Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1765
csakhogy az akot nem tudom vezérelni termosztátról.... :(
nekem meg nem csak a fűtés szabályzása hanem maga a fűtő szabályzása is kellene...
Előzmény: joevagyok68 (1764)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1764

Lehet hüleséget írok

DE

Az is tudná ezt ,ha az AKO-val sorba kötnél egy szobatermosztátot ???? 

Nem lehet, hogy ezért kérdezte tőled peterch korábban:"A futesedet csak az AKO vezerli, vagy mar van szobatermosztatod is bekotve?"

Előzmény: olvas0 (1763)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1763
megszűnt a weboldaluk az ilyenekkel szemben nem sok a bizodalmam...
---
amit belinkeltem abban az a pláne hogy kér érzékelője van, egyik a szoba hőmérsékletét méri beállítom hogy mondjuk 20 fok alatt kapcsoljon be a kalorifer(elektromos) a másik körben mérem a légvezetékben átmenő hőmérsékletet és mondjuk 1fok hiszterézissel kapcsolgatom a x(=pl26 lásd előzmények) fokos levegő arányában a kalorifert...

Tehát
ha szobahőmérséklet < 20 akkor fűtésbe BE
ha fűtés=BE és a légcsatornában futó levegő hőmérséklete < x(26) akkor kalorifer be
ha fűtés=BE és a légcsatornában futó levegő hőmérséklete > x(26) akkor kalorifer ki
Minden egyéb lehetőség kalorifer KI

Előzmény: XPS epito (1762)
XPS epito Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1762
Végülis elektromos, vagy vizes fűtőhőcserélőd van?
Vagy mindkettő?
Melyiket szeretnéd vezérelni és miről?
Amit belinkeltél, az egy db. ON/OFF kontaktust tud vezérelni.
Annyi a durranás benne, hogy 16A-t tud kapcsolni, a 6.000Ft-os termosztátok, meg kb. 4A-t.
De pár forintból tehetsz e mellé egy relét vagy mágneskapcsoló és akkor akár Paksot is kapcsolhatod pontt 1/4 árból..

Keresd a BOPA Kft.-t.
Nekik van bőven jó és olcsó termosztátjuk
http://fenntarthato.hu/epites/nevjegyzek/adatbazis/bopa
Előzmény: olvas0 (1760)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1761
mondjuk ezzel több probléma is van...
1 fogyasztása stabilan 1,2KW, még ha működik is a leszabályzása, a felesleges energiát a szabályzó elnyeli...
2 nem tudom mikor hány wattal működik
3 nem tudom mikor hány fokkal működik
4 hány fokos levegőt ad
5 nem automatizálható, manuális, felügyeletet igényel

Előzmény: Törölt nick (1759)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1760
???????????????
nemáááááááááá
ezt most honnan vetted? A gyártó cég azt mondta hogy egy PULZAR nevű szerkezettel tudom szabályozni aminek uszkve 45000 az ára... neked ilyen elektromos kalorifered van??? Tudsz linket adni hozz? Hol vetted? Hány wattos? milyen hogy nézki mit lehet róla tudni....????

---
találtam egy kétcsatornás termosztátot, csak kicsit drágállom.... :( de azt hiszem valami ilyesmire lenne szükségem....
PDF lásd itt
Előzmény: Törölt nick (1759)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1759
Aha, akkor neked melegvizes kalorifered van. Vagy van elektromos is?
Elektromosat simán lehet vezérelni egy fokozatmentes csillárkapcsolóval. Pár ezres max. Igaz azt is kézzel kell akkor tekergetni.
Előzmény: olvas0 (1755)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1758
Igen, az kell neked. Csőtermosztát :D
Előzmény: olvas0 (1757)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1757
azt hiszem rákeresek erre a csőtermoszra amit peterch irt néhány napja
Előzmény: olvas0 (1756)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1756
nem is jó.... ezt tovább kell gondoljam...
Előzmény: olvas0 (1755)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1755
:) én ezen már túl vagyok, én már beépítettem a ventinek egy fokozatmentes szabályzót a nappaliba amivel ki be is tudom kapcslgatni, a kalorifernek is valami hasonló kellene, amivel ki és be tudom kapcsolgatni, plusz a munkahőmérsékletét is tudom kapcsolgatni, hogy éppen mennyivel fűtsön.... valami termosztát szerűség kellene amin a kazán előremenőjét is lehet szabályozni... majd mindjárt megkérdezem az alkalmas topikban...
Előzmény: Törölt nick (1754)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1754
Szia, lehet hogy segít - mivel én is a napokban véglegesítem a szellőztetőt - amit én csináltam.
Még régen vettem rádió vezérlésű konnektorokat és egy négy csatornás távirányítót. Na ezeket felvittem a padlásra és egyikre a ventillátort másikra meg a kalorifert kötöttem :D
Milyen jó érzés is most a karoszékből kapcsolni a szellőzést és a fűtést :D Előtte kb 100 szor megjártam a padlást (létra, fedlap stb) gondolom mint te is.
Előzmény: olvas0 (1750)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1753
a 26kw/év/nm a ház négyzetméterre vetíttet energia igénye, ez a szám ha 15 vagy az alatti akkor lenne passzívházam. a 21 az azt jelenti hogy több mint 30centi szigetelésed van a tetődön, 25centinél több a falon, és 15nél több a padlóban és nálad is 0,7es üvegek vannak... de ha 21 akkor már miért nem mentél rá passzívra???
Előzmény: jmmakk (1752)
jmmakk Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1752
Valamit azért elszámoltam, mert ez a 21kW/év/nm az nem tudom hogyan jött ki nekem. Igazából nem is értem milyen mérték nálad is a 26kW/év/nm szám.
Ami biztos az nálam a 5,8kW -15 fokban.
De mindegy mert az 1,1m3/h víz megforgatása az úgy van, és az 880m3/h levegővel egyezik meg.
Előzmény: jmmakk (1751)
jmmakk Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1751
Olvasgatom a hozzászólásaidat, de nekem valahogy kétségeim vannak, hogy ezzel a levegő hőmérséklettel télen majd fűteni tudsz.
Az én házam hőszükséglete kb. 21Kw/év/nm, tehát valamivel jobb mint a tied.
Ehhez a padlófűtés szivattyúja 1,1m3 vizet pumpál óránként.
Tehát a hőszállító tömeg kb. 1100kg óránként. Ugyanez a hőszállító tömeg levegőben (1,25 kg/m3) kb. 880m3/h.
Ha az ezt felszorozzuk a 26kw/21kw aránnyal, akkor kb 1100 m3/h légszállítás kell.
Az biza sűvítő szél lesz. :)
Természetesen a hőigényt -15 fokra adják meg, tehát lehet, hogy télen elleszel valamennyit a felével, de nagyobb hidegre sztem biztos kevés lesz.
De szóljatok, ha rosszul gondolkodom...
Előzmény: olvas0 (1750)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1750
Egyenlőre csak az ako, holnap megyek civilizáció közelébe.... :) holnap veszek egyet, csak azt nem tudom hova fogom tenni, mert egy dobozom van a nappaliba és arra szerettem volna tenni egy kapcsolót amivel magát a kalorifert kapcsolom....
Valami olyan termosztát kéne amivel hozzáférhetnék az AKO-hoz is... Hogy ne kelljen felmásznom a padlásra ha állítani szeretnék a vezérlésen... most pl nem hiszem hogy ész nélkül kellene ez a 27-28 fok amit beküld, mert sok, nem is kell még fűtenem, elég amit a nap ad még most napközben... Most is tárva nyitva mellettem az ablak, meg a nappaliban a teraszajtó... Viszont ha kint -5lesz akkor ez a 27 kevés is lehet... bejövőnek, mert az üvegfelületen lehetnek veszteségek.... nem tudom. hangosan gondolkodom.... :)
Előzmény: peterch (1749)
peterch Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1749
Szia !

Termeszetesen ,ha lenne egy hocserelod, az sokat megsporolna. Negy tabla FeZn lemezbol osszedobhatsz gyorsan egyet, olyat amit en is csinaltam a teszteleshez. Ellenaramu ,kell neki ugy durvan 150x450x 250mm-es hely.
A futesedet csak az AKO vezerli, vagy mar van szobatermosztatod is bekotve?

Udv , Peter.
Előzmény: olvas0 (1748)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1748
0,68 óránként, ha 24órát menne,- de ezen a hőmérsékleten biztos nem inkább lejjebb venném- kérdés akkor kevesebbet fogyasztana e-, akkor napi 16,32 ai 50 forintos árammal 816forint 24480, amit sokallok fűtésre, annak tudatában hogy nem is kellene ennyi energia... esetleg abban lenne érdemes gondolkodni, hogy csak reggel 8tól este 8iig menjen, ha reggelre nem hűlne ki a ház-már pedig h eddig nem hűlt ki ezután se hiszem-, ez az összeg máris fele ennyi lenne, ami azért már elég tűrhetően hangzik... egyébként maga a légcsere a ventivel 110wattot eszik óránként- tehát ha ezen lenne egy hőcserélő az lenne csak az igazi
Előzmény: olvas0 (1747)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1747
nincs róla kép és bent van az álmennyezet alatt... de nincs is mit nézni rajta, rá van tekerve és kész. Azért parketta alátét mert az volt itthon, az a kék meg zöld amit a barkácsokban tekercsben lehet kapni... hő és hangszig... megvettük még tavasszal anyóshoz felújításra, de végül linó lett lerakva, így megmaradt...

---
Jelentem a fűtésem kész és folyik rólam a víz... Sok ez a 27 fok amit nyom befele, főleg így napközben... Majd előkotrom a mérőt és kíváncsi leszek rá mennyit eszik óránként a rendszer... A motornak van alacsony fordulaton sajna egy ilyen zizegős hangja, ezt még nem tudom hogy az ellenállás miatt, vagy nem húztam meg rendesen valamelyik csavart.... a csövekből nem hallani semmit, pedig közvetlen mellette elég erős, de tetőtérben hallani a padlásról szűrődő hangot... ha más nem csinálok majd neki egy dobozt amit jól be fogok csomizni hangszigetelővel...
Előzmény: jmmakk (1746)
jmmakk Creative Commons License 2010.10.13 0 0 1746
A csőszigetelés érdekelne, hogyan néz ki. Mire jó az a parkettaszigetelés, miért raktad rá? Tudsz fényképet feltenni róla? Vagy küldhetsz privátban is.
Előzmény: olvas0 (1745)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.13 0 0 1745
nem jártam a novospertumban.
unisignal segített az elején aztán bejött neki egy munka úgy hogy végül is gyakorlatilag én csináltam az egészet. A csöveket unitól vettem, aki Miskolcról küldte, azóta találtunk egy másik céget illetve ő mondta hogy menjek be hozzájuk én nem mertem mert bár tudtam hogy ott vannak azt hittem csak nagyokkal állnak szóba... Ráadásul kiderült földim a srác, egy nagyon jóindulatú lelkiismeretes jódekéjű segítőkész igazi ízig-vérig szabolcsi ember a főnök. A cég dunakeszin van a Lidl mögött azt hiszem Klammer légtechnika a neve. Én cégnél ennyi jóindulatú segítőkész emberrel még nem találkoztam. Bementem a gyárba a munkásokkal megbeszéltem mi hogy kell, visszakérdeztek, megmutatták jó lesz e, tiszta olyan családi műhely hangulata volt:) Bátran ajánlom mindenkinek! Kár hogy nem mentem be hozzájuk hamarabb... :(
A légtechnika úgy van beosztva hogy a szobákba és a nappaliba megy a be fúvás, a konyhába és a vizes helységekben az elszívás. Tetőtér beépítésem van, két két fő csonk van amik 125ösek, ezekből jönnek a T idomokkal a leágazások 100asra, de van ahol 125tel álltam le-(konyha, nappali), a padláson a két két 125ös csonk egy egy 150esbe fut össze, ezen megy egy egy XID venti, szűrődoboz, szigetelt cső.A befújó ágat végig szigeteltem hőtükrössel, polisztirollal/parkettaalátét/ és még 10centis gyapottal is betakartam biztos ami biztos :) Egy fokozatmentes szabályzót szeretnék rákötni a ventikre, azon egy alacsony állást-90m3/ó- ha nincs itthon mindenki-pl gyerekek suliban-, egy normált-150m3/óra-, egy főzőset-250m3/óra-, és egy bulizósat-ami a csövön kifér maxi.... :)
Első körben a fűtőpatront szeretném bekötni és ezzel az AKO-val szabályozni, erre rá még egy termosztátot a nappaliba a teljes kényelem végett, aztán a végső cél egy hőcserélős lenne...
A teljes rendszer caklipakli 280-300ban van benne, de ebben nincs benne az utánajárás, a benzin és a munkadíj, mert mindent én csináltam, viszont benne van az összes cső, a ventik, a szabályzó, a patron, a szűrődoboz szűrővel, a szigetelés, termosztát, a tányérszelep, csavarok, légsebességmérő, aluszalag, minden ami anyagot felhasználtam.
Előzmény: xBen (1744)
xBen Creative Commons License 2010.10.13 0 0 1744
Szia olvas0!

Lenne pár kérdésem a légtechnikai rendszereddel kapcsolatban.
Ha jól sejtem a Novospectrum Kft.-től szereztél be minden anyagot. A rendszert mi alapján építetted ki? Megterveztetted gépésszel, esetleg a Novospectrummal, vagy saját munka sok-sok utánajárással? Ha utóbbi, akkor esetleg egy rövid leírást, vagy sematikus rajzot meg tudnál osztani velem, illetve a fórumozókkal? Ha nem nyilvános, akkor e-mail-ben is jó lesz! Köszi a segítséget!
Előzmény: olvas0 (1730)
Catman Creative Commons License 2010.10.13 0 0 1743
A cimuk megvolt, mentem is par kort azon a kornyeken, de magat a boltot egyszeruen nem talaltam. Egy opel(?) kereskedes, benzinkut meg valami uzlethaz van arra (ahol a google maps mutatja), de a novospektrumot nem lattam...
Előzmény: olvas0 (1721)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1742
Most is folyamatos a légcsere napközben ráadásul szabályzás nélkül, de egyenlőre mivel napközben a levegő is elég jól felmelegszik ezért nagyon nem érezzük, hogy menne, ráadásul a ház szoláris nyeresége igen csak számottevő... az üvegfelület 60% déli, és csupán 5%-a északi, a gyerekszobák, nappali déli, és csak a vizes-helységek északiak. Igazából úgy hogy napközben(kb10-3ig) nyitva van a teraszajtó is 23fok van napközben... Este kikapcsolom a légkondit és reggelre meleg van...
Előzmény: peterch (1740)
peterch Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1741
Ahogy latom, ez az AKO termosztat pont azt tudja, amit irtam also- felso hatart tud kapcsolni.
Előzmény: olvas0 (1739)
peterch Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1740
Termeszetesen kulon szobatermosztat kell hozza. A ventik beszabalyozasa az fontos, de azert arulj el valamit! Ha nincs hocserelod, akkor folyamatosan fogod cserelni a levegot, hogy tudjal futeni? Mert ha ugy tervezed, akkor az draga mulatsag lesz. Futeshez eleg keringetni a levegot a hazban es ha kell friss levego, akkor hozzakevered a meleghez a patron elott es az elhasznaltat meg kisebb menyisegben a patron elott dobod ki a hazbol, igy tulnyomast tudsz letrehozni a hazban.
Előzmény: olvas0 (1739)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1739
persze, sőt el is jutottam ám már eddig csak az előzményekre próbáltam utalni :)
Én mondjuk 2 termosztátra gondoltam, hogy különállóan lehessen szabályozni a gáztól.... Így lehetne ugyanúgy programozni, stb ma megvettem ezt a AKO-t, de nem volt időm bekötni, talán holnapra megjön a légsebességmérőm is és akkor a ventiket is betudom szabályozni és akkor meg lesz a légfűtésem. Teszek majd elé egy mérőt hogy mennyit fogyaszt, mert azért az nagyon fog érdekelni...
Előzmény: peterch (1738)
peterch Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1738
Valaszd a tuti tervet es akkor 100%-os lesz a terv teljesitese.
Amit felvazoltam, azt meg a " kereskedo" is megerti es kepes megvalositani.:-)
Penzbelileg sem terhel tul, szerintem.
Előzmény: olvas0 (1737)
olvas0 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1737
na akkor a tervfeladat viszonyszám;a vállalkozás számszerűen meghatározott célja a terv. A tervfeladat és a tervteljesítési viszonyszámok megmutatják, hogy a terv milyen arányú változást irányoz elő, és hogy a tervet hogyan teljesítették. A tervfeladat viszonyszám számításánál a tervezett adatot osztjuk a bázis adattal.
ÉÉÉÉÉÉRTEEEED???? :))))
Én lenni kereskedő, piacon kiráj adok veszek kereskedek, de ha fűteni kel feltekerem azt a bigyót, nem érteni hozzá, de nem rest kérdezni, örömmel tanulni, és kudarcok ellenére próbálkozni próbálkozni próbálkozni.... :))
Előzmény: peterch (1736)
peterch Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1736
Azert nem ugy van az.:-)
Nem olyan regen irtam ezt a megoldast a csotermosztattal. Ha bemesz egy olyan futestechnikat arusito uzletbe, ahol minden tartozek fellelheto, akkor fogod latni, hogy letezik csotermosztat, amelyikben egyszerre ket allithato resz van . Igy az also es felso hatart megtudod szabni. Ezert irtam, hogy az also homerseklet legyen magasabb, mint a szobatermosztaton beallitott ertek. Majd ezt a csotermosztatot kotod sorba a szobatermosztattal. Igy a futopatron csak 24 C es 48C fok kozott fog melegiteni, mikozben a szobatermosztat peldaul csak 22C fok elerese utan kapcsolja le a futopatront.
Előzmény: olvas0 (1735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!