Ha már ilyen komoly, nagy cucc, és vele szinten van a zene, szerintem meg kell adni a felvétel, kihangosítás módját. A profik a dinamika és a dögös mély miatt gyakran alkalmazzák a finoman hozzákevert vonaljelet is. ez így vagy 4-5 sáv. Az A/D konverter is lényeges. Ellenben elég a kamkorder mikrofonja.
Persze igazad van Tehtube mester, de ha mindjárt három darab ilyenre van szüksége az emberfiának, az majdnem száz ezrébe van. Mellesleg a karakterisztikájától nem voltam beájulva, mert a mélyhang tartománya nagyon vágott volt. Az alsó dobrotorhoz pl. teljesen alkalmatlan és nem is ajánlották mélyfrekis hangokhoz. Ettől függetlenül a shure mikrofonok valóban nagyon jó mikrofonok! Viszont aki látott dinamikus mikrofont teljesen szétszedve, az tudja, hogy mechanikailag a hangszedő része, teljesen ugyan úgy néz ki, mint egy walkman fejhallgató hangszórója, ami tulajdonképpen a lelke az egésznek. Az a kis illesztő trafó, ami a mikrofon nyelében lakik, az impedanciát illeszt ahhoz a készülékhez amibe majd bedugják, vagy szimmetrizál is egyben. Esetleg még egy aluláteresztő szűrőt is raknak bele, ha nem akarják, hogy "szőrös" legyen a hangja az illetőnek. Persze nem énekesről van szó....... de szerintem annak is korrigálják a hangját egy kicsit. De minden énekesnek saját mikrofonja van, mivel a hangunk sem egyforma.
Egyébként csak a fórum lelkes tagjainak szerettem volna megmozgatni a fantáziáját, hogy lám más utakon is el lehet indulni, egy más hangzás irányába.
Ez az aktus majd akkor következik be, ha a karácsonyfa leköltözik a tetejéről, és a teljes rekonstrukcióját elkezdem. Ami azt jelenti majd, hogy széjjel lesz szedve teljesen a belseje, és a doboz is három darabra szedhető. Itt majd a közepe lesz kicserélve, a külseje lecsiszolva, újra furnérozva, a kötelező "esővetők" is rákerülnek, és kap egy szép lakkozást. Utána jön a csapágy csere meg ilyenek.
Egyébként még eszembe jutott a lezli bemikrofonozásanak kapcsán, hogy a walkmanok nagyobb méretű (ami már nem divat) fejhallgatóiból milyen jó kis mikrofonokat lehet csinálni. Ugyanis visszafelé is működik, ha mozgatják a membránját, csak megfelelő erősítőbe kell bedugni. Mondjuk egy pc. mikrofon bemenetére, és igény szerint a booster kapcsolót is be kell kapcsolni. Érdemes a kiszerelt hangszórót egy sprays kupakba berakni, mert ezzel javítjuk a hatásfokát, és a kupak szélének a levágásával, illetve a hozzátoldással lehet a karakterisztikáján is változtatni. Meglepően jól szólnak ezek a "dinamikus mikrofonok". Én az Árpád Gimiben csináltam ilyen mikrofonokat a lelkes DJ-k nek anno:-)
Ui.: Érdemes nagyobb impedanciájú (kb. 400ohmos) fejhallgatót kipróbálni. A kínai piacokon 50-100forintért lehet ilyesmit venni a turkálóban.
Csak egy apróság: "a tervezőknek eredetileg nem volt céljuk... "
Nos, az tökmindegy mi volt a céljuk, a lényeg az eredmény. Pl. a Hammondot is közismerten kifejezetten liturgikus célokra, álló hangra tervezték. Márcsak eladási okokból is ezt reklámozták, csak semmi túlkapás. Erre lett belőle egy bestiálisan jó kocsmahanxer, ami mögött vadultak meg leginkább a zseniális és mérsékelten szalonképes billentyűsök.
Engem például baromira zavar, a lezli dobrotorjának a csapágyas hangja. Dübörög, és klimpírozik ész nélkül. Ezért nem is nyugszom addig, amíg meg nem csapágyazom teljesen hangtalanra. Pesze lehet, hogy Neked van igazad Mátyás, de azért beláthatod, hogy a tervezőknek eredetileg nem volt céljuk beletervezni ezeket a zajokat:-)
A torzítókkal kapcsolatban meg nem értem, hogy a végfokot miért kell a végtelenségig hajtani, amikor az előfok, és a végfok közé egy zener diódával egyszerübben el lehet torzítani a hangot. Viszont az nagyon durva vágást csinál! Megcsinálom majd itthon. Akkor érdemes ezt megcsinálni, ha szimmetrikus a kimenete az orgonának, és szimmetrikus jelet fogad a végfok. A két jel madzagra kötött 800millivoltos zener dióda az annál nagyobb jelet levágja. Így a színusz görbe torzul, és nem kell agyonvágni az erősítőt. A csöves hammondból kb. 2-4 volt feszültségű jel jön ki attól függ mekkora "gázt"adsz a lábaddal. A 0dB jelszint 775 millivolt. Ezen a feszültségen működnek normálisan az erősítők. 80%-os jeltorzulásnak már igen "szar" hangja van:-)
De mielött beszerelitek, beszéljetek a technikusotokkal, szerelőtökkel. Érdemes bemérni a kimenetet, és ahoz kell választani az alkatrészeket. De vannak nagyon jópofa kapcsolások is! Ha érdekel valakit, szkennelek egy párat szivesen.
No igen a "tökéletlenség" diszkrét bája sokkal izgalmasabb. Mondjuk koncerteken
a hallgatók 99,99 százalékát rohadtul nem érdekli hogy most eredeti vagy mü effekt zörög, csak az elöadót inspirálja a hangzás minnél "vadabbá" tétele...
Más a népstadionban a Queen anno 12 darab AC30-as gitár kombot kötött sorba,
ami azt jelenti hogy a lánc végére a "behuzott" erösitőhegy annyi felharmonikust produkált ami kialakitotta a jellegzetes Bian May hangzást. Ezt leképezni szerintem lehetetlen , bár a Boss BR 9000 be tettek egy halvány kisérletet,és a vox tonelab-ba
is de szerintem semmi köze a "hangzáshoz"és erről nem a "made in china" felirat tehet.
A lezlie pótlásokból nekem mindig a hibák hiányoznak. Motorzaj, nyekergés, stb. Túlságosan ki vannak egyenlítve, szép a hangkép, nincs szél, bereccsenő mikrofon, berezonáló basszus hangszóró membrán. <------ pedig azt nagyon szeretem ;-) Szóval az erőlködés érzete hiányzik. Szerintem sokan elfelejtik, hogy a torzítás elsősorban nem egy "effekt", hanem bizonyos eszközök helytelen használatából adódó véletlenszerű és abszolút káros jelenség. Tehát előállítani megfelelő torz hangot szerintem eleve nem lehet célirányos eszközzel (értsd.: torzítóval), főleg nem digitálissal. Engem legalábbis pl. játék közben megnyugtat az, ha pl. nem a digitál Overdrive gombot tekerem fel, hanem tényleg túl hajtok valamilyen bemenetet. Lehetőleg persze nem a végfokot, vagy a hangszórót, de ha csak az van, az sem rossz. (Azért ne gondoljatok tök barbárnak).
A gitártorzítók egy része talán kivétel, de azért a jó gitárhanghoz is elengedhetetlen egy agyig kihajtott véfgok+láda, ami mindjárt szét akar esni. Erre jó példa, hogy Brian May a Queen koncerteken 3x3db VOX ládát használt. Egyszerre mindig csak hármat, de általában el is füstölte őket.
Az igazi szalagos visszhangok tényleg nagyon izgalmas hangot produkálnak, ezt sem hallottam digitálisan jól reprodukálni, talán itt is a túl jó hang a hiba.
Emlékeztetőül most pénteken jan. 11.-én Triton Electric Octopus a Take Five-ban (Paulay Ede u. 2) Utána szeretnénk egy kis jamet tartani, ami mindenki számára nyitott. Belépés díjtalan. A hely nagyon kultúrált, tágas, kellemes. Hammond B3 mellett Yamaha C3 koncert zongora -- billenyűs Kánaán!
Való igaz, a sok soft melletta rendes "megfogható" hanxerek aránya vészesen zuhan. Nem is csoda, otthon egy B4, Reason és társai igen meggyőzően szólnak.
Ehhez meg némi intelligensebb komfortosabb masterbillentyűzet kell és kész. Sajna egy rendes B3 fedélzetre még nem készítettek mastert, pedig biztos lenne rá igény, ámbár nem kínai dömpingszinten. Az a kilenc tolópoti és találomra elhelyezett gumigomb orgonistának nem való.
Kéne 6 oktáv, melyből az alsó prestváltásra lenne való, fölötte a szokásos 3 kapcsoló, 6 állású vibrátóválasztó, 9-9-2-9-9 tolóka, 4 perka kapcsoló és pár egyéb kontrollergomb, poti a zengetőkhöz, torzítókhoz... Egy 6 oktávos master méretben kb. 7 kg-al meg lehetne oldani. Kipróbálnám a Creamware Klangbox-át is, mert az mintha a B4 rekkes változata lenne.
Viszont korábban fennállt hogy a softoknak volt egy erős mélyhiányuk a vasakhoz képest. Mostanában nem foglalkozom a softokkal, fennáll-e ez még?
Világméretekben a professzionális hangszer és audió üzlet annyira kicsi, hogy komoly, nagy pénzeket igénylő kutatásokat nem éri meg fizetni. Ezért az új anyagok technologiák, más szakterületről szoktak beszivárogni. A korg jó régóta kisérletezett Composite Object Sound Modeling rendszerrel csak nem igy nevezte. Ennek szép példája volt a g4 , nekem
például tetszett , az különösen hogy lehetett állitani a felsö tölcsér dölésszögét,/ ez sztereo
effektezésnél nagyon jópofa./ Ha valaki veszi a fáradságot hogy a cx3 után köti a g4-et , és ugy próbálgatja , szerintem nem vesz észre igazán nagy különbséget, ha csak azt nem hogy az orgona effektjének mintha kisebb lenne a magashang vesztése,/vágása/ , de az illesztési próbléma is lehet...
Más a nagy hangszer gyártó cégek inkább multifunkcios /dobol , fütyül, stb/ hangszerekben
látják a fejlesztési irányokat, illetve régi jó szintik, és effektek ujra élesztését hangzatos
cosm /a marketing nagyon fontos/ technologiai billoggal ellátva. Nekem az RT-20 nem igazán jött be, de ugyan igy voltam mivel volt lehetőségem az RE-20at egy eredeti állapotu, eredeti szalaggal müködő space echoval összevetni hát az is nagy csalódást okozott.
De ez mind szubijektiv, és mindenki a a saját füleire, és elme állapotára hagyatkozzon szerintem.
Abbahagyták az új CX-BX-t ???!!! Annak tényleg nagyon jó a műlacija, az biztos.
Igaz, ma nagyon sokan készítenek drawbar klónt erre a szűk pijaczra: Hammond, Korg, Roland, Voce, Viscount/OB, Clavia, Orla, Wersi/Blue Chip, Creamware/NI?, Key-B/Diversi, Parie. Ez 11 cég és mennyi típus!
Igazándiból a hangkártyát nem akarom használni, mert amikor ezzel használtam, talán 5ms-os késéssel szólt szépen, csak nagy futamokat nem volt szabad játszani, mert akkor bereccsent egy pillanatra. Viszont a hangmodulból teljesen önállóan ki lehet szedni a hangot. Én erre bazírozok leginkább. Persze nem ragaszkodom ahhoz, hogy a pct. is belekeverjem a játékba, ha amúgy is jó lesz a hangja. A többi meg majd a vallatásnál derül ki:-)
Ehhez a géphez már csak egy jóképességű hangkártya lesz még szükséges, aminek viszonylag elfogadható a késése. A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás a Behringer UCA 202 külő, usb audio interface. Ilyet már láttam 2 ms(!) késéssel üzemelni. Ami szinpadra is megállná a helyét, az pl Behringer FCA 202 külső, firewire interface lenne, ennek már jack ki, és bemenetei vannak. Fölfelé a határ persze a csillagos ég..., de ezekkel is lehet már jó minőségben muzsikálni.
bocsi, csak egy kis korrekció saját kézből: a Korg G4 egy 13 éves cucc, elég halvány hangja van. a B-CX3 teljesen más effelkttel bír, szerintem a klónok között a legjobbal. Ez az effekt önállóan sajnos soha nem jelent meg (egyenlőre), és mivel a Korg leállt az orgonák gyártásával, valszeg nem is lesz ilyen mostanában.
Ha megérkezett a ketyere, élni fogok a lehetőséggel, mert még nem sikerült beásnom a midizés rejtelmeibe magam. Kábeljaim, és a számítógép is alkalmas erre a műveletre, csak persze érteni is kellene hozzá:-)
Egyébként a hozzávalók a következőek:
AMD dual core 2x2,2Ghz
1G ram
ASUS alaplap, integrált hangkártya. (szerintem ez az a dolog amit nem használok majd:-)
280Gigás wincseszter
Edirol UM-1 USB-Midi interfész
és majd a DB 3-as
Van még egy Roland HP-1 zongora is.
Ez a felhozatal. Ebből szeretnék majd valamit összehozni.
Egy valamit nagyon megtanított az élet nekem. Szerszámra költeni, sohasem pénzkidobás!
Egyébként nem tudom, hogy mit hoz majd a jövő, mert néha elgondolkodom, hogy valóban teljesül a fiamhoz fűzött reményeim. Márpedig, ha nem, akkor a B3 nak mennie kell! Pedig szép,és piacképes darab. Szerintem ezt Neked nem kell sokat bizonygatnom:-)
Viszont akkor is még marad valami, ami emlékezteti erre a hangra az emberfiát. Ha meg egyszer koncertezni jár a gyerek, akkor sem volt hiába való a befektetés. Két rendes hangfalat meg igazán nem nagy ügy összerakni a midi cucchoz, hogy meg is szólaljon rendesen:-)
Lehet hogy az emlékeimben, mert jó régen fülessel sokat próbáltam az XB1-et és a próbálások közben minden paraméterét állítgattam ide-oda. Jónak tűnt.
Bennem az a kép van a tapasztalatok után hogy a Hammond-Suzukik egyik legerősebb oldala a lezliszimuláció.
Volt a 2101 lezlim, abban a dobrotor szimuláció kifejezetten szép megoldás, még a dob "meglódulása" is érezhető volt. Ok, maga az egész lezli nem győzött meg. Max panelba hogy ne zavarjon. Gondoltam, ezt is az XB szimulációjából tették át.
Sokkal inkább Motion Sound a kicsit definiálatlanabb dobrotoreffektje ellenére is.
VK7-8. Egész jó effekt, de nincs dry/wet arány, számomra túl erősen pulzál, főleg monóban, pedig kis koncert főleg monóban megy. Kéne egy kis dry. Gondolom ez a Boss RT20 effektje is. Ott már van dry/wet. Attól sincs mindenki oda, de van aki esküszik rá. Ki kell próbálnom.
Korg G4. Vetekedik az RT20-al. Gondolom a B-CX3 is ezzel él.
A DB5-é egész finom, semmi szélsőség, azzal jól esett műlezlisen is fellépni. Kicsit tompít a hangon.
Nord Electro-é semleges, használható. Stop lehetne benne.
Line6, használható intelligens kétrotoros végszükség esetén.
A HK Rothosphere-ről semmi jót nem hallottam a csöves előerősítése ellenére. (analóg)
A B4 tiszta sor, ebben is az egyik legjobb.
Igazából semelyik nem győzött meg eddig. Ez érdekes, mert van sok koncertfelvételem ahol mindössze egy mikrofon volt az Allsound lezli közelében, meg vonalból felvettek, ahol szimulációt használtam. Az az egy mikrofonos mindig győzött visszahallgatás során.
Lehet hogy egy lezlit nehezebb modellezni egy Hammondnál is?
Az DB3-ról egyébként real-time tudod vezérelni a B4-et, csak néhány kis segédpogram kell hozzá. Ha érdekelnek a részletek írj egy emailt nekem. Szívesen megosztom veled konverziós táblákat amiket korábban kiagyaltam. Üdv.:
Az emlékezet sok mindent megszépít....:-))) Bizonyos szempontból még a Wersi orgonák "Wersivoice" lezlipótlójának is szebb hangzása van mint az XM1-nek. Lehet, hogy az emlékeidben egy későbbi Hammond generáció lezli szimulátorának a hangja él. Amikor a stadionban a hármas koncert volt, számomra elkeserítő volt pl. a Fogarasitól hallani a Kócos ördögöket, bár az egy későbbi generációs Hammond-Suzuki lehetett. Ugyanez volt a helyzet a néhai Illés lajos Hammond klónjával. Gömöry valódi szerkezete viszont tarolt, és itt is lehetett hallani a hatalmas különbséget/visszalépést a hangzásban amikor Benkő a Hammond klónon megszólalt. Ezeknek a szerintem kemény hiányosságoknak nagyobb része a gyenge lezli szimuláció miatt volt. (Sajnos nem voltam ott a koncerten, ez a véleményem a DVD felvétel alapján alakult ki bennem) Az OB5, de a Roland VK7 és VK8 lezli szimulátora is ezeknél a negatív példáknál lényegesen jobb.
Köszönöm a tanácsot! A Viscount DB3 lett a befutó:-) Sikerült megegyezni az emberrel egy barátibb árban. Eredetileg nem is magamnak szeretném megtartani, hanem egy barátomat kívánom meglepni ezzel a ketyerével. Remélem elégedett lesz vele. Ha nem, az sem baj. Legfeljebb a gyerek roland zongorájára költözik majd, és ott is hammondolhat, ha akar:-)
Egyébként kíváncsi vagyok a hangjára, mert egyszer sikerült működőképesen feltenni a B4 szoftvert a gépemre, és a zongoráról meghajtva a csöves erölködőimen nagyon állatul szólt! (2x40w villamos! teljesítmény, 2db 200literes láda, 40cm-es mélynyomó, és a többiek)
Csak macerás volt a billentyűn matatni, meg az egérrel egerészni játék közben ezért vetettük el ezt a lehetőséget és egy használhatóbb hangszert vettem helyette.
Tényleg Misi! Neked OB5-öd van! A DB5 matricát nekem kellett felrakni a lemezre :-) A gépkönyvön is OB5 volt átragasztva DB5-re. Úgylátszik ennyire csereszabatos.
Az XB1-nél egész jó lezlieffektre emlékeztem. Persze gondolom a B4 előz.
turkáltam a neten és beleakadtam az amerikai Pascalba a http://www.a440pianos.com -tól, aki mondta, hogy februárban indít egy konténerben 15 db b3, c3, a100 és egyéb Hammondot, javításra szorulókat Európába és egy kupacban el akarja adni őket 15k€ért.
csak szólok, hátha valakinek nagy a sufnija és a szerelési vágya.