Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nálunk ez miért nem terjedt el? Kismis 342, az oroszok mostani egyik favoritja, fehér magvatlan fajta, jó ellenállóképességű és jó téltűrő, sokat telepítenek belőle. A "vicc" az, hogy ez egy magyar fajta, egri nemesítésű (az Eger2 x Perlett hibrid).
Fogadjunk, hogy Magyarországon ebből senki nem telepít?!
Egy nagyon szép kuriózum, (feltehetően) a legősibb Husszajne fajta, a Husszajne csornüj (syn. Damszkij palcsik csornüj) Abdurahmon úr szőlészetéből Tadzsikisztánból:
Most olvastam tovább a fórumot, bocsi! Előbb olvasnom kéne, aztán írni.. :D Köszönöm a válaszokat, ezek után kíváncsian várom, hogy mi lesz az oltványból. Talán két év és kiderül... :D
Ezt a választ nekem szántad? Csak mert akkor nem igazán értem. Én ezeket az oltványokat egy idős bácsitól kaptam, mert én vagyok a postása. Nem vásároltam. Csak azért nem tőle kérdezem, mert szegénnyel nehéz kommunikálni, ráadásul nem ő oltotta, hanem a fia (asszem).
Mindazonáltal a válaszodból arra következtetek, hogy szerinted ez a fajta nem létezik?
Egy eklatáns példa arra, hogy "nem ellenörzött" kertészetekből-és akkor finoman fogalmaztam-nem szabad szőlő oltványt vásárolni. Esetenként az is előfordul, hogy jól menő külföldi kertészetek sem azt küldik,ami kérek. Pl. a Slovplant-tól vásárolt 12 fajta szőlőből három nem az lett, ami a cimkéjén volt.
Érdeklődnék, hogy szoktatok-e szervezni itt a fórumon csoportos rendelést külföldi webshopokból? Szívesen csatlakoznék különlegesebb fajták beszerzése végett.
Haha, ezen a fajtalistán jókat kacagtam... :), sok hiba van benne, és nem létező fajtanevek.
Valaki biztos, hogy nem tudta kimondani/leírni az eredeti nevét annak az említett magvatlan fajtának, és úgy tűnik jobban csengett neki a Jeszenszky név, jól ismert diplomatánk után... :)
De ilyen még a listában a Pécsi muskotály, Kék toleráns vagy a Rozsnyai nagyfürtű..., az ilyen és ehhez hasonló nevek, egy ismert fajta "átkereszteléséből" származnak. Vagy pl. a Black Magic egyáltalán nem magvatlan (ellentétben a Black Finger igen)...
Hát nagy katyvaszt lehet elérni egy ilyen listával, főleg ha többen csak ilyen listákra hagyatkoznának.
Talán Pjotr-tól kellene megkérdezni ezt a Jeszenszky ügyet. Én még soha nem hallottam róla, de attól még létezhet. A GTX céget nem tartom nagyra-erről már korábban írtam-, aki még a szőlőfajták neveit sem tudja helyesen leírni,attól nem sok jót várok el.
köszi szépen, én meg Neked gratulálok a gyűjteményedhez, valszeg a kedv és lendület megmarad, DE hely vagyis terület hiányban szenvedek, szal nagyon nagy bővítés a közel jövőben nem várható(max kicserélem azokat a fajtákat, amelyekből vagy nem lesz semmi, lehet az első ilyen az Italia lesz, vagy nem jön be a szőlő íze), nem beszélve arról, hogy dolgozom is, és be kell látni, hogy csak annyi növényt ültessek(ez igaz a csemegeszőlőre, gyümölcs és díszfákra, mert azok is vannak :)) amennyivel elboldogulok, vagyis oda is érek és tudok velük foglalozni.
Ne aggódj,én is úgy kezdtem, hogy csak pár fajtám volt.Csak a kedv, lendület,és kitartás megmaradjon.Az esetleges kudarcok-melyek lesznek- ne szegje kedved.Gratulálok hozzá. Sok hozzád hasonló emberre lenne szüksége az országnak.
Vannak jól, és rosszul gyökeresedő fajták. A legegyszerűbb módszer,ha januárban egy vödör vízben berakod a fűtött szoba sarkába.A vessző általában négy rügyes,de minimum 40 cm. legyen.Az alsó két rügyet kivakítod.a felső kettő ne érjen a vízbe. 2-3 hét után megjelennek a kis levelek,majd a gyökér kezdemények is. Rakd világos helyre,és várj.
A másik módszer. A kivakított vesszőt az alsó rügy alatt (2-3 cm) a hasi és hát oldalon éles késsel,vagy árral bekarcolod.Vízbe mártod, és Incit 5 gyökereztető porba mártod (én Incit 5,és Incit 8 keverékét használom),és alul kilyukasztott félbevágott Pet palackba teszed, és nedves perlittel megtöltöd.Figyeld, hogy a perlit ki ne száradjon.
Van profibb gyökereztető por is (Radifarm, Clonex), de ennek ára tízezer fölött van. Kb.egy hónap múlva-amikor szépen begyökeresedett- átültetheted komposzt földbe. Az átültetés megviseli a növényt,ilyenkor világos,de hűvösebb helyre rakd,és nem árt,ha a levelek fölé műanyag zacskót teszel,hogy a kellő párásítás meg legyen. Naponta vedd le a tasakot fél órára,hogy kiszellőzzön a levélzet,mer máskülönben penészedhet még a vessző szára is (vagy ennek megakadályozására permetezd megfelelő permetszerrel). Egy hét múlva leveheted a tasakot róla,és visszaviheted a fűtött szoba ablakába. Sok sikert.
Üdv! A szőlő topikban már kérdeztem, de nem kaptam választ. Kaptam szőlőoltványokat, amik között volt olyan, aminek a neve Kismis Jeszenszky. Valakinek tud róla valamit? A neten annyit találtam, hogy mag nélküli csemegeszőlő. Sajnos akitől kaptam, azt nem tudom megkérdezni.
sziasztok !! Tudna nekem segiteni valaki hogy van egy pár jó beérett vesszőm és ki szeretném tavaszra gyökeresztetni ! tud valaki olyan port vagy folyadékot mondani amitől tuti legyökerezik a vessző tavaszra már gyökeresen szeretném kiültetni !! milyen gyökeresztető por kell hozzá??????köszönöm előre is!!