MNB akció . A magyar jegybank kommunikációs támadást intézett a forint gyengítése érdekében. Politikai szempontok érvényesülnek szakmai szempontok helyett? A gyengülő fidesz beveti Járait? Mi lehet a célja? A forint gyengítése? Pénzügyi bizonytalanság keltése?
neo, csak nincs véletlenül devizahiteled? :D Nyugi nekem is van. Piszok egyszerű a dolgunk, ha nagyon megdrágul, drágábbá válik mint a forinthitel, akkor szépen konvertáljuk forinthitelre. ez ennyire eccerű...
vagy a forintgyengules vagy a kamatemeles elkerulhetetlen, mert aki egy 7.2% AHT hianyu es 8% c/a hianyu orszagot finansziroz, az elobb utobb kockazati premiumot fog elvarni(kamatemeles), es ha ezt nem kapja meg, akkor kivonul (forintgyengules). a ketto kozula forintgyengules a rosszabb, mert: 1. azonali kicseszes a deviza hitelesekkel 2. inflaciot okoz
a kamatemeles hatasa: 3. kesletett kicseszes a forint hitelesekkel
A jegybankot az 1. es 3. pont nem erdekli. Ugyanis a jegybank nem karitativ szervezet. A jegybankot a 2. pont erdekli, ugyanis a jegybankok azert vannak a, hogy a fizetoeszkoz ertekallosagat szavatoljak. Ezert Jarai nagyon helyesen kezdte el emlegetni a kamatemelest, amikor a forint elkezdett gyengulni. Ezzel a spekulativ nyomast elharithatja, de ha a hosszu tavu befektetocsorda elindul, akkor kamatot kell emelni.
Persze nyilvan te ezt majd ugy fogod ertelmezni, hogy Jarai direkt csinalt panikot, es direkt keson emelt kamatot.
Most jöttem rá, hogy mi a célja. Az MNB akció lényeg, hogy lehessen szidni a kormányt. Nem a forintot akarja gyengítteni Járai. Egyszerűen a fidesz kampányához szolgáltat muníciót. A kormányt akarja gyengíteni.
Persze... Elég neki pofázni róla... De szerintem sem lesz ebből semmi. A jövő héten már senki sem fog erről dumálni. A lényeg, hogy ti és a pó'gári körökben lehessen szidni a kormányt. Ezzel kezdtem. Csak politikai kampányfogásnak használja Orbán Járait.
Tehát a piac úgy viselkedik, ahogy Bor Bán mondja. nem elég hogy szőlőbnyái vannak, még a nemzetközi pénzpiacokat is a markában tartja. ha tényleg így van, akkor udvarolj neki és kérd meg szépen, hogy ne emeltesse fel a kamatokat :D
Hát igen, nem kellett volna hazudozni a költségvetés állapotát illetően. tudod amikor egy adósról megtudják a hitelezők, hogy az addig bevallottnál sokkal rosszabbul áll, akkor joggal lesznek morózusak.
Gyurcsány idejére már minden el volt baszva és ez Bor bán időszakában kezdődött.
1. ha el volt baszva, miért nem kezdett neki a rendrakásnak? figyeled: nem azt kérdem, hogy miért nem rakott rendet, hanem azt, hogy miért nem kezdte el?
2. a fideszkormány idejére gyökereztetni valamit nem túl bölcs dolog, mert akárhonnan is nézed, azóta eltelt 3.5 év és az MSZP kormány láthatóan nem tett semmit a helyes irányba kormányzásra...
TE szerinted lesz ez, én nem ezt mondtam. Először gyengül a forint, aztán jöhet a kamatemelés, csak úgy nem lehet kamatot emelni. Tehát először a devizahitelesek szívnak, aztán a forintosok. Végül jöhet Bor bán nemezetmentő testvér.
akkor igen, de eddig arról volt szó, hogy az MNB kamatot emelhet, hogy ne gyengüljön a forint. vagyis nem fog gyengülni, csak az alapkamat lesz magasabb, ami viszont nem érdekes a devizában eladósodott polgárok szempontjából...