Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
"Kajszi, őszibarack, szilva, alma és körte termesztése során is találkozunk gyümölcsrepedéssel. Ezeknél a fajoknál a gyümölcsök felületére jutó csapadéknak nincs döntő jelentősége.A tüneteket a vízhiányos időszak utáni hirtelen csapadék, vagy vízpótlás, illetve a túl késői szüret okozza. A héj ezeknél a fajoknál is főként a kocsány mellett és a bibepontnál reped fel. A felrepedt gyümölcsök aztán szürkepenész következtében gyorsan tönkremennek, így nemcsak friss fogyasztásra, hanem feldolgozásra is alkalmatlanná válnak. Az egyes fajokon belül a fajták nem egyformán hajlamosak a gyümölcsrepedésre. A fajtaleírásokban ezeknél a fajoknál is megtaláljuk a gyümölcsrepedésre való hajlamot. A fajták kiválasztásánál ezt érdemes figyelembe venni.
Összefoglalva: a gyümölcsrepedés elleni védekezés alapja minden gyümölcsfajnál a fák kiegyensúlyozott tápanyagellátása, jó kondícióban tartása, és a folyamatos vízadagolás az ültetvényben. Így kevésbé okoz problémát, ha egy aszályos időszak után hirtelen nagy mennyiségű vizet kapnak a fák..."
Üdv, hogy látjátok, hol tart idén az érési üteme a fajtáknak, előrébb járnak mint megszokott, vagy átlagos? Meddig tarthat még a szezon; konkrétabban a Dél dunántúli régió érdekelne, melyik fajták vannak még érés előtt, és kb. mikorra futhatnak be? (tudom ez a mostani esős periódus nagyon nem jön jókor...)
Sajnos öntözni nem tudjuk, mert nincs kút...elmúlt 3hétben nem volt eső, 1hete volt utoljára akkor sem túl sok, de azért elég jól beázott(kötött agyagtalaj van) holnap megyek majd újra hozzájuk, akkor megnézem a magját, és rákérdezek honnan vette anno :) rengeteg van rajta, de egészségesnek tűnik esetleg próbáljuk meg locsolni, hátha nem repedezik tovább?
Érdekes fajta. Öntözitek vagy sok esőt kapott? A levelei egészségesnek tűnnek, de a magját azért megnézném folt-ügyileg. Ez az ősrégi ananász kajszi? úgy tudtam az korábban érik. Honnan vettétek?
Egy kérdésem lenne még, bárki segíthet... papám 5év körüli fája ananász ízű kajszi szerinte pontos fajtáját nem tudni 1xer termett eddig ehetőt, tavaly és idén is berepedezik a termés, majd lehullik, idén most kezdett repedezni, eddig semmi baja nem volt :( mitől lehet? meglehet még menteni az épeket?
Mennyiségtől és mérettől függ. Kisebb volumennél bevált a buborékos boríték, nagyobbnál dobozgyártás/-kéregetés (;-) ) a megoldás.
De van, aki kisebb méretnél is dobozt használ. Vagy én pl. a nagyobb vesszők esetében is kaptam már fóliával jól betekert vesszőket.
Szerencsére a Posta nagyon rugalmas ezen a téren (azt hiszem, valahol olvastam vagy hallottam is erre egy szlogent, aminek épp' ez a hitvallás a lényege).
A lényeg, hogy be legyen tekerve áztatott papírba, és az még külön zacskóba.
Plusz érdemes valami gombaölőbe áztatni a csomagolás előtt (Dithane).
Na meg a felcímkézés is hasznos tud lenni adott esetben... :-)
Azt szeretném kérdezni hogy ha már le lett szedve, a sárgabarack a fáról akkor meg lehet a fát metszeni mert van egy -két nem kívánatos alsó ág ami útba van .
ha lehetséges én is szeretnék majd pár fajta szemzőhajtást kérni. Aurora, Goldrich, Spring Blush, Big Red, Orangered fajták közül ha valaki tudna küldeni nagyon hálás lennék! Sajnos cserébe nem tudok küldeni még semmit, csak tavaly ültettem először kisfácskákat, de azok "alap" fajták (Magyar kajszi c 235, Bergeron és Mandulakajszi ) ha úgy van a postai költséget állom :)
Engem érdekelne A spring blush,de csak 5 fajta őszim van ,5 körte és 7-8 almafajtám lenne cserére,és többféle bogyósgy.,ha kell küldök fajtalistát,vagy fizetnék érte..