felvásároltam a gazdaboltban elfekvő összes Orthocidot , volt vagy 15 kiló , de nem sok maradt belőle . Egy permetezéshez kell 2 kiló ( 400 l víz ) volt 5 permetezés ... ja annyi . 4-5 dobozzal maradt , majd kombinálom a Bravoval .
Persze én is megnézem, elolvasom, nálam is fontos, hogy a tóba ne menjen vegyszer..
De talán az is lehet, hogy milyen gyorsan bomlik az adott vegyszer ill.milyen érték marad a gyümiben ami még a határérték alatt van , fogyaszthatóság szempontjából.
De fogalmam sincsen, csak laikusan próbálom kitalálni, kérdezzük meg Chesst ő nagyon vágja.
én el szoktam olvasni,megnézem,hogy méhekre veszélyes e meg hogy vizi szervezetekre veszélyes e és olyanokat szoktam venni amire legalább mérsékelten veszélyes van irva,vagy hogy nem veszélyes.azt meg,hogy nem iszzuk meg a permetszert azt talán növénnyel foglalkozó ember tudja.