Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
üdv mindenkinek befejeztem a szöllő oltványok telepitését védelmi célból húztam az oltványokra egy flakkont hogy a földet ne mossa le az eső mert sajnos igy jártam remélem igy átvészelik a telet a képek ma készültek!!
2419-es hozzászóláson van egy videó 30:49-nél abban beszélnek egy csemegeszőlőről,de a nevét nem mondják csak a szülőket sultaninaxhelikon valaki tudja mi a neve?
Idén tavasszal, mivel fagy az alanyokat is letarolta, ami mégis fal mellett és védettebb helyen többé kevésbé kihajtott, oda voltam kénytelen oltani május közepe -vége felé... A többi helyen mire kiheverte nagyjából s elég vastag lett,már késő volt- s már vesszőm sem volt.
17 tavasza csak nem lesz ilyen.
Az azért öröm, hogy mindegyik fajtából, amit kaptam legalább egy sikerült (több helyszinen és védetebb helyen is oltottam). Ami meglepő volt, hogy nagy gyakorlattal -igaz gyümölcsfák terén, szőlőben kezdő-
rendelkezőnek is adtam, de neki egy sem sikerült, pedig a fagyok után csinálta.
A héj alá oltásokat régóta csinálom-igaz zöldoltás-- de a zöldre fás 16-ban szinte mind sikerült, a zöldoltásokból sokkal kevesebb.
Köszönöm a linkeket, már láttam korábban, de nem árt ujra megnézni . A viaszolás nem jött be, túl sok idő, igy nemest is "becsomagoltam" nylon csikkal, nem ettől nem sikerült több...
Ahogy lentebb írtam, én is alkalmazom a héj alá oltást, odafigyeléssel nagyon szépen forrad, de mivel nem fogja az ék, nyár közepén-végén a nagy szelek könnyen kitörhetik, tehát a növekvő oltást többször is kikötözni! Ha az oltószalag nem vág be, sokáig érdemes pont ezért rajtahagyni, vagy cserélni. Egyébként a zöldbe-fás oltás időjárástól függően május elejétől-közepétől csinálható, és már akkor is teljesen jól ered, ha meg mégsem jön össze, majd' június végéig újra lehet próbálkozni a tartalék hajtásokba.
Egyáltalán nem vagyok profi,csupán kaptam egy pár szívószál vastagságú nagyon értékes fajtát ,és úgy voltam vele kidobom erre került legutoljára sor,hogy eldöntsem mit csináljak vele és már jócskán június volt, gondoltam próba cseresznye .Mind megeredt amiket ilyen módszerrel oltottam ,amit májusban oltottam azok közül sok nem sikerült. A viaszozást kézben oltásnál használtam sima gyertya vagyis parafinnal, ami szétporlott nagyon hamar. Tehát a funkciójának nem felelt meg. Szerintem méh viasszal felesbe kellett volna kevernem és melegen mártani majd hidegvíz.
Igen, ilyenkor ez az egyetlen megoldás, de így a kalluszosodás sajnos csak az egyik oldalon jöhet létre, ami kissé rizikó. Ha egy értékes alanyból csak 1-2 rügyem van, nem kockáztatnám. Tavaly a 11 mm átmérőjű Nizina fajta rügyével május utolsó napjáig vártam, hogy ilyen átmérőjű alanyhajtást találjak és nem bántam meg. Az én gyakorlatomban a sikeres oltás biztosítéka az alanyhajtás és a nemes oltócsap azonos átmérője.
Nekem az első oltásaim az idén voltak a belinkelt leírás+Ali-bá instrukciói alapján ami elég jól sikerült.Örülök,hogy már ilyen profi vagy leírhatnád részletesen ha lesz időd ezt a fajta oltásmódot pontosan mert biztos sokan mi kezdők hasznát vennénk.Írtál valami viaszozást is.?.?Köszönöm szépen!
Amit belinkeltél olyankor alkalmazható amikor a zöld ugyanolyan vastagságot eléri mint a fás itt nagyobb az esély, hogy nem sikerül mivel ez május eleje mindenki siet mivel olyan vastagságot ér el a hajtás, mint az eltárolt vessző. Amit én leírtam az főleg akkor alkalmazható ha nem sietteted a májusi oltást mert az elfagyhat ,hanem júniusban mikor a zöld hajtás már 2 méteres, és ahol elvágod hüvelyk újnyi vastag.Amilyen ajándék veszőt kaptál az viszont csak szívószál vastagságú.Nem kell kétségbe esni októberre ez is 2 méteresre nő,semmiről sem marad le nem kell siettetni, és itt kevesebb a vágási felület.
Mint már említettem nem kell oltó kés sem, egy éles pengével a fás ágat egy vagy két szemnél ferdén elmetszed ,ezt a zsels állagú egyenesen elmetszett zöld hajtás héllya alá beütögeted ,kötözöd és kész.
Ha vastagabb a nemes, mint az alany, akkor hosszabbat vágj az alanyba, mint az ék. Így beljebb tolva az éket valahol csak találkoznak a kambium vonalak, ahol aztán elindul a kalluszosodás. Lényeges, hogy alapos legyen a kötözés.
Szerintem jobb, hogy most "gyengítetted" le a tőkéket, és ezt majd önmaga tudja kezelni a jövő évi hajtásnövekménnyel (azért lehet majd kevesebb felületet metszeni is rájuk), és nem nagy lombtömeg mellett lepődik meg egy esetleges aszály során.
Az áron fajtánál mind a két oltás alatt a föld alatt 5-6 cm mélyen volt 1db vastag (kb 1cm) vastag és 1-2 darab vékonyka. És a Kozma Pálnénál is volt az egyiknél ilyen vastag a többinél vékonykák. Én tőben le metszettem mindet. Csak attól félek, hogy ezzel most le gyengítettem a növényt.
A gyökérből tudok nevelni alanyt? Szép erős szétágazós gyökérke.
A metszéskor leszedett vesszőket nylonzacskóban lezárva, hűtöben kell tárolni az oltás idejéig. Így nem száradnak ki, és a rügyek is téli álomba merülten maradnak. Az oltáshoz a vesszőket fel kell darabolni úgy, hogy minden csapon egy rügy maradjon. Annak a tőkének a[...] Bővebben!Tovább »
Szerintem nem teszel kárt benne ha elvágod a harmatgyökereket,ha meghagyod azzal lehet többet ártasz a tőkének...persze ez fajta függő lehet,meg talaj.ha több ilyen harmatgyökeres tőkéd van én meghagynék egyet kettőt és figyelném a fejlődését,az sem kizárt hogy szebb fürtöket nevel.
Azóta ha lehet, az oltásnál csak a rügyet vágom ki, a levél marad, az is javítja a forradás esélyeit.
De ez pont arra jó, hogy a nemes a vékonyabb. Ha picit vastagabb a nemes, akkor egyszerű ferde vágásos párosítással lehet két azonos metszlapot csinálni, de az illesztés és a kötözés elég nehéz, de ha jól csinálod, nagyon jól forrad. Ha jóval vastagabb, akkor sajnos nincs mit tenni, várni kell a vastagodásra, vagy másik tőre oltani.
A zöld megvágott hajtásba a srégen megvágott egy két szemes csapot a hélly alá úgy be tudod ütni mint egy szöget és kész, utána kötözöd semmiféle hókusz pókusz.
Ez nekem uj, mint bolondnak a vicc..S nehéz a felfogásom. Szóval részleteznéd.
Igaz én is bajban voltam-mostanában kezdetem a zöldre fás oltást, szóval van mit tanulnom-- mert az alanyon nehezen találtam ugyanolyan vastag részt, mint a "jól megtermett" nemes vessző... Ezt bütyőkbe oltással hidaltam át, és nem sikertelenül, de ha ferdén (srégen svábul) vágom el egyszerűbb?
Ma ástam és kapálgattam a szőlők közt. És rengeteg harmat gyökeret találtam. Volt olyan másfél éves oltvány (áron) aminek 1cm vastag harmat gyökere volt. Erre eddig nem figyeltem sajnos. Nam teszek kárt a nővényben ha ilyen vastag gyökeret is eltávolítok?
Illetve ha azt a gyökeret földbe teszem akkor lehet belőle növény (alanynak meghagynám)?