Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sziasztok! Több kajszi csemetémen is észrevettem, hogy néhány levél hegye élénk citromsárga színt vett fel. Ezeken a leveleken több helyen is látszik ilyen sárga folt. A sárgulás nem ment át száradásba, legalábbis 1 hét alatt nem. A lombkorona közepére jellemző. Egyébként a fák rendben vannak. Egyenlőre képet nem tudok feltenni sajna. Valakinek ötlet? Köszönöm
Köszönöm a választ. Szerintem teljesen megfelel a válaszod. Azért szerettem, volna tudni, hogy sarkásak vagy nem, mert nem volt teljesen érthető hogy az. Egyik kutatásban annak találták, de másik tesztben mutatta a vírus tüneteket a sirena.
Küllemre jól nézz ki, de nem csak tőled hallom mostmár, hogy nem jó az íze.
Nagy általánosság ez a román fajtáknál, hogy megjelenésre megfelelőek és piacra kiválóak, de ízre nem jók.
A Tardicot ezek szerint kellemes meglepetés. A bergeron mutációja, és ha jól tudom, akkor a bergeron kifejezetten fogékony a sarkára.
Itt is esett ma egész nap. Úgy látom sok fajtád van, ha megkérhetlek leírnád, hogy még milyen fajtáid vannak?
Nehéz lesz a kérdéseidre kielégítő választ adni, mert most termettek először, fiatalok a fák.
Sirena. Nem tudok szarka rezisztenciáról, gyanús volt a levele, a magon meg egyértelműen látszódnak a tünetek. Szép darabos, de az íze nem a legjobb. Nálam nincs maradása, mennie kell.
Selena. Egy picivel nagyobb, de neki kifejezetten jó íze van. Később virágzott, mint az MK, de egyértelműen nem derült ki mennyivel, mert idén nagyon összecsúszott a virágzás. Nálam ő is produkálja a vírustüneteket, viszont nem hullik éretten sem, szép darabos. Amíg nem hatalmasodik el rajta a vírus (lehet soha nem fog), akkor külön odafigyelés mellett marad. Termékenyüléssel nem volt gond, bár van fajta a közelében bőven. Összehasonlításként: a II16/-2-es, a III 43/13-as, 40/16-os, valamint a Bergarouge szrul kötöttek, ezeknek bizonyos hiányzik a porzópárjuk.
Tardicot. Gyenge növekedésű, kései virágzású. Közepes méretű, szépfedőszínű gyümölcsöt adott, egyelőre keveset ( virág is kevés volt). Sötét narancsszínű a húsa, nálam magvaváló. Az íze nem rossz, de nem is kiemelkedő. Vírus tünetmentes. Biztonsági fajtaként ültettem, egyelőre marad (ha nem jön elő időközben vmi rossz tulajdonsága.
Ha szikkad kicsit a talaj, kimegyek fényképeszkedni, pár szemnek még lennie kell ( ha a vihar nem verte le).
Nem is tudtam, hogy neked vannak ilyen fajtáid, pedig sok kérdésem lenne velük kapcsolatosan, most felteszem.
Ha jól tudom a sirena igen bőtermő, és a monilliára kevésbé érzékeny igaz ez? Valahol olvastam még, hogy az új román nemesítési programban amelynek az eredményei a Histria,Augustin,Euxin stb sharka rezisztencia forrásaként használták. Nálad mutatott bármilyen tünetet? A magyar fajtakutatás szerint későn virágzó csoportba tartozik, akárcsak a bergeron. Nálad mikor virágzott? Még egy kérdés, tudtommal nem öntermő, vagy az?
Másik a tardicot lenne. Arról pedig azt halottam, hogy nem valami jó minőségü a gyümölcse, mert az íze sem a legjobb, illetve nem magvaváló. Te mit tapasztaltál?
Illetve még egy kérésem lenne, fotókat tudnál felrakni róluk egyesével félbevágva, valami méretjelzővel?
Köszönöm a képeket, igen jól néznek ki. Ha esetleg megkérhetlek, most hogy érik félbevágva is tennél fel róla képet, valamiféle méretaránnyal. Mondjuk tojás vagy gyufás doboz társaságában.
(Bocs. Azt hittem a szilvás fórumon vagyok. Hát..., a kajszival is hasonló a helyzet, csak azokat kevésbé kedvelik a levéltetvek és ott kevésbé terjed.)
Ha még nem volt vírusos, amikor szemeztél róla, akkor az új fádra nem vitte át a vírust a szem. Ha igen, akkor átvitte. (Előbb-utóbb /1-100 év/ minden szilvafa vírusos lesz, kivéve amelyik rezisztens. A kabócák, levéltetvek átviszik egyik fáról a másikra.)
Köszönöm szépen, még annyit had kérdezzek, szemeztem 2-3 éve belőle 3 fát(az egyik már terem de problémát nem látok rajt sem a gyümölcsön sem a levélen) valószínű hogy azok is vírusosak? vagy később lesznek?
Sajnálom szegény fádat, de ez a mag bizony tarka és az nem jelent jót. Úgy néz ki, hogy vírusos. Az, hogy a többi mag még nem tarka lehet, hogy azt jelenti, hogy még kicsi a víruskoncentráció, jó erőben van a fa, nem adta még meg magát a sorsának. Nekem is volt egy öreg fám, tarka volt a magja már 10 éve, de ugyanúgy termett, mint az azonops korú szomszédja, aki viszont nem lett tarka magvú. (Ma is élnek, csak eladtam a kertet, azért 'volt'. Idén is sokat termett, már elmult 30 éves.) Ha félsz a vírustól vágd ki, ha nem és elfogadható gyümölcsöt terem, akkor fokozottan gondozd.
most érik a kis kajszim, a képek és az érés időpontja alapján milyen fajtára tippelnétek? (3 éves, közeli kertészetből vásárolt, Tatabánya környéke, átlagsúlya 65-80g)
Másik fácskám valószínűleg rózsa kajszi lesz, az egy magról kelt fácska, kb 2-3 hét mire érni fog :)
üdv,kertbarátok! A múltkor "kibeszélt' fámon megnéztem 4 magot,hát nem tudom 3ból 1 így nézett ki!a többin semmi nem volt!de hozzáteszem hogy nálam is megvan repedezve a gyümölcs,és még félérett!Itt a fa!
egy roppant tudományos kérdést tennék fel, és nem a hozzáértők bosszantására. Valóban nem tudom, hogy mi a szemzőhajtás. Tudom, hogy a hajtás tetejét és alját levágom, meg a leveleket csonkolom, de nem tudom, hogy milyen minőségű, hány éves hajtás alkalmas szemzőnek. Most, hogy három tavalyi telepítésű kajszimat a mikrotermés leszedése után metszeni fogom, lesz néhány leeső gally. Milyen ismérvek alapján lehet kiválogatni közülük azt, amelyik alkalmas szemzőhajtásnak? Esetleg még tavasszal vissza kellett vona vágni, és a metszés Kajsziról lenne szó és vinném őszibarack magoncba a szemet. Kb 10 nap múlva lesz időm arra, hogy spring blus szemzőhajtást (ha lesz ilyen a minőség! a leesők között) küldjek az érdeklődőknek.