A kétmanuálos (OB5 vagy DB5) változatnak doku szerint is és - most az előbb ki is próbáltam - valóságban is full polifóniája van, mindkét manuálra együtt is. üdv.: Misi
Nekem már több mint tíz éve van egy XM1-XMc1 modulom. A hangja több szempontból is elfogadható amíg csak natúr drawbar és perka szól. A scanner vibrato szimulációja elfogadható - bár csak együtt kapcsolható mindkét manuálra - viszont a lezli szimulációja pocsék. Ha a chorus vibrato mellett bekapcsolod a lezlit akkor elmegy az összes korábbi fénye a hangnak. A 760-as lezlivel viszont egészen remekül szólt. Rajta keresztül a chorus vibrato fénye is megmaradt. Ma már csak a próba szerkóban használom, a könnyű Wersi kétmanuálos orgonám az XM1-XMc1-en keresztül vezérli a B4-et.
Remélem ez segít egy picit a döntésben! üdv.: Misi
Abszolút nem értem amit írsz. Egyenes válasz, méhkas, őszinteség, köszönöm, ilyesmi... Értem a szavakat, de a jelentésüket nem.
OB = DB-vel. Volt DB5-öm, volt nálam DB3, DB3m. Mindegyik könyvébe, ill. a honlapra azt írták hogy full, tehát akár mind a 61 billentyű megszólal. Valamikor ki is próbáltam, lenyomtam egy jó csomót (ok, 61-et nem, és értelmetlen is), nem tapasztaltam kihagyást. Van több DB tulajdonos, kérdezzük meg, tapasztaltak-e ilyesmit?
Az általad leírt speciális "effekt"-tel nem találkoztam. Vagyis,... akkor igen, amikor egy hang egyszerre két helyről kapta ugyanazt a midi információt. Akkor ilyenféle interferenciák felléptek. Valami rémlik hogy az első DB sorozatot amerikából pont emiatt visszaküldték 2000-ben a hiba kijavítására. Lehet hogy a hivatkozott vas is abból az eresztésből való. Fel kell venni a kapcsolatot a gyártóval. Viscount DB3m . A SALES NETWORKBEN ott a kapcsolat.
Számítástechnikában, digitális jeltovábbításban nem vagyok otthon. Nem tudok mit hozzászólni.
Az évek óta eddig olvasottak alapján őszinte tisztelettel és nagy bizalommal fordultam Hozzád, és egyenesebb választ vártam volna... ha valamilyen általam ismeretlen szempontból "belenyúltam a méhkasba", akkor azt a tudomásomra hozhattad volna úgy is, hogy csak én értsek belőle! Az, hogy "full", az messzemenően NEM full! Kizárt dolognak tartom, hogy ne ismernéd a polifónia fogalmi meghatározását, és csak azért fordultam ezzel a kérdéssel Hozzád, mert hangszerelektronikai hibára gyanakodtam, meg sem fordult a fejemben, hogy ez egy titkolnivaló fogyatékosság.. Csak az átlagosnál jobban bosszantott, hogy egy valamirevaló akkord megszólaltatásánál, főleg ha a balkezem sem egy ujjal használom, módszeresen ELTÜNNEK naggyon fontos részei a hangzásnak, mert engedély nélkül átalakul az általam kívánatosnak tartott hangkép, kezd az orgona "automata váltóssá" válni, önálló döntéseket hozni. Ráadásul ez kétszer sem történik meg "ugyanúgy" - minthacsak egy "véletlengenerátor" illegális tevékenységét kellene megbocsájtó nagyvonalúsággal elviselnie annak, aki bátorkodik a két kezével mindösszesen 5, azaz öt billentyűt lenyomni, miközben nem átall mindehhez 4 regisztert IS használni... Gyanítom, hogy ez azért mégsem egy "non plus ultra" igényszint, hanem egy olyan konstrukciós fogyatékosság, ami nagyon sokaknak nem tűnik fel, esetleg még erényt is kovácsolnak belőle. Köszönöm az őszinteséget.
Jó a modul is. És legalább egy dobozba rakták össze.
Az XM-nek kissé szebb a lezlieffektje, vibrátója és mindhárom manuál programozható. (128 beállítás mentési lehetőség van)
A DB3-nak vastagabb, melegebb hangja van szebb torzítóval, szelektív a vibrátója.
Meg kell viszont elégedni az alsón és pedálon felkínált fix 5-2 presettel aminek csak a hangereje változtatható. Az upperben hatféle orgona (×) 6-6 presetbeállítása menthető el ugyanolyan rendszerben mint a B3-nál a fekete billentyűk esetében. Felületre használhatóbb, mert a 3 manuált egymástól függetlenül állíthatjuk.
Esetleg meggondolás tárgyává tenném a Voce V5+ -t. Egy barátomé, rég nálam hever. Jó, szép, makulátlan. Lehet hogy hasonló összegben a gyenge dollár miatt meg lehet vele egyezni.
Nem tudom, hogy mi éghetett le benne, de gyanítom hogy az egyik kimenő trafója szállt el langy füsttel. Mivel ebben az orgonában két erősítő van. Sajnos a csőves cuccoknak ez a haláluk, ha a kimenő trafójáról megszűnik a terhelés. Ilyenkor a saját önindukciója miatt több ezer voltra is fel megy a feszültség a primer oldalon (ahol amúgy is 4-500volt van alapból) És a szigetelés, ha átüt, akkor ég le az egész. Ez egy teljesen ártatlan kontakt hiba miatt, -vagy a hangszóró tekercse szakad el- lazán előfordul, és elég, ha egy pár másodpercig tartó "kövér" hangorkánt ereszt meg a muzsikus, mindjárt viheti az erősítőjét a szerelőhöz. Persze egy kimenő trafó nem olcsó dolog! Az a lelke az egésznek. A legtöbb szakirodalom azt írja, hogy a kimenő transzformátor hangszóró kimenetére forrasztással csatlakoztassuk a hangszórónkat! Érdemes erre is odafigyelni.
Valaki egyszer azt mondta, hogy: "Az elektromos berendezések füsttel működnek! Ha kiszáll belőlük, már nem működnek tovább!:-))
Az XB1-XK2 követő modelljeinek, az XK1-XK3-nak a modulváltozata. Nem rossz, nem olcsó, van jobb is.
Ha meg is vette a Hammond nevet a Suzuki, nem szabad az 1974-ben leállt gyártású elektromechanikus hangszerekkel összecsengetni. Voltak az analógok a hetvenes,-nyolcvanas években, most a digitálisok, de a Suzuki nem igazán a digitális hangszerek vezető gyártója legyen a birtokában bármely név.
Van pár általánosan ismert szintetizátor márka, amelyek nem véletlenül azok amik. Főleg japánok, de van pár amerikai is. Sok megfordult nálam az elmúlt 25 év alatt. Sok Korg, néhány Yamaha, Roland. Ami viszont legjobban bevált a hangja, operációja, kezelése miatt, az az Ensoniq és EMU.
Ha nem tud orgonálni maraggyon magának, vagy támogassa a Hammondosokat. (lehet a franciákat is: Emmanule Bex, Eddy Louiss, Alain Khan, Rhoda Scott) Ellenben nincs itt keresnivalója.
A tranyós 760-asban ott van a végtranyókat meghajtó f(r)ázis(t)fORDÍTÓ trafó!!! Ugyanolyan, "szerelmi násztáncát lejtő pióca" formájú hiszterézis-karakterisztikával, mint amit a végcsövek produkálnak SZIMMETRIKUS túlvezérlés esetén, ha nincs az egész agyonütve szoros negatív-visszacsatolással (Ia-Ug diagram). Ez a titka a gyönyörűséges, megfoghatatlanul matt-fényű overdrive-hangnak. Ez az, amit a "szakmesterek" egy meggondolatlan végtranzisztor(pár!)-cserével NYOMTALANUL el tudnak - és szoktak is - tüntetni látszólagos hozzáértésükre hivatkozva, a ZENE kellő szeretete nélkül elképzelhetetlen folyamatok végiggondolása híján... Emiatt van az igényesebb gyári kapcsolási rajzokon feltüntetve főleg a végtranzisztorok stb. áramerősítési tényezője (ugyan hol lehet ezen a B.Q. ámítógép-/egy/manuálon a béta-gyel billentyűje...), amit minden esetben már csak azért is illik BETARTANI, mert ha a legjobb akarattal - vagy esetleg egy kis felárért - "túlteljesítik", ne adj'Isten jól megdarlingtonozzák, hááát ettől kezdve örökre búcsút mondhatnak az utánozhatatlanul gyönyörű "csöves overdrive"-hangnak! Sajnos ilyen reklamációnál még komoly fenyegetés hatására sem ismerik el "jócselekedetük" végzetes kihatását a megváltoz(tat)ott hangképre, hanem megátalkoottan hangsúlyozzák körömszakadtáig szakszerűségüket, és annak hangminőséget javító, netán torzításcsökkentő hatását, ami éppen még igaz is lehet, CSAK ÉPPEN SOHA NEM VOLT KÍVÁNATOS a szerencsétlen javíttató részéről!!! De a tranyós 760-asnál is azért szólhat még sokkal szebben MINDEN jól beállított és méretezett, akár maszek csöves végfok is, mert itt - hangsúlyozom, hogy jól átgondolt, mindenre kiterjedő tervezői figyelem esetén - KETTŐS HATÁS érvényesül egymást meghatványozva (csőkarakterisztikák+kimenőtrafóvas-átmágnesezési diagram!!!), ami - ha egybeesik, márpedig a jó tervezésnél eeez történik meg - mindjárt úúúgy szólal meg, ahogy azt egy (főleg Hammond-rajongó) ember - akár becsukott szemmel, egy pohár j-Óborral a kezében - egy Sokol-rádióból is egyből félreérthetetlenül felismeri, és nagyot dobban tőle a szive! Melyhez hasonló számtalan szívdobbanást kívánok minden igaz zeneszerető Fórumozónak! - BG -
A kommersz kategóriában vitathatatlan a tranyó győzelme, jogosan. Kicsi, könnyű, igénytelen. Gazdaságos megoldásoknál nincs alternatíva.
Aztán jöhetnek a különböző variációk:
Csöves előfok - tranyós végfok. Motion Sound és egyéb külön csöves előfokok, pl. HK Crunchmaster. Szépen vastagítják a hangot és mint torzító szebb torulást adnak. Dennerlein.
Tranyós előfok, csöves végfok. Dynacord erősítők, 147 preamp. T Hammond széria/147 lezlin. Igen szép vastag hang. A Frumpy vagy Korál így szólt.
B3/122 csak cső. Szép, jó, lényeges, de kis kompromisszummal lehet tranyó is a hangláncban. Pl a TREK-II / B3 előfoknak nagyon jó hangja van. Vagy B3 tranyós 760-as lezlin is szépen szól. Jimmy Smith: Root Down, Deep Purple: California Jam.
Nagy baj volna, ha mindez igaz lenne - a "disznó-sokkról" és a play-backról nem is beszélve! 1./ Valaki vagy valami akkor és csak akkor "veri" meg a másikat, ha minden alapvető, létfontosságú funkciójában JOBB nála...a Nb. félvezetőknek elég egy kis "X-RAY" (Röntgen-sugárzás) ahhoz, hogy megbízhatatlanul működjenek, jobb esetben rögtön beadják a kulcsot...a radioaktív sugárzásról nem is beszélve! A magaslégköri meteorológiai kutatóléggömböknél még mind a mai napig hyper-szubminiatűr huzalkivezetéses mikro-elektroncsöveket használnak az átvészelendő ionizációs sugárzásokra való tekintettel. Az elektroncsövek működési gyorsasága egyenlő a fény és a villamosság terjedési sebességével ... mintegy 300.000 km/sec, ami azért már elég jó érték! Ha az Ember is képes volna erre, akkor már ismerhetnénk űrbéli szomszédainkat...A "lyukvezetésről" mindez megintcsak nem mondható el, még a molekulányira rövidített úthosszak mellett sem! Mindent arra kell használni, amire való, mert akkor a legjobb neki is, meg nekünk is! De ehhez a gondolatsorhoz kívánkozik még zárásként az az axióma, miszerint AZ UNIVERSUM IS ANALÓG! (és nem digitális...)
2./ A "play-back"-hasonlat is (hál'Istennek) naggyon sántít, mivel aaaz talán csak a "KVÁKK-KVÁRÁKK-KVÁKK" nak, és a "disznó-sokk"-nak tetszik jobban, akik meg az ÉLŐ ZENE mészárosaivá avanzsáltak a hetvenes években. A notórius plébekkes mani-dzsmentek legtöbbje "ide csapok-oda kapok"-ra villogó zenei antitalentumok végső menedéke az egyre közelgő "megkövezés" előtt. Mééghogy vezetnek - de kiknél, és miben?
Egyáltalán nem vagyok tranzisztorellenes,sőőőt...a hatvanas években az első 200 W feletti, üzembiztos védelmű tranyós végfokokat én készítettem a saját, azóta is jól működő rock-bandánknak, de azért csöves magnóból kreált visszhangosítóval és csöves keverővel...a tranzisztor-tranzisztor házasság a legrosszabb választás.
Szia.Köszi! 3-man vettük fel (a dob az gépi :( ). Az orgonán annyi módosítottam, hogy úgy lett felvéve, hogy az XB-1 midi in-jére csatlakoztattam a Korg szintit és a Hammond upper-lower manual-ját ugyanarra a midi csatornára állítottam, mintha egyszerre a kettőn játszanék. Ettől egy picit vastagabb lett a szund'.
Semmi baj a füleddel! A csöves előfokok ugyan javítanak valamicskét a helyzeten, de nem tudnak a "kétüteműből négyüteműt" csinálni...főleg, ha ott "éktelenkedik" a végükön a tranyós végfok, ami rendesen belerondít a végén az egészbe! Hosszas (és tkp.szükséges) elméleti fejtegetések, és az ezekkel tökéletesen megegyező, több évtizedre visszanyúló gyakorlati tapasztalataim birtokában megpróbálom a kérdést a gyökerénél fogva megközelíteni - habár ennek, ami tkp. nem más, mint a "CSŐ - kontra - TRANZISZTOR (és bűntársai)" évtizedekre visszamenőleg meg-megújuló vitája, iszonyú mennyiségű szakirodalma forog "közkézen". A legfontosabb - és szerintem a leg perdöntőbb az, hogy a félvezetők lineáris munkapontja a kivezérlés MINDEN PILLANATÁBAN - a vezérlőfeszültség és az "elő"-feszültség viszonyának arányában MÁS ÉS MÁS helyen van!!! Ráadásul ez annál intenzívebben jelentkezik, minél NAGYOBB jel/teljesítményszintekről van szó!!! Tehát az előfokok jobb helyzetben vannak mint a vége, a helyzet - mondhatni - lineárisan romlik a bemenettől a teljesítménykimenet felé haladva!!! Ez a - nem sok helyen reklámozott, sőőt "ügyesen TITKOLT" - fogyatékosság az elektroncsövek világában NEM LÉTEZIK !!!!! és a felkiáltójeleket írhatnám oldalakon keresztül!!! Még elismertnek (mondott) sacc-emberek sincsenek ennek tudatában, de azért összehordanak hetet-havat egyébként tarthatatlan álláspontjuk védelmében, ami igen sajnálatos, és félrevezető. Őszinte tudásvágytól hajtott EMBER (aki a "VOX HUMANA" regiszter megtestesítője) okulását és igazságkeresését NEM szolgálja. Erről a témáról ennél egyszerűbben, konkrétabban és ŐSZINTÉBB élettapasztalattal nem lehet mindenki számára könnyen "megemészthető", használható igazsággal előállni, amikoris az "igazság" elől suttyomban nem töröltetik le valahogy mégis az "i"!!! Minden "KI"-nek sokkal boldogabb Ujévet kivánok korlátlan zenei lehetőségekkel! BG.