Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Akkor egyértelmű, hogy a belgák nem a fagy miatt nevelik növényházban. Volt is olyan sejtésem, hogy az érés előbbre hozása a céljuk. (Egyrészt a piacon való megjelenés, másrészt a későiek beérése miatt.)
En szinten innen rendeltem az alabbi fajtakat:-Nagyesda,Zaporozsec,Ruby King,Esther,Arkadia,Ruszmal,Opusz,Eva,Rizomat,Ribie.Csutortokon el is ultettem oket.Szep,eros oltvanyokat kaptam.Elegedett vagyok.Elso rendelesem volt innen.
Belgiumban nem az Atlanti óceán partján termesztik a szőlőt, hanem jóval bentebb. Itt már kontinentális az éghajlat, bár a Golf áramlás hatása miatt a tél nem túl hideg. A szőlő vegetációja során a fény mellett fontos, a hőmérséklet is. Ezt hő ősszegben fejezik ki.(lásd 3589 sz.hozzászólás). A szőlőnél az effektív(teljes) hőösszeg min. 2500 C°.(korai fajták). Ezt a hőösszeget a később érő fajtáknál pl.Belgiumban, vagy Svédország déli részén csak üvegházban tudják elérni (üvegház-hatás).Emellett az üvegházban a vegetáció hamarabb indul be, így a fajta hamarabb érik,édesebb, zamatosabb lesz.
Óceáni éghajlaton szükség van valamilyen védelemre,termékenyülés szempontjából előnyös lehet az üvegház, sok csapadék miatt véd,és a hőmérséklet is pár fokkal több, jobb eredményeket érhetnek el mint a nem üvegházas módszerrel..gondolom,nem hinném hogy náluk a fagy lenne a legnagyobb probléma.
Akkor a Te fajtád valószínű nem Gros Colman.A belgák nem véletlen helyezték a negyedik helyre a Leopold III, Royal, Ribier után.Ha annyira víz ízű lenne, már rég nem termesztenék.
A csirkézést nem elhagyni érdemes, hanem megfelelő időben csirkézni és elbontani.
Továbbá a tavaszi fagyok ellen a csirkézés nem sokat ér. A zöld hajtást csak nem fogod felkupacolni földdel. Oda figyelni kell az időjárást, tavaszi fagyokat, majd ha előrejelzés azt mondja akkor szalmával vagy vmivel ideinglenesen betakarod azt a pár tőkét.
Köszi, az utóbbi napokban ezt a csirkézést-módszertani "vitát" olvasgattam, nem igazán tudom eldönteni, hogy a hagyományos utat járjam-e be, vagy az unortodox irányt? ;) (Nekem tetszik ez a PET-palackos megoldás is, ill. a nem csirkézés is, de ne essetek nekem, bitte... :) )
Igen, valószínűleg a viaszt látod, amit oltáskor használnak.
Az őszi ültetéskor nem szokás visszametszeni, csak elültetni (oltás feljebb legyen pár cm-vel, mint a talaj síkja), de a gyökereket meg szokás nyírni, kb. 5-10cm hosszúra hagyva, és csak a talpgyökérzet maradjon, többit tőből le kell csípni. Ha trágyát teszel, akkor azt annyival lejjebb, hogy valamennyi föld elválassza a szőlőtől. Majd a tavasszal metszed meg, amikor a csirkét is elkezded lebontani.
Nagyon nyeretlen kétéves leszek, de most hozta meg a postás a 4 tő oltványomat (Néró, Esther, Palatina, Fanny), az alanyon az a zöldes, többé-kevésbé gybefüggő "izé" a viasz??? A nemes részen 4-5 rügyet látok, ezeket vágjam majd vissza ültetéskor 2-3 rügyre? (Bocs, szőlő-szűz vagyok még...)