Tegnap nálunk véget ért a szüret. 15 ezer tőkéről cirka 2500 liter színmust jött le. Ez cirka a fele annak amit a virágzás előtt megálmodtam. Gyakorlatilag az elmúlt három hétben folyamatosan ment a válogatás és a feldolgozás. Átlagban 20.5-22 mustfokot mértünk, a savakkal nem lesz idén gond, ízre, aromára közepes.
Hiánypótlásként szükségem lenne 4 db. Cabernet franc oltványra. Budapesten és részben Pest megyében már majdnem az összes oltványárusítással foglalkozó üzletet felhívtam de ez a fajta sehol nincs. Savignon még lenne, de számomra érthetetlen módon francot legközelebb csak Abasáron találtam (az interneten), ott is csak egy termelőnél.
Felhívni azonban még őt sem mertem, mert ha meghallja hány gyökeres vesszőről van szó, valószínűleg kinevet. Gödöllő és Hatvan között lakom félúton, így autópályán viszonylag könnyen elérhető, ha más megoldást nem találok.
Tud valaki jobbat?
Ui: Mi a magyarázata, hogy a francot, a savignonnal ellentétben ilyen nehéz találni, holott hasonlóak?
Szervusztok! Ma leszedtem a kis szőlőmet, és egy mérés erejéig kaptam egy mustfokolót. 11 fokos hőmérsékleten 17 mustfokot mutatott. Kérdésem, hogy 17,5 C fokon ez mennyi mustfokot jelent?
Szerintem: Ha szeretsz a szőlészettel foglalkozni, és úgy látod hogy a területen van megfelelő termés, akkor megéri a ráfordított munka,akkor érdemes vele foglalkozni.De csak azért hogy elfáradjál? Ez a terület hirtelen fellángolással nem javitható csak akkor ha folyamatosan müveled vagyis kapálod.
Régen nem nagyon volt választása a szőlőnek - nem volt kordon. Sőt, a Balaton-Felvidéken még karó se, mert drága volt. A szőlővesszőket összeszedték, és csokorban felkötötték. Ez jobb karokból indulva, mert levegősebb a tőke belseje.
Ha én ilyen öreg szőlőt kapnék, 100%, hogy hagyományos, karos (nem elírás, karó nélküli, karos) művelésbe fognám, megnézném, mit tudnak a régi művelési módban.
Igazatok van mindőtöknek, mert egyrészről valóban van kockázata ennek, másrészről meg ha azt nézem hogy kvázi "csak" próbálkozom egy öreg szőlő felélesztésével, akkor szerintem igenis jó tanulópénz lehet még akkor is ha a végén mondjuk eladja a területet a szomszéd, bár ezt nem hinném de most hogy így mondjátok felkészültem rá. :-)
Szóval tapasztalatnak mindenképp megéri szerintem de örülök hogy felhívtátok a figyelmemet egyéb tényezőre is mert a lelkesedés bizony sokszor eltereli az ember figyelmét a realitásról.
Viszont most, hogy így "eldöntöttük" azt hogy belevágok egyéb technikai jellegű kérdésekkel foglak bombázni benneteket. :-) Illetve majd folyamatosan beszámolok a fejleményekről.
Nagy rizikó, ha nem a testmozgásért csinálja. Ha csak a bütykölés a lényeg, akkor igenis mehet. Bérelni ráér akkor, ha lesz hozama. Akkor bedobhatja a felesben művelés ötletét.
Tökéletesen egyetértek a Ferivel. Nagy rizikó munkát és pénz ölni egy olyan területbe aminek a gyümölcseit nem biztos, hogy te fogod élvezni. Ilyen egyezséget csak olyan gazdával szabad csinálni akivel nagyon jóban vagy és akiben nagyon megbízol. De még úgy is ingoványos talaj.
Ha tényleg tetszik neked a terület és szívesen foglalkoznál vele, akkor vedd meg.
Ha mégis bérművelni akarod akkor írjatok egy szigorú bérleti szerződést jogászember segítségével.
Szerintem lehet, de nem idén. :-) 80 literes hordó nem olyan picike, nagyobb a párolgási veszteség, többet kell töltögetni, de ettől függetlenül lehet minőségi bort készíteni benne. Szerintem.
Bizony, a pakliban ez is, az is benne van. És papír nélkül is lehet örök ellenséget szerezni magunknak, meg papírral is:) A papír csak arra kell, ha az illető, aki azt mondta neki, hogy csináljon a földdel, amit akar, mondjuk berág valami vélt vagy valós sérelemért, és feljelenti, hogy engedélye nélkül kapirgál ott a szomszéd (mert a szó elszáll, miszerint egy éve még azt mondta, hogy azt csinál vele a másik, amit akar), vagy ha bekerített ingatlan, akkor magánlaksért, meg hasonlók. Hiába magánvádas az eljárás, azért roppant kellemetlen tud lenni.
50-80 liter mustból lehet-e minőségi bort készíteni? Értem ezalatt: 300 Ft/l helyett mondjuk 3000 Ft/l. (A szőlőfajtát, évet, termőhelyet stb. ideálisnak tekinthetjük, a kérdés lényege a mennyiség.) Az, hogy picike hordóban érik, az befolyásol valamit?
Így is van! Ha mégis szerződésszegésre kerül a sor, szerzett egy örök ellenséget magának a hegyen. Aztán az is lehet, hogy rendes ember a tulaj és hosszú évekig öröm lesz, meg bódottá... :-)
Fektesd le írásban, tanúk előtt, hogy átadta művelésre neked a földterületet bérleti díj nélkül, legyen benne, hogy mit, mikor, mennyi időre ad át használatba, a terméssel és a műveléssel belátásod szerint bánhatsz, természetesen jó gazda gondosságával. Ha határozatlan időre szól a szerződés időbeli hatálya, akkor szabályozzátok le, hogy pl. a használat során felmondás csak a vegetációs időszak végén lehet, amiről legkésőbb minden év szeptember elsejéig értesítenie kell írásban. Írd bele azt is, hogy ha ettől eltérne, és hamarabb venné vissza a földjét, akkor a mindenkori művelésre fordított anyagi és élő erőben forintosítható összeget ki kell fizetnie, ami legfeljebb vagy legalább x forint. Vannak még egyéb kritériumok is, amit bele lehet írni. A lényeg, hogy legyen valami a kezedben. A papír nem több a védd a segged szindrómánál, ugyanakkor a szomszédod - hacsak nem egy szemét, elvetemült genya - nem fog keresztbe tenni neked mondjuk augusztus közepén, amikor már látható, hogy további szép idő esetén rekord termés várható...
Nálunk Nagyberényben majd' minden második szőlőbirtok így néz ki. Nekem is megfordult a fejemben, hogy bevállalok egyet-kettőt, de lebeszéltek róla nálam tapasztaltabb sorstársak. Belevered a sok pénzt, energiát, időt, és amint szép lesz a birtok, a tulaj meggondolja magát, rögtön kedve támad szőlészkedni, vagy eladja jó pénzért. Te meg ott állsz majd elárvulva, szőlő nélkül. Nagy bánattól kíméled meg magad, ha nem vágsz bele, de a Te döntésed. Ha mégis csinálod, jó munkát! :-)
A szomszédunkban van egy elöregedett és meglehetősen elhanyagolt szőlőterület, ami erős fertőzési nyomás alatt tartotta a mi szőlőnket. A tulaj nagy ívben elkerüli a szőlőjét igazából nem érdekli, hogy mi van vele, azt mondta, hogy azt csinálok vele amit akarok csak kaszáljam le. Benne is lennék mert így legalább különösebb kockázat nélkül tanulhatnám meg azt, hogy hogyan kell az öreg, elhanyagolt szőlőbe életet lehelni. Nos ebben kérném értő segítségeteket, ha lehet. Néhány kép a helyzetről.
A bakművelésű tőkék ki sem látszanak a fűből.
Próbaképpen megtisztítottam egy kisebb területet
Felmagasodott tőke
A kordonos részt könnyebb volt lekaszálni
Arra gondoltam, hogy kap egy alaposabb trágyázást majd a bakművelésben lévő tőkéket kopaszra metszem - nagyon satnya vesszőket hozott - A kordonos részt meg hát... gondolom ott is aprítani kell kegyetlenül. Szóval szerintetek érdemes evvel foglalkozni vagy reménytelen a helyzet? Bármilyen ötlet ,trükk, varázsige érdekelne a témában :-)
Igen, egy rövidített változatát. Az első férjem - nyugodjon békében - tiszthelyettes volt a honvédségnél, ő citált nekem ilyesmiket, mint teszem azt a Toldi erotikus változata teljes terjedelmében és társai. Amikor meghalt az anyósom, az én kötelességem volt a hagyaték felszámolása. Olyan anyagok maradtak az apósom iratai között (aki hamarabb meghalt, mint a mama), hogy nem győztem törülgetni a könnyeket a kacagástól. Szépen rendszereztem, és elraktam őket, majd egyszer jó lesz egy könyvhöz, vagy az unokák derülésére.
Az Isten kétféle bort teremtett: a szürkebarátot és a leánykát.
A szürkebarát és a leányka csinálja a többi bort úgy, hogy a szürkebarát beteszi dugóját a leánykába.
Ha a dugó pont jó, akkor ezerjó.
Ha a dugó puha, akkor a leányka elkezd szomorodni.
Ha a dugó el van szoritva, akkor kéknyelű.
Ha a dugót felapritva teszik a leánykába, akkor szemelt rizling. Ha a dugó nehezen megy be, akkor visontai.
Ha a dugó sehogyan sem megy be, akkor pusztamérgesi.
Ha a leányka nem kap dugót, akkor csongradi vörös. Ha a dugót egy másik szürkebarátba teszik, akkor homoki. Ha a leányka nem akarja a dugót, akkor kövidinka. Ha a dugó csavaros, akkor fur-mint..
Ha a dugót rossz helyre teszik, akkor malaga. Ha a szürkebarát 25 éves, akkor bikavér.
Ha aszürkebarát 75 éves, akkor aszu.
Ha a szürkebarát költői hajlamú, akkor siller. Ha a leányka néger, akkor pinot noir.
Szóval, az eltett szőlőt föl szokás kötözni a gerendára. Ezt úgy mondják, hogy elteszik "hagyománynak". Az a lényeg, hogy jól szellőzzön. Ja, és a vastagabb héjú fajták alkalmasak ilyesmire. Karácsonynál tovább nem szokás tartani.
Ja, én nem vagyok borász, csak iszom, illetve a kiskertemben hasonló kevés szőlőm van, mint neked. 50 liternél még soha nem volt több borom, éppen ezért biztatlak - igaz, inkább a profikét iszom. :) Hajrá!