Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 2603

kössz a tippet.

Egyébként a gipsz az nem semleges, hanem talajsavanyító kalciumforrás. Kalcium-szulfát azaz a kénsavnak a sója. Egy erős savra és egy gyenge lúgra esik szét vizes közegben és győz az erős sav.
Az idézett grafikonod is mutatja, hogy a gipsz a paradicsom számára miért előnyös: grafikonod szerint paradicsom számára a savanyú talaj az előnyös.

mindenesetre a gipsz nagyon jó ötletnek tűnik, én is kipróbálom.

Előzmény: Pro.polisz (2600)
mivan11 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 2602

Így néz ki a gutaütött helyére ültetett kajszim (kg 1 m3 földet hoztam alá máshonnan + fertőtlenítő). Vizet bőven kapott a nyáron.

Gondolom ennek is reszeltek.

Pro.polisz Creative Commons License 2014.09.04 0 0 2601
Pro.polisz Creative Commons License 2014.09.04 0 0 2600

Hello, nálam agyagos talaj van, kajszi is jól terem mirabolán alanyon.

Viszont paradicsom esetében tapasztaltam azt, hogy a még zöld termés vége, hegye furcsán beszárad. Egy fórumon találtam, hogy mészhiányt jelent. Akkor röviden utánanéztem a neten. Egyéb kalcium pótló megoldások közt szerepelt a gipsz is (!). Azt írták, hogy ugyan lassabb a hatása, de nagy előnye, hogy semleges a PH-ja. Mivel kéznél volt, némi gipszes vízzel belocsoltam az ültetvényt, a furcsa száradás elmúlt.

tothbalazs262 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2599

Rendben, köszönöm a válaszokat! Inkább akkor hagyom békén, bár még teremni nem termett, mert tavaly vettem őket, de szépen fejlődnek. 

SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2598

Sajnos a szamóca nem tűri a meszes talajt, a csonthéj képződéshez (meg máshoz is), ha rendszeresen jó termést akarsz, elengedhetetlen a sok Calcium.

Előzmény: budai2 (2597)
budai2 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2597

Általánosságban nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni.

Saját tapasztalatom alapján Medallonnal értek egyet: a meszezés többnyire árt.
Elfeledkeztem egy régi szervizes bölcsességről: ami működik azt ne akard megjavítani.
Festés, vakolatjavítás után megmaradt oltott meszet igen erős higításban kilocsoltam a kert egyik sarkában (homoktalaj, ami definiciószerint savas jellegű), ezért gondoltam, javit valamit.
Azon a helyen többé nem sikerült epret (szamócát) nevelnem, mert időnek előtte elsárgult. Egyértelműen a meszezés hatásának tudom be, hogy problémás lett azon a helyen az eper.
Most azon a helyen őszibarack és szilva van. A jelek szerint azoknak nem ártott. De hogy használ-e azt nem tudom. Érzésre (saccra) nem több és nem szebb a termés a meszezett helyen, mint a kert meszezetlen helyén levő gyümölcsfákon.

Szóval amig működik a fád és nem mutat hiánytüneteket, ne akardd a talajt javítani.

Előzmény: tothbalazs262 (2595)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2596

NEM!

Egy gyümölcs élőhelyét legfőképpen a talaj, időjárási jellemzők határozzák meg.

Ha jól emlékszem én is megkaptam innen egy fórumtárstól, hogy miért beszélek olyat, hogy egy homokos talajon bem olyan ízletes egy barack.

Példa: móri ezerjó, az ottani agyagos talaj és klíma miatt egy méltán híres és jó minőségű fajta.

Nos, ezt a fajtát telepítették a 70-es években a környékünkre. Több mint negyven éve hívják gugolós bornak.

Olyan orssz, hogy gugolva kell elmenni a ház előtt, nehogy behívjanak egy pohárra.

Ahol nem terem meg valami azt nem kell erőltetni. Nem hiába vannak speciális szilva, alma, barack termelő területek.

Házikertben pedig a magas talajvízszint erősebben limitáló tényező, mint a talaj.

Amúgy a meszezéssel többet árthatsz, mert egy csomó mikro és makroelem felszivódását csökkenti.

Előzmény: tothbalazs262 (2595)
tothbalazs262 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2595

Értem, köszi. És szerinted érdemes meszezni?

Előzmény: budai2 (2594)
budai2 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2594

Ha meszezel, vagy bármilyen más trágyát, műtrágyát adsz a fának, annak a legjobb helye mindig a korona csúrgó körvonalában van és nem a fa tövében. Kb a csurgó alatt van a gyökerek aktiv, tápanyagot felvenni képes része. (Ahogy nő a fa, ennek a gyűrűnek az átmérője is növekszik)

Előzmény: tothbalazs262 (2586)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2593

Ha nem hobbikertes vagy...

Előzmény: Lacika59 (2592)
Lacika59 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2592
Előzmény: Lactarius Curtis (2590)
tothbalazs262 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2591

Köszi, akkor békén hagyom!

Előzmény: Lactarius Curtis (2589)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2590

Hát, ha tudsz Harlayne-t rendelni, akkor páran még irigyelni is fognak :) A Hargrand szép nagy, de PPV-érzékeny. A másik kettő viszont jól tolerálja, de korán virágzanak és nem öntermékenyek. vegyél inkább egy Kuresia-t :))

Előzmény: Lacika59 (2584)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2589

Nálam is kb semleges PH-jú talaj van és nincs azzal semmi probléma.

Előzmény: tothbalazs262 (2586)
Ali-bá Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2588

Ez a kertész öröme!   (Rövid és jó tél volt tavaly felétek is?)

Előzmény: vegyigyümi10 (2578)
Ali-bá Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2587

Az őszibarackokkal volt rossz tapasztalatom, de a kajszit is igy ültetem azóta.

Én csak a legvégét hagyom kint a földből, úgy 10-15 cm-t. (Tavasszal óvatosan kell kibontani, nem rángatni a hegyénél fogva, mert könnyen lehasadnak az oldalágak, ha vannak.)

Előzmény: Lacika59 (2585)
tothbalazs262 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2586

Sziasztok!

Több helyen olvastam, hogy a sárgabarack a meszes talajt kedveli és ha a telepítés helyén nem meszes, akkor érdemes mészhidráttal körbeszórni. Az egyik helyen azt javasolják, hogy ősszel ássuk fel a barackfa töve körül a földet és úgy szórjuk meg mészhidráttal. Nektek mi a véleményetek? Én tavaly ősszel vettem három sárgabarack fát (Rakovszky) és nálunk nem meszes a talaj. Ennek ellenére a fák hatalmasat nőttek tavaly óta, telepítéskor lefényképeztem őket, így látható a különbség!

Köszönöm a véleményeket!

Lacika59 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2585

Tisztelt Ali-bá !

Az egyik hozzászólásában ezt írta:

Ennek elkerülése végett ősszel meg kell venni a kívánt fajtát, árokba lefektetni, betakarni nedves földel, tavasszal felvenni és a végleges helyére ültetni. (A módszer kipróbálva! Saját káromon tanultam meg, de Te ne a magadén, hanem az enyémen okulj. Azt hiszem ez mindkét problémádat áthidalja.)

Azt szeretném megkérdezni,hogy a suhángot meddig kell betakarni földel.? teljesein a föld alá kell tenni, vagy az ága látszódjon ki?

Csak az őszibarackra vonatkozik, vagy a kajszira is ?

Előzmény: Ali-bá (2577)
Lacika59 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2584

Köszöntöm a fórum olvasóit,szeretném megkérdezni a hozzáértőktől,hogy az alábbi kajszik közül melyiket válasszam, rendeljem meg 2 db-ot szeretnék vásárolni.

Kajszibarck (mirobalán alanyon)
Hargrand,

Goldrich,

Harlayne, 
Orangered (Bhart

juhosttt Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2583

Hát bármikor, de lehetőleg hétköznap, hogy ne üljön a postán!

Hálám halálodig fog üldözni! :)

Előzmény: vegyigyümi10 (2581)
emendasajt Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2582

Szia! 

Babygold vessző, szemzéshez ,engem is érdekelne. Úgy néz ki nem fognak tudni küldeni.

Írj rám, és privátban megbeszéljük.

Előzmény: vegyigyümi10 (2581)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2581

Szia!

Persze,bár még nem teremtek - de megbízható helyről vettem.

Mikor kellene?

Előzmény: juhosttt (2580)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.24 0 0 2580

Szia!

Babygold6 szemző ággat tudnál küldeni? Természetesen minden költséget állok! 

mailom publikus!

Előzmény: vegyigyümi10 (2578)
buga1 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 2579

Köszi a tanácsokat!

vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 2578

A múlt ősszel telepítettem 5 őszit(andosa,babygold 6,meystar),tavaszi metszés után hatalmasat nőttek,az egyik andosa termett is.Arra viszont ügyeltem vásárláskor,hogy hazafele menet nehogy kiszáradjanak a hajszálgyökerei.Így nem volt gond velük.

Ali-bá Creative Commons License 2014.08.23 0 0 2577

Az őszi elültetés egyértelműen csak az őszibarack fánál ellenjavallt. Oka, hogy az őszibarack fa gyökérzete őszi ültetés esetén nem tud idejében regenerálódni, így egész télen csak vizet veszít a földből kintlévő része, igy a tavaszi felmelegedésre előfordul, hogy annyira összeaszik, hogy csak éppen kihajt, aztán megadja magát.

Ennek elkerűlése végett ősszel meg kell venni a kívánt fajtát, árokba lefektetni, betakarni nedves földel, tavasszal felvenni és a végleges helyére ültetni. (A módszer kipróbálva! Saját káromon tanultam meg, de Te ne a magadén, hanem az enyémen okulj. Azt hiszem ez mindkét problémádat áthidalja.)

Előzmény: buga1 (2576)
buga1 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 2576

Mivel a kajszi "szezonjának" vége, már az őszi ültetésen gondolkodom. Annyi fajta van a fejembe, amit szívesen ültetnék, csakhát elég "szűkös" már a hely. Állítottam is magamban egy sorrendet:

1.Harlayne

2.Goldrich

3.Farbaly

4.Gönczi

5.Kuresia

Mondjuk az utolsó Kuresia nem is annyira fontos, csak úgy vagyok ezzel mint alfi13 társunk aki szintén szeretné kipróbálni az "összes" kajszi fajtát, szilvát stb...

A mostani időkben az a "trendi", hogy a kajszit (és a csonthéjasokat) inkább tavasszal érdemes ültetni. Van ezzel két problémám is:

1. Nem biztos, hogy tavasszal meg tudjuk szerezni az éppen kinézett kajszit -főleg ha különleges igényeink vannak, mivel már elfogytak az őszi eladáskor... Ekkor mi a teendő? Hiába akarna az ember tavasszal ültetni, ha nincs mit... Gondolom már más is járt így...

2. Most mi a különbség a faiskolában őszön "otthagyott" és a kertemben az ősszel elültetett fa között? Tavasszal ugyanarról a pontról indulnak, vagy tévedek?

Vélemények?

gergerg Creative Commons License 2014.08.19 0 0 2575

Köszönöm az üdvözlést!

Előzmény: buga1 (2574)
buga1 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 2574

Üdv újra itt :-) 

Előzmény: gergerg (2572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!