Keresés

Részletes keresés

sunkaty Creative Commons License 2008.05.25 0 0 689

sziasztok !

a nagy mágus - da ha kicsi az sem probléma :D)) - megmondhatná nekem, h. mi az oka annak, h. az őszibarackfámat hiába permeteztem le a levélfodrosodás ellen, nem használt , ráadásként  most vannak rajta olyan kis fehér nyálkás valamik  is, nagyon randán néz ki szegény, nem tudom hogyan fogja így"kihordani" a barackjait - mert az van rajta elég..

.. és ez közbülső kérdés : nem káros a termésre ez a sokféle permetezőszer ??

artamira Creative Commons License 2008.05.25 0 0 688
Ja igen, a képek
Előzmény: artamira (687)
artamira Creative Commons License 2008.05.25 0 0 687
Segítséget szeretnék kérni, egy nektarin öszibarackfám levelei elkezdtek sárgulni valamint piros pontok jelentek meg rajta, milyen betegség lehet ez. Három db-ot vettem egyszerre a kereskedésben, de csak ez az 1 produkálja ezt a tünetet és ugyanezt csinálta tavaly is, a termést beérlelte, de utána összel ez hullajtotta le leghamarabb a leveleit, most tavasszal az elején még semmi, de most újbol előjött ez a számomra titokzatos tünet. Nem klorozis mivel egyöntetű sárgás a színe, nem úgy mint a klorozisnál, hogy az érközök zöldek maradnak. Kérlek benneteket segítsetek és persze abban is hogy mivel tudom megszüntetni, előre is köszi.
Akka81 Creative Commons License 2008.05.24 0 0 686

Tudom :) És bocsi, ha félreérthető voltam, de az "1x permetezés - az kevés" kapcsán reagáltam, egyetértve Veled :)

Üdv

Előzmény: wieder (685)
wieder Creative Commons License 2008.05.24 0 0 685
Bocsi akka, de ezt miért nekem válaszoltad?
Olvasd el a 673-as hozzászolásomat.
Előzmény: Akka81 (684)
Akka81 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 684

Bizony.

A nektarin eleve problémás, a "tavasz" pedig, mint olyan túl tág fogalom (fenológiai állapot!!!). Ráadásul nincs pontos permetezésszám, hol a kontakt partner, hogy alakult a vegyszeres védekezés az előző években stb. Szóval nagyon sok minden szerepet játszik a tafrina (és egyáltalán a kórokozók-kártevők) elleni védelemben, a konkrét szer ezekből csak az egyik tényező. Ne húzzuk le a Score-t, mert jó szer az (amíg az EU el nem viszi), csak nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan használjuk...

Üdv

Előzmény: wieder (679)
Akka81 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 683

Pontosan :-)

Üdv

Előzmény: Mozo66 (681)
Akka81 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 682

Az oks hogy vannak jó könyvek, de sokszor tényleg elveszhet bennük az ember, pláne a növényvédelmi témájúakban :) (növényvédős tapasztalat :-)) Az olvasgatás mellett szerintem kérdezz is, biztosan válaszolunk :-)

Üdv

Előzmény: oszka76 (674)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 681

oszka 76-nek meg talán annyi tanácsot így elöljáróban , hogy ne könyvekből akarj megtanulni barackot termeszteni abból nem fog menni !!!! Azt hiszem az a baj velük , hogy azt szakemberek írják , szaknyelven , és egy kezdő semmit sem fog megérteni belőle aztán szidja mint a bokrot ... ugye ez a helyzet a score-val is ... az egy hatásos szer , csak tudni kell , hogy hogyan használd .
Előzmény: oszka76 (675)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 680

... : ) .... ez a nagymágus tetszett !!!! Kösz .
Előzmény: napalm. (676)
wieder Creative Commons License 2008.05.23 0 0 679
Szia!

Ezt. hogy kell érteni:

"édesapám score-val permetezett még tavasszal tafrina ellen. Nagyon nem jött be. A nektaritnt iszonyatosan elkapta és az őszibarackfák sem nyújtanak szép látványt"

Egyszer permetezett az apu tafrina ellen,?Az kevés.
Előzmény: oszka76 (674)
napalm. Creative Commons License 2008.05.23 0 0 678
úgy látszik az alexandrás linket elcseszi a zindex.
itt találod:
alexandra.hu --> mezőgazdaság, ipar --> növénytermesztés -->
a címek pedig adottak.
Előzmény: napalm. (677)
napalm. Creative Commons License 2008.05.23 0 0 677

na akkor a növényvédelmi könyvek újra (az előbb firefox alatt voltam azon nem megy (nekem) a linkelés):

Novényorvosi tanácsok

Milyen szert használjunk?
Előzmény: napalm. (676)
napalm. Creative Commons License 2008.05.23 0 0 676
hali!

ajánlott irodalom (én ezt vettem meg, ősszel akarok pár fát ültetni saját művelésre):
http://bookline.hu/control/producthome?id=26750&type=22

növényvédelemmel kapcsolatos könyvek (nem ismerem őket, érdemes beleolvasni mielőtt megveszed)
http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=500310258C2916EEED349792DBFZYUFPOCNPHIZDDGLRITCBXMGOTFPQF2CDECD5E4243E4F37E77491E25CB0DBACE31D1E77DB960B0FE8067E4A2776E112&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sfMegNev&SrcCategory=XB&CategoryID=XB,&BookID=152869&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&LastDays=20

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=29031125627899928A092D261DBFZYUFPOCNPHIZDDGLRITCBXMGOTFPQ6EEE50C2D9F62686818EEC50355E81CA6D39D1A57DA9ECC053F496079A9624009&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sfMegNev&SrcCategory=XB&CategoryID=XB,&BookID=159364&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&LastDays=20

járj ide gyakran, mindig van szó az aktuális teendőkről, de Mozo66 a nagymágusa az őszinek;)
Előzmény: oszka76 (675)
oszka76 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 675

az első kérdésem az lenne: Tudnátok ajánlani könyveket?

Köszönöm még 1x

oszka76 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 674

Sziasztok!

Ősszel szeretnék a kertbe néhány fát (főleg őszibarackot) ültetni. Addig  jó lenne néhány könyvet elolvasnom a növényvédelemről, fajtákról és egyáltalán a termesztésről.

Még egy kérdésem lenne édesapám score-val permetezett még tavasszal tafrina ellen. Nagyon nem jött be. A nektaritnt iszonyatosan elkapta és az őszibarackfák sem nyújtanak szép látványt.  

Tudnátok ajánlani másik permetszert, ami nektek bejött?

Köszi:

Ildi

wieder Creative Commons License 2008.05.22 0 0 673
Szerintem sem kell már ilyenkor a tafrinát permetezni, egyébként szerintem a score a legjobb. A legujabb hajtásokon is látod a gombát? Én 3-szor permeteztem ellene és egy - két korábbi levelen látok csak emléket, az ujakon már semmi nyoma, hacsak ez az esős lehülés nem hozza újra elő.
Előzmény: sanda balázs (671)
napalm. Creative Commons License 2008.05.21 0 0 672
tafrinára szerintem már nem fog kelleni.

ellenben nekem elkezdett tetüsödni, permetezni meg nem tudok majd' minden nap esik az eső ;((
Előzmény: sanda balázs (671)
sanda balázs Creative Commons License 2008.05.21 0 0 671

tafrinára még mit tudtok ajánlani, volt már 3 scrore, orthocid...??????

folicusrt ne mondjátok, mert én nem vehetek...

dithane esetleg?

ja és több felszívódót nem akarok már...mert volt még topas is/ersze nem tafrinára../

F.Szilvi Creative Commons License 2008.05.15 0 0 670

Elsősorban neked köszönhetem.

Ja.. volt lombtrágya , aztán azt mosta le az eső...

De kapott már 2 x   3x15-st .

Előzmény: Mozo66 (669)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 669

Igen , jól látszik !!!! Még egyszer gratula .. Látom , hogy volt némi lombtrágya is . Nagyban elősegíti a jó eredményt .
Előzmény: F.Szilvi (668)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.05.14 0 0 668

Azért látszik a különbség ...bal oldali saját, jobb oldali fa szomszédé..:-(

violetlions Creative Commons License 2008.05.12 0 0 667
Kösz a választ. Ma ritkítottam is.
Előzmény: Mozo66 (664)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 666
A megfigyelés lehet hogy nem rossz , de akkorra már rég eldőlt a dolog . Az ikerbibék már a rügyben is megfigyelhetők , tehát jóval virágzás előtt . Amúgy virágzáskor általában hideg van , kevés kivételtől eltekintve .

A virágzás a növény szaporítóanyagának a megtermékenyítése . A szaporítószervek kialakulása már előző év nyár végén létrejön . Ezért van az , hogy a nyári -nyárutói állapot tükrözi a fa termőképességét , ha akkor rossz a kondíciója a fának akkor kevés lesz a termőrügy és sok a lomb , jó évben fordítva . Szóval itt megint sokféle összefüggés lehet pl . a termőrefordulás ügyében . Ezért kell , ha sok a lomb augusztusban metszeni , bár szerintem akkor már kicsit késő . Én a folyamatos hajtásritkítást tartom jónak , hogy jól megvilágított szellősen álló vesszők legyenek és azon jó lesz a termőrügy képződés .
Előzmény: kardhal01 (665)
kardhal01 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 665
Én csak annyit figyeltem meg az évek során, ha virágzáskos hideg van, akkor sokkal több iker keletkezik. Lehet, hogy ez rossz meglátás, de én ezt tapasztaltam.
Előzmény: Mozo66 (664)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 664
Hát a megfázáshoz nem sok köze van , már előbb eldőlt , hogy iker-e vagy sem . Ez már a rügydiferenciálódáskor kialakul ami ugye előző év július- augusztus . jellemző a fajtára , a fajta-alany együtthatásra , valamint szerepe lehet az aktuális időjárásnak is . Nálam az Early Redhaven szeret ikresedni , de nem mindegyik egyed , van olyan fa amelyiken csak elvétve látok ikret van amelyiken rengeteg van ... és ez minden éveben megfigyelhető . Az oka a 2 vagy esetleg több bibe kialakulása . Érdekességképp ... az idém láttam olyan virágzatot amelyikben a porzók helyén is bibék voltak , úgy 4-5 db amik a csészelevélhez kapcsolódtak , tehát oda ahol a porzók vannak .

És valóban egyes nektarinok is előszeretettel ikresednek Vega , Nectaross főleg a későiek .

Ha nincs más csak iker akkor ki lehet törni óvatosan az egyik felét , ha van egyes elég akkor le kell törni . Lehet belőle normál barack is , esetleg egy apró forradásnyom marad a kitört iker helyén .

A ritkítást pedig természetesen lehet már ilyen állapotban kezdeni . Én már 2 korai fajtával végeztem is . A lényeg , hogy megfelelő legyen a meghagyott termés a fa méretéhez , erejéhez , lombozatához képest . Ez nem egy állandó ... szerintem ... és ezek befolyásolják amiket írtam . Egy erős , jól növekedő fát kell terhelni , mert különben erős lesz a lombhajtás , egy gyengén növekedőt természetesen kevéssé terheljünk .

Van egy olyan tézis , hogy a termővesszőn olyan távol legyenek a barackok , hogy kifejlett állapotban két barack közé egy harmadik is beférjen . na ez szerintem már kissé túlhaladott dolog . Ennél lényegesen többet meg lehet hagyni egy erős jó karban lévő fán , természetesen megfelelő tápanyagpótlás esetén .

De a mellékelt képek alapján mindenképp kell ritkítani , mert a molyhoson különösen nagyon sok van ( ez a jobbik eset , mert leszedni mindig könyebb mint rárakni ) és mivel úgy látom a talaj is művelve van én azt javaslom , hogy annyi maradjon rajt , amennyi elfér ... tehát a kifejlett mérethez igazodva legyen folyamatos a termővesszőn a termés . Ha úgy látod , hogy a későbbiekben sok lenne a terhelés úgy leszedni még akkor is lehet róla .
Előzmény: violetlions (662)
kardhal01 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 663
Szerintem attól van, hogy virágzásko megfázott, de lehet, hogy tévedek.
Előzmény: violetlions (662)
violetlions Creative Commons License 2008.05.10 0 0 662

A mai napon készítettem néhány fotót amelyek alapján szeretnék tanácsot kérni a termés ritkítás mértékéről, illetve , hogy kezdjem-e már ebben az állapotban.

A rengeteg  gyümölcs mellett feltűnő a sok iker. Gondolom a nagy kötődés miatt. Ezektől  -gondolom- meg kell válni.

Előre is köszönöm.

kardhal01 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 661
Köszönöm a segítséget! Remélem estére még nem lesz késő a permetezés.
Előzmény: Mozo66 (660)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 660
Hááát ... nem ! Nem jó , mert az felszívódó , teljesen felesleges vele permetezni . Kizárólag a kontakt szer hatásos ebben az esetben , mert az azonnal fertőtlenít és segít begyógyítani a sebeket . A lényeg , hogy ne induljon rothadásnak ( létezik ilyen , hogy zöldrothadás ) , mert akkor ugye vége a gyümölcsöknek , az esetleges sebeket majd begyógyítja a növény . Nálam tavaly volt a barackon olyan 1 forintos méretű lyuk , na az nem tudott begyógyulni , hanem elkezdett rothadni , azokat le kellett dobálnom a fáról a többi beforrt .
Előzmény: kardhal01 (659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!