Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
(Ha a fenti használatára kerülne a sor és lesz már remény gyümölcsre, akkor javaslok mellé tenni egy kis P-K műtrágyát - sőt, akár N-t is, az itt leírtak miatt <2. oldal>.
De amíg csak a zöldre gyúr, addig szuper!
Ugyanez a javaslatom egyéb kerti, lágyszárú növényekkel kapcsolatban is.
Nagyon praktikus, jól, könnyen használható, 'tiszta', hatékony cucc.
Nálam nagyon bevált, mindig lesz. A komposztálatlan baromfi trágyával nagyon befürödtem, soha többet!!)
Az en velemenyem, tavasszal kemenyen tragyazd meg a tovet, vagy erett termeszetes tragya vagy pedig nitrogen mutragyaval, es a tove korul kb 1 negyzetmeternyi teruletet probalj meg gyom nelkul tisztan tartani, ha szaraz ev van locsolgasd.
A tragyakat probald bekeverni a foldbe hogy ne veszodjon el a taperteke :)
hát, nekem most ez az egy darab csemetém van, tavaly ősszel ültettem, de eddig a várakozásaimon alul teljesít. nyíllal jelöltem a képen, hogy hol vágtam el ősszel a suhángot (kb. szegycsont magasságban), és arra számítottam, hogy majd elkezd odalágakat növeszteni, ehhez képest felfele nőtt kb. 40 centit. túl magasan metszettem el? mit lehet tenni?
A befelé növő ágakat kimetszettem és a zöldmetszést is megcsináltam.
Nagyon nem vágtam vissza én sem, mert erős metszésre erős növekedéssel válaszol a fa.
Viszont, ahol 3 méteres volt azt 1/3-al megrövidítettem.A rügysöprést fogom alkalmazni, hopgy ne induljon meg annyira a hajtás jövőre és vastagodjanak be a vázágak.
A 3 villás metszett fák ágait befeszítve egymáshoz kötözöm, ne nyíljanak szét és a termés alatt ne hajoljanak meg annyira.
Bár nekem csak pár új fám van(22db), de a régieket annyira útálom aládúcolni.
Amúgy gratula az ültetvényhet, szép egészséges fák.
Nem metszettem oket zoldben az iden, de hasonlokeppen metszettem vissza oket tavaly mint Mozzo forumtarsunk az iden. Nyugalmi alapotban akarok majd ezekbol a hosszu termoagkezdemenyekbol ritkitani es lekenni fagellel, nagyon eros novekedesem van, es nem akarom rogton agyonterhelni a fakat.
A kozepso befele iranyulo agakat mindenkeppen ki szeretnem venni es lekezelni a sebfeluleteket.
A segitsegeteket kerem, akarmilyen lehet tapasztalat, vagy internetes oldal, video akarmi, amibol sikeresen ki tudnam alakitani a koronajat az alabbi 2 nyaras kajszi ultetvenynek, elkepzelesem az van, de szivesen varok mindenfele tanacsot :) Elore is koszonom :)
igen-igen, erre a kertészetre gondoltam. viszont úgy látom, hogy most nincs a kínálatban harlayne. sebaj, akkor lehet, hogy egy bergeront vagy egy goldricht teszek a gönci magyar mellé másodiknak.
még tavaly ajánlott valaki egy zalaegerszeg környéki kertészetet, ahol harlayne kapható, de sajnos nem találom a hozzászólást. tudja esetleg valaki, hogy melyik kertészetről lehetett szó?
a tavaly ősszel ültetett kajszim a sok eső ellenére alig nőtt kb. 30 centit, ráadásul azt is a sudár "folytatásaként", pedig ültetéskor a megfelelő magasságban kimetszettem. oldalág semmi...ez normális?
Farhialt evett már valaki? Úg aug 20 környékére jósolnám az érését, mert a 10 nappal későbbi Farclo augusztus végé-szeptember elején érik. Viszont a Farclo/fardao elég kicsi (40-45 gr), és a legkésőbbi még elég termetes kajszi a Farhial (60-70 g) lehet, ezért választottam (jövőre talán már lesz rajta).
A fejlett vegyiparnak köszönhetően a réz már olyan kiszerelésekben kapható, hogy szinte mindenre, mindenkor használható. Ez egy eszenciális nehézfém (persze tuladagolható) szüksége van a szervezetnek, vviszont szinte minden gombás fertőzést megelőz és gyógyít.
Az lenne a jó, ah egy igazán hatékony kén vegyületet is feltalálnának a kártevőkre, mert valljuk be őszintén azok sokkal jobban mérgeznek.
Persze,örülök,de jó helyről,jó áron történt a beszerzés is-ez külön öröm.Nekem nincs is választásom,ha feketefölddel betakarnám,onnan nem hiszem,hogy károsodás nélkül kitudnám bányászni,a maceráról(eltemet,kitakar,újraelültet)nem beszélve.Tél nem volt itt sem,most először fordult elő,hogy két egymást követő évben a füge nem fagyott el.Viszont pocok annyi van,hogy nem tudom mi lesz,ha a tél vagy valami kór el nem viszi őket.
Azt ne felejtsük el, hogy nem mindegy, hogy a rezet milyen vegyületként, milyen "szemcsemérettel" visszük fel a levelekre.
A régi sima rézgálic azért perzselt, mert nem volt "finom" szer.
A rézoxiklorid (CuCl2 X 3Cu(OH)2)sokkal jobb és kíméletesebb, de nem olyan hatékony, mint a rézgálic(réz-szulfát CuSO4). A Cuproxat az egyik legmodernebb szer, nagyon jó hatású és kíméletes.
egy tűzelhalásos körtefát permeteztem a nyáron rézzel kétszer is, mert sajnos sorban konyultak le a levelek az ágakon. először két kisebb, aztán két nagyobb ágat kellett levágnom, utána permeteztem mindkét alkalommal rézoxikloriddal. most másfél hónapja tünetmentes a fa, de nem mernék rá mérget venni (haha), hogy túl fogja élni. szerintem jövőre lehet biztosat tudni.
Csak ismételni tudom magam, vagyis a kedves fórumtársat.
Ajánlom figyelmetekbe Suki Ottó hozzászólását:
Tisztelt sárgabarack kedvelők! Egy gyakorlati tapasztalatomat szeretnén megosztani. A 4 éves magyar kajszimat megtámadta az apiognomónia/gutaütés, és teljes tünetmentességet, illetve szerintem gyógyulást értem el kétszeri permetezéssel. A permetszer kombináció a következő: Chorus 50WG, Topas 100 EC, Cuproxat FW.
Egészséges és gazdag baracktermést kívánok mindenkinek, tisztelettel Suki Ottó
Ebből a Cuproxat a csodaszer:)
Egy ismerősömnek is ajánlottam a nyáron és jönnek helyre a fái.
Még a moníliás cseresznyére és meggyre is kipermetezte júliusban. Az új levelek hajtanak, semmi perzselés nem volt.
Réz a legjobb gombaölő, fertőtlenitő és még a bio kertészetben is engedélyezett ez a szer.
Egyébként a gipsz az nem semleges, hanem talajsavanyító kalciumforrás. Kalcium-szulfát azaz a kénsavnak a sója. Egy erős savra és egy gyenge lúgra esik szét vizes közegben és győz az erős sav. Az idézett grafikonod is mutatja, hogy a gipsz a paradicsom számára miért előnyös: grafikonod szerint paradicsom számára a savanyú talaj az előnyös.
mindenesetre a gipsz nagyon jó ötletnek tűnik, én is kipróbálom.
Hello, nálam agyagos talaj van, kajszi is jól terem mirabolán alanyon.
Viszont paradicsom esetében tapasztaltam azt, hogy a még zöld termés vége, hegye furcsán beszárad. Egy fórumon találtam, hogy mészhiányt jelent. Akkor röviden utánanéztem a neten. Egyéb kalcium pótló megoldások közt szerepelt a gipsz is (!). Azt írták, hogy ugyan lassabb a hatása, de nagy előnye, hogy semleges a PH-ja. Mivel kéznél volt, némi gipszes vízzel belocsoltam az ültetvényt, a furcsa száradás elmúlt.