Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 8283
Bussay doktor Csörnyeföldön ma szüretelte a Furmintot és a Hárslevelűt, és állítólag 20 cukorfokos lett.
Az idei évben ez kisebbfajta csoda.
apilusz Creative Commons License 2010.10.13 0 0 8282
A Dunabor magazinban olvastam a termékkategóriáknál a fajtahasználat:
-vitis vinifera
-külön szabályozott fajták
-interspecifikus fajták.
A külön szabályozott fajtákhoz mely fajták tartoznak?
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 8281
Szerintem sem baj hogy így megy az erjedés. Én kb 1 hétig nem szoktam aggódni, igaz, átlagban 3-4 nap után be szoktak indulni a mustok. Igazából akkor kezd gond lenni, ha elkezdene oxidálódni, ecetesedni vagy penészedni a teteje. Ameddig egyik sem jelentkezik, nincs gond.
Előzmény: szalonspicc (8269)
RAMBO Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8280
Ez nem baj, sőt, több illatanyag marad a borodban!
Előzmény: szalonspicc (8269)
gardonyim Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8279
Hát az azért nem olyan hideg.
Előzmény: szalonspicc (8278)
szalonspicc Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8278
sztem kb 15 fok most
Előzmény: gardonyim (8277)
gardonyim Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8277
Szia! Hány fok van a pincédben? Ha hideg van, akkor nem meglepő, hogy nem akar zajosan erjedni.
Előzmény: szalonspicc (8269)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8276
nem a tárolás az ami javítja a találati arányt, hanem az, hogy más a kínálat
Előzmény: ronin s8 (8275)
ronin s8 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8275
Ezt én erősen kétlem. Ha elfogadjuk, hogy a tecsók nem szakszerűen tárolják a bort, és egy részük felforr, akkor sincs ilyen mértékű javulás, mert nem csak a tárolási körülmények matt alakult ilyenné a helyzet.
Persze nehezebb elfogadni, és szembesülni a ténnyel, hogy a megfelelően tárolt borok jelentős részének minőségére irányul a kifogás...
Előzmény: BZoltan (8273)
barkócza Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8274
Az a baj, a szakboltban mindig túl sok pénzt hagyok ott. :) Most már hiperekben, és CBA-kban is lehet rendes bort kapni, csak azért lutri, hogy mit csináltak vele előtte a raktárban.
Előzmény: BZoltan (8273)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8273
Ha szakboltban vásárolsz akkor nem 5-10% a javulás, hanem 90-95%. Persze a szakbolt az nem a teszkó helyett a cébéa :)
Előzmény: ronin s8 (8272)
ronin s8 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8272
Elnézést, hogy belepo..zom!
Mindenki előtt ismert, én is ezt szajkózom a másik topikon, de valamiért egyes tiszteletreméltó, a magyar bor hírnevéért sokat tevő borászok szemellenzősen, szégyenlősen viszonyulnak ehhez a nyílvánvaló tényhez. Ha ma Magyarországon bemegyünk egy boltba pl. Pesten, 90%-os eséllyel lőrét veszünk le a polcról. Lehet ezt szépíteni, de ez van. Az okokról jóideje folyik egy diskurzus, de a helyzet nem sokat javult az elmúlt kétszáz évben. Előtte meg azért nem, mert ivóvíz helyett termelték itt a bort, és a mennyiség győzött.
Az egyik csapat azt javasolja, vegyük szakboltból a bort. Jó! Így javíthatunk 5-10%-ot a találaton, de a végeredmény még így is siralmas. A másik (népesebb tábor) nem is érti, mi a probléma, és azt javasolja, ne legyünk olyan finnyásak. A külföldi meg csak csóválja a fejét, és fintorog, ha beleválaszt valamelyik jónevű termelő lőréjébe. Megállapítja, hogy van itt jó bor, csak drága. A tecsós vevő meg nem is igen érzékeli a gyenge minőséget.
Az idei év valszeg nem ennek a helyzetnek a gyökeres javulásáról fog majd elhíresülni.
Csakhogy időközben más égtájakon tovább növekszik a minőség...
Előzmény: Corsario (8251)
Inzám Sándor Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8271
Köszönöm Zoltán, lassan tisztul a kép.
:-)

üdv
Előzmény: BZoltan (8267)
szalonspicc Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8270

Egy másik ügyben is elkélne segítség. Életem első rozé borához hétvégén szedem az alapanyagot. Kékfrankos, cukra sztem 18 fok körüli lesz. Kérdésem: mennyi az optimális cukorfok a rozé alapanyagnak? Mennyi ideig érdemes héjon hagyni? Érdemes-e a mustot ülepíteni itt is? Előre is köszönöm

szalonspicc Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8269

Sziasztok - néhány kérdésben kérném segítségeteket. Múlt hét végén szedtem le a Chardonnayt és a Királylánykát 19-es cukorral. Ülepített mustot fejtettem a hordóba és vártam a spontán erjedést. Nem mozdult meg 4 napon keresztül, de nem is barnult be, ugyanolyan zöld maradt mint amikor befejtettem a hordóba. Ezután már megijedtem hogy magától nem indul be és pet palackba napon beindított murcival beoltottam. Azóta elindult az erjedés, de mintha kimaradt volna a gyors erjedés és csak egy erős pezsgőhangzás hallatszik a hordóból (azaz csendesen erjed). Elindulhat még a gyors erjedés? Ha nem, akkor ez gond? Meddig várhat egyébként a must az erjedésre? Mikor érdemes legkésőbb elindítani?

pinotnoir777 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8268
Nagyon átlátható a helyzet! Az olcsóbb termelés jegyében egyre több csalást manipulálást, trükközést vet be sok borgyártó (hamis származásik vételével egyre több kotyvasztott vagy magyarított külföldi bor), miközben a szőlőtermesztők mennek csődbe, a szőlőket meg vágják ki, a fiatalok meg költöznek el a falvakból. Ergó a gaygiborgyártáésban sem mi vagyunk a legversenyképesebbek, sőt...Biztos jó ez a helyzet:(
Mellesleg ez történt/történik a legtöbb szektorban (zöldség-gyümölcs, paprika, tej, cukor...) Ezekben a szektorokban is az élte túl leginkább ezeket a zavaros és nehéz időket, aki szakítva a megszokott termelési színvonallal, valami sokkal különlegsebbet és hitelesebbet csinált. És hogy ez nem illúzió, olvassatok utána, csak két nevet írok: Lipóti Pékség, Cserpes Sajtműhely. Mindkettő hiteles, és jó minőségű terméket készít, nincs jelen hiperekben, ellenben szemmel láthatóan nagyon prosperál. Ja és mindezt családi cég keretében, tőkebevonás nélkül.


De hogy a mostani helyzet a szőlész-borászatban evidens lenne? Sajnos nem. Amikor ezt elmondom bármilyen fórumon városlakóknak, általában csak tágra nyílt szemű fejcsóváló emberekkel találkozom.

Egy apró jó hír: beszélgetve Szepsyvel, elmondta, hogy Mádon azért a területek 70%-a a tisztességes gazdák kezében van, és szerinte a végén Gágányék lehajtott fejjel megszégyenülve fognak kibandukolni a faluból. Tudjátok, a Promontorbboros sztoriról van szó, akik több éve nem fizetik ki a gazdákat, silány tokajikat pancsolnak, és a szabályokat kijátszva ők választottak hegybírót Mádon, aki asszisztált volna tovább a hamisszármazásis üzelmeikhez.
Előzmény: Törölt nick (8261)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.11 0 0 8267
Az ökológiai bor elkészítésének legalapvetőbb feltétele, hogy egy kontrollrendszer feltételeit ellenőrzött formában teljesíti. Közkeletű tévedés, hogy a bio az azt jelenti, hogy nincs a termékben ez vagy az. A bio az azt jelenti, hogy egy a törvényesnél szigorúbb termelési szabályrendszert követ a gazda.


Magyarországon a Biokontroll Hungária látja el az ellenőrző és hitelesítő feladatokat, természetesen az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó EU-s rendeletek és fedőszervezetek előírásai alapján.

Szóval nem attól bio a bio, hogy a Pistabácsi nem permetezte a szőlőjét, hanem attól, hogy a Biokontroll Hungária rendszerét követve, annak ellenőrzésével neveli Pistabácsi a szőlőjét.
Előzmény: Inzám Sándor (8264)
Floo2 Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8266
Mai képek!
A Bussay-szőlészet teraszos ültetvénye és aszúsodó szőlője!
Cirfandlia Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8265
"volt közte botritiszes kétségtelenül de általában szürke rodhadással keverten" A te olvasatodban mi a különbség a kettő között? (mert sztem a ua)
A 17es mustfokot meg lehet próbálni kierjeszteni, a belőle készülő bor el is állhat (idén biztos nem lesz alacsony sav probléma) mondjuk a fahordót nem erőltetném.
Előzmény: Corsario (8228)
Inzám Sándor Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8264

Zoli!

 

Az organikus bor készítésének ismérveit összegyüjtve megtalálhatom valahol, vagy leírnád esetleg? Persze csak címszavakban.

 

Addig persze kiguglizom, de azért a te elgondolásodra is kiváncsi vagyok!

 

üdv

Sanyi

BZoltan Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8263
Beszélni, beszélgetni a problémáról az első lépés a megoldás felé. Hogy ezen túl, ki mire képes és ki mit csinál te nem tudhatod.

Amúgy jópofák vagytok lalával kettesben :)
Előzmény: Törölt nick (8261)
lalá Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8262
-Aha. Na, ebben maradunk, osztjónapot. Mék cukrot venni.(hihi)
Előzmény: Törölt nick (8261)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8261
Persze, hogy nem zavaros! Tökéletesen átlátható a helyzet(bár, mint kiderült, egyeseknek nem ). Az, hogy jó ez így, vagy nem jó, arról persze lehet vitatkozni, de hát az ilyetén problémával tessék a törvényhozókat zaklatni, csakhogy ahhoz nincs bátorság/tehetség, vagy egyszerűen csak lusta, nameg jó magyar szokás szerint könnyebb panaszkodni(valós vagy vélt problémával telenyüszíteni a netet), mint megoldást keresni.
Szánalmas
Előzmény: lalá (8256)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8260
Arra értettem, hogy van, aki szerint CSAK az a helyes, amit ő csinál
Előzmény: Corsario (8252)
lalá Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8259
-Kár, mert lett volna még pár támadható-védhető elvem. Na, de ha nem, hát nem.
Adieu.
Előzmény: BZoltan (8258)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8258
Nem kívánok én neked semmi rosszat.
Előzmény: lalá (8257)
lalá Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8257
-Dunának ne menjek? Bár abban most kellemetlen pancsolni. Az ember ne vegye magát túl komolyan. Mást meg pláne. Én sem teszem.
Előzmény: BZoltan (8255)
lalá Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8256
-Ami nem is olyan zavaros. Páregzampl:-00:01-kor elindul a kamion a valahonnan valahová az unióban, jófélével. Beér, lepakol, visszarohan és 23:59-kor visszaindul a második kanyarral. Mi ebben a pláne? Ugyanazzal a papírral száguldozik. Kettőt fizet, egyről tudunk. Persze most is a bortörvény a hibás mert engedi a cukrozást, savazást etc.
Előzmény: Törölt nick (8249)
BZoltan Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8255
Én nem viccelek, tényleg szégyelld magad. Körmöst nem osztok, az nem az én dolgom.
Előzmény: lalá (8254)
lalá Creative Commons License 2010.10.10 0 0 8254
-Osztán mivégből? Körmöst nem osztol? Persze, tudom csak viccősz. (hihi)
Előzmény: BZoltan (8236)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!