Tavaly a lágybogár volt idén a fülbemászó+hangyák.
Ugyanmár pénteki ez a nektarin ,most fényképeztem le kissé már penészes és rohad ,nem volt ilyen ! Akkor hűtőbe tettem mert megakartam Mozo66-nak mutatni,ami nem jött össze, /amikor árul megközelíthetetlen olyan sokan vannak nála:-) /
A rágás és az ürülék látszik a nektarinon..sajnos a kép eléggé:-((((
Lassan nálam is érik az őszi, meg a nektarin, még jó kemények.
Ezek a fránya fülbemászók előszeretettel rágják meg a nektarin bőrét, szinte befészkelik magukat a gyümik közé,rengetegen vannak, holnap muszáj lesz még valami rövid ÉVi-jűvel megszórnom..:-((
Fogalmam sincsen milyen fajták, de őket szeretjük a legjobban...ízügyileg.:-))
Hogy érted azt, hogy a belsejéből? A mag ketté van repedve, és onnan? Mert az élettani dolog, fajtajelleg, nincs mit tenni vele. Vagy a héjából, egy pontból? Ott meg valami rovar garázdálkodott, permetezni kellett volna.
jótanács ....... : semmiképp se vágd vissza , mert akkor még jobban meg fog nyúlani a lombozat . Ellenben ritkítsd meg , hogy ne legyen ennyi ága , tehát tőből kell kivágni a felesleges ágakat .
Szeretnék segitséget kérni abban,hogy az őszibaracknak a belsejéből,enyv szerű váladék folyik.Milyen betegség ez,és mivel kell ellene védekezni? Kezdő kertész vagyok.Köszi!
Zseniális mestere vagy ennek a szakmának, én meg csupa irigység a fotóidat látva :) A kajszid is gyönyörű. Ja kérem, aki tud, az tud, aki meg hanyag, mikor permetezni kéne, az csak itt ácsingózik :)))
Jó a kérdés .... :) A korai fajtán úgy 50 kg volt az átlag (sacc/kb ) A Springcresten , amelyik nem fagyott el nagyon , szerintem lesz 60-80 kiló is , de egy fán biztos mázsa fölött lesz . Én úgy vagyok , hogy a termő állomány , ha 40-50 kilós átlagot produkál , az jó , a többi ajándék .
Az Isteni csoda most is segített , Pécset és környékét szarrá (bocs ) verte a jég , nálam itt-ott látni karcolást néhány barackon . Tőlem 5-6 km-re levő barackosban úgy kell válogatni , a kevésbé jégverte szemeket , a mai piacra nem is hoztak onnan , mert egyelőre leszedik a nagyon sérült gyümölcsöket , hogy ne rohadjon a fára .
Springcrest , szép termés lesz , bár kissé jobban is ritkíthattam volna . A fagy megcsípte , aztán úgy maradt . Armking , a hét végén már szedem ezt is . A Caldesi 2000 fehér nektarin , még 2 hét az érésig . Diamond Bright , 1 hét múlva .
Jó lenne egy kis eső , de semmi bíztató . 2 hete még azért rimánkodtam , hogy ne essen már az eső ... : )
Orange Red ....szenzációs !!!! Már lehet szedni , íze fenomenális , 3 évesek a fák , kissé megcsipkedte a fagy , de nem is bántam , szépen hajtsanak , és majd jövőre lehet terhelni a fákat .
Harcot .... nem rossz , bár valamilyen oknál fogva hajlamos a gyümölcs vége idő előtt elrothadni , talán a magja reped meg , nem tudom , de már találtam rajt ilyet . Még éretlen , de nagyon jó lesz ennek is a színe , legalább 1 hét a szedésig .
Piroska ... mutatós nagy gyümölcsű , de íze csak akkor van , ha teljesen érett , akkor megy nyomódik . Nincs belőle sok fám ... nem is lesz .
Mostanában annyira el vagyok foglalva a barackszedéssel..eladással , hogy már nem is nagyon nézek be ide . Azért igyekszek néha ránézni a fórumra .
A fajtaazonosítást fenntartom , egész biztos , hogy a jelzett fajták .
Vork-nak : Szerintem inkább valami gombás betegség lehet , azért ez a véleményem , mert jól el lehet határolni az egészséges és a beteg területet , ahol nincs tünet ott szépek a levelek , tápanyaghiánynál nem így jelentkezne .
Sanda kollégának : Ha jól emlékszem , volt valami perzseléses dolog néhány héttel ezelőtt ..persze ha jól emlékszem . Ezeket a tüneteket símán okozhatja a perzselés akár vegyszerrel , akár valami nem megfelelő lombtrágyával . ...szerintem . A forradásról , meg kellene tudni , hogy melyik fajta , mert a Cresthaven-en szoktak lenni ilyen markáns forradások , ha az akkor ...ilyen . Egyébként területileg igen eltérőek lehetnek a barackok akár színre , alakra , és ízre is .
Csinálok néhány fotót .... majd valamikor fel is teszem .
A forradásos is tafrinás. A másik nem tudom, mitől olyan piszkos-kinézetű. Mindenesetre a mézgacseppnél vágd el, akkor legalább azt meglátod, hogy van-e mélyre hatoló lyuk, kukac, vagy csak felületi szúrás.