Az utóbbi hsz-aid egy irányba mutatnak, miszerint ez nem lehet jó. Ha valami drága, misztikus dolog lenne (mint mondjuk a mindent csökkentő mágnes), akkor nem ajánlanám.
Figyelj, úgy tűnik, én/mi használtam/használtuk és működött, Te nem használtad, de meg vagy róla győződve, hogy nem lehet hatásos. Szerinted ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni?
"A nátrium-hipoklorit (NaOCl) egy bomlékony anyag, elbomlik közönséges konyhasóra (NaCl), és naszcensz (atomi állapotú) oxigénre ('O'). A naszcensz oxigén nagyon reakcióképes (mivel rendkívül erélyes oxidálószer), a színeket, mikroorganizmusokat (baktériumokat) elroncsolja. Így fertőtlenít"
A termosztátos csaptelep drága, inkább az asszony menjen! :-) A mennyezet sajnos festett gipszkarton, így a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem kerülne rá víz.
Cseréld le a zuhany csapot termosztátosra és hekkeld meg, hogy ne tudja melegebbre venni. :o)
Az iránya meghatározható, az egy másik dolog, hogy ha van "ideális" hely, ott kicsapódik. Nem tudom, festett-e a fal teteje (a mennyezet biztosan), preventív jelleggel lefújnám Savoval a vészes helyett, ha vizesedik is, legalább penész ne legyen véletlenül sem. Egy fújás talán egy egész szezont kibír, de 2 fújás biztosan.
Én ha a tusolást veszem alapul, a melegpára természetesen felfelé száll, de ez csak egy pillanatnyi állapot: aztán rögtön meg is találja a fürdőszobában a leghidegebb felületet. Így aztán az iránya sem meghatározható.
Ami viszont bosszantó, hogy épített zuhanyzónk van, ráadásul az egyik oldala maga a főfal. Tusolás után a mennyezet sarkán egy 1-2 cm széles csíkban mindig látszik a víz nyoma...már ha az asszony pancsikol. Számomra érthetetlen, hogy miért kell 45 fokos melegvízzel tusolni. Én 38-39 fokos víznél nincs ilyen probléma.
Ekkora szobában 7 ember + ott alvás - nem csoda a pára. Nálam sem lenne kevesebb.
Páráról fogalmam sincs, de ha abból indulunk ki, hogy a meleg felfelé száll és a meleg levegő több vizet tud felvenni, akkor fent kell a több párának lennie. Maga a gép szempontjából nyilván a melegebb, párásabb hely az, ahol ugyanannyi áramot zabálva több vizet szed ki.
Fűtésetek milyen? Ha gyorsan vissza tudjátok fűteni a szobát, akkor ilyen esetben érdemes lenne este szellőztetni egyet. Különösen fontos a gyorsan, hogy tényleg csak a levegő cserélődjön ki, akkor gyorsan visszamelegszik a szoba.
Ajtók amúgy nyitva vannak éjjel? Nálunk régebben csukva voltak, meg is nőtt a pára (meg persze a széndioxid), az "átszervezés" óta nyitva vannak és nincs is gond a párával. Aztán 1-2 év és megint csukva lesznek szerintem (legalábbis a gyerekszobák ajtajai), akkorra kellene megoldanom a szellőzőrendszert.
62% a nappaliban és 3 centinyi kicsapódás az ablaküvegen. (tegnap 7-en voltunk, szülinapozás egy kicsit ebben a helyiségben 18m2 és ott is alszunk ketten)
Feljebb a gyerekszobákban tegnap este még 52-55 volt, reggel 60 lett mindkettőben.
Namost!
Mit tudsz arról, hogy a párás levegő merre mozog, fel vagy le?
Kérdezem azért, mert szintén zegzugos, szinteltolásos a ház, 12-18m2-es helyiségekkel. Hol járassam a páramentesítőt, lent a lépcső alján vagy fent a szobákban, vagy a szobák között?
Nézd el nekem, én mindent elfelejtek, így keveredhetnek a nick-ek is.
Viszont ha nálad nincs extrém páraforrás, akkor gép nélkül is le kellene jutnod 50 % körülre, megfelelő szellőztetéssel. És csak párailag megfelelő, mert nálam sincs meg az egészségügyileg indokolt marha sok légcsere. Igazából ott kell kezdeni, hogy már ősz végén is szellőztetni kell bőszen, mert ha egyszer felgyűlik a pára, akkor már nehezebb leszorítani.
Még egy gondolat a szellőztetésről: rá kell jönni, a háznak és az időjárásnak mi felel meg. Nálam elég zeg-zugos az alaprajz. Ha nagy és megfelelő irányú szél van, akkor kiszellőzteti a házat seperc alatt. Ha valamelyik nem stimmel, akkor már baj van: valamelyik szobából elindul a levegő a másik felé, ahol belép a levegő, az hamar lehűl, de a túloldali szoba szinte semmit (és marad a pára is), mert a levegőtömeg a párás részről azon a szobán próbál távozni, csak lassan megy neki. Ilyenkor bekapcsolom a konyhai elszívót maximumon és egyesével nyitom ki az ablakokat, a végén meg a nappali-konyha (ahol még marad az arra kóválygó párás levegő) kap egy kis extra szellőztetést. Lassú, macerás, áramba kerül, de van, hogy máshogy nem megy normálisan.
Akkor ez már kiszáradt... Nem várható, hogy jövőre jobb legyen.
Elvileg kellő szellőztetéssel azért 50% körülire le kellene tudni vinni, ha a keletkező párától megszabadultok, utána meg jöhetne a gép. Bár sok növény (meg mintha neked lenne nagy akváriumod) akadályozhat ebben.
Múlt pénteken egy fél délelőttön keresztül Savo-ztam a házat... a fekete penészfoltokat irtottam. Ekkor döntöttem el, hogy tenni kell valamit, mert a szellőztetés nem elég és a nagyfiam penészallergiás erősen.
Ahol a szellőztetéssel elérhető, hogy ne legyen párakicsapódás és ahol nem. Ezek szerint nálad az utóbbi helyzet áll fent. :o( Ha a géppel is veszélyes sarkok maradnak, akkor - jobb híján - talán beállítanék 1-1 ventilátort és fújnám időnként a sarkokat, hogy száradjanak. Mert a géppel ugyan le tudod vinni a párát (igaz, egyre nehezebben, ahogy csökken), de nem mehetsz le 20%-ra, mert az megint nem egészséges.
Ha segít, nálam tegnap 40% körül volt a pára, ma pár %-kal magasabb - rögtön jelentkezett, hogy kicsit enyhébb volt az idő és párásabb sokkal.
Visszatérve mégegyszer az előző kérdésedre:
Szellőztess és azon túl használd a gépet. Ha asszony túl sokáig pancsol, rakd be a gépet már fürdés közben: egyrészt rögtön csökkenti a párát, másrészt hamarabb kijön, ha nagyon hangos. :o)
Még egy gondolat: attól, hogy egy sarok hideg, még nem jön azonnal a penész. Ha fehér (világos) a falad, akár megelőző jelleggel is lefújhatod Savo-val. (Elvileg a sötétre is van kevesebb hatóanyagú Savo.) Büdös, de jó. :o) Persze ettől még karban kordában kell tartani a párát.