A Dunabor magazinban olvastam a termékkategóriáknál a fajtahasználat: -vitis vinifera -külön szabályozott fajták -interspecifikus fajták. A külön szabályozott fajtákhoz mely fajták tartoznak?
Szerintem sem baj hogy így megy az erjedés. Én kb 1 hétig nem szoktam aggódni, igaz, átlagban 3-4 nap után be szoktak indulni a mustok. Igazából akkor kezd gond lenni, ha elkezdene oxidálódni, ecetesedni vagy penészedni a teteje. Ameddig egyik sem jelentkezik, nincs gond.
Ezt én erősen kétlem. Ha elfogadjuk, hogy a tecsók nem szakszerűen tárolják a bort, és egy részük felforr, akkor sincs ilyen mértékű javulás, mert nem csak a tárolási körülmények matt alakult ilyenné a helyzet. Persze nehezebb elfogadni, és szembesülni a ténnyel, hogy a megfelelően tárolt borok jelentős részének minőségére irányul a kifogás...
Az a baj, a szakboltban mindig túl sok pénzt hagyok ott. :) Most már hiperekben, és CBA-kban is lehet rendes bort kapni, csak azért lutri, hogy mit csináltak vele előtte a raktárban.
Elnézést, hogy belepo..zom! Mindenki előtt ismert, én is ezt szajkózom a másik topikon, de valamiért egyes tiszteletreméltó, a magyar bor hírnevéért sokat tevő borászok szemellenzősen, szégyenlősen viszonyulnak ehhez a nyílvánvaló tényhez. Ha ma Magyarországon bemegyünk egy boltba pl. Pesten, 90%-os eséllyel lőrét veszünk le a polcról. Lehet ezt szépíteni, de ez van. Az okokról jóideje folyik egy diskurzus, de a helyzet nem sokat javult az elmúlt kétszáz évben. Előtte meg azért nem, mert ivóvíz helyett termelték itt a bort, és a mennyiség győzött. Az egyik csapat azt javasolja, vegyük szakboltból a bort. Jó! Így javíthatunk 5-10%-ot a találaton, de a végeredmény még így is siralmas. A másik (népesebb tábor) nem is érti, mi a probléma, és azt javasolja, ne legyünk olyan finnyásak. A külföldi meg csak csóválja a fejét, és fintorog, ha beleválaszt valamelyik jónevű termelő lőréjébe. Megállapítja, hogy van itt jó bor, csak drága. A tecsós vevő meg nem is igen érzékeli a gyenge minőséget. Az idei év valszeg nem ennek a helyzetnek a gyökeres javulásáról fog majd elhíresülni. Csakhogy időközben más égtájakon tovább növekszik a minőség...
Egy másik ügyben is elkélne segítség. Életem első rozé borához hétvégén szedem az alapanyagot. Kékfrankos, cukra sztem 18 fok körüli lesz. Kérdésem: mennyi az optimális cukorfok a rozé alapanyagnak? Mennyi ideig érdemes héjon hagyni? Érdemes-e a mustot ülepíteni itt is? Előre is köszönöm
Sziasztok - néhány kérdésben kérném segítségeteket. Múlt hét végén szedtem le a Chardonnayt és a Királylánykát 19-es cukorral. Ülepített mustot fejtettem a hordóba és vártam a spontán erjedést. Nem mozdult meg 4 napon keresztül, de nem is barnult be, ugyanolyan zöld maradt mint amikor befejtettem a hordóba. Ezután már megijedtem hogy magától nem indul be és pet palackba napon beindított murcival beoltottam. Azóta elindult az erjedés, de mintha kimaradt volna a gyors erjedés és csak egy erős pezsgőhangzás hallatszik a hordóból (azaz csendesen erjed). Elindulhat még a gyors erjedés? Ha nem, akkor ez gond? Meddig várhat egyébként a must az erjedésre? Mikor érdemes legkésőbb elindítani?
Nagyon átlátható a helyzet! Az olcsóbb termelés jegyében egyre több csalást manipulálást, trükközést vet be sok borgyártó (hamis származásik vételével egyre több kotyvasztott vagy magyarított külföldi bor), miközben a szőlőtermesztők mennek csődbe, a szőlőket meg vágják ki, a fiatalok meg költöznek el a falvakból. Ergó a gaygiborgyártáésban sem mi vagyunk a legversenyképesebbek, sőt...Biztos jó ez a helyzet:( Mellesleg ez történt/történik a legtöbb szektorban (zöldség-gyümölcs, paprika, tej, cukor...) Ezekben a szektorokban is az élte túl leginkább ezeket a zavaros és nehéz időket, aki szakítva a megszokott termelési színvonallal, valami sokkal különlegsebbet és hitelesebbet csinált. És hogy ez nem illúzió, olvassatok utána, csak két nevet írok: Lipóti Pékség, Cserpes Sajtműhely. Mindkettő hiteles, és jó minőségű terméket készít, nincs jelen hiperekben, ellenben szemmel láthatóan nagyon prosperál. Ja és mindezt családi cég keretében, tőkebevonás nélkül.
De hogy a mostani helyzet a szőlész-borászatban evidens lenne? Sajnos nem. Amikor ezt elmondom bármilyen fórumon városlakóknak, általában csak tágra nyílt szemű fejcsóváló emberekkel találkozom.
Egy apró jó hír: beszélgetve Szepsyvel, elmondta, hogy Mádon azért a területek 70%-a a tisztességes gazdák kezében van, és szerinte a végén Gágányék lehajtott fejjel megszégyenülve fognak kibandukolni a faluból. Tudjátok, a Promontorbboros sztoriról van szó, akik több éve nem fizetik ki a gazdákat, silány tokajikat pancsolnak, és a szabályokat kijátszva ők választottak hegybírót Mádon, aki asszisztált volna tovább a hamisszármazásis üzelmeikhez.
Az ökológiai bor elkészítésének legalapvetőbb feltétele, hogy egy kontrollrendszer feltételeit ellenőrzött formában teljesíti. Közkeletű tévedés, hogy a bio az azt jelenti, hogy nincs a termékben ez vagy az. A bio az azt jelenti, hogy egy a törvényesnél szigorúbb termelési szabályrendszert követ a gazda.
Magyarországon a Biokontroll Hungária látja el az ellenőrző és hitelesítő feladatokat, természetesen az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó EU-s rendeletek és fedőszervezetek előírásai alapján.
Szóval nem attól bio a bio, hogy a Pistabácsi nem permetezte a szőlőjét, hanem attól, hogy a Biokontroll Hungária rendszerét követve, annak ellenőrzésével neveli Pistabácsi a szőlőjét.
"volt közte botritiszes kétségtelenül de általában szürke rodhadással keverten" A te olvasatodban mi a különbség a kettő között? (mert sztem a ua) A 17es mustfokot meg lehet próbálni kierjeszteni, a belőle készülő bor el is állhat (idén biztos nem lesz alacsony sav probléma) mondjuk a fahordót nem erőltetném.
Persze, hogy nem zavaros! Tökéletesen átlátható a helyzet(bár, mint kiderült, egyeseknek nem ). Az, hogy jó ez így, vagy nem jó, arról persze lehet vitatkozni, de hát az ilyetén problémával tessék a törvényhozókat zaklatni, csakhogy ahhoz nincs bátorság/tehetség, vagy egyszerűen csak lusta, nameg jó magyar szokás szerint könnyebb panaszkodni(valós vagy vélt problémával telenyüszíteni a netet), mint megoldást keresni. Szánalmas
-Ami nem is olyan zavaros. Páregzampl:-00:01-kor elindul a kamion a valahonnan valahová az unióban, jófélével. Beér, lepakol, visszarohan és 23:59-kor visszaindul a második kanyarral. Mi ebben a pláne? Ugyanazzal a papírral száguldozik. Kettőt fizet, egyről tudunk. Persze most is a bortörvény a hibás mert engedi a cukrozást, savazást etc.