En azt hittem, hogy a szivoszalak keresztmetszete egyenlo legyen az elvi egyiranyu keresztmetszettel, de a szivoszalak csatlakozasanal dupla akkorara tagul ki, azaz egy rovid reszen van "felesleges" hely. Mondom ezt annyira laikuskent, hgoy csak na, de akkor mar konkretan hallani szeretnem, hogy ez hulyeseg:)
Mivel aludtam ra egyet, igy szerintem Spirocsobe lesz beepitve, igy a szivoszalakkal parhuzamosan lesznek a befuvonyilasok, pangas sehol sem fog tudni kialakulni. A tetejen es az aljan lesznek a csocsatlakoztatasok.
Természetesen, mondjuk így: Régebben számoltam, ha négyzetes alapúra készítem, mondjuk 200mmx200mmx1000mm méretben, akkor kell hozzá 707db 6mm-es szívószál (0,02m² átengedő keresztmetszet = 160mm átmérőjű körkeresztmetszet), melyeknek az összes felülete 13,33m² mindössze 1 méter hosszon! Ez egyenértékű 26,5 méter 225mm-es csőben elhelyezett 160mm-es cső felületével! Ha 1 m/sec légsebességgel számolunk, akkor az 72 m³/h légcsere igen nagy hatásfokkal. Ez olyan 120m²-es házra elég, de ha mégis kicsi lenne, nagyon egyszerű egymás mellé rakni belőle többet. Ha valaki üzletszerűen építi meg, fenn tartom a jogaimat, és jutalékot kérek minden egyes darab után! :)
És hogy lesz ellenáramú? Lehet, hogy el kell torzítani az alakját, valami paralelogrammává, hogy ne pangjon a levegő a téglalap két sarkában, mert gondolom, hogy a be és kimenő ág oldalról lenne belevezetve. (?)
A lemezes hőcserélőknek is csak 50%-a engedi át a levegőt, a másik 50% le van zárva. Az tök mindegy, hogy egy 50 lemezesnél 25 db * 1 cm * 25 cm sávban, vagy 625 db * 1 cm * 1 cm lyukon megy át a levegő. Az utóbbi annyival jobb, hogy kétszer akkora a hőátadó felülete, míg a keresztmetszete és így légellenállása ugyanannyi...
Termeszetesen igazad van. De csak egy kerdesem lenne. Szoktal kerekparon kereket felfujni kezi pumpaval? Ha kezbe veszed a pumpat es szepen lassan nyomod ossze, akkor semmi ellenallast nem erzel, de ha hirtelen nyomod ossze, akkor viszont van, mert ugye a slagnak van bizonyos keresztmetszete es atengedo kepessege, ami a gyorsasag aranyaban novekvo ellenallast tanusit. Ezt az effektust kell elkerulni es akkor nincs gond.
Nekem egy dolog tűnik nehézkesnek ennél a szívószálas megoldásnál. Hogyan vezeted be a levegőt a szívószálakba. Mert ha ezt a lyukacsos lemezt használod 6mm lyuk-3mm köztes rész, akkor mivel a 3mm-es lyukak közötti részen nem áramlik a levegő, ezáltal a légellenállást jelentősen meg fogja növelni, amihez nagyobb venti teljesítmény járul, ezáltal magasabb energia fogyasztás. Vagy rosszul gondolom?
Termeszetesen, ha en megigerek valamit, azt be is tartom. Ha akarod ,megepithetjuk. A meretek es arak szerintem pontosan meg nem megallapithatok. A hocserelot megepithetem, de a ventiket neked kell beszerezni, mert azt nem tudhatom, hogy milyet akarsz . Elso lepes szerintem az a szivoszalak szemugyrevetele kell, hogy legyen. Az a donto fontossagu dolog, ami vagy jolesz, vagy nem. Ha megfelel, akkor csak ido es kedv kerdesea megepites. Aztan mar mehet sorozatban igeny szerint.:))
Most akkor nalad az extrem esetekben kell 400m3. Igy a megoldas a kovetkezo. Megepitunk egy 2000 szalasat, ami alapbol tud 200m3-ert orankent 1m/sec -os aramlasi sebessegnel.400m3 /oras legcserenel kell a 2m/sec. A parom pont ilyen lemezes raktarban dolgozott a hajogyarban. Igy tudom, hogy letezik horganyzott lemez 0,6mm vastag, 6mm-es lyukallal es a lyukak kozott 3mm szeles a lemez. Igy 1dm2 -re ha jol szamolok jut cca 110 lyuk. Neked kell 20dm2, azaz 50cmx40cmx100cm, plusz a doboz es a gyujtok, ami durvan meghosszabbitja ugy 50cm-el. A szigeteles meg korbe 10cm-rel igy kapunk egy 70x60x150cm-es dobozt . El fog ferni?:))
bakker, eddig én el se jutottam... simán elég e szimpla folyamatos légcsere ha sokan vagyunk.... akkor nekem se kell "ipari" elég egy nekem is egy 200as- alap normál 150, éjszakai 100, főzés 200, buli full... és 200at elbír egy ilyen szívószál szerinted??? Mikor tervezed megépíteni? Megvárnám mit mondasz rá és belevágnék én is ha szerinted alkalmas lehet nálam is.... Mondjuk a kérdés továbbra is adott.... fizikailag kibírná e ha mondjuk 400on pörögne át rajta a levegő, mert bár a hőcsere ilyen esetben mellékes de a légcsere szükséges....
Igen, emlexem, csak akkor talan nem ez volt szamomra a fontos kerdes. Most jokor jott, mert a lemezes hocserelom mar kesz es ez jobb es olcsobb mint a Lexan, erre nem olyan nagy az osszeg, amit kikell perkalni. Remelem sikerul a kollegamat ravenni, hogy az O cimere rendelem meg Komaromba ,igy olcsobb lesz .
Acsi! Ha olyan hazba tervezem, ahol az igeny 400m3, akkor akkorat tervezek, hogy 2m/sec-os aramlas mellett gyozze a terhelest. Ilyenkor a cel ugyis a friss levego es nem a hocsere, mert a 10-15 ember kepvisel siman 1000-1500W-ot. Ha viszont fozesre hasznalod ugyanezt a hocserelot, akkor 1m/sec. legaramnal kenyelmesen gyozi a 200m3/orat es a lenyeg megmarad, a hocsereles magas hatasfokkal.
nem a működésről nincsenek kétségeim, a kivitelezés irányában annál inkább..., annyira pontosan kell megcsinálni, hogy véletlenül sem keveredhet a két áram, plusz maga a szívószál elég sérülékeny, és akkor mi van ha mondjuk főztök és a 70m3 nem elég óránként vagy buli van és vagytok 10-15en és kéne a 400m3/óra, ekkora levegőnek már effektív ereje is van ami hatna a szívószálakra.... szvsz...
En a hozzaszolasomban a tervezet legcsere ismereteben gondoltam 15%-al nagyobb hocserelot beepiteni. A pelda eppen most irodik itt a topikon. 71m3 levego halad at egy ora alatt a 700db 1m-es szivoszalon es a 13nm-es hocserelofeluletnek durvan nm-enkent 66Wh kint -15C fok,bent +22C fok mellett)hot kell tudni atadni, ami nem gond.
Inkabb elugrok erte. Biztosan lattal mar lyukacsos lemezt . Van horganyzott kivitelben is es sima vas kivitel is. Ennek a negyzethalojaba kell beleilleszteni es kicsit korul szilikonozni Makroflex SX 101-el, igy gombasodas kizarva.
Koszonom neked is. Gondolj bele, hogy 71m3 levego jut at rajta 1mp alatt. Alap szelloztetesnek kivalo ertek. 6000 HUF-bol megvan a hocserelo, plusz egy kis kopeny ,szigeteles+ a munka. Ez nagyon olcso lesz:)
Koszi. Megneztem es valoban jo arban van.:) 850HUF a 100-as csomagolas, ami 28,26cm2 . Igy 7 csomag eleg is egy 200m3-es rekupechez. A felulete, ha jol szamoltam akkor 13,188m2. Ez bomba otlet. Meg kell tudnom, hogy Komarom kornyeken hol kaphato es osszedobok egyet.