Keresés

Részletes keresés

Józsa Imre Creative Commons License 2016.11.18 0 0 3631

Ez tényleg gyönyörűűűűűűű!Oroszról fordította a gép!Bocs a hibákért!

Előzmény: Pjotr77 (3624)
szölőszem Creative Commons License 2016.11.17 0 0 3630

Látogass el a honlapomra (www.csemegeszőlők.hu) ott a galériában az összes jelentősebb fajtáról láthatsz képet.

Egyébként nagyon melegigényes, az USA-ban is csak a déli államokban él meg.Mo.-on csak üvegházban lehetne termeszteni.Nincs tudomásom, hogy bent lenne az országban. Akinek mégis van, jelentkezzen, és mondja el tapasztalatait!

Üdv. Szőlőszem

Előzmény: pomes (3628)
memorix Creative Commons License 2016.11.17 0 0 3629
Előzmény: pomes (3628)
pomes Creative Commons License 2016.11.17 0 0 3628

Jó estét mindenkinek!

 

 

  Tudna valaki információval szolgálni a

Muscadines fajtákról? Milyen az ízük? Lehet-e kapni

nálunk? 

 

Józsa Imre Creative Commons License 2016.11.17 0 0 3625

Tiszteletem!Tudom,hogy nem engem kérdeztek de bátorkodok linkelni egy oldalt ahol megtalálható néhány fajta képekkel,sajna orosz nyelvű!http://vinograd.info/sorta/stolovye/myskat-blagorodnyi.html

Üdv:Imi

Előzmény: SándorTiszteletes (3623)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.17 0 0 3624

- A Muscat gyevszkij és blagorodnüj nagyon szép, korai érésű, nagybogyójú fehér fajták.

- A Prima ukrajni nagyon korai érésű, jó ellenálló képességű fajta (közepes bogyónagysággal), érdekessége, hogy nővirágú, nagyon fontos nemesítési alapanyag lesz az új hazai fajták felzárkóztatásában. Persze hivatalosan nincs Magyarországon, jelenleg csak egy-két kurrens gyűjteményben lehet...

- A Viva Ajka már kb. 20 éve hazánkban van, ez a román Victoria (sárga), olaszoknál üzemi fajta, nem nagy szám...

- A Kismis arszenyevszkij, az évek során egyértelművé vált, hogy ez egy nagyon jó Centennial seedless klón (Szőlőszem weboldalán is az Arszenyevszkij fajta fotóján szerepel a Centennial seedles orosz neve (Kismis Sztoletije)...

- A Kismis citronüj-t nem ismerem

- A Dubovszkij rozovüj az egyik legfontosabb genotípus, közép-korai, rózsaszín, csúcsos nagybogyójú, eszméletlen szép..., amúgy az új Guszev fajták között van még kb. 15 ehhez hasonló (nem annyira egyedi, mint ahogy azt korábban gondoltuk)

- Az Ulivka vagy lehet, hogy Wink néven többen hallottak már róla, egy szép japán fajta, gibberellin kezeléssel fordított szív alakú, úgynevezett talpas bogyói vannak, 8-10 g-os, közép-késői érésű.

 

Előzmény: SándorTiszteletes (3623)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 3622

Szerintem lépjünk túl ezen, és hagyjuk ezt a név mizériát. Foglalkozzunk inkább sokkal jobb dolgokkal, mint pl. a csemegeszőlővel :)

Biztos vagyok benne, hogy a fórumtársaknak még sok megosztani valója van fajtákkal, termesztési tapasztalatokkal kapcsolatban...

Én is próbálom majd ebből kivenni a részemet, amint kicsivel több szabadidőm lesz :)

Előzmény: SándorTiszteletes (3621)
budai2 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 3620

Tényleg nem ismertem.

 

Utánanéztem, ezek szerint egy humoros megjegyzést vettem komolyan

.

Azért remélem, nem bántottam meg Sándor tiszteletest.

 

Amit terjedési marker ügyben felvetett, valóban érdekes lehet: felmérni, hogy milyen terjedési sebességű  a Szőlőszem által végzett munka.

Tiszteletes véleményét komolyan vettem, mert ha humoros is, hogy szándékos hibákkal teszteljünk valamit, maga a teszt érdekes lehet. Annyi történt, hogy én  másfajta markert javasoltam.

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem erre a jelkombinációra.

Előzmény: beetee (3618)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.11.16 0 1 3619

Mondjuk a PET-palackkal elintézhető a párásítás kérdése is... ;)

Előzmény: 122512 (3568)
beetee Creative Commons License 2016.11.15 0 0 3618

Ezt a szimbólumot ":)" nem ismered?

Előzmény: budai2 (3616)
budai2 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 3617

Esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy az olyan idegen nyelvű beszélő megnevezések magyar fordítása 

mint pl. a podarok zaporozsje (zaporozsec ajándéka),  'lucsisztüj' (sugárzó -an szép), izjuminka (mazsolácska) valamilyen formában bekerüljenek a leírásba.

Előzmény: budai2 (3616)
budai2 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 3616

Nem tartom jó ötletnek. Úgy vélem, hogy utólag már szerinted sem az.

 A szőlőfajták megnevezése egyértelmű azonosításukat kellene hogy lehetővé tegye.
Szándékos hibák nélkül is nagy a kavarodás ezen a téren.  Ma már nincs olyan, hogy a tudomány nyelve a latin, amelyik korábban lehetővé tette a nemzeti megnevezések sokfélesége ellenére az egyértelmű azonosítást.
Példa. Ha egy nemesítő úgy dönt, hogy az új fajta neve 'Kozma Pálné muskotály' legyen, akkor ez a megnevezés  legalább zárójelben meg kell hogy jelenjen az igényes fajtajegyzékekben, fajtaleírásokban, bármely nemzeti nyelven is állítják azt össze.
 Ez - az eredeti név - teszi csak lehetővé az egyértelmű azonosítást.
Elismerem, nehéz feladat. Különösen, ha arra gondolok, hogy pl japán megnevezéseket kellene feltüntetni magyar nyelvű fajtajegyzékekben. Az orosz megnevezések átírása azért valamivel könnyebb, de itt is lehetne ügyelni arra, hogy ne az angol nyelv, hanem a magyar nyelv szabályait alkalmazzuk.
Esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy az olyan idegen nyelvű beszélő megnevezések mint a podarok zaporozsje (zaporozsec ajándéka),  'lucsisztüj' (sugárzó -an szép), izjuminka (mazsolácska) valamilyen formában bekerüljenek a leírásba.
De Szőlőszem által összeállított fajtajegyzék értékességét kár lenne gyengíteni szándékos hibákkal.

Előzmény: SándorTiszteletes (3614)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.14 0 0 3615

Tisztelt fórumozók!

A fórumot olvasgatva én is kedvet kaptam rezisztens fajták telepítéséhez, a jelenlegi hagyományos fajtasor leváltásához. Hiányok pótlására már ültettem Fanny, Pölöskei muskotály és Teréz fajtákból, de szeretnék továbbiakat is beszerezni. Mivel több hiányom nincs, átoltáshoz szeretnék oltóvesszőt/oltócsapokat kérni, a felmerülő költségeket természetesen megtérítvén, vagy Pécs környékén személyesen is értük tudok menni. Nagyezsda Azos, V25/20 vagy Bolgár rezi, Árkádia és Original fajták érdekelnének. Ha valaki tudna segíteni, az kérem jelezze.

szölőszem Creative Commons License 2016.11.14 0 0 3613

Ezt a betűcsere hibát én követtem el a fajta leírásomban. Lám-lám az oltványosok máris átvették a hibás nevet. Köszönöm, hogy felfigyeltél rá. Pedig "annó" tanultam oroszt.

Előzmény: Pjotr77 (3612)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 3612

Nem lehet, hogy Kismis Lucsisztüj fajtát kaptál? :) 

Amit te írtál, az ismét egy magyar "műtermék" szó...betűcserékkel. De hála az oltványosoknak, majd így fog terjedni, egyre trükkösebb nevekkel állnak elő.

 

http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/kishmish-lychistyi.html

 

 

Előzmény: 122512 (3607)
122512 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 3611

Köszönöm.

Előzmény: woodruff (3610)
woodruff Creative Commons License 2016.11.14 0 0 3610

Sok napfény kell neki ,nagy fürtök, teljesen magnélküli,sokáig a tőkén hagyható.Értékes fajta.

 

             woodruff

Előzmény: 122512 (3607)
woodruff Creative Commons License 2016.11.14 0 0 3609

Belgiumnak még a golf áramlat sem segít.

 

                       woodruff

Előzmény: Ali-bá (3606)
Józsa Imre Creative Commons License 2016.11.13 0 0 3608
Előzmény: 122512 (3607)
122512 Creative Commons License 2016.11.13 0 0 3607

Üdv

Kaptam ajándékba az egyik oltványostól egy tő KISMIS LUCSÜSZTÍJ oltványt. Valakinek van személyes tapasztalata ezzel a fajtával?

Ali-bá Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3606

Akkor egyértelmű, hogy a belgák nem a fagy miatt nevelik növényházban. Volt is olyan sejtésem, hogy az érés előbbre hozása a céljuk. (Egyrészt a piacon való megjelenés, másrészt a későiek beérése miatt.)

Előzmény: szölőszem (3604)
122512 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3605

Én holnap fogom elültetni őket. Külsőre szemre tényleg szépek és erősek. Remélem az is ami.

Előzmény: fretty5 (3603)
szölőszem Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3604

Átlagos a fagyérzékenységük. (-20-23C°.)

Előzmény: Ali-bá (3599)
fretty5 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3603

En szinten innen rendeltem az alabbi fajtakat:-Nagyesda,Zaporozsec,Ruby King,Esther,Arkadia,Ruszmal,Opusz,Eva,Rizomat,Ribie.Csutortokon el is ultettem oket.Szep,eros oltvanyokat kaptam.Elegedett vagyok.Elso rendelesem volt innen.

Előzmény: 122512 (3602)
122512 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3602

Nem mind most telepített de a ritkábbakat http://www.szolooltvany.extra.hu/ innen vettem.

Hogy valóban az vagy sem azt még nem tudom.

Előzmény: juhosttt (3601)
juhosttt Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3601

az oltványos esetleg elérhető más számára is?

 

Van pár amit sose láttam még oltványosoknál :)

Előzmény: 122512 (3600)
122512 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3600

Tegnap megérkezett egy újabb adag oltvány amiket holnap el ültetek.

Jelenleg így néz ki a fajtalistám:

1 Áron

2 Otelló

3 Zalagyöngye

4 Pölöskei muskotály

5 Irsai Olivér

6 Bianka

7 Kozma Pálné muskotály

8 Piros sasla

9 Anna

10 Pannonia kincse

11 Suvenír

12 Moldova

13 Éva

14 Belgrádi magvatlan

15 Kék kecskecsecsű

16 Fehér kecskecsecsű

17 Lidi

18 Teréz

19 Rizomat

20 Ruby king

21 Kék kecskecsecsű   

22 Fehér kecskecsecső

23 Piros kecskecsecsű 

24 Teréz 

25 Rizomat  

26 Ruby king 

27 Zaporozsec 

28 Belüj originülj 

29 Nimrang 

30 Lidi

31 Jupiter 

32 Cirmson seedlees 

33 Dunaw 

34 Vénusz

35 Lilla 

36 Koroleva 

 

És ha minden össze jön még gyarapodik az idén ez három félével.

Ali-bá Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3599

Ezek a fajták mennyire érzékenyek a fagyra?

 

Előzmény: szölőszem (3594)
szölőszem Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3598

Belgiumban nem az Atlanti óceán partján termesztik a szőlőt, hanem jóval bentebb. Itt már kontinentális az éghajlat, bár a Golf áramlás hatása miatt a tél nem túl hideg. A szőlő vegetációja során a fény mellett fontos, a hőmérséklet is. Ezt hő ősszegben fejezik ki.(lásd 3589 sz.hozzászólás).  A szőlőnél az effektív(teljes) hőösszeg min. 2500 C°.(korai fajták). Ezt a hőösszeget a később érő fajtáknál pl.Belgiumban, vagy Svédország déli részén csak üvegházban tudják elérni (üvegház-hatás).Emellett az üvegházban a vegetáció hamarabb indul be, így a fajta hamarabb érik,édesebb, zamatosabb lesz.

Előzmény: zola123 (3597)
zola123 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 3597

Óceáni éghajlaton szükség van valamilyen védelemre,termékenyülés szempontjából előnyös lehet az üvegház, sok csapadék miatt véd,és a hőmérséklet is pár fokkal több, jobb eredményeket érhetnek el mint a nem üvegházas módszerrel..gondolom,nem hinném hogy náluk a fagy lenne a legnagyobb probléma.

Előzmény: juhosttt (3585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!